Svar;

Jag har inte haft möjlighet att kunna vara med när veterinären har varit på plats eftersom jag båda gångerna har haft prov i skolan just den dagen han kommit. Jag har heller inte pratat med honom utan det har mamma gjort. I fredags hann hon dock inte prata länge med honom eftersom han fick ett annat telefonsamtal. så ska jag vara helt ärlig så vet jag inte riktigt om han har någon teori...
Jag tror själv det beror på att han helt enkelt inte orkar längre. Han är 15 år och har länge tävlat på elitnivå. Och med tanke på hans exteriör så är det inte så konstigt att benen ger vika efter ett tag. jag är ifs alltid väldigt negativ när det kommer till sånt här, så att fråga mig är aldrig någon bra idé ;)
Men jag hoppas verkligen att det ska bli bättre och att han ska kunna sättas igång och ridas som vanligt igen om ett tag!
Jag komemr att ha Dandy i ett stall som heter Lennartsnäs som ligger i Kungsängen. Det är ett stort stall med många hagar, ridbana, ridhus, skrittmaskin och hur många olika ridvägar som helst. Det är väldigt svårt att hitta ett bra stall över sommaren om man vill ha möjlighet att träna också. För Dandys del är det viktigt att han inte går i en hage med allt för mycket gräs och om han blir frisk måste jag kunna träna.
Det här stället hittade vi genom konstakter, men de tidigare ställena vi har varit på med Joy under somrarna har vi hittat på annonser osv. :)


29/5 2010

Har promenerat med Dandy två gånger idag.
Finns inte så mycket mer att skriva just nu, så ni får kanske stå ut med lite dålig uppdatering i någon vecka nu ;)

Dock avanmälde jag Gripens idag. Känns verkligen jättetråkigt eftersom jag älskar att tävla där. Men what to do? Kanske åker jag dit med Jennifer och Torino om dom kommer iväg. Men ja, vi får se helt enkelt.

28/5 2010

Idag var ju då John ute och kollade Dandy och det var väl inte direkt några glädjande besked om man säger så..
Han är nu behandlad i båda fram igen och i ena hasen. 5 dagars skritt och sen lätt ridning igen och 4 veckor karens.
Det innebär alltså att det blir inget KM (6 juni), inget Gripens (18-20 juni) och sen får vi helt enkelt se hur han mår. gripens är verkligen den roligaste tävlingen jag varit på, dels pga alla roliga klasser men också eftersom dom är så duktiga på att arrangera! Så det är verklige njättesynd att jag missar den tävlingen!

Det värsta är trots allt att jag inte ens har tränat på en månad och ändå krävs det behandling. Det känns inte jättelovande att han inte ens klarar av 15 minuters trav i apddocken varje dag i en vecka. Och när det nu dessutom var ett nytt ben..
Lite uppgiven måste jag allt säga att jag är, det var ju trotsallt inte det här jag köpte honom för.

En annan väldigt jobbig sak är att han känns så otroligt färsch och fin att rida, men sen är han så haöt på böjprovet. Då kommer jag ju aldrig kunna känna om han är halt eftersom det inte KÄNNS, bara syns..


27/5 2010

Red Dandy i paddocken som vanligt idag :)
Annie tittade på honom en stund och tyckte han såg fräsch ut, men John ska ändå kolla honom imorgon så att vi är på den säkra sidan!

Dandy känndes iaf pigg och fin idag! framåt och lydig. Dock är det lite svårt till vänster eftersom han sitter väldigt fast där, men jag jobbade mycket med att få loss honom där. Tränade även en del övergångar skritt-trav-skritt osv.

Jag har ju alltid haft väldigt svårt att rida i vänster varv eftersom jag då har höger som ytter. Jag är högerhänt och har alltid trott att jag har någon helt skev koordination eller nåt. För jag kan verkligen inte hålla höger som ytter! Men igår hade vi teori med Fia och då berättade hon att det var väldigt vanligt med högerhänta ryttare som hade svårt att kontrollera högerbogen. Det berodde typ på att vi är så fullt koncentrerade på att jobba med innerhanden (som nu var vänster) eftersom det krävs så mycket tankejobb för att kunna hålla den "i rörelse" hela tiden. högerhanden behöver vi inte tänka lika mycket på när den jobbar som inner, den går av sig självt. Därför blir det svårare för högerhänta ryttare att rida med höger som ytter!

Jag känner såväl igen mig i precis allt hon sa! Och allt låter väldigt realistiskt när jag tänker efter och tänker på varför jag inte kan ha höger som ytter!
Skönt att jag inte är ensam om mitt lilla problem iaf då ;)


26/5 2010

Dandy skötte sig finfint idag när jag red!
Gick ut en sväng med honom först och sen in i paddocken och red. Han var väldigt lydig och framförallt hade han världen bjudning! Spände till några gånger och kom upp i en påtok för hög form, men nu när jag verkligen börjar hitta knapparna vet jag hur jag på bästa sätt snabbt ska kunna sänka honom igen. Det är ju väldigt viktigt för hans rygg att han går i en låg och rund form så att han får sträcka ut ryggen ordentligt.
Det är ju dock lite svårt att hitta några övningar eller så att göra nu när jag mest bara lallar runt för att han ska få röra på sig. Så jag tränar väl mest på att rida på raka linjer (vilket ifs inte är någon dålig övning) och fytusan vad svårt det är! framförallt är det svårt att rida en bit innanför spåret!

Men som sagt, han känndes väldigt fin och det där lite konstiga som var i lördags försvinner mer och mer för varje dag. Förhoppningsvis så var det bara lite tillfälligt att han kanske var lite trött eller så. Men John kommer iaf på fredag så vi är säkra på att det inte behövs göras något mer :)


25/5 2010

Idag skrittade jag ut med Jennifer först. Vi skrittade hela rundan och det var som vanligt jättemysigt. För ett år sedan när jag red mycket på Jack och hon red sin förra ponny Honey så skrittade vi ut mycket och det var alltid så himla mysigt. Vi babblar alltid på om allt och inget och hästarna går mer än gärna brevid varandra utan problem!

Sen gick vi in och red en stund i paddocken. Dandy känndes väldigt pigg och framåt, utan att bli sådär jobbigt okontrollerbar. Han blev lite stark och var påväg att dra iväg en gång när det kom en hund i skogen på ena kortsidan. men jag har verkligen börjat lära mig honom nu och känner när han är påväg att dra. Då är det bara böja honom åt något håll så ger han sig. Men ja, jag red mest runt så som jag gjorde igår för att han ska få röra lite på sig i väntan på att John kommer på fredag.


24/5 2010

Idag red jag Dandy en stund i paddocken och annie kollade lite på honom.
Han känndes inte alls lika konstig som i lördags. Kanske var det så att han var lite trött pga värmen? Jag vet inte, men det var inte alls samma konstiga känsla idag iaf.
Red bara en kort stund och ska rida likadant till på fredag. På fredag kommer nämligen John (veterinären) tillbaka och då kollar han honom. Jag vill ju vara äsker på att allt är som det ska med plutten!

Imorgon ska jag först skritta ut med Jennifer och sen ska jag rida en stund i paddocken :)


23/5 2010

Jag gick med Dandy på morgonen idag och tänkte rida en stund på eftermiddagen eftersom jag var med Hannah på tävling under dagen.
Men när vi kom tillbaka var jag så himla trött så jag orkade verkligen inte rida! Och ja, det känns bara dumt att rida när man själv inte orkar prestera 100%
Så det blev vila för Dandys del idag.


22/5 2010

Idag har jag spenderat större delen av dagen hos Carro som bor och jobbar på Stuteri Nådhammar i Mölnbo. Väldigt trevligt var det. Tänk om man hade ett sånt ställe att ha pållen på! Jättestora och fina hagar, fint stall osv. Carro bloggar om sitt liv på Nådhammar HÄR

När vi kom hem igen vid 3 så blev det stallet på en gång och rida lit epå Dandy. Jag tyckte inte han känndes riktigt fräsch när jag red i paddocken. Jag kanske bara inbillar mig, eller så är han bara trött för han har gått en del den här veckan (även om han inte gått hårt, men mer än vad han gjort de senaste två veckorna) och dessutom var det ju väldigt varmt. Så jag red ett varv på galoppbanan istället i trav och då var det bättre men inte helt bra.
Han känns inte direkt halt, mer lite konstig lixom. Lite svårt att förklara ;)
men annie ska titta på honom imorgon så får vi se om hon kan se något :)


Dandy och jag ute i skogen idag :)
Han är ju bara för söt :)


20/5 2010

Red Dandy ute i solen för annie idag också.
Han känndes faktiskt jättefin, bjöd framåt utan att bli sådär extremt snabb i benen och jobbig i munnen. Allt känndes bara så enkelt! Sen är det ju såklart så att jag inte kräver så fruktansvärt mycket av honom nu när vi håller på att sätta igång, mer än att han ska gå fram och springa på tygeln :)

Men ja, han känndes iaf jättefin och jag är väldigt nöjd!
Imorgon ska annie ta hand om dandy eftersom jag går i skolan mellan 8 och 17..


19/5 2010

Red en stund för annie idag och Dandy skötte sig finfint :)
Han känns väldigt pigg och framåt nu, så vi ska sätta igång honom lite lugnt och försiktigt nu eftersom det är en hel månad tills det är tävling igen. Veterinären sa att det bara var att rida på som vanligt, men vi tar det lite lugnt :)
Dock var det ju otroligt varmt idag, trots att det inte var så soligt på dagen. Så både jag och Dandy var jättesvettiga efter 30 minuter i paddocken! Så han fick sig en liten dusch idag också :)

Jag har lagt upp lite bilder på min fina Dandy på pixbox nu också för att ni som inte är vän med mig på facebook eller bdb också ska kunna se dom :)
här har ni länken: karrogrape - säbys dandy

Måste dessutom bara tillägga att dom har flyttat fram vår skolavslutning till 8 juni istället för 10 juni! Det beror på att vår skola flyttas till st. Eriks gymnasium i höst och dom behöver extra tid till flytten! Men jag lider minsann inte av det :D


världens finaste ponny <3
Idag har han faktiskt varit hos mig i 8 månader!


18/5 2010

Annie hade pratat med John idag och han tyckte att jag skulle rida på honom ändå så kunde vi se om han var fräsch. Och det fanns inte direkt så mycket att klaga på om man säger så. Han känndes fräsch och annie sa att han såg fräsch ut, så nu ska jag rida ett tagså får vi se vad som händer :)

Som sagt, han känndes fräsch och fin och bjöd väldigt bra efter en liten stund. Red bara ca 20 minuter men han var jättesvettig efter det. Så när han var avskrittad så blev det en dusch och sen gick vi ner till paddocken så fick han beta lite :)

Världens finaste <3


17/5 2010

Dandy var riktigt piggelin idag när jag longerade honom! Men väldigt lydig var han! Annars brukar det vara det ena eller det andra, sällan både och.
Skrittade både fram och av honom ute och eftersom det var så fint väder så passade jag på att ta ett extra varv när jag skrittade av honom.

Idag skulle ju var sista dagen med longering, men Dandy är inte helt fräsch i benen. Så jag kan ju inte rida på honom om han inte är fräsch. Men annie sa att jag skulle fortsätta longera honom tills vi fått tag på veterinären. Hon skulle försöka få tag på honom imorgon, och förhoppningsvis så är han bara lite långsam på att svara på behandlingen :)
Så imorgon blir det alltså longering och då ska annie kolla på honom också :)


Svar;Faktiskt så tror jag inte jag skulle kunna det. Jag har ridit Brolle ett par gånger på lektion (dock för 2-3 år sedan) och vi passade inte ihop han och jag. Han blir väldigt lätt tung och tråkig att se på om man inte får det där trycket i honom. Jag har bara sett Stella och Ellen lyckats med det, och då är det många av våra duktigaste ryttare som har testat honom.
Nu tycker jag dock det är slutdiskuterat om den saken. Den här bloggen ska egentligen bara handla om Dandy och mig (och de andra hästarna jag rider till viss mån). :)


16/5 2010

Annie hade tittat på lilla Dandy igår och tyckte också att det inte såg riktigt rätt ut. Så hon hade pratat med John (vet.) och jag tror dom skulle höras igen men jag skulle fortsätta longera Dandy dom här dagarna som är kvar.
Så jag longerade honom idag. Gick ett varv på galoppbanan först och sen in i ridhuset. Han var mycket mer framåt idag men det ser fortfarande lite skumt ut. Dock var han dessutom lydigare än någonsin! Bara en gåpng som han inte ville sakta av från trav till skritt, alla andra gånger krävdes det bara ett röstkommande för att han skulle byta gångart! Duktig ponny!
Gick ut sen ett varv runt galoppbanan igen.

Jag ska ju longera imorgon också och på tisdag var det tänkt att jag skulle börja rida, men vi får ju se hur det blir med den saken. Jag kan ju itne rida om han inte är fräsch ;)
Jag måste faktiskt svara både ja och nej på den frågan. Mina föräldrar betalade Dandy, de betalar stallhyror, veterinär, hovslagaer, tandläkare osv. De betalar även den nödvändiga utrustningen för honom, såsom täcken, träns osv. Sadeln jag har är en sadel jag har fått låna av ridskolan som dom inte behöver, så den har vi inte betalat något för, men skulle vi köpa en ny sadel så skulle dom betala den. Så ja, lite bortskämd kan jag nog säga att jag är. Däremot om det är något som jag VILL ha, då får jag i nästan alla fall betala det själv. Ibland är mami snäll och betalar, men det mesta jag vill ha men inte behöver får jag köpa själv. Det mesta i min egna utrustning har jag köpt själv eller fått i julklapp/present. Alla mina ridbyxor jag använder nu är presenter eller julklappar, likaså mina hjälmar och min klubbjacka. Ulk-jackan fick jag när jag gick ULKen så den har jag inte betalat något för. Däremot mina stövlar och min kavaj har jag fått köpa själv. Stövlarna gav jag 4000 för och kavajen 1500. Jag hade både stövlar och kavaj som funkade men jag ville ha nytt, så det var bara att slanta upp!
Dessutom finns det väldigt mycket saker på ridskolan och så som jag kan låna om jag någongång skulle behöva något jag inte har :)

Hur mycket Dandy kostade är ingenting jag tycker ni behöver veta, men nej, billig var han inte. För mig är dock allt över 50' dyrt så därefter kan ni ju själva gissa vad han kostade ;)

Många tycker att jag är bortskämd, men ska jag vara helt ärlig så tycker jag inte att det är värre än så många narda. Skillnaden mellan mig och mina kompisar är att jag får saker till hästen, medans dom får pengar till andra saker. Visst, pengar som täcker upp för en häst får dom inte, men ni fattar grejen ?

Så, en liten fråga; Tycker DU att jag verkar bortskämd?15/5 2010

Idag skulle annie ha kollat på Dandy när jag longerade honom, men hon blev sen så jag var redan klar när hon kom. Men hon skulle iaf ta honom själv lite senare och sen skulle hon träffa veterinären på eftermiddagen och prata med honom ifall hon tyckte att Dandy var ofräsch.
Jag tyckte dock att han var lika knackig idag. Jag kanske bara inbillar mig för att jag vet att han var halt, men jag vet inte. Han var iaf väldigt lydig. att gå från skritt till trav till galopp är inga problem och inte heller från galopp till trav, men att gå från trav till skritt kan ta flera varv innan han saktar av :P

För att göra det hela enkelt: Ellen som tävlar Brolle rider knappt på honom. vanligtvis rider hon nästan bara på Cappuchino men innan tävling rider hon lite på Brolle. Brolle är en riktig klippa på ridskolan och behövs på de andra lektionerna, och ellen är så duktig så hon behöver inte en massa träning för att rida de här klasserna på honom. Ska hon ut och rida La så krävs det nog att hon rider honom lite mer, och dessutom finns det knappt några La här som är möjliga att åka på.
Men faktum är att Brolle har tävlat upp till regional La med Stella, men då red hon honom nästan varje dag!

Stella och Brolle på Färingsö 2007 (?)


14/5 2010

Idag var jag ju med ponnytjejerna på tävling på förmiddagen.
Dom skötte sig alldeles exemplariskt allihopa! Pernilla och Power vann Lc kat. B, Ellen och Brolle vann, Jennifer och Torino tvåa och Ellen och Cappuchino trea i kat. C, dock bara två placerade.
I Lb blev Pernilla tvåa men bara en placerad. Ellen vann med Brolle och kom fyra med cappuchino ( tre placerade) och Jennifer blev femma!
Så roligt att åka med när det går så bra och dom är så duktiga!

När vi kom tillbaka vid halv 3 så longerade jag Dandy. Han var jättesnäll och väldigt lydig! Sen gick jag ut med honom ett varv på galoppbanan. Dock tycker jag att han är lite knackig i frambenen, så annie ska förhoppningsvis titta på honom imorgon!


Hästbloggar

Det finns ju en hel del hästbloggar här i vårt avlånga land!
Många vill bli störst och postar därför 10 helt ointressanta inlägg om dagen.
Jag läser faktiskt ganska många, dock bara "dressyr-bloggar" då jag inte är ett dugg intresserad av hoppning och allt som hör det till. Mycket roligare att läsa om dressyr - övningar, tävlingar, utrustning osv. Spelar egentligen ingen roll vilken nivå dressyren utövas på, bara det är DRESSYR så är jag nöjd :)
Nu har jag dock hittat min absolut favoritblogg!

rskvaller.blogg.se   har inte läst en så rolig blogg på väldigt länge! Tycker faktiskt att alla här ska ta sig en titt där och läsa om allt sant och osant skvaller! :D


13/5 2010

Idag har jag longerat Dandy igen.
Skrittade fram honom först och sen blev det 10 minuters longering i trav och galopp. För ryggens skull så är longering i galopp det bästa.
Eftersom han har vilat nästan en vecka så trodde jag han skulle vara helknäpp, så jag var fullt utrustad och Jennifer var med mig in i ridhuset ifall han skulle bli galen. Men han skötte sig superbra!

Imorgon ska jag med ponnyryttarna på tävling så då blir det longering när jag kommer tillbaka :)


12/5 2010

Sista skrittdagen idag!
Imorgon blir det skritt och sen 10 minuter longering

Dandy har iaf skött sig väldigt bra dom här dagarna. Det började ifs inte så bra med att han var lite småtokig i lördags, men sen har han varit hur snäll som helst!

Imorgon ska jag som sagt börja longera honom och ska göra det i 5 dagar, sen får jag börja rida! :D

11/5 2010

Gick med Dandy en sväng på eftermiddagen idag. Jag kom fram till att om man gick och funderade på någonting så går dessa 20 minuter ganska fort. För det måste ni ju ändå hålla med mig om, 20 minuters promenad i ett ridhus är ganska trist ;) har ju inte kunnat gå ute pga två saker, han skulle äskert bli galen och gipset fick inte bli blött.
Men idag kom jag fram till under mina 20 minuter i ridhuset att 20 minuter är nästan exakt 10 varv i Dandys tempo! Och eftersom vi hade gått igenom sträcka/tid/hastighet på matten så gick jag och funderade hur många km/h vi promenixade i! Så sen försökte jag räkna ut hur många varv jag då skulle behöva gå i lilla ridhuset, men det blev påtok för komplicerad matte för min hjärna! Iaf med tanke på att jag inte hade en miniräknare :P
ibland är mitt liv intressantare än vanligt :P

Sen kom hovslagaren, Orlando. Vi har ju bytt hovslagare nu. Han gjorde iaf så gott det gick med Dandys katastrofala hovar. skodde med smalare sömmar och med sidokåpor (?) för att inte skon skulle kunna ramla av lika lätt. Dandy har ju väldigt mjuk och tunn hovvägg, så åker skorna av igen så kommer han behöva gå barfota för att hovara ska kunna växa ut ordentligt. Problemet då är ju att han iprincip inte skulle kunna gå i hage och jag skulle säkert inte kunna rida heller. Så nu finns det bara ett alternativ; att han låter skorna sitta kvar!

Mamma gick med honom 20 minuter på kvällen också eftersom jag jobbade.


Dandys tidigare resultat av avdragna skor.
Samlingen är nu utökad med en sko till! :)


10/5 2010

Har varit uppe i stallet och gått med Dandy en gång idag. Han var lite hängig men jag tempade honom och han hade ingen feber iaf.
Ska snart upp och gå med honom igen. Måste även byta gipset eftersom det har blivit blött. Antar att han har varit ute i rutan när det har varit blött ;)

Finns inte så mycket att skriva om nu när det inte händer så mycket, men om en vecka får jag börja rida igen :)

9/5 2010

Gick med Dandy i ridhuset på morgonen. Han var jättelugn och snäll :)
Sen bar det iväg till Sthlm ridsport för att inhandla en ny sadelgjord och ett regntäcke till Prinsen. Jag har ju lånat Hannahs sadelgjord väldigt länge eftersom alla mina har varit för långa, men nu är en kort gjord inköpt så Hannah kan få tillbaka sin :)
Åkte tillbaka till stallet och red på MusBus och gick med Dandy :)


Dandy i vintras :)


8/5 2010

Dag 1 av 5 med promenader! Det börjar bra, Dandy är redan knäpp :P
Nä, men han var väldigt pigg när jag gick med honom imorse i ridhuset! Och eftersom jag skulle bort på eftermiddagen så var Pellen snäll och gick med honom då. Han hade varit snäll då iaf :)

Imorgon måste jag gå med honom på morgonen innan lektionerna börjar och sen får jag gå med honom en gång när lektionerna är slut :)
Lite bilder som Pellen tog häromdagen :)

Svar till Karin; Mer eller mindre. han har väl KS, men inte alls mycket. :)


Tävlingsutrustning

Dandy: Dandy har alltid ett träns från Lyckås med vitfodrad nosgrimma och blingpannband (kommer från Sjöhagen). Jag har en sadel som jag har fått låna av ridskolan eftersom min inte låg någe bra på honom. Jag vet dock inte vad det är för märke på den, men den är inte särskilt snygg men passar bra och det är det viktigaste! Schabrak brukar jag variera lite. Antingen har han ett vitt med guldkant och mitt namn och klubben broderat i guld, eller så har han ett vitt schabrak med brun kant och guld pp med mitt namn broderat i brunt. På framridningen har han alltid vita snydd/vita lindor och boots. Oftast blir det skydden eftersom dom är lättast att sätta på. Det är iaf ett par vita med ludd från Jacson. Lindorna är vita och kommer från Mia´s. Bootsen är också vita av märket Equiguard (Hööks).

Jag själv: Mina ridbyxor är vita och kommer från Hööks (älskar verkligen dom ridbyxorna!). Sen har jag flera andra par också men det är dom jag använder mest. T-shirt har jag flera olika som jag använder, det ända kravet är att dom ska vara tunna. Plastrongen vet jag inte vad det är för märke på men den är köpt på Abrahamsbergs ridsport. Plastrongnålen är en brosch som jag hittade bland min mammas gamla smycken. Jag har sånna där stövelstrumpor från Kingsland som är galet bra! Förut kämpade jag med att få på mig stövlarna med nylonstrumpor och pådragare, men det slipper jag nu! :)
Mina stövlar är ett par Cavallo Weltmeister som jag köpt på Mustang för några år sedan. Dom börjar bli lit eslitna nu så ett par nya står nog på önskelistan, men dom funkar bra. Hjälmen är en Charles Owen Hampton Hat som jag fick i julas, men den är galet skön! Hårnätet är svart med en rosett och kommer från Häst och Hundhuset. Mina ridhanskar är vita och kommer från Lyckås. Har även flera par sånna fast i svart och tycker dom är jättebra. Sporrarna är från hööks och spöt har jag snott av Pellen :)
Min kavaj är en svart Pikeur (vet inte vilken modell) som jag har köpt på Abrahamsbergs ridsport.

Tror inte att jag glömt något nu :)


Svar;

Det här är tredje gången han behandlas. Första gången var i ryggen och andra gången var i ena bakbenet. Bakbenet kom antagligen av att han avbelastade ryggen, plus att vi longerade mycket och då blev det ju mycket belastning på benen eftersom det bara var på en rund volt.

Felet sitter ju i ryggen och för att avbelasta den så belastar han benen. Han är tät i ryggen och därför kommer problemen då och då. Nu har han öht inte reagerat när man har klämt på ryggen så hårt man kan sen i januari/februari, men det kom tillbaka i måndags. Så nu är han som sagt behandlad. Han kommer kunna ridas och tränas som vanligt snart igen men det gäller att hela tiden hålla koll på honom och, framförallt, hela tiden hålla igång och aldrig ställa av honom! :)

7/5 2010

Idag var John (vet.) ute och kollade på Dandy. Kan väl säga att det var inte mycket som var helt på den lilla ponnyn.. Nej men, ja, han är behandlad i båda fram och i ryggen. Nu ska han ledas 2x20 minuter varje dag i 5 dagar, sen ska han ledas 20 min+10 min longering i galopp i 5 dagar och sen får jag börja rida igen! Dock är det karens på typ 6 veckor tror jag så det blir ingen tävling fören Gripens i juni. Dock missar jag bara en inplanerad tävling (sjövillan 6/6) eftersom vi hade räknat med att det var behandling som gällde! Så ja, det är ju tur att vi kollade upp det här nu och inte om några veckor, då hade halva sommaren varit körd!
Dessutom måste han ju skos omgående då även den andra bakhoven har börjat gå sönder..

Lite trist med ingen ridning på 10 dagar men jag får ju vara glad att det inte är flera månader :)


6/5 2010

Dandy var fortfarande öm i ryggen men det var mycket bättre idag! Så förhoppningsvis är det väl bara träningsvärk men veterinären kommer iaf imorgon och kollar på honom.
Annie tömkörde Dandy idag igen. I början var han jättelugn och superfin, sen helt plötsligt, från ingenstans, får han världens spunk och gör som i måndags. Han tvärvänder åt andra hållet och sticker iväg och det finns inte en chans att kunna hålla honom då!
Men det gick iaf lite fortare att fånga honom idag :)
Det är tre saker som skrämmer mig när han drar iväg sådär:
1. är ju självklart att han ska trassla in sig i linorna
2. att någon ska komma emellan och få en spark eller en hel häst över sig
3. att han ska få av sig ännu fler skor... :P

Men tackolov har ingenting hänt ännu (förutom en tappad sko..)!
När jag hade gjort iordning honom efteråt och skulle släppa honom i hagen så skulle jag bara linda om bakhoven som saknar sko (för att den inte ska gå sönder mer än nödvändigt i väntan på hovslagare). Då upptäcker jag att han har sprungit sönder typ halva hoven.. okej, inte halva hoven men den såg bannemej inte fin ut! Så vi gipsade den och ska ringa till hovslagaren imorgon så får han komma och fixa den!

Som sagt så kommer veterinären imorgon, "snygg-john" som han kallas i v-by. Har aldrig sett honom så kan ju inte direkt uttala mig på den punkten ;) Då får vi se vad han säger om Dandy, men vi är inställda på att det är behandling som gälelr iaf! :)


5/5 2010

Annie tömkörde Dandy idag också. Han var tackolov inte lika pigg idag, verkar som att han hade gjort av med en hel del energi igår! Men han var lite tjorvig men blev mycket bättre mot slutet. Eftersom han var lite trött så höll hon bara på i 20 minuter.

Tömkörningen gör så otroligt stor skillnad på Dandy! Hans gångarter har blivit så mycket bättre, han är mycket lydigare och han har mer respekt för människor från marken! Jag tycker det är en väldigt bra komplettering till ridning och dessutom är det jättekul att hålla på med när man väl fattar hur man gör! Jag har ju bara provat några gånger och det händer ganska ofta att jag drar i fel töm osv, men Dandy är väldigt bra på så sätt att han kan blir lite stressad när han inte förstår men såfort man gör rätt igen och han fattar så sänker han sig och slappnar av.
Dessutom kan man ta igenom så mycket med hjälp av tömkörningen. Jag tycker nästan det är bättre att ta igenom sidorna och så på töm än att behöva sitta på och slita ännu mer på ryggen! Självklart måste jag kunna ta igenom det från ryggen också, men finns möjligheten så tycker jag det är bättre att ta igenom det på töm. Det räcker att vi tömkör dagen innan så är han (för det mesta) klockren dagen efter, hur loss och fin som helst!

Som sagt tycker jag att tömkörningen är en otroligt bra kompletering till ridningen och jag tycker fler borde testa på det, för när man väl fattar så är det inte så svårt som man tror :)


Uppvärmning på tävlingHur jag värmer upp hästen beror helt på om det är en eller två klasser och vad jag ska rida för program. När jag tävlade i Eskilstuna i helgen red jag ju två klasser och då red jag fram 30 minuter till första klassen (inklusive framskrittning och pauser). Till andra klassen red jag fram ungefär lika länge. Första klassen var då Lag 03. Rörelserna i det programmet är ingenting vi egentligen behöver nöta så mycket på (bortsett från skänkelvikningarna). Då värmde jag upp precis på samma sätt som jag gör på träning, alltså halter med snabba igångsättningar för att få honom alert, övergångar och tempoväxlingar. Får jag bara igång honom ordentligt så kan han göra precis vad jag ber honom om! Jag gör också lite skänkelvikningar eftersom det är lösgörande. I galoppen så brukar jag också göra mycket tempoväxlingar och försöka sänka honom och länga halsen och få honom att verkligen slappna av ordentligt.
Inför andra klassen i lördags så red jag fram ungefär likadant men la även in lite skolor och enkla byten eftersom det ingår i programmet.

I söndags på framridningen var jag rädd att jag skulle trötta ut honom om jag red för länge. Så jag skrittade fram länge och tog jättemånga pauser. Då red jag fram på ett lite annorlunda sätt mot dagen före. Jag varvade arbete i en lite mer tävlingsform med att bara sänka honom och länga halsen och få honom att verkligen slappna av. Han känndes så fin då så jag behövde inte rida särskilt mycket.

Sen har jag provat lite andra sätt också, men av de jag har testat tyckte jag att det jag gjorde i söndags är det som har funkat allra bäst! Han gick på ordentligt och blev aldrig sådär jättekort som han lätt kan bli annars! :)

Dandy på framridningen i Vallentuna


4/5 2010

Annie skulle tömköra Dandy idag. Så jag skrittade fram honom först på galoppbanan och sen skulle hon tömkra i paddocken.
Dandy var väl ungefär mer eller mindre galen! Han var mer i luften än på marken och gjorde den ena capriollen efter den andra ! Det slutade med att han drog iväg som en idiot och annie hade inte en chans att hålla i honom, så han skenade runt i paddocken med två linor hängandes bakom sig! Han sprang runt några varn där, och när vi väl lyckades fånga honom så var det ingen idé att tömköra - han var för pigg! Så annie försökte longera honom några varv, men han sprang bara på en liten volt och bockade och studsade! Så tillslut så släppte vi honom i paddocken och oj vad han sprang! Energin tog aldrig slut!
Som om inte det vore nog, han lyckades springa av sig en sko också! Helt plötsligt såg jag något flyga rätt upp iluften och landa på andra sidan staketet - skon! Tackolov var det en baksko den här gången. Men hovslagaren får komma ut och fixa det någon dag för det var ändå dags för Dandy att skos om nu.

När han hade gjort av med energin så tömkörde annie honom en liten stund och sen skrittade jag av honom.
Helt ärligt så trodde jag inte att det fanns så mycket energi i den kroppen!
Men vi ska tömköra honom imorgon också och förhoppningsvis går det bättre då!


världens finaste! <3


Förberedelser inför tävling

Självklart!
Vad gäller ridningen så brukar det variera lite hur jag rider veckan före tävling. Inför påsktävlingarna hemma red jag hela veckan och red sedan ut de sista två dagarna innan tävlingen. Inför tävlingen i stäket så tömkörde vi halva veckan och sen tränade jag de sista två dagarna. Inför den senaste tävlingen så tömkörde vi i en hel vecka först och sen veckan som tävlingen var så red jag hela veckan. Som sagt så har jag ingen speciell "dagarna-före-ridning". Hur han tränas beror helt på hur han gått under de senaste veckorna och så. Dock tycker jag inte att något av dessa olika förberedelser har varit bättre än dom andra!

Jag är ganska nojig och petig när det gäller att göra iordning Dandy dagen före tävling. Jag vill smörja mina saker själv och jag knopapr alltid själv. Inte för att jag tror att mina hästskötare inte klarar av det, men jag vill kunna skylla på mig själv om det inte blir fint!
Under de lite varmare årstiderna så badar jag alltid honom med schampo dagen före. Dandy brukar ju gå i hagen på kvällen, men då får han gå i en ruta kvällen innan och så spolar jag bara av benen en gång till när han kommer in om han lyckats skita ner dom. Jag badar aldrig huvudet på honom eftersom han inte gillar att få vatten i ansiktet och då är ju risken ganska stor att man inte lyckas få bort allt schampo. Jag lägger ner mest tid på att få rumpan och svansen rena, eftersom det är dom delarna jag tycker syns mest.
Dandy älskar ju att rulla sig när han står inne, så därför ställer jag aldrig in honom innan han har torkat. rullar han sig när han är blöt så fastnar torven mycket mer än om han är torr!
Så antingen får han stå ute i solen och äta eller så knoppar jag medan han torkar. Jag knoppar dock bara dagen före om jag knoppar med tråd, annars gör jag det på morgonen efter. Syr man knopparna så håller dom sig snygga längre, men det tar mycket längre tid och är mycket svårare att få ur. När jag knoppar med tråd så använder jag mig av en lite starkare tråd (güterman, finns att köpa på åhlens) och ganska tjocka och långa nålar. Knoppar jag med gummisnoddar så använder jag sånadär silikon snoddar, funkar superbra!

Jag brukar smörja mitt tävlingträns två dagar innan (för att slippa göra allt dagen före) och sen använder jag mitt andra träns när jag rider. Sadeln måste jag smörja dagen innan eftersom jag inte har någon annan sadel att rida i. Men det är ju en sadel som jag har fått låna av ridskolan och den ser redan gräslig ut, så det spelar ingen roll hur mycket jag smörjer den. Dock brukar jag ta lte läderfett på delarna som syns när man rider. Jag smörjer alltid med både tvål och fett för att sakerna ska glänsa så mycket som möjligt. Min stövlar smörjer jag dock bara av först för att få bort smutsen och sen putsar jag dom med skokräm. Lädergrimman brukar jag bara smörja av lite snabbt.

Packningen är också sånt som jag försöker göra några dagar i förväg. Efter några års tävlande vet jag precis vad jag behöver ha med mig på tävling! Jag har alltid med mig ett extra träns, och om jag rider två klasser har jag alltid ett extra schabrak med mig (ifall det skulle regna). Ett tips är att inte ta med allt man tror sig behöva, för oftast använder man bar hälften! Jag har ALLTID med mig ett regntäcke, oavsett om det är mitt i sommaren. Man vet aldrig om man kan behöva stå med hästen ute i regn!

Sist men inte minst så ska hästen ryktas och då blir det även lite glanssprayande i savnsen och på rumpan.

Jag själv förbereder mig inte på något speciellt sätt. Mamma tvättar mina grejer direkt efter varje tävling och sen plockar jag iordning på allt där det ska ligga på en gång, annars är det så lätt att man tapapr bort sakerna. Dagen innan brukar jag göra iordning någon form av mat eller mackor till mig och mina hästskötare, och se till att det finns bananer till Dandy hemma :)

Med på tävling har jag också alltid minst en hästskötare! Eftersom Dandy kan vara rätt jobbig på tävlingsplatsen så föredrar jag att alltid ha någon lite större med mig om vi skulle få bråttom och jag måste göra mig iordning samtidigt som Dandy ska göras iordning. Dessutom har vi ett litet "faddersystem" i våran tävlingsgrupp. Det går iprincip ut på att vi ska lära de lite yngre tjejerna hur det är att vara på tävling och så. Iom detta faddersystem så fick jag världens bästa hästskötare, Michaela! Hon följer med mig på tävling så ofta hon kan och dagen före så står hon alltid och ryktar Dandy så borstarna glöder! En riktig stjärna är hon!

Det var lite om hur jag förbereder mig och hästen för tävling :) skriv om det är något annat ni vill ha svar på :)


Dandy glänser efter att Michaela har varit i farten!


3/4 2010

Dandy fick en väldigt välförtjänt vilodag idag.
Skulle ha skrittat ut med Jennifer och Torino, men eftersom Dandy var lite öm i ryggen (förhoppningsvis träningsvärk eftersom han gått ganska hårt i helgen) så gick jag med honom istället. Dock kunde vi ju då inte gå lika lågnt eftersom jag inte vill gå med honom på ängen. Men vi gick ändå bort till träningsstället vid motionsspåret, sen vände vi och gick tillbaka och klättrade lite.

Jag jobbade sen på kvällen och kände igenom ryggen på honom när jag tog in honom från hagen. Då var han inte alls lika öm längre!
Imorgon ska annie hjälpa mig att tömköra Prinsen :) Sen får vi se vad jag ska göra meed honom resten av veckan. På fredag kommer veterinären och tittar på honom. Det är mest bara för att vara på den säkra sidan, och hittar han något som behöver behandlas så är ju det bara bra eftersom det nog antagligen inte har hunnit bli något stort av det ännu :) Har vi tur så behöver han inte göra något alls, men jag har ställt in mig på att det är någon behandling som gäller för då blir man inte lika chockad om det väl är så :)


Dandy där han trivs som bäst - i centrum!


2/5 2010 tävling Vallentuna La:1

Var lite osäker på om Dandy verkligen skulle klara en klass till den här helgen, men det kan man lugnt säga att han gjorde!
Dandy känndes väldigt mjuk och fin på framridningen och jag tog väldigt många skrittpauser för att inte trötta ut honom. Dessutom varvade jag riktigt arbete med att bara sänka honom, rida lätt och bara få honom att slappna av! Han känndes verkligen jättefin!
Väl inne på banan så vägrade Dandy gå ner till domaren! Har aldrig varit med om att han har gjort så! Men det berättade faktiskt Johanna när vi köpte honom att han ibland i ena klassen inte brydde sig ett skit, medan han i nästa vägrade att gå ner. Men jag vände därifrån, fattade galopp och red upp igen och då tittade han bara lite när vi red förbi!
Själva programmet känndes verkligen så himla bra! Han bjöd framåt! Skänkelvikningarna och ryggningen var lite sådär och travökningarna blev lite hackiga, men annars var han klockren! Så himla fin verkligen!

Hästen som var före mig var en riktig långben och verkligen superfin och den gick på 69%. I jämförelse med den ser kortbenta lilla Dandy ut som ett gotlandsruss så jag gissade på ca 65%, men oj vad fel jag hade! Det slutade med 266 poäng, 70,0% ! Första gången jag är över 70%! Med det vann vi också med endast ett poäng till tvåan!
Den här gången fick Dandy också följa med in på prisutdelningen! Dock travade jag bara på ärevarvet men han skötte sig iaf väldigt bra!

Jag är så himla nöjd med det här programmet! Hade inte spelat någon roll vad vi fått för procent elelr om vi varit placerade - han har aldrig bjudit såhär bra på tävling innan!

Det har verkligen varit en helt fantastisk helg det här! jag trodde inte att vi skulle klara 3 program och framförallt inte göra bra ifrån oss i alla ! 3 starter, 2 vinter kans det bli bättre?
Nu ska vi fortsätta träna träna träna och göra ännu bättre ifrån oss!

Jag älskar min häst! <3
Han är verkligen en riktigt liten guldklimp!
1/5 2010 tävling Eskilstuna Lag03 och La:P1

Tävling I Eskilstuna stog ju då på schemat idag! Dansken (Frida) och Rebecka följde med mig som hästskötare :)
Första klassen, Lag03: Dandy känndes riktigt mjuk och fin på framridningen, travade på jättebra utan att bli hastig. Jättefina skänkelvikningar och travökningar gjorde han också.
Sen är det ju som vanligt när man kommer in på banan - han lägger av och jag slutar rida! Men eftersom tävlingen var utomhus och det blåste en del så hoppades jag att vädergudarna skulle ge mig lite extra vindpustar så att han blev lite taggad av det ;)
Själva programmet känndes ändå väldigt bra, traven var bra, ökningarna var lite ojämna, volterna var bra, galoppen var bra men skänkelvikningarn var katastrofdåliga. Galoppserpentinerna var hyfsade, men han blev lite lång, tappade baken och takten. Det slutade iaf med 66% och VINST! Är han inte helt fantastisk min ponny?!  Verkligen jättenöjd med den klassen, även om det finns väldigt mycket som kan förbättras!

Andra klassen, La:P1: Dandy känndes ännu finare på framridningen nu! trodde han skulle vara lite trött men icke! Jättefin i traven och galoppen var verkligen kanon. Han gjorde jättefina övergångar galopp-skritt.
Väl inne på banan så la han faktiskt inte av riktigt lika mycket som han brukar göra! Kanske var det inrdiningen i galopp som gjorde det? ;) Öppnorna och slutorna existerade knappt, men det är inte så konstigt eftersom att vi dels knappt har tränat på det (= jag har inte fått in tekniken helt och hållet) men också för att han inte är tillräckligt stark eftersom vi inte har tränat honom för de här klasserna. Så ja, det drog ju ner väldigt mycket när jag iprincip hade fyror rakt igenom på skolorna ;) Galopprogrammet känndes dock väldigt bra, det var bara ena bytet som det blev lite missförstånd. Han blev lite lång i kroppen i bågarna i det här programmet också. Det slutade iaf med 58% vilket jag ändå är väldigt nöjd med! Skolorna drog ju ner, missen i enkla bytet drog ner, att han är lite ojämn i travökningarna drog ner osv.

I det stora hela är jag VÄLDIGT nöjd med den här dagen! Dandy har skött sig exemplariskt och verkligen gjort så gott han har kunnat med en oerfaren ( i de här klasserna) ryttare på ryggen! Vi var trots allt bara här för att se och lära, att vi sen fick bra resultat är bara ett plus i kanten. Tanken var ju inte att vi skulle starta de här programmen än utan hålla oss till Lb-La ett tag till eftersom hela vinterns träning försvann. Därför har vi ju inte tränat honom för det här och då är det inte så konstigt att bl.a. skolorna inte sitter! Man får helt enkelt ta det för vad det är och inte förvänta sig att något som inte sitter till 100% på träning ska göra det på tävling!
Jag är trots allt väldigt väldigt nöjd! Nu ska vi träna på och verkligen jobba med bristerna vi har så kommer vi igen snart!

Imorgon är det tävling i Vallentuna som gäller, La:1!


RSS 2.0