Tävling Storvik-Ovansjö 21-22/4 2012

Den här helgen har bjudit på det mesta - sol, regn, glädje, besvikelse och skratt.
Vi kom upp till Storvik vid 14 igår och jag skulle starta strax efter 16. Royne står ju som ett ljus i transporten så det gjorde inte så mycket att vi var tidiga. Vi spenderade tiden ganska bra och som vanligt så fick vi lite bråttom. Jag gillar ju inte att börja sadla alldeles för tidigt, så det blir alltid så att jag får stressa på med grejerna...

Lördag, MsvC:1 - Igår red jag alltså MsvC:1 och jag (eller rättare sagt mamma, men efter mitt önskemål) hade bett Jennie hjälpa mig lite på framridningen. Jennie har ju knappt sett mig och Royne, men jag red ju för henne i ett par år på Theo så hon känner ju min ridning. Hennes hjälp var iaf hur bra som helst, hon såg direkt vad vi behövde göra. Fokusen låg mest på att jag skulle slappna av, och länga stångtygeln.. Framförallt blir höger stångtygel alldeles för kort, och då blir R spänd och kort i halsen. Vi fick till en bra och relativt avspänd framridning och jag slappnade av mer än vad jag brukar.
Inne på banan blev jag dock lite spänd och började luta mig bakåt. Men vi tog oss igenom hela travprogrammet utan ett enda stopp, tillomed ryggningen fick vi till (dock med ett steg för lite). När vi kom till galoppen så blev det ett byte i första förvända. Jag tror att han vet att han egentligen inte får göra det, så direkt efter bytet stannade han och studsade på stället. Vi tog oss dock ur det relativt fort och kunde fortsätta framåt. De enkla bytena blev riktigt bra, men i den andra förvända spände jag mig eftersom jag var beredd på ett stopp, och då stannar han ju såklart. Han är så mycket känsligare än man tror! I sista galoppökningen fick vi ett riktigt kärringstopp precis i början, vet inte riktigt vad som hände där men kan tänka mig att jag höll för hårt i stången igen.
Resultatet blev 57%, och med tanke på att vi hade fyror på båda förvända (koeff.)och en trea på ökningen (och femmor på slutorna som vi båda har lite för svårt för) så är det helt okej! I traven har vi sexor rätt igenom, sjor i skritten och lite blandat sexor och sjuor i galoppen. Sen drar ju stoppen ner på helhetsintrycket, så vi hade femmor på både lösgjordheten och framåtbjudningen.
Pratade lite med Fia efteråt (det var hon som dömde den klassen), och hon gav mig ett par tips inför nästa dag. Hon tyckte även att det var mycket bättre än i torsdags (hon dömde nämligen klassen på Lejondal också), men att det märks att vi inte riktigt har kommit ihop oss ordentligt! Det är ju ändå skönt att hon verkligen ser vart problemen ligger.

Maria startade precis efter mig, fast i MsvB:4, och placerade sig på en fjärdeplats! Även Jennie red B:4, men fick väldigt dåligt betalt! Efter Jennies ritt åkte jag och Maria med våra hästar och vårt sällskap till Högbo där hästarna skulle bo under natten. Royne installerade sig snabbt i sin box och såg väldigt nöjd ut!

På kvällen var Vällingbyligan (jag räknar fortfarande mig själv som vällingbyare..), tillsammans med gänget från Lejondal och några från Storvik, iväg till grannbyns "place to be" och käkade middag. Väldigt trevligt, bortsett från den minst sagt bedrövliga musikunderhållningen!

Söndag, MsvC:2 - Vi var uppe och fodrade hästarna vid strax efter 7 imorse. Eftersom de fick middag väldigt sent igår så behövde vi inte vara uppe och fodra de vid 6 imorse. Royne verkade väldigt nöjd över att vara ute på äventyr, och han hade både ätit och druckit bra mycket bättre än vad jag trodde han skulle göra!
Vi knoppade och fixade iordning allting innan vi åkte mot tävlingsplatsen vid 9. Jag startade vid 11, så vi var där vid ca 9.30.
Även idag hade jag bett Jennie om hjälp på framridningen, just eftersom det funkade så bra igår. Och eftersom hon nu visste lite mer om hur vi "såg ut", så kunde hon vara på mig lite mer från början.
Igår var hon ju på mig väldigt mycket med att jag skulle slappna av, vilket jag verkligen tänkte på idag. Redan när jag skrittade fram kände jag skillnaden på när jag var spänd och när jag slappnade av! På ena långsidan var det nämligen en liten bäck som lät en hel del, där hade R spänt till under gårdagens framridning så jag var ju beredd på det idag också. Men jag kom på mig själv precis när vi gick förbi där och slappnade av själv, varpå han också spänner av och tittar inte ens någe mer åt bäcken! En riktig aha-upplevelse faktiskt!
Under hela framridningen ville Jennie att jag skulle rida på iprincip helt lös stångtygel, just för att jag skulle få igenom honom ordentligt. Väldigt mycket fokus låg också på att jag bara skulle slappna av och "dansa med honom". Och faktum är att idag vann vi verkligen framridningen! Han var superfin och jag kunde verkligen bara slappna av och lotsa runt honom!
Inne på banan började det väldigt bra och avspänt, men i först öppnan fick jag ett stopp. Dock upptäckte jag när vi kom till skritten att jag hade alldeles för kort stångtygel, då är det inte så konstigt att hästen väljer att stanna.. Så det får jag ju helt ta på mig själv. Därefter flöt det dock på bra, vi fick tillomed en sjua på ena bakdelsvändningen - och jag som inte ens kan göra bakdelsvändningar! ;)
I första galoppökningen vet jag inte riktigt vad som hände, men där stoppade han flera gånger. Jag tror det beror på att jag spännde mig, men faktum är att jag inte är riktigt säker. Även i första förvända bev det ett stopp, och i andra galoppökningen fick vi ett omslag i slutet. Det resulterade i fina tvåor och treor lite här och var i protokollet, och så hade jag några femmor på övergångarna där han inte är tillräckligt bärgi för dagen. Men vi hade sexor på båda "fyllesvängarna", det hör inte till vanligheterna!
Slutresultatet blev hela 53%! Tjoho! ;) Men stirra er inte blinda på det, för hade vi inte haft de där stoppen så hade vi legat uppe på 60% om man ser till övriga poängen! Stoppen gör ju också att helhetsintrycket sänks även här, så bedömningen är ändå helt korrekt.
Vi har ju ändå en ganska härlig spridning på poängen, och det var som Anna (en av Lejondal-ryttarna) kommenterade: "Då har man iaf satsat! Hälften vunnet!"

Trots de låga resultaten så är jag nöjd med den här helgen! Jag har lärt mig otroligt mycket, framförallt om hur min häst funkar. Jag har kunnat gå in på banan för att lotsa runt min häst, utan att ställa allt för höga krav på samling och tryck. Vi gick in för att ha roligt, och till stora delar så har vi lyckats. Jag har några filmsnuttar från idag, och faktum är att han ser nöjd och avspänd ut större delen av programmet, vilket var det stora målet för dagen. Jag kunde slappna av,  bara följa med och lita på att han gick. Och jag vann framridningen två dagar i rad! Så trots resultaten kan jag inte vara annat än nöjd! Vi är inte bättre än såhär just nu, men när vi har kommit ihop oss ännu mer så kommer poängen bli betydligt högre.

Så nu ska vi åka iväg och träna massvis, träna på att komma iväg! Ska åka till Vällingby och rida bara för att vara i ett annat ridhus än hemma, och även till Lejondal för att rida program för Fia. Vi behöver få till småsakerna i programmet också.

Man säger ju att man inte ska ändra ridningen mot hur den är hemma när man kommer ut på tävling. Jag kan erkänna att jag red totalt olikt hur jag rider hemma, men det var bara åt det positiva hållet! Nu ska jag leva ett tag på dagens framridning, och längt en hel del tills jag får rida igen.
Pärlan ska få ta det lite lugnt de närmsta dagarna. Imorgon blir det bara en skrittur och på tisdag blir det skritt i skogen och kanske lite lätt jogging på utebanan om vädret tillåter. På onsdag ska vi åka till Kicki (kiropraktorn) för att få R behandlad igen. Inte för att han känns obra, utan för att få bukt med alla problem vi haft och som snart ska vara ett minne blott!

Vill verkligen rikta ett stort tack till Jennie för grym coachning! Det var guld värt!! Och såklart till min grymma groom Frida, och mamma såklart! :)

Har inte kollat igenom kameran än, men några bilder kanske jag kan bjuda på. Dock inte idag, men det kommer!


Kommentarer
Postat av: anna

Härligt! Grattis till det!

Och jag bara ÄLSKAR din ödmjuka ton (till skillnad på många, nej förresten flesta andra ryttarna där felen antingen är domarens alt. dumhäst;ens. )

Citat:

"Men vi är inte bättre än såhär"

Med den inställningen kommer ni vara farliga SNART!

2012-04-22 @ 23:05:55
Postat av: Anonym

Kan du inte rida på träns om det fungerar bättre? (Du får ju rida upp till MsvB3 på träns).

2012-04-23 @ 16:58:41
Postat av: Karro Grape

anonym: faktum är att jag inte har kunnat rida på träns tidigare, eller rättare sagt det har funkat mycket bättre med kandar! Jag har dock faktiskt anmält mig till en La i slutet på maj, och där måste jag ju rida på träns så nu är det dags att börja träna lite mer med det ;)

2012-04-23 @ 20:31:04
URL: http://karrodandy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0