Tänk om...


Min klasskompis Yasmine roade sig med att logga in på min fb och skriva det här. Ingen sån där "skratta-så-jag-dör" - facerape om man säger så, bortsett från att vi försökte komma fram till om man verkligen kunde bryta knäskålen?!
Men, det jag skulle komma till var att jag efter det här funderade på vad som faktiskt skulle hända om något sånt här inträffade.
Helt ärligt så skulle mitt liv nog mer eller mindre gå under! Hästarna och ridningen är hela mitt liv! När Dandy var dålig första gången så stod han ju i en månad. Då red jag förvisso en del på Jack, men det var inte alls lika mycket. Jag hade sån ridabstinens så jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till då!
Tänk då att vara borta från ridningen flera månader!? Det skulle aldrig gå!

Jag hade aldrig klarat det, hade du?

Att ha en skadad häst...

Att ha en skadad häst är aldrig roligt, men det kommer inte alltid bara negativa saker med det!
När vi upptäckte Dandys dåliga rygg och ben första gången så blev allt bara ett stort kaos. Jag hade aldrig haft en skadad häst förut (Joy var ju stålponnyn som klarade allt!) och visste lixom inte hur jag skulle agera eller hantera situationen. Hur illa var det egentligen? När skulle han kunna tränas som vanligt igen? Vad hade jag gjort för fel? Det var så mycket man undrade och som ingen egentligen hade ett ärligt svar på, veterinären kunde ju egentligen bara spekulera och tro.
Och inte var det slut på sånt här efter första behandlingen, nej vi fortsatte ju i nästan ett år att med jämna mellanrum behandla rygg, framben eller bakben.
Men i och med detta så fick jag inte bara lära mig om skador och rehab, utan jag fick också lära känna min häst på ett helt annat sätt. Alla dessa promenader i skogen och i ridhuset gjorde att både jag och Dandy fick mer tillit till varandra. Och helt plötsligt hade man så mycket mer tid att bara lägga på sin häst, eftersom ridningen gick bort. Jag kunde stå och pyssla med Dandy i flera timmar! Jag visst också precis hur tjocka hans ben var, vart man skulle trycka för att se om han hade ont i ryggen osv. Jag kunde min ponny utan och innan på den punkten.
Jag fick också med tiden lära mig att känna precis hur det skulle kännas i ridningen när han höll på att bli halt igen. Jag visste att när han blev ojämn i bjudningen och sköt in höger bak, då var pågång igen. Jag hittade också sånna där saker att märka det på i stallet, t.ex att han inte ville hålla en viss hov uppe särsklit länge när man kratsade hovarna, eller att han blev irriterad när man borstade i närheten av ryggen. Allt det där har jag nytta av idag, att veta att när han börjar skjuta in höger bak eller bli väldigt ojämn i bjudningen gör att man snabbare kan hitta felen.
Jag skulle kunna rabbla upp hur mycket som helst som jag har lärt mig av att ha en skadad ponny, men det viktigaste av allt var att jag lärde mig uppskatta min häst på ett helt annat sätt! Jag lärde mig att uppskatta varje dag!
Varje dag jag kom till stallet, kunde trycka på ryggen utan att han vek sig och kude lyfta hovarna utan att han blev arg, så var jag glad. Att sen kunna hoppa upp och börja rida och känna att allt känns bra, det gjorde hela min dag. Det spelade ingen roll om ridningen gick bra eller dåligt, bara själva grejen att jag kunde rida på min häst var värt så mycket mer!
Och sådär är det fortfarande! Jag är överlycklig varje dag jag kan rida och träna på Dandy.
Jag uppskattar precis varenda dag som jag får känna att min häst mår bra!

Jag tror att många missar det där med att uppskatta sin häst, man tar allt lite för mycket förgivet! Men den dagen du står där med en skadad häst som inte går att rida på, oavsett om du har höga ambitioner eller inte, så förstår du hur mycket den egentligen är värd för dig! Dandys skador har lärt mig att uppskatta honom på ett nytt sätt, och kanske är det ibland det som behövs?
Jag menar absolut inte att det är enda sättet, men för mig gjorde det underverk!

Jag blir alltid lika glad när jag hör människor säga att de uppskattar varje dag de kan rida på sin häst! De är sånna som vet att man inte kan ta någonting för givet.
Så ja, lär er ta vara på era fina vänner till hästar ni har, för det är inte säkert att de alltid finns kvar!
"Vad som helst kan hända, så därför är jag lugn" - Muminmamman


31/1 2011

Dampis känndes mycket bättre idag! Emma kollade på honom men kunde inte se något, bortsett från att han var lite bromsig men det kan ju bero på andra saker också ;). Det är ju det som är det svåraste, att det inte syns utan bara känns. Men ja, även om det fortfarande känndes idag så var det bättre iaf!
men jag red bara lite lugnt idag. Han ska få gå lite lugnt imorgon också, och då kommer även annie ut och tittar på honom. På onsdag får han skritta, på torsdag gå lugnt och på fredag kommer John.
Så ja, det blir nog bra det här. Även om dandy känndes bättre idag så känns det lika bra att kolla honom nu innan det hinner bryta ut ordentligt!
Och Emma trodde att det isf skulle bero på att han dels har gått på nytt underlag i en månad nu men också att han har tränats rätt hårt på det nya underlaget. Dessutom har vi ju inte kunnat rida ut eftersom det varit så halt sista tiden. Halkan är väl inga stora problem egentligen, men blir Dandy pigg på det där hala underlaget så kan det ju bara sluta dåligt lixom ;) Så ja, jag har helt enkelt inte vågat rida ut!

Nä men så nu får ni hålla en tumme för att John kanske inte ens behöver behandla på fredag, utan bara "rundsmörja" lite! :)

Har hänt lite andra spännande saker idag, som ni snart kommer att märka... :)


Dampis idag:
Schabrak: vitt Mia´s med svart och guld kant
Ländtäcke: tysklands-täcket från Rambo Newmarket
Fleecetäcke: blått med vit och grön kant
Lindor: Svart köpta på Börjes för 45 kr :D Ett par av mina favoriter helt klart!!
Boots: Vita showmaster (har köpt ett par nya svarta nu, men självklart så glömde jag dom hemma)


Friday...

På fredag kommer John, våran veterinär, ut och tittar på dandy. Oavsett om jag tycker han känns bättre tills dess så känns det ändå bra att göra en koll, det är ju trots allt rätt länge sen nu.

30/1 2011

Började dagen med att åka med pappa till Bromma för att köpa en ny dator till mig. Han ville ha min gamla och jag ville ha en liten, så då blev det så ;)
Åkte direkt till stallet sen och mockade åt dandy medan han ändå var i hagen. Tog in honom sen och började gör irodning.
När han var redo så skrittade vi ut en sväng, självklart med gramanen på hehe ;) Det var rättså halt ute och eftersom Dandy bara har två broddar på varje hov så halkade han en hel del..  Var ute i ungefär en halvtimme och sen gick vi in i ridhuset.
I traven i början så känndes han lite konstig. Men jag tänkte att det kanske var för att han vilade igår och då var lite stel idag. Men I galoppen känndes det ännu mer. Han känns inte halt, men det är precis samma "symptom" som det har varit tidigare gånger han har blivit halt. Han vill inte sätta höger bak under sig, bjuder dåligt trots att jag har långsporrarna och blir nästan ostadig (vilket den ponnyn egentligen inte kan :O! )... Käns ju mindre bra om man säger så... Men jag pratade med Annie och hon ska komma och kolla på Dandy imorgon eller på tisdag. Emma kan ju se om han är halt, men annie vet ju precis hur han har varit innan han blivit halt osv. Så ja, det känns bra att hon ska komma och titta på honom!
Jag vet inte, hankanske bara har sträckt sig när vi skrittade ut eller att han gick och var spänd eller så. Men ja, vi får se helt enkelt.

Ni håller väl en tumme att han är fräsch redan imorgon, va?!


Omusklad och behandad ponny i somras, så långt ska det inte gå igen!


29/1 2011

Dampisen fick vila idag så vi gick en promenad i ridhuset när jag hade slutat jobba. Hade egentligen tänk att jag skulle rida idag och att han skulle vila imorgon, men jag hade inte tänkt på att det är en ny vecka redan på måndag som på ett eller annat sätt måste "gå ihop" med den här veckan vilomässigt för honom. Så då vart det bättre att vila idag och rida imorgon.

Nu sitter jag o väntar på att mina kära vänner Frida, Carro och Pellen ska komma hit och käka middag med mig :D
Trevligt trevligt!

Internetet är så jävla segt så jag orkar inte vänta på att den tänkta bilden ska komma upp.. :P

Tävling Årsta-Runsten 28/1 2011

Tävling var det ja!
var i stallet strax efter 12 och började fixa med lilla hästen. Han skötte sig faktiskt ovanligt bra när jag knoppade och fixade.
Strax före 4 kom Pellen och så åkte vi iväg!
Lastningen gick också ovanligt bra idag. Han har ju varit lite dum med det sista gångerna vi har varit ute och åkt. Han går in, och sen när jag ska krypa under bommen så går han ut igen. Men idag testade vi att ta ner frambommen så jag bara kunde gå rätt in, och då gick det riktigt bra! :)
Så ja, det bådade gott inför kvällen om man säger så!

Det var lite köer på vägen, men vi kom fram i väldigt bra tid. Så han behövde bara stå i trailern i ca 15 minuter innan vi tog ut honom. Dock var han väldigt jobbig när vi skulle sadla... Men det gick bra iaf :)
När vi skrittade bort till framridningen så skrittade han så himla bra verkligen! Så jag passade på att rida lite i skritten då ;)
På framridningen var han väldigt fin för det mesta, segade till några gånger men då tog jag bara spöt och gick på honom lite. Så innan vi gick in på banan så känndes han riktigt taggad!
Väl inne på banan så var han fin till en början, sen segade han till men då fattade jag galopp och rejsade en långsida, så då blev det bättre!
Själva programmet började bra, ända fram till första öppnan.. Då jävlar segade han till och höll sig seg ända till skritten..
Skritten och galoppen var helt okej. Förvända galoppen var BRA (det är väl nästan det vi har haft svårast med sista tiden eftersom jag böjer honom för mycket), och även de enkla bytena. Men i övrigt var det inte mycket som känndes bra...!
Dock syns det uppenbarligen inte så mycket som det känns, för han fick trots allt 60% (domaren låg lågt, vinnaren hade 65, men i övrigt låg de placerade på 63 och 62, synd det eftersom hon låg högt i c-ponny klassen!) !
Så poängen var ju inte dåliga, men jag har hellre en bra känsla än får ok poäng!

Känns verkligen surt att han ska bli såhär så fort det är tävling när han går så bra på träning.. :(
Han har ingen respekt för mig på banan för han vet att jag har inge mer än mina ben att använda, så han tar alla chanser!
Men jag har en plan nu, ska prata med både annie och emma om det imorgon... :D

Någon film får ni tyvärr inte se, men här kommer fyra bilder :)

27/1 2011

Tränade för Emma vid halv 6 idag.
Dandy var väldigt stark i början, men det blev mycket bättre. Dock var det någonting som verkade störa honom idag. Vet inte riktigt vad det var, inte så att han känndes halt eller hade ont någonstans, men han var jobbig i munnen och ville inte runda sig i formen. Det sjuka var att det var svårare i galopp än i trav!
Så jag red en stund och lossade honom och sen red jag programmet, och då var han hemsk verkligen! Så efter det så red vi lite till och verkligen tog loss honom. Då vart det 100 ggr bättre så då avslutade vi.
Vet inte riktigt vad som var fel idag. Emam sa att han kanske var lite "förvånad" över att J hade ridit honom igår, det är ju trots allt bara jag och Annie som har ridit honom de sista 1,5 åren, och annie har inte ridit honom sen i typ september. Så han är ju helt van vid mina signaler, så förhoppningsvis var det bara det som ställde till det idag :) Så det kanske inte var min bästa idé någonsin att hon ksulle rida honom två dagar innan han skulle tävla, men vad skulle jag göra? Han behövde gå och jag kunde inte vara där, så det fanns inte så många alternativ ;)

Efteråt fixade jag allt, smorde sadeln och tränset och ryktade på lilla prinsen. Knoppningen fixar vi imorgon :)

Nu ska jag hoppa ner i min gosiga säng så jag orkar ta mig upp imorgon ;)


26/1 2010

Jag och Rebban var ju iväg och tittade på Djungelboken på statsteatern idag. Sjukt rolig måste jag säga att den va haha! :D
Men pga det så kunde jag ju inte rida, så Josephine var snäll och red min lilla ponny!
Han hade haft världens fart! Dock tyckte hon att han var väldigt stark för att vara så liten! Men han är faktiskt starkare än vad många tror..!
Dessutom hade han varit dum och rymt igen! haha! Ingen sneel heest varje dag inte. Det räcker väl med att vara snäll ibland, eller?!

Imorgon ska jag rida för Emma, så får vi hoppas att han är lika fin då! Men efter dagens topptrimm så borde han väl inte kunna gå så dåligt tycker jag inte :D


Josephine och hennes förra häst Aquila :)


Tillbaka till Vällingby?

Flera har frågat när jag ska flytta tillbaka till Vällingby igen.
Helt ärligt så har jag ingen aning! Vi sa att vi skulle bli kvar januari ut, men Dampisen trivs så bra, både i stallet och i övrigt, men framförallt trivs han väldigt bra på underlaget i ridhuset! Så jag skulle väldigt gärna vilja stanna hela det här året och verkligen satsa. Men det är väldigt mycket som spelar in!
För det första är det dyrt, och för det andra så är det svårare för mig att ta mig dit och hem själv på dagarna. Allt går ju att lösa och oftast brukar jag få skjuts en bit på vägen därifrån, men det är fortfarande knöligt.
Det finns så många för och nackdelar med båda stallen.
Så ja, just nu tar vi väl varje dag som den kommer om man säger så :)


klaad hest i vällingby :)


25/1 2011

Har varit i stallet nu på morgonen och kom hem för en timme sedan. Gick med Dampisen i 25 minuter i ridhuset och han var piggare än vanligt!! :D
Släppte ut honom i hagen sen och mockade och fixade allting.
Imorgon rider Josephine som sagt på lilla stjärnan eftersom jag ska vara kulturell och gå på teater! haha!

Det här blir kansk det enda inlägget ni får idag. Ska plugga lite nu innan jag åker till skolan. Efter skolan åker jag bara hem och byter om och sen upp till v-by stallet för att jobba 17.30-21. Sen när jag kommer hem så liger ännu mer plugg och väntar på mig. Men snart är jag klar med den här hemska uppgiften, och då lovar jag att uppdateringen ska bli både bätre och roligare :)

24/1 2011

Skulle ha ridit Musse imorse, men det vart aldrig så. Åkte tll stallet, var där 40 minuter och åkte hem igen.
Åkte iaf ut till Hogsta sen eftersom jag skulle rida lektion 16.30. Dampis var helt okej redan från början, lite seg men ändå 100 ggr bättre!
Så jag värmde lite i galopp och red sen lite i trav och sen började vi med programmet. Skulle rida igenom La:p1 eftersom det är den jag ska starta på fredag.
Hela programmet gick faktiskt väldigt bra! Han fick en väldans bra takt i traven, gjorde fina skolor, bra 8m-volter och fina travökningar! Även skritten blev väldigt mycket bättre än vad den varit tidigare! I galoppen tyckte jag att han var lite tung i handen och jag "överred" lite med överkoppen i de enkla bytena. Men annars var det alldeles askalas!
Anledningen till att han var lite tung i handen var för att vi hade dratt åt nosgrimman väldigt många hål.. hehe :D Jag har alltid ridit med den väldigt löst spänd, vet egentligen inte varför men det har bara blivit så. Men idag kännde Emma på den och sa att vi MÅSTE dra åt den, iaf lite ;) Dandy har ju gått med tungan väldigt mycket ute på sista tiden, så vi testade helt enkelt med att dra åt nosgrimman lite. Och då drog han inte ut tungan en enda gång under hela programmet! Dock tyckte jag att han blev lite tung i handen, men det syns ju mindre i ett program än vad tungan gör :)
Så vi kom fram till att jag kan rida med den lösspända nosgrimman när jag tränar och på framridning och så, för då gör det inget att tungan är ute, men 5 minuter innan vi går in på banan måste den dras åt. Allt för att dölja problemen :)
Det gäller att hitta sånna här små saker som gör att problemen inte syns! Samma sak i de enkla bytena nör han blir lite stark, då måste jag hitta ett sätt att göra avsaktningen utan att det syns! Något sånt knep har vi inte hittat ännu, men det kommer också!

Sen hände det något lite roligt :) Jag skulle gå upp i butiken och köpa ett nytt bogskavskydd till Dampisen. Väl där träffar jag min gamla ridlärare Mimmi! Jag red för henne på Cornelius i typ p1-2 kanske? lite roligt var det iaf :)

Fixade allt med Dampisen sen och Josephine klagade på att jag var så himla långsam... förstår inte alls vad hon menar med det?! :D men jag tycker det är så skönt att inte behöva stressa när man är i stallet! Då kommer jag hellre hem en timme senare. Men just det där att få ta det lugnt när man är i stallet och inte behöva ha en sån jävla tidspress på sig hela tiden! :)

Imorgon ska Dampisen få vila men jag måste åka ut till stallet på morgonen och gå med honom. Har värsta planen för imorgon bitti kan jag lova!
07.00 - bussen går från brommaplan till stallet
8.52 - 9.33 - åka hem
11.56 - åka till skolan

Men nä, nu måste jag plugga! Har ett giant hemprov i historia som ska vara klart till imorgon och jag kan inte direkt påstå att jag är klar... he he he ;)


23/1 2011

Skulle ju träna Dampisen för Emma idag, men det skulle bli så sent så jag skulle inte hinna. Istället hjälpte hon mig lite samtidigt som hon själv red :)
Dandy var mycket bättre från början idag, inte alls lika seg som igår. Men han var ändå inte tillräckligt framme för skänkeln för att det skulle vara 100 % bra! Så då gav Emma mig hennes spö så fick jag rida med det två varv (har inte ridit med spö sen i somras eftersom han lär sig att jag inte har något spö inne på banan och lägger av så mycket då!), och jävlar vilken respekt han hade för spöt! Han sprang verkligen som en kanonkula!
Vi gjorde lite öppnor och slutor och han pinnade verkligen på. Gjorde dessutom några extremökningar i trav, jag kunnde knappt bromsa!
Sen när jag gav tillbaka spöt så var han faktiskt sådär allert för skänkeln som han var för spöt. La jag till skänkeln så tog han den!
Galoppen var bra, även om han blev lite väl stark där. Men i det stora hela så var den ändå bra!

Direkt efter träningen gjorde jag bara iordning honom och sen åkte jag och mami mot Knivsta för att vara med på Knivstaortens lagträff. Jag är ju inlånad till dereas div 1 lag, så nu ska vi bara vara med på uttagningen och se till att komma med haha! Nej men kan Dandy bara srpinga som han gjorde idag så borde det vara lugnt :)

Imorgon är jag ledig men jag ska upp och rida lilla MusBus någon gång på dagen. Annie ska hjälpa mig med honom och även rida på honom. Sen ska jag träna Dampisen för Emma 16.30. Vi ska rida igenom programmet och träna lite på sånt :)

Damphästen har dock fått skav på halsen av tyglarna, så jag var upp i butiken idag och skulle köpa ludd. Dock fanns det bara ett helt par i vitt, annars hade jag kunnat få ett blått och ett gult.. ehm aa fast nee ;) Så han fick ha två vit ludd på tyglarna! det var en häst som kom in i ridhuset och tyckte ludden var väldigt konstiga! :P
Kan dessutom tillägga att det var lugna gatan i ridhuset idag när jag red! Först var det bara jag och Emma, sen kom en häst till och när jag skrittade av kom typ 2 till! Lite skillnad från igår lixom ;)


Snyggt med vita ludd eller??
Dagen outfit
Schabrak
: Marinblått Equiline med lila kant
Lindor: Marinblåa Eskadron
Boots: Vita showmaster (mina svarta är totalt försvunna, ingen aning om vart jag har gjort av dom.. :( )
Ländtäcke: Tysklandstäcket
Fleecetäcke: Marinblått med vit och mörkgrön kant som köptes på Börjes för 75:- på Globen!


Dag 17 - Varför får ridning dig att må bra

Hästarna och ridningen är mitt liv!
Jag älskar att vara i stallet och har väldigt svårt för att dra mig därifrån. Går någonting med hästarna bra så kan jag leva på det i flera dagar! Det kan vara allt från att Dandy har gjort en superbra tävlingsstart eller ett kalasbra träningspass, till att vi klarade att gå slingan utan att han började studsa! Alla framsteg är stora framsteg. Som första gången vi red ut i snön nu i vintras, jag levde flera dagar på att han inte ens hade försökt skicka av mig!
Det finns så himla mycket som gör att hästarna och ridningen får mig att må bra, men ska allt skrivas ner så kommer det bli en hel bok!


Finns ingen som kan få mig så glad som den där lilla pållen!
Här efter vår första hopp"träning"!


planering

En liten träningsplanering inför årets första tävling!

Söndag: Träning för Emma

Måndag: Skritta eller jogga en sväng

Tisdag: Skritt (Han vilar alltid på tisdagar eftersom det är Lussan-kurs)

Onsdag: Josephine rider Dandy! Jag ska iväg på teater med Rebban och Dandy måste röra lite på sig, så då får Josephine rida lite på min fina springare :)

Torsdag: Träning för Emma

Fredag: Tävling!

Känns bra att ha ett upplägg inför veckan. Det är inte direkt något jag brukar vara bra på om man säger så.. Jag tar dagen som den kommer helt enkelt, vilket inte alltid är jättebra när man kommer på att man ska träna fredag, lördag och tävla på söndag, och så har man ridit onsdag och torsdag. Då kan jag säga redan innan att min lata ponny är trött på söndagen.. haha! Nä men så illa brukar det inte vara, men jag kan ärligt säga att jag är värdelös på att planera en hel vecka i förväg!

22/1 2011

Red lektion för Emma idag vid 3. Som vanligt var jag lite sen ner, så hon hjälpte mig lite med uppvärmningen också.
Hade kortsporrarna på mig, men han var så sjukt seg verkligen! Tack och lov hade jag tatt med mig långsporrarna ner så vi bytte bara. Och då jäklar gick han fram! Först trodde jag att han hade ont igen när han började bli sådär seg, men eftersom han går fram så himla bra på långsporrarna så tror jag faktiskt inte det, för det gjorde han inte när han hade ont :)

Idag var en sån här dag då han var dum, jobbig och ouppmärksam. Dessutom var han alldeles för rak i formen för att det skulle vara bra. Han blir lätt det när han är sådär seg, eftersom jag inte kan få med bakbenen ordentligt då. men när vi bytte sporrar och vi hade kommit igenom det där så blev det faktiskt ganska bra! Men vi nöjde oss med passet när vi kommit igenom allt, istället för att köra slut på honom redan idag!
Finns många naledningar till varför det gick som det gick idag. Bl.a. så var han bara ute 3h i stora sjukrutan på morgonen (han brukar gå ute 5 h), och då hann han ju stå inne så himla länge innan jag red. Dessutom har han inte gått riktigt ordentligt på två veckor pga att han var snorig och så, plus att vi var 11 st i ridhuset så man fick lixom inget riktigt flyt eftersom man var tvungen att tvärnita vartannat steg ;) Men men, det är smällar man får ta om man valt att vara på ett sånt här ställe ;)

Imorgon skulle jag egentligen ha tränat lille MusBus på morgonen, men jag hinner inte. Måste hinna plugga på morgonen och sen måste jag ha öppnat kafeterian till 11. Sen måste jag ut till Hogsta för jag ska träna någon gång vid 12-13. Därefter blir det en liten tripp till Knivsta för typ en träff med laget :)

Ciao!


Dag 16 - Såhär ser en vanlig dag ut för min häst

06.00 - Dandy får frukost.
07.00 - Ut i hagen. Han får på sig täcke och skydd medan han äter
12.00 - In från hagen. Då har han lunchmaten inne
15.00 - Halmning
Jag brukar nästan alltid komma innan 15, så runt 16 brukar jag rida.
17.00 - Extramaten ges
19.00 - Kvällsfodring

Man kan väl inte påstå att hans dagar är så väldigt händelserika direkt ;)
Hur ser era hästars dagar ut?


21/1 2011

Dampisen fick springa lite idag efter att jag hade jobbat.
Han var iaf lite seg i början, men vart bättre sen. Jag tycker dock han har blivit lite seg igen.. framförallt i höger varv och höger sluta. Men han tränger mot högerskänkeln och tar den inte ordentligt. Men som Emma sa: Nu är han iaf inte snorig längre, resten går att rätta till på nolltid!
Vi pratade lite om det på vägen hem och hon tyckte jag skulle rida honom med långsporrarna lite mer för att han ska börja respektera skänkeln lite bättre.
Ska träna lilla Dampisen för henne imorgon och även på söndag. Så det blir la bra det, lite hårdträning inför nästa fredag :)
Kan dessutom tillägga att Damphästen inte har rymt på två dagar nu :D


Bild från i våras :)


Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!

Oj.. Ja, vad har vi gjort som vi är stolta över?
Jag skulle nog säga vår allra första "riktiga" La tillsammans! Vi gick in med noll press och ett mål på att rida på minst 60%. Och vad gör vi? Jo, vi går in och vinner skiten på 69%!
Det jag tror vi gjorde då som gjorde det hela så bra var att varken han eller jag kännde någon press att behöva prestera! Vi var där för att se och lära!

Framridning i Stäket, april 2010


Tips: snygga knoppar

Tack så mycket!
Det kan jag aboslut göra!

Jag börjar alltid med att se till att manen är i den längd och tjocklek jag vill ha den. Eftersom Dandy är så jobbig att rycka så har jag iår fått lära mig att knoppa även tjocka manar. Dock bör man aldrig rycka eller klippa manen samma dag, utan gör det några dagar innan.
Innan man börjar knoppa bör man se till att man har allting nära till hands.
Du behöver:
* Fuktig svamp
* Kam
* Gummisnoddar
* Sax
* Hårklämma
* Pall att stå på

Många brukar börja med att dela upp manen i lika stora delar, men det gör inte jag! Men tänk på att sätta en markering på kammen om det är så att du inte använder hela kammen, för det syns om inte toffsarna är lika stora.
Ta den första delen av manen och sätt upp resten av manen som är i vägen med en hårklämma. Använd den fuktiga svampen för att blöta manen lite (så att knopparna håller sig bättre). Tänk på att inte dränka manen i vatten, då blir det bara jobbigt.
Fläta sedan hårt och jämnt så långt ut det går och fäst sedan med en gummisnodd. Jag brukar vika den sista delen av manen för att slippa fula tussar som sticker ut.
Därefter tar jag en till gummisnodd och fäster ungefär två varv längst ner, sen rullar jag upp med gummisnodden spänd ovanför knoppen (jättesvårt att förklara, tror det kallas typ flyingeknoppar). Fäster snodden ett eller två varv runt knoppen och fäster sedan med en till.
Det är väldigt svårt att förklara, men jag hoppas ni förstår vad jag menar iaf :)

Jag brukar också alltid ha några extra hårnålar till hands! Man vet aldrig när det kan behövas!
I höstas t.ex. så skulle jag knoppa Ludde som hade några 5 cm långa stårn på halva halsen. Då var hårnålarna min bästa vän! Hårspray brukar också fungera bra! :)


Hiss och Diss

Tänkte ge er en liten Hiss och Diss.
Tycker egentligen det är fruktansvärt töntigt, men ändå ganska roligt :)

En Giant tumme upp till svart hovlack! Finns det något snyggare och mer stilrent om man har en mörk häst med kolsvarta, lackade hovar?!
Skulle inte tro det va ;)

 Ryttare som helt och hållet saknar vader och bär ett par "oformade" ridstövlar! Har man väääldigt smala ben så ska man ha ett par ridstövlar som är fer formade efter benen och alltså går in lite vid anklarna (?), annars ser det ut som om man har trätt på en pinne på benet! Fet diss till det! :D


20/1 2010

Var som sagt i stallet innan skolan och red.
Hade långsporrarna på mig eftersom Dandy inte gått ordentligt på någon vecka. I början var han ett litet svin och ville inte ta högerskänkeln, men efter ens tund blev det bra.
Fick till en riktigt bra trav stundtals, dock fixar varken han eller jag att bibehålla den utan att någon skriker på oss. Jag slutar rida och glassar bara runt och Dandy jobbar ju inte av sig själv om man säger så ;)
I galoppen blev han väldigt fin efter ett tag, så vi testade att rida 6 serpentinbågar över medellinjen (så som det är i något av FEI-programmen). Det gick riktigt bra, bortsett från det enkla bytet på mitten. Men det var inte det jag oroade mig över, utan det var snarare den förvända galoppen! Men det var inga problem! Man märker att Dandy har gjort det där förr om man säger så ;)

På slutet så testade jag att ta av mig sporrarna, och det gick ju alla tiders! Han sprang på riktigt bra och fick en väldigt jämn och fin bjudning!
Egentligen är jag rätt emot att man rider med sporrar om man inte kan rida utan dom! Snacka om att jag säger emot mig själv där, men jag vill verkligen kunna rida min fina häst utan sporrar. Dessvärre har han för mycket egen vilja och jag för lite vilja för att det ska gå varje dag .. ;) Det är inte alltid lätt att ha en ponny! :)

nej men jag är riktigt nöjd med min fina ponny idag! Ska rida imorgon också och sen hoppas jag att jag kan rida lektion både lördag och söndag! We will see ;)


En av de första bilderna som togs på oss.. det har hänt lite sen dess om man säger så :)


Torsdag förmiddag

Är i skolan nu och börjar om 5 minuter. Har vart i stallet på morgonen och dampis var iktigt duktig! Kommer ett inlägg om det ikväll ;) var tvungen att gå till stora vägen för att ta bussen till bp, men jag mötte amanda på vägen så det var ju gött ;) nu måste jag gå upp för dom jobbiga trapporna till våning 6 för att ha engelska... Ciao!!!

Dag 14 - en vanlig dag för mig i stallet

Vardag, vanlig skoldag:
Jag slutar rätt tidigt 3 av 5 dagar varje vecka. Så då åker jag direkt till stallet och tar Dandy. Tycker det är lättast så.
Han är alltid inne när jag kommer, så då börjar jag med att ställa honom på gången och mocka. Dandy är en riktig skitgris så det tar en stund att mocka ut hela hans box! Gör rent vattenhinkarna och fyller på dom, gör extramaten och lindar upp nattlindorna. Därefter börjar jag göra iordning Dandy. Borstar oftast bara av innan jag rider, har jag gott om tid så ryktar jag innan.
När Dandy är klar går vi ner till ridhuset, skrittar fram, rider och skrittar av. Därefter går vi upp till stallet igen. Dandy får gå in i boxen på en gång och så tar jag av honom sadel och träns. Lägger på honom ryggplattan och fleecetäcken och lindar sen av.
Brukar oftast smörja sadeln och tränset medan Dandy får äta lite (eftersom han oftast har mat när han kommer in).
har jag inte ryktat innan så ryktar jag honom efter jag har ridit. Lägger på täckena och lindar på nattlindorna.
Plockar sen irodning på alla mina saker (som jag har en förmåga att alltid sprida ut..), lägger in dom i skåpet.
Jag är dock inte känd för att vara så snabb, så jag brukar inte komma därifrån jättefort om man säger så ;)

Helg, jobbdag:
Jag börjar jobba 7.30, men senaste tiden har jag inte behövt komma fören vid 8-8.30 eftersom det är så få hästar just nu. Men på morgonen så mockar vi iaf av stallet, spånar, fyller vatten och sopar. Vid 10 kommer hästarna in och då någongång brukar Emma komma och då är första hästen klar för ridning. Sen följer några timmar av iordninggörande av hästar, skritta fram, skritta av osv.
Vid 3-tiden ungefär brukar vi kunna rida våra egna hästar. Sen ska alla hästar som inte hunnit ryktas under dagen ryktas, utrustningen ska smörjas och boxarna ska mockas. vid 17 fodras hästarna sista gången, och därefter slutar vi. Dock blir man ju kvar och tar hand om sin egen häst efteråt :)

Så ja, så ser mina dagar i stallet ut ungefär :)


19/1 2011

Dampisen vilade som sagt idag så vi tog en promenad i ridhuset i 30 minuter.
Mockade, borstade och fixade det sista och sen fick jag skynda mig iväg för att hinna upp till v-by och rida på Theotott. Theis hade inte alls någon lust att springa fint idag ( som vanligt numera tyvärr.. ) Han är så himla spänd och stressad så han vet inte riktigt vart han ska göra av sig själv för tillfället.. Fina fina lilla häst.. :(

Dandy har dock börjat med något nytt - han RYMMER ur boxen! Haha jag skrev ju häromdagen att han hade rymt två gånger, men nu har han rymt två gånger till med Josephine! Han är verkligen ponny ut i fingerspetsarna den där lilla rackaren! Så numera stänger jag dörren ordentligt när han står i boxen! ;)

Imorogn måste jag åka upp innan skolan och rida eftersom jag ska på möte vid 17, så då hinner jag inte rida på em. men det gör inte så mycket eftersom jag börjar 11.25 :)


i skuuuulan

Sitter på textkommunikationen och har det allmänt jättetråkigt!
Vi har precis sett filmen Pojken i randig pyjamas, men jag missade början av filmen så jag kan inte göra uppgiften som är till.. Tur att Gunnar är snäll och låter mig gör den till nästa vecka istället!

Slutar vid 16 idag och därefter ska jag till stallet och ta hand om min prins! Han vilar ju idag också så vi ska bara ta en promenad :) Efter det ska jag till v-by stallet och rida min lektion som vanligt.
Nu är det lunchdags! Men eftersom skolmaten smakar bajs så blir det en promenad till dagslivs för att köpa ceasar sallad :D

Världens finaste<3


Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst


Nytagen och nytagen, från nyårsafton 2010 :)

* Dandy är alltid glad! Det finns inget ont i den ponnyn!
* Det är ingen idé att hänga täckena på Dandys öppna "boxfönster" - han har ner dom på en gång! Han avskyr när dom hänger där! Tror han tycker det förstör när han ska titta ut ;)
* Ska man smöra lite för Dandy så ska man ge honom Coca cola, bananer eller blåbärssoppa! Alternativt en "startpolett" innan ett ridpass - då går han garanterat och tittar på en hela ridpasset.. ;)
* Han är expert på att charma folk! Alla som ser honom stå och titta ut med öronen rakt fram säger att de vill ta hem honom och sätta honom i soffan!
* För att vara så liten så är han extremt stark!

Men han är helt fantastisk, min fina fina lilla häst! <3


18/1 2010

Dampisen vilade som sagt idag, så jag var i stallet vid kvart över 7 imorse för att prommenera med honom i ridhuset. Släppte ut honom efter det, mockade och fick sen lite bråttom till skolan. Bussen går ju inte direkt så ofta, så vill man hinna med den så har man inte så mycket val än att se till o passa den!

Efter skolan åkte jag till v-by stallet och jobbade 17.30-21. Noll koll kan man säga att jag har numera! Hade väl ungefär ingen aning om någonting! Men det gick iaf bra att jobba, och trots att jag sölade som fan så var alla stallen mockade och sopade och alla hästar hade vatten kl 5 i 9!

När jag kom hem var det bara sätta sig ner på en gång och plugga matte.. Kalaskul verkligen...


Dampisen imorse påväg ut i hagen :)


Dag 12 - Det här saknar jag

Det finns nog inte jättemycket jag saknar så. Det klart att jag saknar att tävla Joy och hur fantastisk och snäll hon var, men jag känner att det jag har nu är så mycket värt att det inte riktigt finns någon mening med att se tillbaka och sakna det som var! Det är klart att jag saknar att träna och tävla Joy, Jack och Kim, men det finns lixom ingen mening att se tillbaka på den tiden för den kommer aldrig komma tillbaka! Så enkelt är det bara!
Året 2010 är nog det sista jag kommer sakna! Ett år fullt av motgångar (självklart lite framgångar också, men motgångarna var dessvärre fler..).

Nu blickar vi framåt mot ett år som vi hoppas kommer bli helt fantastiskt! Jag vill så himla mycket med det här året! det är mitt sista ponnyår och jag ska verkligen se till att ta vara på det, för ponnytiden är något jag inte kommer kunna undvika att sakna i framtiden!


Back on Track

Jag har aldrig haft någon riktig åsikt om Back on Track. Alla hästar reagerar olika på det, på vissa funkar det jättebra och på andra inte alls.
För något år sedan köpte vi en ryggplatta till Dandy för att hjälpa hans ömma rygg lite. jag har aldrig tyckt att den har gjort någon skillnad på honom, så jag använde den inte kontinuerligt.
Nu när vi har börjat träna lite mer ordentligt så har jag dock lagt på den efter varje träningspass, och man märker stor skillnad på hans rygg! Förut kunde han vara lite spänd i ryggen någon timma efter träning, men nu är han inte alls det längre! Han har plattan på sig i ca en timme, under två fleecetäcken.
Så ja, en stor tumme upp till Back on Tracks ryggplatta!
Kostar ca 600 kr och finns i två olika storlekar :)


17/1 2011

Åkte ju till stallet direkt från skolan idag och jobbade 13.30 till 17.
När jag hade gjort iordning Dampisens vattenhinkar, tvättat rent och fyllt på dom, så skulle jag hänga in dom. Puttade ju bara igen dörren eftersom han brukar stå snällt. Men nej, då puffar Dampisen upp dörren när jag står med en full vattenhink i handen och knatar ut och rätt in i Labans tomma box. Där fanns det ju massa hö som Dandy hade spanat in...
Det roliga är att han gjorde precis samma sak igår! Fast då hade jag lämnat dörren halvöppen när jag fyllde på vattnet. Men Dampis hade fått span på hösilagehögen som låg vid skåpen (det ligger inne för att det fryser ute), så han gick raka vägen dit! Det är inte alltid lätt att vara hungrig!

Iaf, när vi var klara med stallet så gjorde jag iordning Dandy och gick ner till ridhuset.
Jobbade honom i skritt rätt länge för att få loss honom utan att behöva rida så mycket i trav och galopp. Men han blev faktiskt helt okej i skritten. Tycker att han är segare i högervarv överlag, men han känns inte sådär halt-seg som han har gjort förut.. Men jag vet inte, kanske bara är för att jag sitter så snett och inte kan använda mitt säte rätt?! I traven och galoppen blev det iaf bättre! Emma sa efter en stund att han inte var det minsta snorig så jag kunde rida på lite mer ordentligt. Gjorde lite tempoväxlingar i galopp och skänkelvikningar i traven. Red bara i typ 20 minuter, sen skrittade vi av i 20 minuter.

Kom upp till stallet vid 7. Klädde av Dandy och la på honom fleecetäcken. Sen smorde jag utrustningen, men jag gjorde verkligen allting så sjukt långsamt. Så när klockan var kvart i 8 hade jag fortfarande inte börjat borsta Dandy eller plocka iordning på sakerna.. :P Men sen fick jag lägga på ett kol eftersom dom andra ville komma därifrån haha :P Så vid halv 9 var jag iaf klar så då fick jag skjuts av emma till v-by! :)

Imorgon ska Dampisen vila helt, så då får jag åka upp till stallet på morgonen och prommenera med honom, eftersom det är Lussan-kurser i ridhuset hela kvällen -.- Men men, vad ska man göra lixom ;) Det hade vari värre om det handlade om varje dag, men nu gör det inte det och att åka dit tidigt en dag i veckan är egentligen ingen big deal! Hela ettan på gymnasiet var jag i stallet innan skolan flera dagar i veckan! :)


Mot skolan...

Sitter på tuben påväg mot skolan. Börjar halv elva och slutar halv ett! Kärlek på mina måndagar <3. Efter skolan ska jag ju direkt ut till hogsta ocj jobba från halv två. Sen ska jag jogga lite på min lilla dampis :) Onödigt inlägg men jag hade inget bättre för mej :p

Appropå Wellysocks

Häromdagen skrev jag ju ett inlägg om Rambo Newmarket. Bland annat skrev jag då om deras Wellysocks.

Mina ridstövlar blev ju väldigt stora när jag lämnade in dem för o sätta i dragkedja. Så numera måste jag ha tjocka ridstrumpor i för att det inte ska kännas som att jag tappar stöveln. Men häromdagen när jag kom till stallet direkt från skolan så hade jag glömt att ta med mig ett par tjocka strumpor, så jag hade bara vanliga tunna strumpor. Dock hade jag haft gummihapperna på mig, och självklart då även mina fantastiska ljusblå wellysocks.
Så jag kom på den fantastiska idén att jag kunde ha dom i stövlarna! Då skulle det ju bli varmt också!

¨
Dock gick det tyvärr bara nästan.. Det tog stopp när man kom allra högst upp där fleecen är dubbel! Men det var ett bra försök iaf! Och alla sätt är bra utom dom dåliga! :D


16/1 2011

Maria tempade Dandy imorse innan han fick gå ut i hagen, men han hade ingen feber. Så han fick gå ut i hagen och såg väldigt pigg och glad ut när jag kom och hämtade honom vid 12. Dock spöregnade det ju hela morgonen, så jag misstänker att han stod där och såg söt ut bara för att få komma in.. (a)! Dandy avskyr nämligen allt som har med vatten att göra! regn, spolspiltan, vattenpölar.. aa you name it!

Tempade lilla Dampis igen innan jag skulle rida och då hade han inte heller någon feber och hade inte varit snorgi på hela dagen! Dock hade jag lite misstankar om att han var förstoppad, eftersom han inte hade bajsat på hela dagen.. Men jag gick ner och red lite iaf, och då släppte det!
Jag red mest i skritt pga hans lilla förkyldning. Skrittjobbade i 40 minuter och travade sen i 15 minuter. Måste faktiskt säga att han var rätt fin! Hade inte alls den där känslan av att han var seg och trött idag!
Men han ska ändå få ta det lite lugnt ett par dagar till, så att han verkligen bli av med den lilla sjukdomen han har! Känns ju onödigt att dra ut på det när han likagärna kan få gå lite lugnt och verkligen bli frisk!

Pga att han hade haft lite problem med magen på dagen så fick han någon olja i extramaten (minns inte vad den hette, men funkar tydligen mot förstoppning och sånt). Men nu ska det inhandlas någon form av linfrön så att han slipper det här! Det är ju inte första ågngen det händer heller!
Ryktade honom sen på kvällen och smorde allting som vanligt :) Hann även med att städa ur mitt skåp innan mami kom och hämtade mig.

Imorgon går jag i skolan till 12.30, därefter ska jag direkt ut till Hogsta och jobba en stund på eftermiddagen. Dampisen ska skrittjobbas och joggas lite lugnt imorgon också :)


Dampis påklädd och redo inför sin skönhetssömn!


Dag 10 - Mina drömmar

Min högsta dröm är att jag ska bli så duktig så att jag kan ägna mig åt hästarna, utbildning, träning och tävling på heltid.
En dröm är att få tävla internationellt och rida Vm, os osv. Men en dröm är alltid en dröm, inte ett mål! :)


Vem skulle säga nej att rida med en sån frack?!
vet itne om det syns så bra, men det är iaf en OS-frack från OS 2008!
Dessutom får ni se en liten del av Candy Man ;)


Säbys Dandy 101231Världens finaste lilla häst!
Är han inte helt underbar?!


New Forest SM 2010 FILMER!

Har äntligen tagit tag i det hela och laddat in filmerna från kameran till datorn!
Så här kommer det två filmer på min fantastiska ponny från Nf-SM 2010!
I La:1an var han ju sjukt spänd och gick mest och sprätte med benen, trippade och hoppade ett par gånger... Kännde ungefär vartannat steg hur han skulle explodera vilken sekund som helst, men jag lyckades få tillbaka honom varje gång han försökte dra iväg!!

I La:4an var han lite trött eftersom han hade fått gå 2 pass innan (pga dagen innan.. ), Men han var ändå ganska fin tycker jag!15/1 2011

Jobbade 8-12.30 på Hogsta idag. Vid 13 skulle jag rida lektion. Dampisen var lite snorig när jag gjorde iordning honom, men hade ingen feber. Så jag gick ner med honom iaf och tänkte att jag kunde rida lite lugnt iaf.
Värmde upp och han var lite seg i början, men känndes ändå inte trött. Efter en liten stund blev han ganska fin.
Emma kom och tittade lite på honom och sa att vi kunde jobba en liten stund och sen kunde vi se om det blivit värre eller sämre. Så jag red en liten stund i galopp, men när vi kollade några minuter senare så snorade han ännu mer. Så vi beslutade att han skulle få ta det lite lugn ett par dagar. För sålänge han inte har någon feber så dör han inte av att joggas lite. För ställer jag av honom helt i 5 dagar så blir han som TVÅ kylskåp!
Så han ska joggas lite lugnt imorgon och på måndag, sen ska han skrittas tisdag och onsdag och så får vi se om det är bättre på torsdag!

Vi hade ju lite problem med det här i höstas också. Han blev snorig men hade ingen feber, så en gång när John var ute så frågade vi honom om det, men han sa bara att sålänge han inte har feber så är det ingen fara utan bara rida på som vanligt. Det var dessutom precis när det hade blivit sådär kallt i höstas, så John trodde att det kunde bero på det. Och nu har det ju varit lite varmare ett par dagar och sen blivit sådär blixtkallt igen! Så förhoppingsvis är det bara det som är problemet! :)


är inte hästen halt eller stallet har ringorm, då är det klart att pållis blir förkyld lixom.. ;)


Dag 9 - Mitt bästa hästminne

Oj, ännu en svår fråga..
Jag har jättemånga härliga hästminnen som jag alltid kommer bära med mig.
Ett av de roligaste minnena jag har är nog New Forest SM sommaren 2010! Även fast det inte gick så bra, så var det fantastiskt roligt att bara vara där, se alla fina ponnyer och få den där meeting-känslan!
Som om inte det vore nog så träffade vi ju sjukt trevliga människor som vi umgicks med hela helgen!

Ett annat minne som jag aldrig komemr glömma är nog när jag såg Dandy för första gången! Jag var helt såld innan jag ens hade provridit eller öht sett honom gå! Det var honom jag ville ha!


Rambo Newmarket

Dandy fick ju, som sagt, ett väldigt fint Rambo Newmarket Competition Fleece i Gul-svart-röd - randigt. Han har haft det på sig två gånger och passar väldigt bra i det!
Nu står ett vanligt fleecetäcke i samma färger högt upp på listan! Täckena är väldigt varma och perfekta att ha med sig på tävling.
Som om inte det vore nog, så har dom även gjort Welly Socks för Hunter-stövlar! Jag som springer runt i mina fantastiska Hunter-gummistövlar hela tiden skulle inte säga nej till ett par sånna fleecesockor!
Tänk vad snyggt det skulle vara när man kommer på tävling och är, mer eller mindre, helmatchad i gult, svart och rött!

Jag ska helt klart ta och beställa hem både täcket och sockorna, ska bara ta reda på vilken storlek min prins ska ha! :)


fast mina stövlar är mörkblåa :D
RAMBO NEWMARKET FLEECE


14/1 2010

Äntligen lite tid över...!
Åkte till stallet direkt efter skolan idag, så var alltså där vid halv 2.
Mockade och fixade allt i stallet och började sen göra iordning lilla Dampet. När jag väl var inne i ridhuset var klockan redan halv 4! Så går det om man är långsam!
Dampisen var lite seg idag, men nu är han ändå fin när han är seg. Fast det som är lite kul är att det jag tycker är segt nu är det som var "riktigt bra bjudning" förut! Emma kommenterade dock lite och sa att han såg väldigt fin ut.
Han gjorde några galoppfattningar till höger som var helt outstanding! Jättefina var dom verkligen! Han har lite svårt att hålla ihop sig (och jag lite svårt att hålla ihop honom!) i fattningarna. Han blir lång och fattar bara framåt. Men idag kunde jag hålla ihop honom och få fattningarna mycket mer uppåt-framåt!
Red i ca 30 minuter.
Därefter gick jag upp och gjorde iordning honom, och plötsligt var klockan 20 i 6! Hur kunde tiden gå så fort?! men det är väl så när man slipper stressa med allting! det är ju främst det som är fördelen här, att jag slipper ha en tid att passa i ridhuset! På v-by måste jag vara klar i ridhuset senast 17 de flesta dagar, måndag och fredag är det ännu tidigare! Så det är nog det som är det bästa med att stå på Hogsta!

Imorgon ska jag jobba 8 - ca 12, och sen ska jag rida lektion kl 13. förhoppningsvis är det inte så många hästar i ridhuset, för då kan jag rida program! Det är verkligen det vi behöver träna på nu - att fortsätta på samma spår, även i programmen! :)


Dag 8 - Min hästs vardags outfit

Dampisen brukar få vara klädd i lite olika snygga "kläder".
Men den som används mest är nog den marinblåa.
Då har han ett marinblått schabrak med guldkant från Schockemöhle, Marinblåa lindor från Eskadron, Marinblått ländtäcke med vit och blå flätad kant och sist men inte minst svarta boots från Showmaster runt om! Tycker att det är en väldigt snygg men stilren outfit!När vi tränar så har han ibland fått gå med den blåa outfiten, och ibland har han fått vara vit.
När han är vit så har han ett vitt Mias schabrak (antingen med rak, blå och guld kant, eller med rund, svart och guld kant), vita lindor från antingen Mias eller Glenn Gordon och vita boots från Showmaster runt om. För tillfället har bara det ljusblåa ländtäcket från Hööks använts, men nu har jag tatt hem och tvättat några till så vi kan variera oss lite :)Dock är han väldigt fin i ljusblått/mellanblått! Så på min önskelista inför min 18-års dag står ett ljusblått/mellanblått schabrak och ett OS pannband med ljusblåa stenar och pärlor! Så himla fint är det! :D


13/1 2011

uppdateringen är värdelös!
Dessvärre kommer det att vara så tisdag, onsdag och torsdag, då det är tre riktiga monsterdagar!
Tisdagar kommer jag behöva ta stallet på morgonen eftersom jag jobbar i v-by stallet på kvällen. Onsdagar slutar jag vid 4, åker direkt till Dandy och därefter åker jag och rider lektion i v-by. Torsdagar kommer det också bli Dandy först och sen till v-by stallet för o rida lektion. Så ja, dessa dagar finns det int eså mycket tid över åt min stackars lilla blogg!

Dampisen vilade igår så vi tog en promenad i ridhuset i 35 minuter.
Idag fick han dock springa lite igen. Han var sjukt stark i början, men mot slutet så blev han riktigt fin faktiskt! Så roligt att det börjar gå att rida nu även dagen efter han har vilat! Han gjorde precis allt jag bad honom om, utan minsta protest!
Fina fina lilla pånnni <3

Därefter åkte jag hem, var hemma en kvart och åt och bytte om för att sedan åka upp till v-by stallet för att rida lektion på Silverhingsten. Man kan ju säga att den hästen kan när han vill. Idag ville han absolut inte... Nä han var helt hemsk, det gick inte att göra någonting. Antingen kunde han gå någorlunda lugnt i trav, men då hade jag 7000 kg i handen, elelr så kunde han vara lätt i handen, men då sprang han i 240 km/h istället.
Så nä, ingen bra lektion där inte!


Bravo...

Hade ju tänkt att jag skulle skriva ett inlägg från skolan, men jag har lyckats spärra mity konto... Bra gjort av mig va?

Dag 7 - Min favoritgrej i stallet

En väldans svår fråga..
Men jag måste nog säga den klassiska hinkhållaren! Den är helt fantastisk och gör att det blir så lätt att hänga upp även helt fulla vattenhinkar! Och eftersom Dampisen måste ha två vattenhinkar (eftersom han anser sig vara lite för fin för att dricka ur en hederlig gammal vattenkopp..), så är det väldigt skönt när det är lätt att hänga upp hinkarna! :)

+
= Fantastico!


Ont om tid...

Pga att jag fick sitta på en buss 30 minuter längre än vanligt (323 var av någon anledning tvungen att ta en rejääääääl omväg...), så kom jag inte från Hogsta fören vid 7. Var hemma 20 minuter och åt o bytte om innan jag åkte till andra stallet för att rida min lektion. Kom hem igen strax efter 10 och då var det bara att sätta sig ner och skriva 3 arbeten som ska lämnas in imorgon. Gillar att jag alltid är ute i så god tid... ;) Men ni får iaf en bättre uppdatering imrgon :)

Dag 6 - Det här äter min häst varje dag

Dandy är en väldigt matglad liten herre som har lätt för att lägga på sig lite för mycket ;)
Just nu är han dock väldigt smal, välmusklad och fin i kroppen!

I början av hösten stod han på Hösilage och havre, men när han började få kolik av havren tog vi bort den.
Så sista månaderna har han stått på enbart silage. Dock har jag inte märkt någon skillnad alls i ridningen, han är varken piggare eller segare!

Idag ser Dandys foderstat ut såhär:
Morgon 06.00: 2 kg hösilage
Lunch 11.00: 2 kg hösilage
Eftermiddag 15.00: 1 kaka halm
Eftermiddag igen 17.00: "Extramat" bestående av 5 dl betfor och ca 6 liter vatten
Kväll 19.00: 3 kg hösilage

Tycker att denna foderstat fungerar ganska bra för Dandy! Han får tillräckligt mycket för att orka arbeta, men för att orka ännu lite till så ska han börja få havre igen. Till en början får han inte så mycket så får vi se om vi behöver öka på den sen :)


Eskadron Schabrak?

Jag har ett par riktigt knallgrön lindor som Dandy är stört snygg i! Dock har jag ju inget schabrak i rätt färg som matchar till.
Jag hade glömt bort att jag öht ägde de där knallgröna lindorna, tills igår då jag hittade dem i mitt skåp i stallet. Sen hittade jag detta schabrak från Hööks, som är i precis rätt färg! Dock verkar det bara finnas i allround..:(


Men sen kom jag o tänka på att jag faktiskt har sett ett likadant, fast från Eskadron. Det är från deras vår/sommar kollektion 2010. Surfade runt lite för o se om jag kunde hitta det någonstans, men lyckats inte nå vidare.. Så är det någon som vet vart jag skulle kunna beställa det?


Det gröna schabraket längst upp till höger!

11/1 2010

Första skoldagen idag då.. inte roligt direkt!
Men vi fick sluta tidigare från Engelskan, så då hann jag med bussen som gick 15.15. Annars hade jag fått gå från vägen eller väntat till 16.15.. :P
Dandy skulle ju vila idag så då var tanken att han skulle få gå ut och prommenera i 30-40 minuter. Vi hann knappt mer än ut ur stallet innan Dampis tyckte det räckte med att skritta.. Han ville helst göra cirkuskonster och flyga i luften..! Så ja, han fick "prommenera" (läs flyga i luften) i 10 minuter innan jag gav upp och gick in med honom igen! Så i fortsättningen får jag åka upp på morgonen på tisdagar och gå med honom i ridhuset innan jag åker till skolan.
Det klart att det är jobbigt att han är sådär pigg att vi inte kan skritta utomhus, MEN jag tycker ändå det är väldigt positivt! Han har ALDRIG varit såhär pigg och glad under det året jag har haft honom!
Det är ju verkligen kul att han är såhär pigg och arbetsvillig, men samtidigt gör det ju det hela svårt. Han måste ju vila för att inte springa sönder sina sköra små ben, men samtidigt är det svårt att låta en så pigg häst vila! Haha! I-landsproblem helt klart! ;)

Dock vilar han imorgon också, men då kan vi prommenera i ridhuset iaf! :)


Världens finaste <3


Jarrååå!

Jag behövde inte fundera så mycket över det där med Rambo vs. Hööks. Mamma ringde mig nämligen idag och frågade vilken färg och storlek Dampisen ville ha!
Annelie skulle nämligen ut och köpa ett täcke till Sessan, så då kunde hon köpa ett till Dandy när hon ändå var där!
Så nu ligger det ett snyggt Tysklands-ländtäcke i min hall! :) Vart alltså ett rött-gul-svart, tror det kommer bli väldigt fint på lilla Dampis! Eller vad tror ni? :)


Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda

För tillfället är min borstsamling väldigt tom, eftersom jag köpte nya borstar inför flytten till Hogsta och då köpte jag bara det jag verkligen behövde.
Så just nu innehåller den en rotborste, en mjuk borste, ryktborste+skrapa och hovkrats ;)

Men min borstsamling hemma är desto större om man säger så!
Borstarna ligger samlade i en blå groomingbag från Hööks. Tycker den är perfekt att ha borstarna i eftersom jag måste bära ner allt från loftet varje dag.
Vad finns då där i?
* Rotborste, en grön och blå som lustigt nog heter Dandy :D
* Rotviska från Hööks. Den har hängt med i många år! Köpte den när jag red på Power för 7 år sedan :)
* Mjuk borste. Perfekt att använda efter rykten.
* Ryktborste och ryktskrapa. Har världens bästa ryktborste som jag kidnappade från stallets allmänna borstlåda för något år sedan! I gengäld gav jag bort min gamla :)
* Massageborste - helt klart Dandys favorit!
* Hovkrats. Bäst är förståss dom där som man kan köpa för 5 kr, riktigt hållbara är dom!
* Nagelborste att skrubba hovarna med.
* Svamp
* Man och svans borste
* Mankam och gummisnoddar
* Idomin, vaselin och helosan till mungipor osv.
* Hovolja
* en handduk att torka av diverse olika saker med ;)
* Pälsglans
* Vattenspruta

Tror nog det var allt faktiskt!


Rambo Newmarket ländtäcke?

Eftersom en äcklig liten musjävel har käkat upp mitt wannabe rambo ländtäcke från Hööks så måste jag nu införskaffa mig ett nytt.
Frågan är då om man ska fortsätta köra på den billiga fake varianten ( som förövrigt har varit över förväntan!!) eller om man ska investera i ett riktigt Rambo?
Hjälp mig!


vs.

10/1 2010

Sista dagen på jullovet! Även om jag inte har haft så mycket till lov ;) så på sätt och vis ska det bli skönt att börja skolan igen eftersom jag kommer få mer sovmorgon då än vad jag får nu! Det klart att det är mycket roligare att åka o jobba än att åka till skolan ,em nsamtidigt ska det bli lite skönt ändå ;)

Hade ju planerat att åka till stallet vid 9 imorse, dock sprack det eftersom jag vaknade 10 minuter innan bussen skulle gå.. men jag var iaf i stallet till halv 11. Så då mockade jag, fixade vattnet och tog sen in Dandy och gjorde iordning honom för ett litet jogging pass.
Det känndes att han fått jobba hårt några dagar nu för han var rätt trött. Men han går ändå på ganska bra, trots att han är trött! Det gjorde han verkligen inte förut!
Red bara i typ 15-20 minuter + 20 minuters skritt :)

imorgon ska min lilla prins få vila. Jag kommer ju till stallet vid typ 4 och då är det Lussan-kurs i ridhuset, så vi får helt enkelt ta oss en liten promenad utomhus!


Dag 4 - Hur började mitt hästintresse?

Jag vet helt ärligt inte riktigt!
Jag var inte särskilt farcinerad av hästar när jag var liten. Det klart att jag ville rida på hästarna på skansen, men det var lixom inte mer än så.
Min mamma red när hon var ung, så antagligen kommer det genom henne.
men jag började rida på allmänna lektioner när jag var 6 år och började sedan i P1 när jag var 7. Sen har jag jobbat mig uppåt. Har ridit för 100 olika ridlärare i 100 olika grupper!
Och jag ångrar verkligen inte att jag började rida och på senare år valde att lägga ner så mycket tid på ridningen! Hästarna och ridingen är mitt liv!Bild 1: Karro och Östertorps Cajsa, klubbtävling typ 2003 eller 2004?
Bild 2: Karro och Power, sommaren 2004 när Prutten bara bott i v-by några veckor :)


Morgondagens plan

Imorgon jobbar jag 12-17. Egentligen skulle jag vara ledig imorgon, men de behövde en som jobbade så då gör jag det. Men för att inte komma därifrån mitt i natten så tänkte jag vara där innan och rida lilla Dampet. Han går ju egentligen i hagen 7-12, men jag tror inte han dör om han får komma in vid 10.30 en dag :) Han ska ju bara gå lite lugnt imorgon så då behöver jag inte så mycket tid på mig att rida.
Så jag måste åka hemifrån vid 9 så att jag är där vid 10 och kan mocka och fixa allt sånt innan jag ska rida. Sen är det då jobb 12-17.
Därefter ska jag upp till v-by stallet och fika med Dansken ;) Hon tänker ju bojkott vårt torsdagsfika, så då får vi väl fika imorgon istället ;)

Haha lite smått onödigt inlägg sådär, men iaf! :D


9/1 2011

Skulle träna för Emma vid 13.45 idag, så jag åkte till Häsbutiken i Bromma först för att köpa mig ett par ponnysporrar. Mina gamla har nämligen läderremmarna "fastnat" i så att jag inte får loss dom, och dom är ju använda på v-by så för att kunna ha dom på Hogsta så måste dom ju göras rent. Jag har ridit med antingen långsporrarna med trissor eller 20 mm sporrarna på Hogsta nu, men ville testa att rida med 15mm sporrarna eftersom det bara är dom jag får tävla med. Så vi åkte iaf till Häsbutiken i Bromma eftersom jag hade kolalt upp på deras hemsida att det var öppet på söndagar. Men när vi kommer dit så står det på dörren "Söndagar: stängt".. Kul!
Men vi åkte iaf till XXL istället och hittade ett par småsporrar där.
Åkte vidare till Hogsta sen, gjorde iordning Dandy och gick ner med honom till ridhuset.

Själva träningen gick väldigt bra faktiskt! Vi började som vanligt med galoppen och började med att rida runt fyrkanten och göra 8-meters volter lite här och var. Igår var jag ju helt ensam när jag red (vilket är ytterst ovanligt om man rider på em/kvällen), men idag var det desto fler som red så då blev det lite svårt att rida vägar och så. Men Dandy gjorde ett väldigt bra jobb i galoppen!
Sen jobbade vi en del med traven och att han skulle gå fram även där för en lätt hjälp. Han går ju fram för en lätt hjälp, men vill jag att han ska gå i mellantrav så ska jag inte behöva sparka fram honom där heller, utan han ska svara på en gång. Efter något varv med "ponnyskänklar" så gjorde han det riktigt bra.
Red igenom travdelen i La:p1 så gott det gick eftersom det var så många i ridhuset. Bortsett från vänster öppnan så gick det riktigt bra. Men vi gjorde om vänster öppna och slutan direkt och då blev det bra.
Jobbade en hel del i skritten också. Han blir ju lätt lite spänd, kort och trippig där. Men nu börjar den också bli bra! Han skrittar ju knappast för en 10:a, men skrittar han såhär så är han iaf uppe på 7 i ett program!
Dessutom åkte tungan bara ut lite granna på slutet!

Vi avslutade strax efter det eftersom han hade gjort ett så bra jobb! Det är det som är så roligt med Dandy nu, att varje träningspass har han gjort ett riktigt bra jobb! Har verkligen inte varit någon lektion som han har tjurat och gått och släpat benen efter sig, utan han kämpar på och gör allt så gott han bara kan!
Dessutom är det väldigt roligt att det känns verkligen som att han tar in det vi jobbar på och gör det riktigt bra nästa dag. Som häromdagen jobbade vi med övergångarna i galopp, nästa dag gjorde han det jättebra! Igår jobbade vi väldigt mycket med skritten i de enkla bytena och idag gjorde han det jättebra!
Det känns verkligen så himla roligt!!

Dock skjuter han över mig väldigt mycket till höger. Det var ännu värre med den förra sadeln, men det är fortfarande lite för mycket för att det ska vara bra för honom. Så jag ska få prova Emmas sadlar på honom och se om det är någon som ligger bättre och som jag kan sitta bättre i! Dessutom ska han börja få lite havre igen, så då blir han klaad heest :)

Imorgon ska han bara joggas lite lätt och sen får han vila på tisdag :)
Ska försöka få datorn och filmkameran att sammarbeta lite ikväll också så att jag kan slänga upp en liten film på min fina prins här:) om ni vill se det förståss?! :DMin ståtliga lilla prins med pälskragen på plats! :)<3


Svar;

Visst tävlar jag för Vällingby! Har aldrig tävlat för någon annan klubb och kommer fortsätta rida för Vällingby även iår! :)
Antar att det är div 1 du syftar på? Eventuellt så kommer jag att lånas in i ett lag från Uppland. Till div 1 och eliten (tror jag det är) så får varje klubb låna in en ryttare från en klubb som INTE har ett eget lag med. Det enda som krävs är tydligen ett skriftligt "intyg" från båda klubbarnas ordförande att det är okej typ ;)

Så nä, inte sviker jag käraste Vällingby i första taget! :)


Dag 3 - Min största rädsla inom ridsporten

Jag har nog ingen sån där extremt stor rädsla. Är väl mer lite allmänt smårädd ist ;)
Men det klart att jag är rädd för att ramla av och dö eller att hästen ska gå omkull och bryta benet, men det är inte direkt så att jag är rädd att det ska hända varje gång jag rider ut eller hoppar!
Däremot tycker jag att hoppning är lite småläskigt, speciellt med Dandy eftersom han kan bli lite busig. Och ja, alla har väl sett vad han gör när han busar..?
Jag är heller inte jätteförtjust i att rida ut på Dandy. Han har ju busat och så ute i skogen, så jag rider aldrig ut på honom helt ensam. Skritta ut är inga problem, men rider ut gör jag inte själv.

Det är väldigt synd att jag varken gillar att hoppa eller rida ut, eftersom Dandy verkligen älskar det! Han tycker det är superkul att få galoppera i snön eller gräsängar och hoppa hinder!


men vi har ju faktiskt hoppat och ridit ut ändå :)


Tävlingar 2011

Mitt största mål det här året är att lyckas kvala till SM. Jag tror inte att det är omöjligt, men vi har en del delmål att uppnå först och en jävla massa träning framför oss!
Men min stora förhoppning är att Dampis kan kvala nationellt på de första starterna, så att vi därefter kan rida nationellt och försöka oss på att kvala till SM!
Men det här är då det som finns att åka på inom rimligt avstånd. Vi kommer självklart inte åka på alla :)

Februari:
19/2 Högbo regional La:2 La:p1 - förhoppningsvis kan vi göra ett kval här!
26/2 Fagersta regional - förhoppningsvis har de en kvalklass och vi kan göra vårt andra kval!

Mars:
5/3 Högbo regional La:1 La:p1
6/3 Köping regional
12/3 Mantorp regional

April:
2/4 Aros regional div 1 Uppland - eventuellt kommer jag att rida i ett lag i Uppland, men ingenting är klart än :)
9/4 Gnesta regional
15/4 Högbo NATIONELL - förhoppningsvis kommer vi ha kvalat nationellt så att vi kan starta här!
21/4 Grums regional/nationell
22/4 Vällingby lokal - hemmatävlingarna! så är Musenbusen mätt och allt går bra med honom så kanske han får vara med och göra sin första start!

Maj:
1/5 Eskilstuna nationell
7/5 Lurbo regional div 1 Uppland
8/5 Täby regional
14/5 Mantorp nationell
22/5 Årsta Runsten regional

Juni:
2/6 Strömsholm regional/nationell/elit - vet inte om de har "vanliga" klasser där, men det verkar så :)
4/6 Vansbro nationell
4/6 Knivstaorten regional div 1 Uppland
18/6 Roslagen regional
18/6 Björkliden nationell

Juli:
1/7 Karlstad nationell
1/7 Gripen nationell
29/7 Dagstorps nationell - sista chansen att kvala till SM!

Augusti:
12/8 Kågeröd Elit - SM


Ja så ser alltså tävlingsterminen ut! Kvalar vi nationellt så kommer vi att satsa på att bara rida de nationella tävlingarna, annars åker vi på de regionala alternativen! :)
Sen mellan alla dessa tävlingar ska jag hinna med att gå i skolan, träna och jobba på mina två olika jobb!
Så man kan minst sagt säga att jag har en hektiskt vår framför mig, men jag ser fram emot den och längtar verkligen tills tävlingsterminen sätter igång! :)


Dampisen efter en vinst i en regional La:1 i våras :)


8/1 2011

Började dagen med att jobba "3-timmars-pass" på vällingby. Kan ju inte påstå att jag har saknat att mocka torv om man säger så! :P
Sen åkte jag hem en snabbis och sen vidare till Hogsta. Vi började med att gå upp till shopen för att köpa en till hink (eftersom Dandy har börjat drick ur sin hink över natten. Har han aldrig gjort tidigare!). Blev en röd den här gången, eftersom det bara fanns en röd och en mörkgrön. Jag vill ha ljusa hinkar så att man ser om det är skit i vattnet :) Dock är det ju inte så välmatchat nu med en röd och en rosa hink.. :P
Köpte också en hinkhållare och en lädergraman i ponnystorlek!

Red lektion sen för Emma vid 16.15. Dampisen var lite seg i början, men ändå helt okej.
Värmde upp själv och började sedan jobba i galoppen. Han höll på och la ut tungan i högervarv, men det lägger han av med när han kommer loss till höger! Så mycket av galopparbetet går ut på att få loss den där högersidan. Vi jobbade också med de enkla bytena som faktiskt blev riktigt bra efter ett tag! Själva avsaktningarna och galoppfattningarna är det inga fel på, men skritten där emellan blir trippig, spänd och kort. men när jag får honom att skritta bättre så blir bytena riktigt bra!

Red igenom La:p1an sen också. Det var lite svårt att rida på kort bana i ett långt ridhus och jag glömde bort att svänga några gånger... :P
Skolorna var helt okej, han tappade lite bjudning men han gör ändå själva skolorna riktigt bra nu! 8 meters volterna blev nästan lite små faktiskt och förvända galoppen till vänster blev inte så bra! Första travökningen var också lite matt, men den andra blev 100 gånger bättre!
Emma sa efteråt att går han såhär så borde det nog inte vara några problem alls att kvala! Han är stadig, går i balans, har en bra galopp och gör fina skolor. Det är skritten och den fövända vänstergaloppen som är det svåra! Men nu har vi hela januari och halva februari på oss att träna innan första starten! Så förhoppningsvis går det här vägen nu!

Ska träna imorgon också och sen får Dampis nog vila på måndag och tisdag skulle jag tro. Eller så får han gå måndag också och vila tisdag onsdag. Aja, jag vet inte riktigt, vi får väl se :)


Dampisen på Hogsta i somras :)


Vill ni se Dandyfilmer??


Jag ska se om jag kan få kameran att samarbeta lite med datorn (de är inte bästa vänner för tillfället..) och isf kan jag försöka få upp en liten träningsfilm här! Dock kommer man inte hör vad Emma säger på filmerna eftesom vi båda gångerna mamma har filmat har använt öronsnäckan! Så då hör man knappt på filmen vad Emma säger eftersom hon inte behöver prata så högt :)

Är det fler som vill se film på min vackra prins?

Dag 2 - Min första häst

Min första ponny var världens finaste Fredriksbergs Joy! Hon är född 1990, new forest e. Smedshults Cavat u. Rödluvan.
Jag fick henne när jag var 12 år, och jag kan faktiskt inte minnas att jag tjatade om att få en egen häst. Vad jag kommer ihåg så kom det rätt oväntat lixom. Det klart att jag ofta sa att jag ville ha en egen häst, men jag hade nog gett upp den förhoppningen.
Tanken var att jag och mamma skulle dela på ponnyn, och att det skulle vara en allroundponny.
Joy kom iaf till oss 30/11 2005. Hon var smal och omusklad, men i mina ögon var hon världens vackraste!
Vi kämpade på och det var aldrig enkelt, men hon var världens snällaste och det fanns inget ont i den ponnyn. Vi tävlade lite, både i hoppning och dressyr utan fantastiska resultat, utan mer för att det var kul. På träning var hon en riktig klippa, framförallt i hoppningen! Sista året vi hopptränade tillsammans så varken stannade elelr rev hon en endaste gång. Att tillägga är att vi då vågade hoppa lite högre höjder och fick svårare utmaningar!
I dressyren var det väldigt svårt på tävling eftersom hon var väldigt spänd av sig. Vi kämpade på och på vår sista tävling tillsammans så gick det äntligen!
Vi kämpade tillsammans i 4 underbara år! Den här fina lilla ponnyn lärde mig otroligt mycket och jag ångrar ingenting med henne!


Världens finaste!
Julafton 2010


Dag 1 - Presentera dig och din häst

Ja, som ni vet så heter jag Karro (Karolina) Grape. Jag är 17 år (blir 18 i år) och går andra året på St. Eriks gymnasium med inriktning Sam/Media. Jag har ridit sedan jag var 6 år och alltid på samma ställe - Vällingby ridcenter! När jag var 12 år fick jag min första ponny och slutade rida på ridskolan. Men något år senare började jag igen, fast på stor häst. Så nu rider jag både ponny och stor häst vilket jag tycker är väldigt bra! Att rida stor häst är väldigt lärorikt när man fortfarande rider ponny :)

Min ponny heter ju Säbys Dandy och är 15 år (blir 16 i år). Han är New Forest e. Säbys Dixie u. Säbys Flicka. Innan jag köpte honom hade han startat upp till nationell FEI och hade ett SM-kval 2008. Vi köpte honom i september 2009 efter att vi sålt Joy. Dandy var min drömhäst och när jag såg honom i ridhuset första gången så visste jag direkt att det var honom jag ville ha! Och så blev det!
Vi har ju dock haft väldigt mycket otur med diverse skador under hela 2010. Men det känns som att vi är påväg tillbaka nu!7/1 2011

Jobbade hela dagen och red lektion för Emma vid 16.30.
Dampis var lite småseg i början. Fast det roliga är att så som han är nu när han är seg, är så som han var tidigare när han gick på bra framåt! Så det känns ju faktiskt riktigt bra!
Men när han väl kom igång så blev han riktigt pigg och stark! Han tar tag i högersidan och om jag drar emot så trycker han ut tungan. Men jag fick jobba med att lossa honom ordentligt i högersidan och sen åkte inte tungan ut nå mer :)
Red mycket i galopp, eftersom det är lättare att få loss honom där. Tränade även lite enkla byten och förvänd galopp på serpentiner. Han kan ju det där, men måste bli lite starkare och vi måste hitta varandra lite mera för att det ska bli perfekt. Även om jag haft honom i över ett år så har vi ju lixom inte kunnat träna på sånt här eller hittat varandra just där! Låter egentligen lite konstigt, men ni kanske fattar vad jag menar? :)

Red lite i trav sen också och Dampis var finfin! Gjorde lite öppnor och slutor som blev väldigt bra. Skolorna börjar bli mycket bättre över lag! Jag tycker fortfarande att det är svårt, men ju säkrare Dandy känns desto säkrare blir jag på att det blir rätt :)

Emma tyckte att han fick en väldigt fin trav idag! Formen är inga problem längre, han går stadigt i en högre form än vad han gjorde förut! Förhoppningsvis så är det ju det som har gjort att han har blivit halt så mycket tidigare. Han har ju inte orkat bära sig ordentligt och komma upp i formen, utan lägger sig istället på bogarna och går och belastar frambenen!

Vi avslutade när han var riktigt fin! Ska träna både imorgon och på söndag också.
Sen ska jag få Josephine att rida på min lilla häst någon dag också :D Om hon vill så ska hon rida hoonm en gång i veckan eftersom jag inte hinner rida varje dag! Och eftersom hon är så liten och duktig så kan ju hon rida honom utan problem! :)


?

Har ju inte så värst mycket att skriva om så det här kanske vore något? För att ni inte bara ska behöva läsa om alla dessa ridpass?! :)

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst

Dag 3 - Min största rädsla inom hästsport
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - En vanlig dag för mig i stallet
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!
Dag 16 - Såhär ser en vanlig dag ut för min häst
Dag 17 - Varför får ridning dig att må bra


6/1 2010

Jag åkte till v-by imorse iaf och red på lilla Silverhingsten!
I början var han hemsk! Men efter ett tag när jag fått lite hjälp av annie så vart han riktigt fin faktiskt! Kunde länga halsen lite utan att han blev lång och stark och han gjorde kalasfina galoppfattningar från skritt! Han brukar ju studsa in i galopp eftersom han inte vet vilket bakben han ska använda först när man fattar från trav. Men från skritt blev det inte alls samma studs in i galoppen! Duttig MusBus!
Tycker det är väldigt synd att det inte är fler som vill rida på honom! Han är en så fin ponny men han skulle verkligen behöva arbetas ordentligt flera dagar i veckan! Men eftersom det inte finns någon duktig ryttare som vill rida på honom så blir det ju inte så tyvärr :(

Åkte hem och bytte om och sen ut till stallet för att rida lite på Dampis! Han har ju vilat två dagar, vilket brukar innebära att man ska styra runt ett kylskåp! Men inte idag inte! Han var riktigt pigg och fin, vart nästan lite för pigg och stark! Haha inte ofta man får den känslan på honom inte! Joggade honom bara lite, så red ungefär en halvtimme.

Imorgon jobbar jag och ska träna för Emma :) Känns så himla roligt att det verkligen går att träna nu. Har ju tillomed kunnat träna flera dagar på rad utan att han blir ett monster!


Pigg och glad är han iaf! :)


5/1 2011

Mitt internet har inte fungerat ordentligt sista dagarna, så that's why den dåliga uppdateringen alt. update från mobilen ;)
Dandy har vilat två dagar. Hade egentligen tänkt rida idag, men jag orkade helt enkelt inte! Är så galet trött så jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till! Men Dampis fick en promenad iaf så han var nöjd och glad med det :)
Imorgon är jag iaf ledig! WOHOOO! enda lediga dagen på hela den här veckan.. Vem har sagt att man ska ta det lugnt när det är lov?!
Så imorgon ska jag iaf rida lite. På fredag ska jag rida lektion för Emma iaf så det blir la bra det! :)
Skulle egentligen ha tränat med ponnytruppen imorgon också, men ja vetifåglarna om jag orkar.. dom ksulle vara framskrittade 10.30 och det känns som om jag borde ta vara på min sovmorgon.. jaja, vi får väl se!


Mami fotade Dampis häromdagen så ska slänga upp dom bilderna imorgon tänkte jag :)


3/1 2011

Dagen har till större del spenderats på ultuna. Men för en gångs skull var det inte dampet som var där. Vi åkte med fanelia och cm vid 8.30 imorse och var tillbaka runt halv 4. Har aldrig varit med om en häst som är så snäll som fanelia!! När vi kom tillbaka så gjordes stallet klart och sen red både jag och maria. Dampelidamp skötye sig väldigt bra, men detkänndes att han var lite teött i kroppen. Trots det gick han på bra framåt, gjprde fina skänkelvikningar och ett kalasbra galopparbete med några finfina enkla byten! Imorgon ska han nog få gå ut i skogen, vet inte om kag ska rida ut eller skritta ut, det fårvi se :)

2/1 2011

Började dagen med att åka upp till stallet i v-by för att titta lite när ponnytruppen tränade!
Sen åkte jag till Hogsta eftersom jag skulle träna Dandy för Emma 16.15. I vanlig ordning så var jag lite sen, men tack o lov var emma också det så jag red inte fören vid ca 16.30 :)

Skrittade fram och värmde upp och Dandy var riktigt pigg och glad! Gick fram väldigt bra för lätta skänklar. När han var uppvärmd så skulle jag rida igenom FEI inledande, bara för att testa lixom!
Dandy inledde med att göra en kalasfin travökning innan jag hade börjat programmet! Travdelen i programmet blev riktigt bra, det var bara i högerslutan som han tappade lite bjudning och 8-meters volterna var lite stora, men annars var han fin fin! I travökningarna fick vi något taktinslag också men det kommer ju starkare han blir!
Galoppdelen var inte jättebra eftersom jag inte hade tagit igenom honom ordentligt innan. Jag kunde inte hålla ihop honom i någon av förvända vilket gjorde att han bröt av och bytena var katastrof dåliga! Men vi gjorde om galopprogramemt efter och då vart han superfin! De enkla bytena och ökningarna blev riktigt bra, och sista halten blev en riktig höjdare!

Det känns verkligen så roligt att han är så fin nu! Han trivs väldigt bra på underlaget i Hogstas ridhus och efter klippningen har han blivit väldigt lätt för skänkeln!

Vet inte riktigt vad Dampet ska få göra imorgon. Vi ska åka med Fanelia till Ulltuna på morgonen, så det beror lite på när vi kommer hem. Hinner jag så rider jag, eftersom det är Lussan-träningar i ridhuset på tisdag :) Men ja, we will see :)

Här får ni två bilder från idag! Filmen kanske kommer när jag får kameran och datorn att sammarbeta! :)


Visst är han bra fin min lilla prins? <3


1/1 2011

Första dagen på nya året, och vad inleder jag året med?? JOBBA! är det någon som är förvånad eller?
Jobbade iaf med Emma och det gick helt klart över förväntan haha! Vid 4 var vi helt klara så då red jag Dandy flr henne.
Red med långsporrarna eftersom han vilade igår. Rider alltid med långsporrarna dagen efter vila eftersom han alltid är så seg då :P
Men idag var det en jävla fart på honom! Han var riktigt riktigt fin faktiskt! Värmde upp lite och började sen träna. Vi red lite öppnor, slutor, skänkelvikningar och enkla byten. Dandy var sjukt fin faktiskt! Han var inte alls seg, utan snarare åt andra hållet!
red inte länge alls eftersom han var så fin! Ska träna imorgon också. Tills dess ska jag ha lärt mig ett Fei-program så ska vi testa på det imorgon :)

Håller tummarna att han är lika fin imorgon! :D


Mål 2011

Jag har några mål jag verkligen ska försöka uppnå med Dandy under det här året!
När jag var yngre (typ 12?) och red för Monika så pratade hon alltid om att ett mål ska vara 50% uppåbart. Jag tycker faktiskt att de målen jag har satt upp är mer ekker mndre 50% uppnåbara!

* Att Dandy ska få vara frisk och att vi ska kunna träna och tävla ordentligt.
* Kvala till nationell dressyr (två ritter i La:p1 på minst 62%)
* Kvala till SM.
* Utvecklas tillsammans och stärka upp oss båda två.
* Dandy ska bli mer självgående och lydigare.

Att kvala till SM är ingenting jag tror vi kommer kunna göra. Men det är mitt sista ponnyår, så det klart att jag hoppas vi klarar det! Jag har två fantastiskt bra tränare nu ( Annie och Emma ) och kan Dandy bara hålla sig frisk så finns ändå chansen att vi kan klara det! :)RSS 2.0