30/9 2011

Heldags jobb, men det var väldigt lugnt hela dagen så det var asnajs!
Red lektion när vi var klara i stallet, vilket gick alldeles kalasbra! I början var Roynis dock lika jobbig som vanligt, men det gick ovanligt fort att få igång och loss honom.
Men idag, min vänner, kan jag lova att det var turbo i hästkraken! Fick en jäkla fart i honom redan i början av galoppen. För att få igång honom har vi ridit mycket galoppökningar på långsidorna, och vanligtvis brukar jag få banka på honom en hel del för att han ska ge med sig och galoppera på framåt. Men idag räckte det med att jag la till skänkeln en gång så ökade han ordentligt. Handlar nog mest om respekten han ska ha för mig och mina farliga skänklar!

När han kommit igång började vi med själva galopparbetet. Började med att rida på en volt i galopp med lite tagen bakdel och hela tiden tänka på att hålla honom kvick i fötterna. Detta blev tillslut till en piruett liknande volt (inte en piruett, men en väldigt liten volt med samlad galopp). Gjorde även en sluta åt varje håll i galopp, vilket var lite svårare men när piloten väl lär sig vad hennes uppgift är så ska nog det också gå bra!

I traven tränade vi lite skolor. Öppnorna gör han superfint men slutorna är svårare. men det blir nog bra tids nog, vi har ju gott om tid på oss att träna ihop oss. Avslutningsvis gjorde vi nägra ökningar i trav som blev bättre än vad det varit tidigare. Men det klart, när piloten rider istället för att bara gasa så kanske hästen förstår vad han ska göra också ;)

Jag är iaf supernöjd med dagens träning! Så himla roligt att vi börjar komma ihop oss lite nu och kan börja träna!
Imorgon ska Emma rida Royne! Ska bli roligt att se och höra vad hon säger om honom :)
Själv ska jag ju jobba, men det är sovmorgon till 8.30 :D

<p>Inte alltid guds vackraste barn.. ;)</p>
Såhär läcker är min pärla i grodperspektiv..
Inte alltid Guds vackraste barn..!


Dagens guldstjärna!

För att du är du, och för att du är så jäkla bra!
För att du är du, och för att du är så jäkla bra! <3


Dag 19 - Bild på min bästa vän och varför han/hon är det

Jag har många väldigt väldigt fina vänner som står mig nära. En av dom är mina fina Frittää (Frida, Fritzl, Dansken.. Kärt barn har många namn!)

Och varför just hon är en av mina bästa vänner?! Jadu, bra fråga! Hade hon fått svara själv så hade hon sagt att det är för att hon är fantastisk.. ;)


Fritte på Grönan förra sommaren :)


29/9 2011

Hann ju med det mesta i stallet imorse, men inte riktigt allt så jag åkte tillbaka på eftermiddagen eftersom jag ändå slutade tidigare än vanligt. Så Roynis blev ryktad, tog en extra promenad och vi fixade till frillan lite. Han började faktiskt se ut som en liten travare med den långa manen.. men nu är den av iaf!
Funderar faktiskt på att ta stallet på mornarna på torsdagar eftersom jag egentligen slutar skolan halv 6. Det blir så himla sent annars och jag är aldrig så omotiverad som när jag har varit en så lång dag i skolan. Enda nackdelen är att jag alltid är så trött vid lunchtid att jag somnar på historian.. Mindre bra om man säger så!

Imorgon är jag iaf ledig från skolan så då ska jag jobba (vem är förvånad?! ;) ). Roynis ska få springa lite fint i ridhuset och sen väntar lite egen träning för Grape på kvällen eftersom lördagen ändå också består av hard work work!

Nu ska jag faktiskt duscha och gå oc lägga mig i tid för en gångs skull! ;)


Smith´s ponnydressyr

Ni minns väl våra snygga jackor som vi beställde för ungefär ett år sedan (men inte fick hem fören i våras..).
Jag älskar verkligen min jacka! Den går att använda både när det är lite väl varmt och när det är lite väl kallt. En multijacka helt enkelt!
Att vi är grymt snygga när vi är på tävling gör ju inte saken sämre direkt! ;)


Foto: Erica

Mitt hemmagym

Visste ni att vi faktiskt har ett litet hemmagym här hos mig?!
Står mycket hellre på crosstrainern ensam framför tvn än bland alla andra svettiga äckel på ett gym!
Vårt "gym" är ju inte så stort, men det duger gott och väl so far med en cross, en motionscykel, pilatesboll, hantlar och någon annan armstyrke grej som jag inte vet vad det heter. Dessutom brukar jag använda den mysiga lila mattan till mag och rygg övningar, som t.ex. rumplyft, plankan och armhävningar.

Den här veckan har jag faktiskt tränat varje dag - 40 minuter på crossen och 55 rumplyft som minimum. Egentligen är det inte det att jag är trött av det, men efter 40 minuter är man rätt uttråkad.. Efter varje träningspass har jag varit noga med att stretcha, och redan nu märker man faktiskt skillnad. I början av veckan nådde jag definitivt inte mina tår om jag stod med raka ben och skulle nudda tårna. Det gör jag faktiskt med lätthet nu! Och när man har tränat färdigt så kan man chilla lite i den otroligt mysiga Fatboyen (lite dubbelmoral kanske att ha en fatboy bland träningsmaskinerna?!)

Tränar ni något annat utöver ridningen, t.ex. på gym eller någon annan idrott?

Tack gud för att jag slipper köpa ett gymkort och slipper träna bland andra svettiga äckel!


<p>Tack gud för att jag slipper köpa ett gymkort och slipper träna bland andra svettiga äckel!</p>


Dag 18 - En bild jag aldrig publicerat förut


Den här bilden på min pärla har ni aldrig sett. ni har nog förresten inte sett många bilder alls från den tävlingen?! Kanske att det blir en lite nbildbomb någon dag när jag orkar ta tag i hela bunten!
Eskilstuna maj 2011 - vår första och enda nationella.


Morgonstund har guld i mun!

Stallet är avklarat och jag är nu påväg till skolan. Roynis och jag tog en promenad på 40 minuter. Ska dock tillbaka i eftermiddag eftersom jag inte riktigt hann klart med allt.


28/9 2011

Roynis fick springa lite fint i ridhuset idag. Red på träns och det gick mycket bättre än senast. Sist så vart han så sjukt stark eftersom jag ridit på kandar dagen innan, men den här gången hann vi med en uteritt mellan kandar- och tränsdressyr. tror det passar oss utmärkt ännu så länge att inte försöka oss på att rida dressyr på träns dagen efter vi tränat på kandar ;)
Började iaf passet med att jobba i skritt i 20 minuter. Det jag tycker är lite svårt med Roynis är att han är kungligt bra på att lura en när det gäller lösgjordheten. Han kan kännas jättelösgjord och fin i skritt, för att sen i trav vara ett lika gigantiskt kylskåp igen! Men idag jobbade vi så pass länge i skritt så han hann faktiskt komma loss en del. Royne är dock algrig en häst som är rolig att värma upp.. men när uppvärmningen väl är gjord och han har fått en skrittpaus så blir det bättre.
i det stora hela så tränade vi massa övergångar idag eftersom vi har lite svårt med det, om man säger så.. Men tillslut blev det faktiskt ganska bra!
imorgon väntar vila för Roynes del, och för att jag ska slippa vara i stallet hela kvällen så ska jag dit på morgonen istället. Börjar ju skolan vid 10, så då hinner jag dit innan :)

Nu väntar Idol och lite träning på Cross trainern!


Dag 17 - Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen och glad

Känns inte som att det här riktigt har med hästar att göra?!
Egentligen har jag nog inga låtar som jag lyssnar på direkt vid olika tillfällen. Jag lyssnar på samma spotify lista om och om igen, oavsett om jag är glad, arg eller ledsen. Men det klart, är jag på väldigt bra humör så tar jag inte riktigt in alla ord som sjungs om man säger så.

Iphone-app!

Äntligen har blogg.se fixat en gratis app! Och självklart var jag tvungen att ladda ner den och testa! Höhö :D


TDB..Helt seriöst?! Är man anmäld till Vällingbys lokala novembertävlingar för häst kl 18.00.41 så är man reserv! hur sjukt är inte det?
Det värsta är nästan att endast två av våra sju egna ekipage kom med, övriga blev reserver trots att de hängde på låset kl 18.00! Hela systemet brakade ihop för vissa och kom inte igång igen fören det var för sent.

Tycker det är otroligt tråkigt att det ska behöva bli såhär! Det var likadant när anmälningen till Solnas lokala hästtävlingar startade - på mindre än en minut var klasserna fulla.
Det tyder ju bara på att 1. det finns alldeles för få lokala hästtävlingar i Stockholmsområdet och 2. systemet med först till kvarn fungerar inte riktigt. har du inte möjlighet att sitta vid en dator prick 18.00 så får du inte tävla!

Jag är glad att jag själv slapp den där stressen, för Roynis och jag kommer inte tävla fören den dagen vi är redo att tävla de klasser man får rida på kandar.. (nej, jag kan inte rida på träns..:P )

<3


Min fina fina lilla vän... <3


27/9 2011

Idag slog jag nytt rekord i stallet - 3 timmar och då hann jag tillomed rida! Har nog aldrig varit så snabb förut och då skyndade jag mig inte ens?!
Roynis och jag tog iaf en tur i skogen som innehöll trav och galopp, ett rådjur och några ekorrar men vi slapp älgarna! Usch det är få saker jag är så rädd för som älgar!
R var iaf väldigt snäll och duktig, så nästa gång kanske piloten vågar gasa lite mer ;)

Imorgon står iaf dressyr på schemat och sen blir det vila på torsdag som vanligt.

<p>Slog rekord i stallet - 3 timmar! Har nog aldrig gått så fort och då hann jag tillomed rida! Fantastico!</p>


Dag 16 - En bild som gör dig lycklig


Den här bilden kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat! Jag hade nog aldrig sett min ponny så glad förut!


26/9 2011

nu börjar jag känna mig som en människa igen!
Den här helgen har verkligen gått i ett. Vi började i lördags ute på Lyckås och kom därifrån med bl.a. ett ländtäcke och nattskydd. Åkte sen vidare mot sadelmagasinet men kom därifrån tomhänta av olika anledningar.
Därefter direkt mot Hogsta för att jobba från 13. När allt var klart i stallet runt 18.30 red jag lektion på Royne för Emma. Planen var att inte rida honom så svettig så att vi skulle slippa bli kvar halva natten, men det sprack rätt fort.. ;) Dock fick han sova i ett fleecetäcke, annars hade jag aldrig kommit hem. Var iaf hemma strax efter 21.
Igår började jag jobba 06. Dagen var lugn eftersom vi bara hade två hästar som skulle ledas då övriga skulle tävla. Roynis hann jag rida mitt på dagen och sen tog Michan (som åkte med mamma ut för att hälsa på honom) hand om honom. Vi åkte ju iväg med Helge vid 15.30 till Solna och var väl tillbaka i stallet igen runt 19. Då var det bara vänta in att helge skulle torka, göra klart det sista i stallet och det sista med Royne. Så jag var väl hemma vid 21 igår också. 15 timmar i stallet är ingenting man kör varje dag!
behöver jag ens säga att jag var lite väl trött imorse!?
<p>Helgis var stjärna och vann st geroge idag! Vladi var också ganska duktig och kom fyra!Efter en 15 timmars arbetesdag är det dags att börja plugga inför morgondagens prov.. Det är överskattat att komma förberedd.. ;)</p>
Helge the superstar på prisutdelning

Royne gick ju iaf lektion idag också. Red på kandaret igen och Roynis var väldigt duktig. Kom igång mycket fortare än vad vi brukar göra, antagligen för att jag nu vet hur jag ska göra för att få igång honom. Han bytte bara galopp när han inte skulle en gång och bråkade bara en gång! Framsteg ;)
Vi provade att rida igenom ett program också eftersom vi var ensamma i ridhuset, vilket gick mucho bra. Det vi framförallt måste träna på är travökningar.. Royne kan ju inte direkt öka som Helge gör och Grape har liiite svårt att sitta i sadeln..! Sen behöver vi träna på övergångar från galopp till trav - där blir det antingen galopp på stället eller skritt.. men det kommer det också. Men vi ska fortsätta att mest rida på träns för att hålla honom loss på det.

Imorgon är jag faktiskt helt ledig, både från skola och jobb! Ska verkligen bli sååå skönt att ha en helt ledig dag. Roynis tänkte jag ta och rida ut en sväng på om vädret tillåter.

<p>Pärlan!</p>
Roynis i sitt kandar :)


Dag 15 - Varför får hästar och ridning mig att må bra?

Hästarna och ridningen är hela mitt liv!
Jag kan leva flera dagar på att en tävling har gått bra, eller när vi precis köpt Royne svävade jag på små rosa moln i flera dagar! Det är inte direkt något man gör när man har köpt nya skor?! Allt som går bra, vilket kan vara allt från att Royne har gjort ett superbra träningspass till att Dampis kunde gå hela slingan utan att få damp, påverkar mitt humör för en hel dag! Har det gått mindre bra så påverkas jag också, men åt andra hållet.
Även om jag har haft en skitdag i skolan så blir jag alltid glad av att komma till stallet. Dels så finns ju min fantastiska häst där, men också alla härliga människor!
Det finns hur mycket som helst som jag skulle kunna skriva på den här punkten, men det skulle ingen orka läsa.
Jag är glad att jag har hästarna och ridningen, för det finns ingenting annat som påverkar mig så mycket!


Det fanns ingen som kunde göra mig så otroligt glad som denna charmiga, underbara och speciella lilla ponny!


Kvällspass, igen

Det blev kvällspasset ännu en gång. Jobbade från 6 imorse men det var väldigt lugnt hela dagen. Vid halv 4 åkte vi iväg med helge till solna efterson emma skulle starta honom i st georgen där. Det gick iaf bra och trots några missar så vann de på 65%!! Tidigare åkte de iväg med vladi som gick samma klass, och placerade sig på en fjärdeplacering! Det är turknopparna som gör det, eller?! ;) Roynis fick gå ett lätt joggingpass mitt på dagen. Det var väldigt svått idag, men imorgon ska han få gå lektion igen iaf. Nu sak jag stoppa näsan i psykologi boken och börja plugga inför morgondagens prov.. Kanns bra att jag är ute i lika god tid som vanligt!!

Dag 14 - Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)

För mig ser en vanlig vardag ut som så att jag går upp vid 07.20, gör mig iordning jävligt snabbt och sitter på bussen mot tunnelbanan vid 07.37. Jag slutar skolan rätt tidigt de flesta dagarna (14.45, 14.40, 17.20, 11.15) och åker då direkt till stallet.
I stallet gör jag alla vanliga stallsysslor - mockar, gör höpåsar, extramaten osv. Sen rider jag (eller om han vilar går vi ut och går) och blir han svettig får han duscha efter passet. Medan jag väntar på att han ska torka putsas all utrustning och alla saker plockas ihop. När Roynis har torkat så ska han "nattas", alltså ryktas, få hovarna kratsade, tvättade och oljade osv och därefter åker täcket och nattlindorna på.
När allt i stallet är klart åker jag hem. Väl hemma ska jag hinna träna, plugga och äta middag innan det är dags att dejta kudden ;)

Tisdagar är jag ju ledig från skolan så då brukar jag jobba och då ser ju dagarna lite annorlunda ut. Då börjar jag antingen 06 eller 8.30 och jobbar sedan till ca 17 och är hemma igen någon gång mellan 19 och 20.


Kvällspasset

Det blev kvällspasset idag igen. Jobbade från 13 och var hemma igen vid 21. Royne fick iaf gå lektion på kandar och skötte sig mucho bra! Imorgon väntar jobb från 06, tre hästar ska iväg på tävling så det blir lugna gatan i stallet. Ska rida roynis på dagen så slipper jag köra kvällspasset imorgon också ;) men det blir nog bra det!

Dag 13 - Min högsta dröm

Eftersom jag älskar att rida, hålla på med hästar och tävla så är det såklart en dröm att få rida mästerskap och sånt. Men drömmar och mål är långt ifrån samma sak, och det är inget mål i mitt liv att få göra detta!


Vem drömmer inte om att få stå med en EM-medalj runt halsen?! ;)


23/9 2011

var i stallet redan vid 11 idag och red på lille stjärnan.
Han skötte sig helt okej, mycket bättre än i onsdags. Han får fortfarande sina små adhd-ryck ibland, men de blir färre och färre för varje dag. Nu har jag ju också börjat lära mig hur jag ska gå på honom när han gör så, och då kommer vi ju ur det på en gång igen!

Skyndade mig hem sen för att hinna plugga och träna innan jag skulle möta upp käraste Fritte på pendeln vid 17. Vi åkte in mot la stada och Grönan för att se fröken Maggio. Drog oss direkt till någon restaurang vid vattnet där vi mötte Erkan och köade i 1,5 timme för lite käk, och jag som inte ens var hungrig?!
Själva konserten var okej, men tyvärr inte mer än så. Maggio är alltid bra, men jag hade nog förväntat mig lite mer. Dessutom var det lite dåligt drag över lag tycker jag. Men men, man kan inte få allt!

Imorgon ska jag inleda dagen med att jogga och plugga, innan jag och mami tänkte infinna oss på Lyckås ridsport vid 10. Sen ska vi förbi sadelmagasinet vid 12 och så vidare till stallet eftersom jag ska jobba på eftermiddagen. Egentligen borde jag verkligen ägna hela dagen åt att plugga, men eftersom ingen kunde jobba så fick jag lov att göra det. Jobbar ju söndag också, så jag måste erkänna att det känns lite halvjobbigt med prov första lektionen på måndag morgon.. Men det får gå som det går helt enkelt ;)

<p>Skeptisk grabb? Ja det är min häst det ;)</p>
Min lite halvt skeptiska häst.. ;)

Sadel: Morris n Nolan
Schabrak: Vitt Mias med brun kant
Lindor: Bruna Shockemöhle
Paddar: Mias
Sadelgjord: Gera

Dag 12 - Min favoritgren

Dum fråga!
Hoppning, fälttävlan, körning, distans och voltige är för mig totalt ointressant! När jag var yngre hoppade jag en hel del, men på senare år har jag lite svårt att se charmen med någon av de andra ridsportgrenarna!
Dressyr är grejen!


22/9 2011

Roynemannen vilade ju idag så vi gick på promenad. Han tyckte det var väldigt spännande att det blåste och var massa andra hästar ute. Det måste jag nog erkänna är nackdelen med Lovön - det finns så många stall så man är aldrig ensam ute och rider i skogen. Med Royne är det dock inte så jobbigt, men med Dandy var det värre. Kom vi ikapp någon så var vi alltid tvugna att vända tillbaka åt andra hållet igen eftersom han blev helt crazy banana om han kom bakom någon annan..

Provade även kandaret idag.. Så nu har jag väl inga andra alternativ än att börja rida på det..

Nu väntar en dejt med psykologiboken.. 70 sidor prov på måndag och nej jag har inte börjat än (som vanligt..) och jobbar i helgen.. Keep up the good work, Grapie!

Och dessvärre har min dator fått adhd och laggar så fort jag vill ladda upp bilder, så ni får stå ut ändå ;)


Bilder: tävlingar på Hogsta 3/9 2011

Här kommer bilderna från tävlingarna på Hogsta 3/9 2011.

Emma Karlsson - Midt-West Casino


Emma Karlsson - Qui

Emma Larsson - Argentina

Dag 11 - En låt som påminner om en häst du älskar

Ännu en svår en.. Jag har väl inte direkt några låtar "kopplade" till mina fina hästar..
Men en låt som nog alltid kommer få mig att tänka på Dandy är Imorgon med Andreas Grega. Varför? Tjaa, av "en ren slump" lyssnade vi på den låten ett par gånger samma kväll som jag fick veta att Dampis hade skickats till Finland.
21/9 2011

Helt sjukt vad trött man kan vara.. Har sovit mig igenom hela skoldagen och så fort jag har pluggat färdigt ska jag jag träffa kudden!
Roynis gick inte alls särskilt bra idag. Det var jättemånga i ridhuset samtidigt, så han blev lite spänd av det. Men främst så känndes han lite bromsig och jag fick lixom aldrig igång honom. Dock är han ursäktad idag eftersom han kissade sisodär två liter när vi kom in igen. Är det något han nog aldrig skulle göra så är det att uträtta sina behov i ridhuset ;)

Imorgon står vila på schemat, så vi ska ta en skrittur. Nu ska jag stoppa näsan i religionsboken för att kanske (om jag har tur) få in något om judendomen i min lilla hjärna..


Bästa Dampis <3


Dag 10 - 10 saker du inte visste om mig

1. Jag har spelat basket under flera år när jag var yngre! Tror jag höll på i typ 6 år. Har även gått på dans, fotboll och simning.

2. Jag är totalt värdelös på Engelska, men lyckades ändå klara av både Engelska A och B med VG!

3. Mina naglar blir blåa när jag fryser om händerna, men resten av händerna klarar sig bra.

4. Jag har ett otroligt läckert ärr på ryggen efter att MusseMustang tog sig en mumsbit för något år sedan när Grape spännde sadelgjorden..

5. Första gången jag "tävlade" Märke 2 på lilla Power hoppade vi över dressyrstaketet 12 gånger! Då var han 4 och jag var 11. 2010, alltså 6 år senare, vann hann lektionsmästerskapen kat B med Pernilla.

6. Min allra första vinst var när jag och Dandy tävlade La för första gången. Innan det hade jag faktistk bara fyra "riktiga" placeringar (en på Joy, en på Theo och två på Jack).

7. Jag har världens sämsta morgonhumör. Trots det så går jag hellre upp kl halv 6 än halv 8.

8. Jag har en till blogg, men en personlig sådan som är lösenordsskyddad. Den är det bara mina närmsta vänner som har lösenordet till (vad jag vet iaf.. haha).

9. Min vänsterhand är totalt invalidos.. jag kan iprincip inte göra någonting med vänstern!

10. jag lyssnar i princip på all sorts musik, alltså verkligen allt! Min spotify lista innehåller allt från Melissa Horn och Magnus Uggla till Guns N' Roses, The lonley island och David Guetta!


Pictures

Vill ni se mer?!


20/9 2011

Jobbade ju hela dagen idag. Började dock med att försova mig lite smått.. Vaknade 06.13, men 06.25 satt jag på bussen! Jag kan alltså vara snabb, även om det är svårt att tro ibland ;)
Bortsett från lite allmänt kaos på förmiddagen så flöt dagen på bra. Red lille Roynis på eftermiddagen och han var väldigt snäll idag! En riktig guldponny.. ;) Vi kunde utan problem rida förvänd galopp åt båda hållen, han försökte inte ens byta en enda gång! Snel hest!

Åkte faktiskt från stallet redan vid 18.40! Längesen jag kom iväg så tidigt en dag då jag både ridit och jobbat! ;)
Hade tänkt ge mig ut och springa när jag kom hem, men det blir mörkt så fort.. Så istället blir det crosstrainern framför Idol, inte så illa det heller! :)

Guldponnyn..!

Dag 9 - Någon du skulle vilja byta liv med för en dag, och varför?

Oj, svår fråga..
Jag vet faktiskt inte! Jag är nöjd med det jag har och bortsett från att jag mer än gärna skulle slippa gå i skolan så duger mitt liv rätt bra.
Men skulle jag byta med någon så skulle det vara någon som får rida massa fina hästar varje dag! Men just denna dag skulle inte innehålla en massa tråkiga pappersarbeten eller liknande..!


Emma och Vladimir får stå för bilden!

Who are you?!

Statistiken ökar, vilket är roligt.
Skulle dock vara ännu roligare att veta vilka ni alla är som läser! Det är lättare på min andra lilla blogg, där kan jag gissa vilka av de 10 som har lösenordet som har läst.. haha!
Flertalet gånger har det skrämt mig lite över hur många okända människor det är som läser min blogg, för jag känner inte ens hälften av er!
Så om alla som läser det här inlägget lämnar en kommentar så ser vi hur många som vågar erkänna att de läser min töntiga lilla blogg! !


19/9 2011

Royne gick ju lektion idag, och han var mucho snäll!
Redan från början känndes han bättre än sista dagarna, inte alls så där extremlång och tung i handen som han kan bli.
Under själva lektionen började vi med att sätta igång bakkärran i galopp. Den har en tendens att leva sitt egna lilla liv ungefär 4 meter bakom Roynes övriga kropp om inte piloten ser till att det inte händer.. Men idag kunde vi ju nästan rida fort i galopp faktiskt! Hallelulja!
När bakbenen hängde med provade vi den där ökända förvända galoppen, som idag gick alldeles strålande! På serpentiner var han klockren, sen blev det lite svårare efter en diagonal med ökad galopp, men tillslut gick ju tillomed det! Gjorde även tre serpentiner med enkla byten på medellinjen, vilket han gör riktigt bra!
Slutligen så jobbade vi lite med traven, men det är så sjuhelsikes jobbigt att sitta så jag smäller av! Travökningar är inte vår paradgren om man säger så, och inte högerslutorna heller.. Vi kan sammanfatta det som att det finns en del att jobba på, men jag har ju trots allt bara haft min stjärna i två veckor!

Min käre vän Frida kom ut och kollade på min stjärnhäst och filmade även lite med min telefon! Dock orkar jag inte föra över filmerna nu så de kommer en annan dag.
Var väl klar i stallet runt 8 men var ändå inte hemma fören vid 9, och trots det liftade jag med Emma till v-by! hmm undra vad det kan ha berott på ;)

Nu väntar religionsboken på att få lära min lilla hjärna allt den kan. Imorgon är det jobb som gäller, dock från 7.30 och med sällskap tjohoo!


Eftersom jag inte orkar ladda upp filmerna från idag så får ni se filmen från när jag provred Royne första gången i juli!

monday

Har egentligen ingenting att skriva om, men har inte så mycket annat för mig för den delen heller. Så det blir lite random babbel ;)
Vaknade och var helt stört pigg 6.04 imorse.. Då hade jag ju bara sovit typ 5 timmar och det är så mycket lättare att gå upp när man knappt har sovit!
Dock känndes det inte så lockande att ge sig ut i stormen och springa, så det får bli ikväll istället.
Dagen har iaf varit väldigt lugn. Sista lektionen är 2,5 timme mediekunskap med Gunnar = facebook. We like it! Slutar iaf om 20 minuter och då ska jag åka iväg mot stallet. Eventuellt skulle Frida kommit och kollat på min fina pärla och tagit några kort, men hon var inte så taggad längre när det regnade så mycket.. förstår inte alls varför.. ;)


Lilla Silverhingsten!


Tillbakablick: 19/9 2009

Idag är det exakt två år sedan min älskade lilla Dampis vandrade in i mitt liv! Den 19 september åkte vi ut till Haninge för att hämta hem min Prins. Jag var världens lyckligaste, för världens finaste ponny var bara min!
Att det skulle bli en så tvär vändning och ett så tvärt avslut kunde jag aldrig ana då. Men allt blir inte riktigt som man tänkt sig..


Jag saknar dig mer och mer för varje dag som går.. <3


Dag 8 - Min största rädsla inom ridsporten

Den här punkten går nog ihop med gårdagens - att min häst ska skada sig allvarligt. Skador har jag varit med om, men inte så allvarligt att jag har varit tvungen att ta beslutet att låta hästen flytta "till en gård på landet där han får vila benen", som de så fint säger det på vällingby :)
Jag är även rädd för att själv skada mig så allvarligt att jag inte kan fortsätta rida eller hålla på med hästar.
Men ännu så länge har jag bara varit på akuten en gång efter en avramling, Peppar peppar ta i trä!


Sunday night fever ?!

Skulle pront kolla på sändningarna från EM på Eurosport ( och ja, alla vet ju redan att RGB tog hem guldet!). Dock somnade jag efter två ekipage.. Det där med hoppning är inte riktigt min grej om man säger så.. ;)
How ever, nu är jag pigg som jag vet inte vad! Skulle helt klart kunna vara uppe halva natten utan problemas. Mindre roligt att gå upp 06.15 imorogn bitti isf dock..
Jag (eller snarare mamma..) har tvättat mina älskade joggingskor nu ikväll, eftersom mr Helgis roade sig med att kliva rätt i en vattenpöl, och vips var Grapes skor, strumpor och ridbyxor lerdränkta.. Så går det om hesten har stora hovar!
Men det innebär alltså att jag kan ge mig ut och springa imorgon! Har inte gjort det på några dagar nu, så det börjar väl bli dags om man säger så.. Trodde faktiskt att mina kära små skor hade gått en hemsk död till mötes, för jag hade ingen aning om att man kunde tvätta dem..
Men vi får väl se om jag orkar gå upp helt enkelt!

Tyvärr har jag ingen passande bild att bjuda på, men Dampis är alltid snygg! ;)


18/9 2011

Jobbade hela dagen själv och det enda som sög var att det var så jävla ensamt haha! Det var först vid tvåtiden som någon öht kom in i stallet! Men jag överlevde det också, tack vare radion och studio 107,5 :D

Roynis red jag mitt på dagen så jag skulle slippa vara kvar halva natten idag också. Idag hade jag iaf bestämt mig för att inte ge upp innan han gjorde det, även fast jag var trött som ett as och gentligen inte orkade någonting. Men tillslut så släppte han efter och blev ganska fin! Vi kunde tillomed rida förvänd galopp åt båda hållen, framsteg! Det visar ju iaf att det vi bråkade så om i fredags åtsminstone gav resultat! Framförallt så visste jag vad jag skulle göra när han började dumma sig. Det var nog bara en gång som han bytte galopp när han inte skulle, men då var det bara byta tillbaka och fortsätta i förvänd. Duktig heest!

var klar med stallet vid typ halv 6 och då hade jag bara Roynis kvar. Förstår dock inte vad jag sysslar med på kvällarna, för jag var ändå inte klar fören kl 7.. Emma påstod att jag var segare än henne, men det kna knappast stämma.. (a)

Min kropp känns ungefär som att den har arbetat två dygn i sträck, men jag tycker inte att den ska klaga för den har ju faktiskt fått pausa där emellan! Imorgon väntar iaf en tråkdag i skolan och sen ska jag rida lektion vid 17. Kult kult!


Dag 7 - En sak som aldrig får hända

Det värsta som skulle kunna hända är att jag hittar min häst döende. Det är verkligen min värsta mardröm!
Värst var det faktiskt när jag hade Dandy. Jag gick och oroade mig väldigt ofta för att han skulle ha brutit ett ben i hagen eller liknande. Jag har dock bättrat mig betydligt på den punkten! ;)


18/9 2011

Spenderade förmiddagen på Djursholm med Helgis, och bortsett från att ryttaren glömde hatten hemma och allt blev kaos så gick det bra! Tur att Helge är en stjärna och gick på 66% i nationell St george trots att det inte var toppenbra! Det är så en stjärna gör! ;)

Royne fick halv vila idag. Piloten var lite för trött för att orka rida ordentligt och då blev allt pannkaka. Så istället för att förstöra ännu mer så skrittade vi ut och jobbade i skritt på skogsvägarna. Red i öppna, sluta, skänkelvikning, ökad skritt, samlad skritt, halter osv. Då var hesten duktig :)

Kom inte ifrån stallet fören vid 21. Och imrorgon står jobb på schemat igen, dock börjar jag kl 6 och jobbar hela dagen ensam eftersom Josephine är sjuk. men men så är det ibland, det enda som suger är att det är så tråkigt att vara helt ensam hela dagen. Men det är inte jättemycket att göra iaf! :)

Helgis the superstar! Har hängt på Djursholm today med Helge. Bortsett från att ryttaren glömde hatten hemma och därmed inte kunde rida fram och bla bla så gick allt bra ;) Blev en lång dag i stallet iaf - 7.15 till 21. Imorgon är det hard work work igen, 06 - 17. Heja heja!
Fina Helge!


Dag 6 - Alla hästar i stallet

Har presenterat alla hästarna för ca ett år sedan, men det har ju försvunnit några och kommit till lika många! Så jag får väl göra en ny presentation.

Candy Man
f. 1998 e. Calido. Störst i stallet med sina 176 cm. En väldigt snäll häst som ägs och rids av Emma. Han har tidgare startat 1.40 hoppning och med Emma gått Grand Prix dressyr. Har dock inte tävlat så mycket sista åren pga diverse olika anledningar.


Fanelia
f. 2002 e. Fürst Heinrich. Stallets prinsessa hela klart! Startade sin tävlingskarriär på riktigt i våras och blandade då sina resultat mellan att vinna MsvC på 74% och att bli utesluten. Gick i somras MsvB på nästan 69%. En riktigt fin häst som verkligen kan dansa fram! Hon ägs och rids av Emma.


Feodora
f. 1999 e. Federweisser. Kallas till vardags för Fiffi och rids av sin ägare Charlotte och även av Emma. Vet inte hur mycket hon är tävlad, men Clara startade MsvC på henne under hemmatävlingarna i september och de placerade sig på en sjundeplats på 65%.


Laudiamo
f. 2005 e. Laurentino. Laban är Josephines häst som hon köpte i vintras. När han kom såg han ut som en liten fölunge, men har musklat på sig och blivit snygg. Josephine och Laban har inlett sin tävlingskarriär tillsammans, men tyvärr har Laban lite mycket egna åsikter ibland! ;)
Kan tyvärr inte hitta någon bild på lille Laban..

Lulu
f. 2001 e. Londonderry. Lulu ägs och rids av sin ägare Ami. Vet egentligen inte så mycket om denna lilla häst. Hon är iaf startad åtminstone upp till MsvB.


Midt-West Casino
f. 2004 e. De Niro. Helge är nog stallets superstar. Han gick 6-års finalen på Flyinge förra året (ska gå 7-års iår) men fick tyvärr inte så bra poäng i finalen. Har i år placeringar upp till St Georg med Emma, som även äger honom.


Ragazza
f. 2003 e. Ragazzo. Raggan är Marias lilla häst. De har tillsammans startat upp till MsvB, och har iår nog vunnit eller placerat sig i alla starter i MsvC.


Royal
f. 2001 e. Steinbeck. Ni vet nog det mesta om Roynis redan.. Men något ni nog inte vet är att han är ett riktigt pain in the ass i stallet.. Han ska alltid synas, höras och vara med. Får han inte den uppmärksamhet han vill ha så kastar han ner alla täcken på golvet och ägnar sig gärna åt att skita i vattenkoppen, krubban och vattenhinken!


Vladimir
f. 2002 e. Krack C. Vladi är Elisabeths häst, men just nu är det mest Emma som rider honom. Det är en riktigt läcker häst men som tidigare har haft nerverna utanpå. Eller egentligen är han inte så nervös av sig, utan mer livrädd! Nu har han coolat ner sig riktigt ordentligt, och i år har Emma och Vladi placerat sig i alla starter utom en och blev tredjeplacerade i sin MsvA debut.


Qui
f. 2003 e. Quite Easy. Även Qui är Elisabeths häst, men här är det mest Elisabeth själv som rider och tävlar och de har startat MsvB tillsammans. Emma har startat Qui i MsvA i år på 65%. Qui är världens snällaste lilla häst, även om det finns mycket motor. Hon är alltid pigg och vaken utan att någonsin bli dum!

16/9 2011

Red som sagt lektion för Emma på Royne idag.
När jag värmde upp var det så jäkla svårt! Han blev lång och stark och jag orkade helt enkelt inte rida ihop honom. Dock skärper jag till mig så fort jag har en tränare på plats, men idag var det fortfarande väldigt svårt när Emma kom.
Så vi började med att rida piruettgalopp på en liten volt. Då fick jag tag om bakbenen och fick loss honom ordentligt. Vi gjorde det i båda varven i galopp innan vi gick över i trav, där jag skulle rida på samma sätt. han tyckte det blev lite jobbigt och sa då ifrån och försökte komma på alla möjliga sätt att komma undan. Men tillslut gav han efter och blev faktiskt fin!
Därefter jobbade vi med förvända galoppen, som också är så sjukt svår! Höger galopp i vänster varv - big no no! Först gjorde vi det på serpentiner. Vänster förvända är inga problem, där är vi stensäkra, men till höger är det så svårt. Han byter galopp så fort vi ska gå över i förvänd. Men tillslut så fick vi till det åt båda hållen på serpentiner.
Då övergick vi till att rida diagonaler och öka galoppen. Vänster gick jättebra, upptagningarna bli riktigt bra där. Men så kommer då det där hemska högervarvet.. Så fort jag samlar upp galoppen så börjar han studsa på stället och byter till vänster. När han aldrig gav sig så övergick vi istället till att göra ökningarna på långsidorna, och då fick jag lite snurr på det hela, för själva grejen är att han inte är ärligt framme för skänkeln! Men tillslut kunde vi även rida en diagonal med ökad högergalopp och upptagning vid hörnet! massa beröm och så avslutade vi där!

Traven däremot fick vi en jäkla snurr på idag! Han börjar trava riktigt bra och med bra tryck, så länge piloten orkar rida förståss ;)
Det jag tycker är så underligt bara är att jag och R har så himla svårt att byta från höger till vänster, men det är från höger till vänster han mer än gärna byter av sig själv..

Summan av kardemumman från dagens träning var att det var svårt, men vi fick igenom det och det var viktigast!

Imorgon ska jag vara i stallet vid halv 8 på morgonen. Helge ska knoppas och fixas för tävling och vid 9 åker vi iväg till Djursholm. Så nu får ni hålla tummarna för att både häst och ryttare sköter sig! ;)

Mannen i mitt liv <3
Min stjärna <3

Sadel: Morris n Nolan
Träns: Cheval
Schabrak: Vitt Mias med gul och blå kant
Lindor: Blåa Eskadron
Paddar: Mias

PONNYTÄCKEN TILL SALU!

Har massa täcken som ligger här hemma och skräpar, så därför tänkte jag försöka sälja några stycken!
Alla priser är diskuterbara! Hör av er till mini_albis@hotmail.com om det är så att ni är intresserade av något!


Rambo Newmarket fleece. Storlek 135, med kryssgjordar. Köptes i februari och är inte jättemycket använt!
Pris: 400 kr
Nypris: 775 kr


Sjöhagen fleece, storlek 135 utan kryssgjordar. Inköpt på Globen 2010 och inte alls mycket använt.
Pris: 75 kr


Fleece märkeslöst, storlek 135 med kryssgjordar.
Pris: 100 kr


Marinblått med grön kant och gul passpoal fleece. Storlek 135, utan kryssgjordar.
Pris: 75 kr


Sjöhagen fleece, storlek 125 utan kryssgjordar.
Pris: 75 kr


Hööks fleece, storlek 135, utan kryssgjordar. Aldrig använt.
Pris: 75 kr


Nättäcke från Horze, storlek 125 (Passade dock både Dandy och Frida!). Utan kryssgjordar.
Pris: 75 kr


Svettäcke. Storlek 125, med kryssgjordar.
Pris: 100 krMörkt kornblått fleece från Jacson. Storlek 135, med kryssgjordar. En sömm vid ryggen har lossnat, dock inget hål.
Pris: 75 kr


Marinblått ländtäcke i fleece från Hööks. Storlek 125 OCH 135.
Pris: 75 kr


Skaltäcke från Bucas - "Power cooler". Storlek 135, med kryssgjordar.
Pris: 350 kr
Nypris: 600 kr


Ofodrat regntäcke från Bucas - Freedom turnout light. Storlek 135, med kryssgjordar.
Pris: 350 kr
Nypris: 600 kr


Svettäcke från Hööks. Storlek 135, med kryssgjordar.
Pris: 100 kr


Flugtäcke Bucas - Buzz-off Full neck, storlek 135. Flughuva ingår.
Pris: 200 kr


Ljusblått ländtäcke i fleece från Horze. Storlek 135.
Pris: 75 kr


Fodrat ländtäcke, reflex, Event. Storlek ponny.
Pris: 75 kr

Dessa täcken är ännu inte tvättade så därför finns inga bilder på dem!

*Brunt stalltäcke, storlek 125, Hansbo
*Grön-blått vintertäcke med hals, storlek 135, Thermo Master
*Orange-lila utetäcke, storlek 135, Horse Guard
*Grönt regntäcke, storlek 135, Riding House - lite trasigt men fortfarande användbart
*Grått regntäcke, storlek 125, lite trasigt men fortfarande användbart.


Som sagt, är det något ni är intresserade av så är det bara skicka iväg ett mejl (eller lämna en kommentar här, men glöm då inte att skicka med mejladress)! Och alla priser går att diskutera!

Fredag

Dagens skoldag var väldigt kort - hade Svenska B på morgonen och sen slutade vi. Vår mentor hade ingentign att informera om på mentorstiden och projektarbetet är valfritt att göra hemma eller i skolan på fredagar, så vid halv 11 var jag hemma igen.
Har varit ute och sprungit en sväng nu på eftermiddagen. Dessutom har jag börjat stretcha efter varje träningspass eftersom det inte finns något värre än att ha träningsvärk i benen!

Om en och en halv timme ska jag ge mig av mot stallet. Roynis ska gå lektion 17.45.
Imorgon jobbar jag och vi ska iväg med Helgis till Djursholm. Först hade de fått starttid 8.40.. Då hade vi alltså behövt åka från stallet kl 6 på morgonen. Mindre kul! Dock fick hon byta starttid till typ 11 tror jag!


Dag 5 - Favoritbilder jag tagit

Jag är ju ingen mästerfotograf om man säger så, men jag har ofta med mig kameran till stallet tävlingar osv.
Men här kommer några bilder som jag, av olika anledningar, gillar. Det behöver inte vara för att bilden i sig är bra, utan kan bero på något helt annat också!


Pytte - hur kan en så ful ponny vara så söt?


Vackra Day Walker


Caramelle


Och så bästa lilla Dampis <3

Ett litet urval av mina favoriter!


15/9 2011

Royne vilade ju idag så vi tog en promenad. Det var minsann någon som var lite pigg kan jag säga.. Lille R gick och bet i kedjan, småskuttade och var allmänt jättejobbig precis hela tiden! Men hellre det än att han är dödstrött!
Hovslagaren var ju ute idag också och skodde honom. Han tyckte att R var lite låg i trakterna, vilket kunde formas om på sikt och så hade han sagt att R hade en liten blödning på insidan av höger fram som troligtvis kom ifrån att han trampat på något vasst för länge sen. Inget av detta var varken allvarligt eller något man gjorde på stört, det fixas till under en längre period.

Imorgon ska Royne få gå lektion. Ska dessutom prova en annan sadel på honom eftersom min inte ligger toppenbra.

Giraffen..
Han är kanske inte så charmig alltid, men han är en riktig liten pärla!

Dag 4 - Det här är jag bra på

Oj, vad svårt..
Jag är verkligen jättedålig på att kunna säga vad jag är bra på, mycket lättare att komma på saker man är dålig på! Men om jag måste säga något så är det nog att jag kan rida många olika sorters hästar. Jag menar inte att jag kan få vilken häst som helst att bli en stjärna, men jag kommer överens med många olika sorter! Av de jag har ridit det här året så är alla väldigt olika! Om man jämför Dandy, Kim, Musse och Theo så kan jag nog inte hitta en endaste likhet ridmässigt!Klimpen och Dampis - två extremt olika hästar.


dagens löprunda, check!

Gick upp vid 7 imorse, trots att jag inte börjar skolan fören vid 11.
7.45 snörade jag på mig löpardojorna och drog ut och sprang. Tycker faktiskt det är väldigt skönt att springa på morgonen, även om jag inte orkar lika mycket som på eftermiddagen. Men man vaknar verkligen av att springa på morgonen, och för mig som annars är så trött jämt passar det mucho bra!

Nu ska jag snart ge mig iväg till bussen för att åka till skolan. En lång men ojobbig dag väntar idag. Först ska vi nämligen på museum mellan 11 och 12 och sen börjar inte FotoA fören vid 3... Dock håller den ju på till halv 6, men vi brukar få gå rätt mycket tidigare.. :D
Roynis vilar ju idag, men han måste ju ändå få komma ut på en promenad. Så med tanke på att jag inte är i stallet fören vid 6 - halv 7 så lär jag ju inte vara hemam fören tidigast vid 9 ikväll!

Dafens löprunda, check!
Snabba brallorna är på förståss, då ser man ju lite extra snabb ut ;)

14/9 2011

Den här dagen började med ett joggingpass på 30 minuter för fröken Grape vid 8-tiden imorse.
Vid 10 möttes klassen vid H-by strand för att påbörja vår lilla vandring till Brommaplan. Väl framme vid Brommaplan höll jag på att dö av trötthet, men då hade jag en helkväll i stallet framför mig också!

Gjorde iordning Roynis och sen skrittade jag och Maria ut en sväng. Gick in i ridhuset sen och red ett pass. Royne var lite jobbig i början, men efter ett tag blev han mucho kalaso! Men när piloten ville rida i förvänd galopp i ena varvet, samtidigt som hon satt som om hon skulle göra ett byte utan att göra det där bytet, då blev lille hästen mycket fundersam och försökte lösa situationen själv genom att galoppera helt på stället.. Inte jättelyckat om man säger så, men nu vet jag att vi kan galoppera på stället iaf ;) Det är inte alltid så lätt när det är svårt!
Traven blev iaf bra efter ett tag och vi kunde tillomed göra skolor till vänster! Det är en så stor omställning att gå till en så stor och, framförallt, välutbildad häst! Jag har verkligen fått börja om och lära mig rida på nytt. Men det är väldigt roligt, och jag ska inte klaga för jag har fått en fantastisk häst som kommer kunna lära mig så otroligt mycket!
Efteråt skrittade vi ut en sväng igen och sen var det bara allt i stallet kvar. Var inte klar fören vid 18, men varför stressa när man inte har bråttom?! Hade ju redan klarat av alla dagens "måsten" (alltså skolan, stallet och egen träning).

Imorgon ska Royne få vila, dels för att han har gått hela veckan, men också för att hovslagaren kommer med nya dojjor åt pärlan! Dessvärre kan jag inte vara med när hovs. är där eftersom jag går i skolan till halv 6 och han kunde komma kl 3.. Men snälla Maria skulle fixa det :)

Pärlan <3 Dessvärre den bästa bilden mami fick till i helgen..
Detta var dessvärre den bästa bilden mamsen fick till när hon agerade fotograf i helgen.. ;)

Dag 3 - Det här behöver jag träna mer på

Säg någonting jag inte behöver träna på?!

Framförallt måste jag träna upp min sits. Jag sitter ju så fruktansvärt snett och viker mig extremt mycket i vänstersidan. Det är verkligen prio ett, annars kommer jag aldrig kunna tävla ett program där galoppombyten ingår!
Sen har jag även ett starkt hat till skänkelvikningar.. Finns ingenting jag tycker är så svårt som att rida i skänkelvikning! Bakdelsvändning, skolor och byten är baggisar i jämföelse med skänkelvikning. vet inte vad det beror på, men jag har alltid haft svårt för det. Jag vet ju precis vilka hjälper jag ska använda osv, men av någon anledning har jag väl svårt med koordinationen i just den rörelsen!


Dampis i skänkelvikning (lite dålig vinkel)


Högt upp på önskelistan..

Väldigt högt upp på Roynes önskelista står nu ett stalltäcke från Amigo - Amigo Insulator Super Heavy. Det är med hela 550g fodring och finns i brunt (ser dock lila ut på bilden).
Det sägs ju att det ska bli en riktig vargavinter i år.. Roynis ska inte behöva frysa, så detta ska definitivt inhandlas innan vintern kommer!
Det som egentligen gjorde att jag föll pladask för detta täcke var att det såg så gosigt ut! Skulle ju nästan kunna tänka mig att ha ett sånt i min egna säng!

Det finns att köpa på Strömbergs gård för fantastiska 799 kr!
Även halsen med 250g fyllning finns att köpa för 299 kr!

AMIGO INSULATOR SUPER HOOD


13/9 2011

Dagen till ära har vi gjort vår premiärtur i skog och mark!
Det blåste storm och regnade emellanåt, men det hindrade inte mig och Maria från att rida ut. Royne skötte sig bra även om han var lite spänd ibland. Dock tyckte han det var mindre kul när matte höll tillbaka lite för mycket i galoppen så att han kom efter Raggan.. Då blev det lite bocksprång! Eller egentligen var det nog mer studs på stället, men eftersom han är så stor så känns det ju så mycket mer haha! Men när jag väl släppte fram honom och lät honom galoppera på ordentligt så var han jättesnäll och tyckte det var superkul!

Annars så har jag ju jobbat hela dagen, och den här dagen har verkligen gått så himla segt! vet inte varför, men det känndes som att klockan var nio när jag skulle åka hem strax innan sju!

Imorgon har jag en väldigt kort skoldag. Vi har nämligen friluftsdag typ, så min klass ska bara prommenera från H-by strand till Bromma.. Kult Kult..! Sen ska Roynis få gå lite dressyr på eftermiddagen.

Och tyvärr så har jag fortfarande inte en endaste ny bild på min fina stjärna, och jag har lovar Fritte att inte lägga upp någon av de gamla.. :D
Så nä, det blev visst ingen bild idag! Skyll på Frida!

Dag 2 - När & varför jag började rida

Jag började rida på Vällingby Ridcenter när jag var 6 år gammal, alltså 1999.
Varför jag började vet jag faktiskt inte riktigt.. Vad jag kan minnas så var jag aldrig särskilt farcinerad av hästar som liten. Hästar var hästar, precis som hundar var hundar. Djur, gulliga, håriga - inte så mycket mer än så. Men min mamma red som liten, och hon var nog inte svårövertalat den dag jag sa att jag vill börja rida!
Så jag fick börja på s.k allmäna lektioner (bokades från gång till gång och man red en halvtimme) innan jag som sjuåring fick börja i P1!


Jag hann med många favorithästar under mina 12 år på ridskolan! Cornelius, Power (ö. bilden), Theo, Jack, Herman (u. bilden) och Cajsa bara för att nämna några!


Dag 1 - En bild på favorithästen

Då kom den stora frågan - vem av alla hästar och ponnyer som passerat bara det här året är egentligen min stora favorit?! De är så "många" som ligger mig så varmt om hjärtat så jag har faktiskt svårt att välja! Royne, Dandy, Theo, Kim, Joy, Jack, Frida och Musse - alla är så speciella på sitt sätt!
Men när det väl kommer till kritan så är det egentligen ganska enkelt..
Dandy är den som, än sålänge, har krypit allra längst in i mitt hjärta! Han var så personlig, så speciell. Och att vår saga slutade så oväntat gör det hela så "speciellt".

Så ja, här kommer väl en bild på min finaste, underbaraste lilla Dampis!


Bilden är från vår första "tävling" tillsammans (träningstävling på Gömmargården) i oktober 2009.
Vi blev då fjärdeplacerade i Lc:1 på 65% (alla klasser och kategorier ihopslagna)


30-dagars lista

I brist på andra idéer tänkte jag roa er med en 30-dagars lista. Vissa punkter fanns med på enliknande jag gjorde i våras, men det får ni helt enkelt stå ut med!

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning

12/9 2011

Vem kom på idén med att köpa stor häst? Vem kom på att vi skulle ha stora hästar med stor gång öht?
Vad lätt det skulle vara om man alltid fick sitta och harva runt på en liten ponny som inte rörde sig alls! Jag kommer helt klart ha träningsvärk i magen imorgon..!

Red lektion på Roynis för Emma idag. Han är verkligen en pärla och jag kommer verkligen kunna lära mig så himla mycket av honom!
I början red jag utan gramanen, men vi satte på den sen för att han blev så stark och jag inte riktigt orkade rida ihop honom. Han är ju fortfarande ganska stor och svår för mig, men vi kämpar på! Gramanen blir ju ett väldigt bra hjälpmedel för oss, för han kommer igenom kroppen, blir lösgjord och går faktiskt inte bara och hänger i gramanen! Tack gud för att denna underbara uppfinning finns!
Men tillslut så känndes han riktigt bra! Travade bra och blev riktigt känslig för hjälperna. Han är ju lite lat (vem är inte det..?!) och gör ingenting gratis, men när han väl kommer igång så blir det verkligen turbo i honom!

Vi kom iaf fram till att Emma ska hjälpa mig att rida honom lite så att vi kan hålla igång det han redan kan samtidigt som jag får tid på mig att lära mig! Det är ju dumt att sumpa alla hans kunskaper för att jag ska lära mig rida ;) Dessutom ska vi passa in kandaret.. dags att börja träna på att öht rida på kandar haha!
Emma skvallrade också att Ylva (en ny tjej som jobbar) är hoppryttare, så hon har gått med på att hoppa lille R någon gång! Jag är ju inte stallets modigaste, men får jag bara se hur han uppför sig så ska jag nog också våga mig på att skutta lite hinder (läs bommar..) ibland!

Imorgon står iaf hard work work hela dagen på schemat! Dock blir det sovmorgon och jag börjar först halv 9! Vad Roynis ska ägna sig åt har jag inte riktigt bestäm än.. Den som lever får se ;)

Tyvärr har jag inga snygga bilder på min snygga häst att bjuda på, så istället får jag bjuda er på en bild på snygga lilla Dampis!


11/9 2011

Började dagen med att ta en liten springtur. Orkade inte ta min vanliga runda, så jag kortade av den lite så den blev väl ungefär 4 km skulle jag tro. Dessutom hade jag lite brådis, så jag får väl säga att det var den största orsaken.. (a)
Åkte ut till stallet sen och red på lilla R. Idag var det lite lättare att rida. Testade även att ta av gramanen (har haft den på hela veckan eftersom han har varit lite spänd, framförallt i ridhuset) och herregud vad enkelt det blev när det bara var en tygel att hålla reda på! Vill nog inte veta hur det kommer gå när jag ska börja rida på kandar..
Mamma fotade lite, dock blev det inga höjdarbilder om man säger så..! Men någon kanske ni får se.

Åkte iväg till v-by stallet sen eftersom Sjövillan ordnade DM hos oss. Vi hade ju lovat att ställa upp som funktionärer om det skulle krisa, dock slapp jag. Så jag hängde runt med Erkan, Pellen och Pillan hela dagen. Vi såg massa fina ponnyer som jag mer än gärna skulle ta med mig hem!
Gabriella Sohlberg vann iaf på Milous Pandora Tootsie, Catherine och Bambino var tvåa och Ida och Valle blev trea i kat D! Superroligt!
Mindre roligt var att regnet fullständigt vräkte ner sista två timmarna! När det tillomed smattrar på taket i stora ridhuset så regnar det verkligen!

Imorgon har jag en inte alltför lång skoldag, Sen ska jag ut till min fina häst och rida lite.

Återkommer med bilder från dagen under morgondagen!
Sålänge får ni se en "gammal" bild på R

en lördag!

Började dagen på Guro Ridshop, dels för att dom hade rea men också för att jag var på jakt efter stigläder och tyglar och de brukar ju ha bra grejer där. Men tyvärr var det jag sökte efter slut, så jag kom hem med ett flugtäcke för halva priset!
Åkte ut till stallet sen och red lilla Roynis, som dagen till ära var väldigt svår. Han är ju en stjärna, men piloten har rätt mycket att öva på så att säga..! Han är ju bra på så sätt att han verkligen kan lära mig, men när det blir svårt så blir han så fruktansvärt stor för mig som är van vid mina små ponnyer. Men vi tränar på, kan ju egentligen inte kräva så mycket med tanke på att jag har haft honom en vecka ;)

Gjorde iordning allt i stallet och åkte hem sen. Vid 7 kom mina käraste vänner och deras mammor (och pappor den här gången). Vi käkade middag och hade det allmänt jättetrevligt! Vi är ju 5 st kompisar vars mammor också är kompisar, så lite då och då brukar vi träffas och käka middag ihop. Något som är väldigt roligt är också att det är väldigt stor ålderskillnad på oss "barn" - Carro som är äldst är 21 och Pellen som är yngst är 15. Men vi har lika roligt tillsammans för det!

Imorgon ska jag upp och rida Royne på förmiddagen för att sen åka till v-by stallet eftersom det är ponny-DM där som Sjövillan anordnar! Ska bli roligt att få se så många fina ponnyer! :D
Dock hade jag tänkt ge mig ut och springa innan jag ska till stallet, det slank ner lite för mycket anNanaspaj så "fileerna" måste få arbeta lite också ;) Lite internt kanske, men det får ni leva med! :D


BästaBästa i somras, Erkan fick agera fotograf och är tyvärr inte med på bilden!

Hinner inte

Sittet just nu och väntar på pendeln i spånga. Ska möta upp mina fina vänner och sen åker vi in mot la stada för att gå på grönan och se håkan hellström! Roynis har jag ridit ett pass på idag och han var duktig, ävrn om hon som sitter på borde öva lite mer ;) hinner inte uppdatera er mer än såhär, men imorgon är jag back on track igen! På återseende!

8/9 2011

Idag var charmtrollet himself i farten igen..
Alltid lika kul att komma till stallet och upptäcka att hästen har skitit i vattenkoppen, krubban OCH vattenhinken..! Härlig grabb han är den där Royne!

Vilodag stod på schemat idag (jäkla tur det eftersom jag lyckades glömma mina stallkläder i skåpet i skolan.. och ja, jag bär med mig dom varje dag eftersom jag aldrig orkar byta om innan jag ska åka hem.. Men mina klasskamrater har vant sig! ). Vi började iaf med att prommenera utomhus i typ en kvart och han var verkligen på tårna! Så efter en stund gick vi in och skrittade 15 minuter i ridhuset och sen gick vi ut igen. Då var han mycket lugnare, så då gick vi 20 minuter till.
Imorgon ska han dock ridas igen! Och jag slutar jättetidigt, vilket är alldeles perfekt eftersom jag ska med mina kära vänner på Håkan på kvällen!!


7/9 2011

Joggade bara Roynis lite i ridhuset idag. Jobbade mycket i skritt för att han skulle få arbeta men utan att det skulle bli så jobbigt lixom. Joggade honom bara rund och låg i formen med mycket skänkelvikningar och övergångar.
Skrittade fram och av länge så att han skulle få röra på sig så mycket som möjligt, även fast det bara var joggingdag.
Imorgon ska han nog få vila så om vädret tillåter så kanske vi skrittar ut en sväng, annars får han skritta i ridhuset. Känns onödigt att skritta ut första gången om det blåser och regnet vräker ner, då finns det ju alltid lite extra mycket att titta på.. ;)
Sadeljakten fortsätter också. Idag provade jag en annan sadel som låg bättre, men nu har jag tagit hem både Dandys och Fridas gamla sadlar för att prova dem. Hoppas verkligen att någon av dem ligger bra, det är så jobbigt att leta sadel!

<p>Gulle!</p>
Dock var vi inte så välmatchade idag..
Sadel: svart Passier
Träns: Svart Cheval med guld-silver pannband
Schabrak: Vitt med blå och gul kant
Lindor: Ljusblåa.. (eller kornblå kanske det heter?!)
Boots: Svarta

6/9 2011

Jobbade hela dagen idag, 06.00-17.30. Fast då hade jag hunnit rida R under dagen också!
Vi var sjukt sega på morgonen, när klockan var 10 och hästarna skulle in var allt utom extramaten klart. Men sen la vi på ett jäkla kol! Så vid 17.30 var stallet färdigt, jag hade hunnit rida och Jos var nere och red då. Även om vi hunnit rida under dagen så har vi ju våra egna hästar att ta hand om när vi slutat jobba, så vi kom inte ifrån stallet fören vid 19 iaf!

Jag red iaf Royne på dressyrbanan idag. Lika bra att han vänjer sig vid alla banor på en gång. Värmde upp en stund och sen kom Emma och frågade om jag ville ha hjälp en liten stund innan hon var tvungen att åka. Så hon hjälpte mig lite, och satan vad jobbigt det var! Jag tycker det är så jobbigt att sitta emot så jag spänner hela kroppen, vilket gör att vi arbetar lite mot varandra. Han vill framåt men jag vill ta tillbaka. Dessutom är vi lite lata, otränade och "sommartjocka" båda två ;)
Jag sitter ju så fruktansvärt snett också så ibland förstår han inte riktigt vad jag menar. Det måste verkligen rättas till, men jag vet itne hur! Någon som har ett litet tips?!

Vi gjorde massa korta och snabba tempoväxlingar i både trav och galopp för att vi skulle vakna båda två. När jag fått igång honom lite och börjat slappna av själv så vart han ganska fin. Vi gjorde några enstaka byten på serpentiner och diagonaler. Sen tyckte Emma jag skulle prova att göra en serie på diagonalen.. Kan ju konstatera att hästen kan men att piloten har en del att öva på iaf.. ;) Testade en galoppsluta åt varje håll också. Dock har jag ju svårt att komma åt vänstersidan pga min snehet (har alltid haft svårt att använda mig av mina hjälper på vänster sida, de lever sitt egna lilla liv), och dessutom tror jag att Royne också har lite svårare till vänster.
Efter galoppen vart han iaf kalasfin i traven, men då höll piloten på att tuppa av för att det var så jobbigt! Så vi avslutade då och skrittade av.

Imorgon ska Roynis nog få jogga lite lätt och så får han vila på torsdag. För tillfället så får han även gå dubbelpass i hagen (paddock). Det passar honom alldeles utmärkt och hade han fått välja så hade han nog helst gått ute tre pass! Han blir rätt understimulerad av att stå inne så många timmar, dessutom är han ett pain in the ass om han inte får gå ut direkt på morgonen. Inte så att han är dum, men han gnäggar typ konstant och sparkar på dörren..!

Nu ska jag hoppa ner i min säng så att jag orkar ta mig upp imorgon. Skola, ridning och lite träning står på schemat!


Ska få mamsen att ta ännu fler bilder i helgen :)


Två tummar upp!

Måste verkligen ge två tummar upp till Hööks! Vad har hänt där egentligen?!
För det första så har de fått en en del riktigt snygga grejer sista året, och för det andra så har en del utrustning riktigt bra kvalité i jämförelse till priset!
Nu när Royal skulle komma så handlade vi en del basgrejer på Hööks, såsom ett innetäcke, fleecetäcke, benskydd osv. Benskydden är av märket Equi Guard och de är faktiskt riktigt hållbara! Nu har ju inte R haft sina särskilt länge, men Dandy hade ett par, som Frida sen fick överta, som höll riktigt bra.

I täckesväg köptes ett fleecetäcke med halvhals och utan gjordar. Tror det kostade 200 kr och det var faktiskt riktigt snyggt! Roynis fick faktiskt inviga det idag. Det var i storlek 145 och blev lite kort, men fortfarande användbart!Det andra var alltså ett innetäcke somär lagom varmt att ha nu. Det är ju inte mer än 10 grader på nätterna nu, så stallen blir rätt kalla. Måste erkänna att jag faktiskt tycker det här täcket var riktigt läckert, och för 400 kr!
Man får ju vad man betalar för, men jag måste säga att Hööks verkligen har shapeat upp sig ordentligt!Vi har även beställt ett till fleecetäcke med hel hals från Hööks, men det har inte hunnit komma än. Även mitt kandar är köpt där, och enligt andra som har ett likadant så är de också riktigt bra och hållbara med tanke på att de kostar 800 kr!

5/9 2011

Skulle ju rida lektion idag, men Emma var tvungen att åka iväg med en häst och skulle inte hinna tillbaka till min lektion. Så jag red lite själv i ridhuset istället. I början tyckte han det var lite väl läskigt när det gick folk upp till butiken (den ligger ju en trappa upp och man går upp från läktaren..) Men efter en stund coolade han ner sig.
Idag red jag lite mer än vad jag gjorde igår och testade på lite mer. Provade göra något byte åt varje håll och första gången tryckte jag till honom lite för mycket så då sparkade han bakut, men sen så gick det bra. Testade också att ta tillbaka honom lite i både trav och galopp, och vips så galopperar han på stället och tar två steg i passage! Han är verkligen en riktig liten stjärna!
Men herregud vad jobbigt det är! Det är ju en helt annan ridning än vad jag är van vid från ponnyerna. Jag orkar trava typ två varv innan jag måste pausa haha.. ;)

Jag är så glad att jag har hittat den här lilla pärlan och att han ble min! Han kommer kunna lära mig så himla mycket!

Åh han är en riktig liten pärla! Jag bara längtar tills vi kan komma igång och träna ordentligt!
Min snygging!
Sadel: Brun Röösli
Schabrak: grått Schockemöhle
Lindor: Gråa Sjöhagen
Lindpaddar: Mias
Boots: Svarta Equi guard
Träns: Svart Cheval med silver och guld swarovski

Bilder: ridpass 4/9 2011

Här kommer några bilder från dagens ridpass. Som sagt så joggade vi bara väldigt lätt för att han skulle få röra på sig, så inga direkta krav ställdes. Gramanen sitter på som en liten "safety-grej" eftersom vi inte riktigt visste hur han skulle reagera på hoppbanan då den ligger precis vid vägen. Men som ni ser så hänger den mest.

Detta är alltså de allra första bilderna på mig och min fina häst, ska bli roligt att kolla tillbaka på dem om ett halvår! :)
Visst är han ganska fin? :)


4/9 2011

Även denna dag har spenderats i stallet eftersom det varit tävlingar!
Från vårt stall var det bara Maria som startade Raggan i MsvB:2 och Emma och Helge som startade Psg. De sistnämnda gick in på en fjärdeplacering på typ 67% efter tre andra Hogstaryttare! Hogsta visar vart skåpet ska stå iaf! ;)

Vid 13 fick R gå ut i paddock för första gången. Han travade ett varv runt och sen stannade han och hade utforskat färdigt! Han är ju ingen nervig liten sak iaf! Dock fick han lite mat ute så att han inte skulle börja springa.
Tog in honom lite senare och gjorde iordning för att rida lite lätt. Fick låna en sadel av emma som låg okej och funkar tills jag har hittat en egen. Red honom nere på hoppbanan (dressyrbanan och ridhuset används ju till tävlingarna) och sålänge man står på marken så är han väldigt uppmärksam på allt som händer, men så fort man har hoppat upp är han hur lugn som helst och verkar lita på piloten :)
Själva ridningen gick bra, joggade bara i ca 30 minuter. Dock var det vääääääldigt jobbigt haha..! Totalt otränad är vad jag är och att gå från ponny till såhär mycket ridning är rätt jobbigt!

Imorgon ska jag rida lite för Emma, dock inte så jättehårt. Ska bli sååå roligt att komma igång och börja träna igen! Har verkligen saknat det!


Mamma fotade faktiskt lite idag när jag red, så om det blev några bra bilder så ska ni få se dem!


Stand up for the Champions!Hogsta höll sig väl framme under dagens Msv A:1. Som ni ser plockade de hem de sex första placeringarna.. Inte så illa!
Och självklart var Mellanstallet lite bättre och plockade hela 4 rosetter under dagen, eftersom även Clara lyckades placera sig på en sjunde plats i Msv C med Fiffi!
Och ja, Emmas framgångar idag berodde ju självklart på Grapes turknoppar! Eller..?! ;)

Jätteroligt iaf att det gick så bra!
Strort Grattis till er alla!


Presentation: Royal

Royal, eller Royne som han kallas här uppe, är alltså min nya stjärna! Han är född 2001, e. Steinbeck ue. Caliber, ca 170 cm. 
Sandra som ägde honom innan köpte honom som 3-åring och det var tänkt att han skulle bli hopphäst. Men allt blir inte riktigt alltid som man har tänkt sig och det slutade med att han blev dressyrhäst för några år sedan. Han har startat upp till MsvA med okej resultat, inga 70% men absolut tillräckligt för mig! Han gör alla rörelser utan problem, såsom byten, piruetter, trampar lite. Han har inga flashiga gångarter, men det är inte heller vad jag söker hos en läromästare!

Sandra och Royal har tränat för Nina Bengtsson och det är därigenom som vi har kommit i kontakt med dem. Annie känner nämligen också Nina, så i somras när jag och mamma var nere i Skåne så kontaktade Annie Nina och hörde om hon hade några hästar. Hon föreslog då att vi skulle komma och kolla på Royal. Efter första provridningen var jag inte riktigt säker på att det var rätt. Det var en supertrevlig häst, men jag visste inte om det var MIN häst. Så jag åkte tillbaka två veckor senare och skulle provrida, men då blev jag ju sjuk så det slutade med att Annie testade honom åt mig. Annie vet ju precis vilken typ av häst som passar mig, så jag litade på att hon kunde ta reda på om den här hästen skulle vara hästen för mig. Hon tyckte absolut att jag skulle testa och rida den igen. Så när jag blivit frisk åkte jag och mamma ner till Skåne igen, och efter den provridningen bestämde jag mig för att det här är hästen jag vill ha!

Så för en vecka sedan besiktigades han av Jonas Thornell nere i Skåne, vilket gick galant! Och igår natt kom han alltså upp till Stockholm!

Planen nu är framförallt att lära känna varandra. Om allt går riktigt bra kanske vi startar någon liten tävling innan året är slut. Ett ganska långsiktigt mål är väl att vi ska ta oss upp till Msv A.

Jag hoppas iaf på några väldigt roliga år med denna stjärna!

Välkommen hem Royne!
Tyvärr får ni stå ut med den här bilden nu. Tog några fler inne i stallet, men jag har inte orkat ladda ur kameran än ;)


Och så kom Royal!

vid halv 4 imorse anlände ÄNTLIGEN min fina lilla (stora) Royal från Skåne! Om jag har väntat på honom..!
Resan hade gått bra och hästarna hade stått väldigt snällt. R fick låna en box på v-by över natten så vi slapp lasta om och åka ut till Hogsta då. Supergulligt!

Så jag gick och la mig vid halv 5 imorse, och två timmar senare ringde klockan igen eftersom vi skulle hämta R och köra honom till Hogsta vid 8. Lastningen gick bra, även fast Royis var på tok för stor för trailern.. Haha han slog nästan huvudet i taket! Så vi ska faktiskt sälja våran trailer nu eftersom vi inte har någon nytta av den om han ändå inte kan åka i den. En såhär kort bit går det ju bra, men när man ska börja åka ut på tävlingar så är det ju oftast lite längre ;)

Väl framme frågade Clara när det var dags för fölning.. Får väl erkänna att han är liiite rund, men hästarna i vårt stall står ju på konstant bantning så magen ska nog försvinna tids nog! Han har även fått ett alldeles fantastiskt smeknamn - Royne! Mycket läckert!
Eftersom det var tävlingar på Hogsta hela dagen så vågade jag faktiskt inte släppa honom i hagen idag, så vi har promenerat nere på hoppbanan större delen av dagen. Imorgon ska han dock få komma ut i paddock.
Imorgon ska jag även rida lite på honom. Emma tyckte absolut jag skulle rida, men jag var tveksam eftersom det är tävlingar på anläggningen och ja.. känns lite jobbigt att rida första gången då haha. Men hon lyckades övertala mig, så imorgon ska vi jogga lite lätt! Ni anar inte hur mycket jag har längtat efter att få börja rida igen!

Det blev iaf en heldag i stallet. R har fått promenera en halvtimme i taget, fyra gånger under dagen. Och eftersom Emma skulle tävla tre hästar så blev Grape knopparN. Men det visade sig vara turknoppar iaf!
Morgondagen blir nog också en heldag - tävlingar då också ju! Och så ska jag ju rida på MIN häst (a)

Välkommen hem Royne!
Extremt charmig bild, men här är han iaf! :D


Vårda läderutrustningen

I väntan på min lilla häst så har jag inget bättre för mig om man säger så.. Så jag tänkte dela med mig lite av hur jag tar hand om min läderutrustning.

För 1,5 år sedan var jag värdelös på att ta hand om min utrustning. Tränset smordes när vitfodringen inte syntes längre.. Inte riktigt kanske, men jag var verkligen värdelös på att ta hand om grejerna.
Numera putsas tränset av efter varje användning. Då plockar jag inte isär tränset utan putsar bara av det så att det ser rent och snyggt ut. Bettet sköljs ju också varje dag. Men det var faktiskt också något jag slarvade med förut. Bettet sköljdes dock alltid innan jag tränsade, men jag tyckte det var onödigt att skölja bettet efter ridning om jag ändå skulle värma det i varmvatten nästa dag innan tränsningen. Det har ju lett till att betten har blivit jättefula och fulla av "pålagringar".

Sadeln putsar jag också av efter varje användning för att hålla den så fräsch som möjligt. Har den blivit blöt eller liknande så putsas den lite noggrannare. Dock undviker jag att putsa sätet i den om det går, eftersom det putsmedel jag använder gör att ridbyxorna blir jättefula!

Inför tävling så putsas ju allt mycket noggrannare och tränset plockas isär för att få rent alla "gömda" ställen. Bett och stigbyglar görs rent med Sprenger diamond paste.


Jag putsar alltid utrustningen med TIB lädersåpa. Tycker det är den absolut bästa! Man behöver inget vatten till även fast det står på beskrivningen, men det funkar lika bra utan! Lädret blir väldigt mjukt och ser inte så matt ut som det lätt kan göra annars. När jag putsar inför tävling använder jag även ett läderfett som jag inte vet vad det är för märke på, men det används på de "gömda" ställena.
Den sista finputsningen görs med "duttar" som vi så fint kallar det på vällingby! Duttar är alltså såna där "självglänsande" svampar som man duttar på lädret för att det ska blänka!

Till stövlarna har jag en miljon olika skokrämer som jag använder. Har egentligen ingen favorit, men vissa är bättre än andra. Dock föredrar jag flytande skokrämer framför de i burkar.
Om jag är lat så putsar jag bara av stövlarna med lädersåpan, men jag försöker undvika det så mycket som möjligt!


Den som väntar på något gott..

Dagen till ära har jag faktiskt hunnit med att både promenera 1,5 timme och jogga i 30 minuter! Sträckan jag joggade är 4,7 km, så för att inte ha joggat på jag vet inte hur länge så tycker jag faktiskt att det var ganska bra :D Ska verkligen sätta igång med träningen nu, det behövs verkligen (av fler olika anledningar.. haha!).

Just nu sitter jag och väntar på att mina käre häst ska anlända. Vid 22 var de i Jönköping så de borde ju vara här vid ett - halv två ungefär i natt! Alltså är det inte jättelångt kvar. Dock komemr det ju bli en stund i stallet iaf eftersom han måste få komma ut och gå eftersom han stått i bussen så många timmar.
Imorgon ska jag iaf spendera massa tid med min häst. Väldigt passande är ju att det är tävlingar på Hogsta hela dagen, så då har jag alla anledningar i världen till en riktig heldag i stallet hehe.. :D Ska iaf ta kameran med mig och både knäppa kort på hästen och på lite andra fina hästar som tävlar! Om kameran känner för att fungera vet jag inte riktigt.. Den har börjat säga upp sig allt för mycket sista tiden, framförallt när den tycker det är lite för mörkt.. -.-

Men ja, mer har jag inte att bjuda på just nu! Återkommer kanske med en liten bild på kungen inatt när vi kommer hem igen! :)


Två bilder som fotades under förra årets tävlingar på Hogsta.
Josephine och hennes dåvaraned häst Aquila och Emma och Candy Man


Ponnyföräldrar - BOB eller en hjälpande hand?

Igår läste jag ett inlägg HÄR om ponnyföräldrar. Personen som skrev det här inlägget tyckte att det var föräldrarna som skulle stå för alla kostnader, alltid skjutsa till stallet och vara med och hjälpa till. Hade inte föräldrarna lust att ställa upp på det så skulle barnet inte ha någon ponny. Dessutom var det totalförbjudet att skaffa en ponny om man inte hade hästkunniga föräldrar och hade föräldrarna en gång låtit barnet börja rida så fick de skylla sig själva om barnet ville ha en egen ponny.

Jag brukar inte bry mig särskilt mycket om vad folk skriver. Tycker någon en sak så får hon väl tycka det, alla får ha sin egna åsikt. Men det här inlägget gjorde mig faktiskt arg!

Mina föräldrar ställer upp otroligt mycket för mig, de står för hästens kostnader, tävlingskostnader och den viktigaste utrustningen. Är det dock något som jag inte behöver men vill ha ändå så får jag köpa det själv. Mina träningar t.ex. står jag för helt själv. Dock betalar jag ju inte det utan betalar genom att jobba i stallet. Stalljobbet räcker även till en liten del av stallhyran. Men bara för att de står för de flesta och största kostnaderna så betyder inte det att jag får allt serverat på ett silverfat.

Mamma är ytterst sällan med mig i stallet, iprincip aldrig, trots att hon själv är hästintresserad och rider på ridskola. Min första ponny, Joy, delade vi på, och de dagar mamma red hade hon hand om Joy själv och de dagar jag red så tog jag hand om allt själv. Då var väl mamma förvisso med i stallet lite mer eftersom jag bara var 12 år, men jag fick sköta allting själv ändå. Dandy tog jag hand om helt själv. Han var MIN häst och MITT intresse! Varför ska min mamma stå och mocka åt MIN häst?! Det klart att hon kunde hjälpa till någon gång om jag jobbade och vi hade bråttom hem. Då kunde hon rykta Dandy så att det skulle gå lite fortare när jag jobbat klart, men annars fick jag sköta allt själv. Jag var i stallet kl 6 på morgonen varje tisdag för att gå på promenad med Dandy eftersom han hade vilodag och jag alltid jobbade på eftermiddagarna. Jag offrade iprincip alla mina sovmorgnar i hela tvåan för att ta hand om Dandy. När han var behandlad åkte jag snällt till stallet två gånger om dagen för att promenera.

I det nämnda inlägget skrevs också att föräldrarna alltid skulle skjutsa barnen till stallet. Jag har nästan 2 mil till stallet. Det tar 50 minuter att åka kommunalt, 45 minuter att cykla och 2,5 timme att gå. Bussarna går oftast en gång i timmen. Men jag hoppar glatt upp på cykeln och cyklar de 45 minuterna, och finns inte orken att cykla så får jag snällt ta bussen och kanske behöva gå de sista 2,5 km i spöregn eller snöstorm. Men jag klagar itne, för varför ska mina föräldrars liv behöva kretsa totalt kring MITT INTRESSE?!

Visst kunde min mamma en del om hästar när vi köpte Joy, men hon hade bara ridit på ridskola och kunde inte mer än "basgrejerna". Ingen av oss kunde något om sjukdomar, jag hade ingen aning om hur man red hästen på tygeln osv. Men vi valde att stå uppstallade på ridskolan för där fanns det möjlighet för oss att få hjälp och vi kunde lära oss. Bara för att du har "oturen" att inte ha en mamma som tävlar på elitnivå, ska du då inte ha möjligheten att få en egen ponny då? Hur ska då alla dessa ryttare, som faktiskt är väldigt duktiga men rider på ridskola, kunna komma vidare? Ska man vara tvungen att ha en hästkunnig mamma för att kunna komma till eliten? Jag känner flertalet personer som inte har hästkunniga föräldrar men ändå tävlar FEI/MsvB-A.

"Jag tycker att föräldrar ska vara med i stallet, skjutsa till tävlingar/träningar och betala! För dom har tagit ansvaret att skaffa ett barn. Och dom har även tagit ansvaret att skaffa en häst! Och om man har valt det, så får man faktiskt ställa upp och göra barnets sport till ett hel tidsarbete.
För dom hade kunnat sätta stopp för det för länge sedan, för om man låter sitt barn börja rida så kommer förr eller senare frågan " skulle inte jag kunna få en ponny?" och om man inte vill att de ska hända, så ska man väll tala om det var sitt barn innan den får börja rida?"

Ursäkta mig, men läs det här en gång till och inse hur vansinnigt det låter! För att man har tagit ansvaret att skaffa ett barn så ska man göra barnets sport till ett heltidsarbete, trots att man själv kanske inte är ett dugg intresserad av sporten?!
Mina föräldrar sa säkert till mig när jag var 6 år och började rida att jag aldrig skulle få en egen ponny, hur mycket jag än tjatade. Tror ni jag kom ihåg det när jag var 12 år och började tjata om en? Tveksamt!!

Men visst har det gått ganska bra för mig ändå. Jag har lyckats starta nationell dressyr utan att min mamma har servat mig med allt jag vill ha, utan att min mamma har hjälpt mig att mocka varje dag och trots att jag har fått cykla till stallet!

Vad säger ni om det här? Ska föräldrarna vara riktiga BOB (bära och betala), eller ska de bara fungera som en hjälpande och stöttande hand?
Mot Tjejvasan 2012!

Eftersom jag går sista året på gymnasiet så ska vi alltså göra ett projektarbete i år. Efter väldigt mycket funderande kom jag och en kompis fram till att vi skulle åka TjejVasan som vårt projektarbete! Vi ska alltså göra ett träningsprogram som vi ska följa för att klara att åka de tre milen på skidor!
Ska faktiskt bli roligt, och jag och mamma hade ju ändå funderat lite på att faktiskt åka nästa år! :)


Skit!

meningen var att jag just nu skulle stå och pussa på min nya häst, men allt går inte alltid riktigt som man vill och han kommer inte fören imorgon natt..! Det hade blivit något strul med bussen som hästarna skulle åka upp i, men de kommer iaf imorgon tack o lov!

Så efter skolan idag åkte jag först förbi Hogsta en sväng och sen till v-by stallet för att träffa lite roliga människor och kolla på när min gamla grupp red. Hästarna är ju inte helt igång ännu så de red väldigt lugnt. Men någon som verkligen har blivit fin efter sommarbetet är lilla Rondo! När han kom i våras hade han inte en muskel på hela kroppen, halsen var ett sträck och pälsen var väldigt ruggig. Nu ser han ut som en riktig tävlingsponny! Han har fått lite hull och halsen har blivit maffig så nu ska han nog kunna bygga muskler! Dessutom har han blivit riktigt fin i pälsen efter sommaren! Han kommer bli en riktig stjärna den underbara lilla ponnyn!

Imorgon ska jag genomlida en lååååång skoldag (8.30-13.30 hehe..) och en låååång kväll innan min häst äntligen kommer!


RSS 2.0