Upplägget på Strömsholm

Fick den här frågan i kommentarsfältet. Är det något mer ni undrar gällande kursen (eller om vad som helst?!) så är det bara skicka iväg en kommentar!
Hur var upplägget på Strömsholm? Hade man fullt upp hela tiden eller fanns det gott om tid att ta hand om hästen eller bara njuta av att vara där? Fanns det tid på kvällen att göra något annat än att vara på Strömsholm? Funderar på att söka till nästa sommar..
 
Som svar på det sista så tycker jag absolut att du ska söka! Mina veckor på Strömsholm är helt klart något av det roligaste jag har gjort!
 
Upplägget då.. Antar att du syftar på schemat, så tänkte att jag kunde dra hur vårt schema såg ut.
6.20 - Dageleverna började med morgonfodringen. Tre eller fyra gången under de 19 dagarna var man dagelev, vilket innabar att man var ansvarig för stallet. Inte att man skulle sköta stallet själv, men man var arbetsledare och delade ut uppgifterna. 
6.40 - Övriga började. Då skulle stallet mockas, hästarna skulle borstas, stallgången skulle krattas och foderrum och sadelkammare skulle snyggas till. 7.15 skulle det vara klart, då var det nämligen kraftfodring. 
7.30 - Frukost. 
8-9 - Teori. För vår del så bestod dagens första teoripass alltid av någon form av dressyr (skolridning), så som gångarter, utbildningsskala, framdelsvändning osv. Första veckan hade våra instruktörer alla teorilektioner, men sen fick vi börja ha lektionerna för varandra. 
9.30-11 - Ridning/instruktörstjänst. Vår grupp hade nästan alltid dressyr första passet på dagen och hoppning (fältridning) andra passet. Något vi inte var helt nöjd med, vi hade gärna varierat oss eftersom hästarna är lite slitna efter att ha gått 1,5h dressyr på förmiddagen. Och att då ha banhoppning på eftermiddagen var inte alltid jätteuppskattat. Hur som, ridningen var ganska lång, men det var mycket skrittpauser och genomgångar. Så vi red ju inte skiten ur hästarna direkt. 
11.30 - Lunchfodring. Innan detta skulle vi alltså ha kommit in med hästarna och borstat av lite snabbt. 
11.45 - Lunch. Maten var kanske inte toppklass, men skulle man orka med det tuffa tempot så var man tvungen att käka. 
12.45-15 - Teori. Detta dubbelpass teori innehöll fältridning av något slag och instruktörskunskap. Man var inte aspigg under dessa två timmar, så ett par celcius hann jag dricka under tre veckor.. 
15.30-17 - Ridning/instruktörstjänst. Det här passet var alltså nästan alltid hoppning/uteridning av något slag. Man var ganska mör redan innan passet, så det blev kanske inte alltid jätteseriöst hehe...!
17.30 - eftermiddagsfodring, mockning och stallet skulle vara snyggt. 
18.00 - Middag. Innan middagen skulle vi som hade våra hästar i hage gör iordning och släppa ut dem så att de hann vara ute en stund. 
19-20 - Häst- och utrustningsvård. Här skulle vi hinna putsa dubbel utrustning (hoppning och dressyr), ta hand ordentligt om hästarna och vi som hade våra ute skulle ta in dem och mocka hagarna. Det där med att ta hand om hästarna ordentligt varierade väldigt mycket från person till person, men behöver jag ens säga att jag alltid gick från stallet sist?! Elton hade sina kvällsrutiner - tävlingsrykt (alltså den noggranna rykt jag gjorde på Emmas hästar på tävling), massage med arnika, puss-, gos- och godisstund och under de första två veckorna stod han med nattlindor (han fick som värmeutslag på ett ben sen, så då tog jag av dem) och skaltäcke (det var ganska kallt på natten och han stod precis vid den öppna dörren = dragit)
20 - kvällsfodring. Kvällsfodringen hade dageleverna hand om
Därefter - Plugg. Första veckan pluggade vi kanske inte asmycket, men vecka två och tre satt vi uppe halva nätterna och planerade lektioner och förberedde oss för skrivningarna. 
 
Som ni ser ett ganska tight schema! 
Jag är glad att vi hade de instruktörerna vi hade, eftersom de var väldigt måna om att hästarna skulle komma i första hand. Vi fick alltid 30 min på oss att göra iordning mellan teorin och ridning, eftersom de ville att vi skulle komma hem och lära ut att man inte stressade med hästarna på ridskolan heller. Till skillnad från den andra gruppen som kunde komma inrusandes i stallet och säga att de hade 10 minuter på sig att göra iordning. Vad är det för horsemanship? 
I övrigt kan jag inte påstå att man hade jättemycket tid på sig att ta hand om hästarna, jag hade gärna haft en timme till att bara lägga på Elton. Hästarna får jobba så hårt under dessa veckor och de ställer upp så mycket för oss, så de förtjänar förstaklassig omvårdnad! 
 
Kvällarna ägnade vi som sagt till att plugga och planera. Man hann säkert åka iväg och göra något annat någon dag, men vi gjorde inte det. Det längsta vi åkte var till hålan Kolbäck för att handla morötter och godis. Men jag vet att det var några som åkte till västerås och liknande någon gång, men hur de hann förstår jag inte ;)
 
Som sagt, funderar ni på att söka - DO IT! Det var verkligen så himla roligt! Självklart handlar ju det också lite om vilka man hamnar med i gruppen och att man hittar iaf någon man kommer bra överens med. Vi hade en grym grupp, där jag och Johanna var yngst med våra 21 år (minimiålder är 18) och sen var det väldigt jämnt fördelat hela vägen upp till 40! Men vi hade roligt tillsammans allihopa. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0