Ridskolehästarna

Såg att det kommit in lite frågor ang när ridskolehästarna kommer hem från sommarbetet, så jag tänkte att jag drar det i ett inlägg. Eftersom jag vet att flera elever löser min blogg så kan jag ta det här så slipper det spridas "falska rykten". 
För faktum är att jag har ingen aning! Det enda jag vet är att jag börjar jobba på tisdag, men ingen utom möjligtvis Annie eller Lollo har koll på exakt vilken dag det blir. Men någon gång under nästa vecka iaf! 

Och gällande vilka som inte kommer komma hem från betet så har jag ingen aning! Vi får helt enkelt se nästa vecka vilka som får nya hem! 
Även om ponnysaran älskar att jävlas med oss, så saknar man dem när de inte är hemma! 

Ibland ska man ha tur!

Carro och jag red ut på Missan och gabbe vid lunch idag. Vi visste att det skulle bli oväder på eftermiddagen, men när vi kom till ängen såg det lite väl mörkt ut så vi bestämde oss för att rida hem. Tur var väl det, vi hann inte mer än in med Missan och gabbe och ta in de andra som var ute när himlen öppnade sig! Det vräkte verkligen ner! Hade vi gått ut 10 min senare hade vi verkligen blivit dyngsura!
Vi fixade lite i stallet, åkte och köpte lunch och sen satte jag fart och drösade Annie och Lollos sadelkammare. De är ganska bra på det där med kaos.. Jag gillar det inte! :p vad de inte vet är att de inte kommer hitta något imorgon hehe! 
På kvällen fick missan, gabbe och Collin varsin ordentlig kvällsrykt. 

Imorgon ska jag skritta ut Missan med Carro och lillen och sen ska vi planera lite inför hösten, vilket vi har skjutit upp lite väl många dagar nu! 
Sadelkammaren efter städning! 

Glömt att jag har en blogg..

Så har det gått några dagar till sedan jag uppdaterade senast. Sen dess har jag hunnit vara i Turkiet, legat två dygn på sjukhus, käkat middag med vännerna och hälsat på djuren i stallet. 

Idag tog jag en pw på förmiddagen. Snabb dusch och sen ner till klipporna i hby strand för lite solhäng med Carro och Erica. Åkte sen därifrån in till stan för att fika med Johanna. Supermysigt och vi babblade på ordentligt om allt mellan himmel och jord i ett par timmar! Åkte sen till stallet där Carro och jag red ut i det fina vädret på gabbe och Missan. Fortsätter trotsa allt jag lärt mig på Strömsholm och red idag i linne och bikini.. Oops! Hästarna tyckte det var väldigt skönt att komma ut i skogen, iaf när vi kunde galoppera ifrån helikopterbromsarna! 

Imorgon tänkte jag ta min pw på morgonen, sen ska jag och Carro planeringsjobba lite inför vårt projekt vi drar igång till hösten. Tydligen ville hästarna ridas också, inte mig emot! 

Lite bilder sedan sist..Hälsat på ridskolehästarna

Carro och jag tog en tripp ut till hästarnas sommarbete nu ikväll. De såg ut att ha det väldigt bra och hade massa gräs kvar i hagarna. Helikopterstora bromsar fanns det också.. Vissa hästar påverkas ju mer än andra av det. 


En av hagarna, med typ 10 hästar. Vi står här en bit från ingången och ser knappt hästarna..!Upplägget på Strömsholm

Fick den här frågan i kommentarsfältet. Är det något mer ni undrar gällande kursen (eller om vad som helst?!) så är det bara skicka iväg en kommentar!
Hur var upplägget på Strömsholm? Hade man fullt upp hela tiden eller fanns det gott om tid att ta hand om hästen eller bara njuta av att vara där? Fanns det tid på kvällen att göra något annat än att vara på Strömsholm? Funderar på att söka till nästa sommar..
 
Som svar på det sista så tycker jag absolut att du ska söka! Mina veckor på Strömsholm är helt klart något av det roligaste jag har gjort!
 
Upplägget då.. Antar att du syftar på schemat, så tänkte att jag kunde dra hur vårt schema såg ut.
6.20 - Dageleverna började med morgonfodringen. Tre eller fyra gången under de 19 dagarna var man dagelev, vilket innabar att man var ansvarig för stallet. Inte att man skulle sköta stallet själv, men man var arbetsledare och delade ut uppgifterna. 
6.40 - Övriga började. Då skulle stallet mockas, hästarna skulle borstas, stallgången skulle krattas och foderrum och sadelkammare skulle snyggas till. 7.15 skulle det vara klart, då var det nämligen kraftfodring. 
7.30 - Frukost. 
8-9 - Teori. För vår del så bestod dagens första teoripass alltid av någon form av dressyr (skolridning), så som gångarter, utbildningsskala, framdelsvändning osv. Första veckan hade våra instruktörer alla teorilektioner, men sen fick vi börja ha lektionerna för varandra. 
9.30-11 - Ridning/instruktörstjänst. Vår grupp hade nästan alltid dressyr första passet på dagen och hoppning (fältridning) andra passet. Något vi inte var helt nöjd med, vi hade gärna varierat oss eftersom hästarna är lite slitna efter att ha gått 1,5h dressyr på förmiddagen. Och att då ha banhoppning på eftermiddagen var inte alltid jätteuppskattat. Hur som, ridningen var ganska lång, men det var mycket skrittpauser och genomgångar. Så vi red ju inte skiten ur hästarna direkt. 
11.30 - Lunchfodring. Innan detta skulle vi alltså ha kommit in med hästarna och borstat av lite snabbt. 
11.45 - Lunch. Maten var kanske inte toppklass, men skulle man orka med det tuffa tempot så var man tvungen att käka. 
12.45-15 - Teori. Detta dubbelpass teori innehöll fältridning av något slag och instruktörskunskap. Man var inte aspigg under dessa två timmar, så ett par celcius hann jag dricka under tre veckor.. 
15.30-17 - Ridning/instruktörstjänst. Det här passet var alltså nästan alltid hoppning/uteridning av något slag. Man var ganska mör redan innan passet, så det blev kanske inte alltid jätteseriöst hehe...!
17.30 - eftermiddagsfodring, mockning och stallet skulle vara snyggt. 
18.00 - Middag. Innan middagen skulle vi som hade våra hästar i hage gör iordning och släppa ut dem så att de hann vara ute en stund. 
19-20 - Häst- och utrustningsvård. Här skulle vi hinna putsa dubbel utrustning (hoppning och dressyr), ta hand ordentligt om hästarna och vi som hade våra ute skulle ta in dem och mocka hagarna. Det där med att ta hand om hästarna ordentligt varierade väldigt mycket från person till person, men behöver jag ens säga att jag alltid gick från stallet sist?! Elton hade sina kvällsrutiner - tävlingsrykt (alltså den noggranna rykt jag gjorde på Emmas hästar på tävling), massage med arnika, puss-, gos- och godisstund och under de första två veckorna stod han med nattlindor (han fick som värmeutslag på ett ben sen, så då tog jag av dem) och skaltäcke (det var ganska kallt på natten och han stod precis vid den öppna dörren = dragit)
20 - kvällsfodring. Kvällsfodringen hade dageleverna hand om
Därefter - Plugg. Första veckan pluggade vi kanske inte asmycket, men vecka två och tre satt vi uppe halva nätterna och planerade lektioner och förberedde oss för skrivningarna. 
 
Som ni ser ett ganska tight schema! 
Jag är glad att vi hade de instruktörerna vi hade, eftersom de var väldigt måna om att hästarna skulle komma i första hand. Vi fick alltid 30 min på oss att göra iordning mellan teorin och ridning, eftersom de ville att vi skulle komma hem och lära ut att man inte stressade med hästarna på ridskolan heller. Till skillnad från den andra gruppen som kunde komma inrusandes i stallet och säga att de hade 10 minuter på sig att göra iordning. Vad är det för horsemanship? 
I övrigt kan jag inte påstå att man hade jättemycket tid på sig att ta hand om hästarna, jag hade gärna haft en timme till att bara lägga på Elton. Hästarna får jobba så hårt under dessa veckor och de ställer upp så mycket för oss, så de förtjänar förstaklassig omvårdnad! 
 
Kvällarna ägnade vi som sagt till att plugga och planera. Man hann säkert åka iväg och göra något annat någon dag, men vi gjorde inte det. Det längsta vi åkte var till hålan Kolbäck för att handla morötter och godis. Men jag vet att det var några som åkte till västerås och liknande någon gång, men hur de hann förstår jag inte ;)
 
Som sagt, funderar ni på att söka - DO IT! Det var verkligen så himla roligt! Självklart handlar ju det också lite om vilka man hamnar med i gruppen och att man hittar iaf någon man kommer bra överens med. Vi hade en grym grupp, där jag och Johanna var yngst med våra 21 år (minimiålder är 18) och sen var det väldigt jämnt fördelat hela vägen upp till 40! Men vi hade roligt tillsammans allihopa. 
 
 

Sommarbete, tvätt och lata dagar

Har inte hänt sådär asmycket sedan sist. Carro och jag har hängt i stallet hela dagarna och gjort ungefär ingenting. Jag har pussat på Elton, ridit Missan och tvättat alla mina grejer från Strömsholm. I förrgår red jag Missan k ridhuset och Annie hjälpte mig lite. Då blev det bättre! Det är en sån balansgång eftersom man vill ha stöd i handen, och då måste man ha bjudningen, men för att få bjudningen måste man redan ha ett stöd.. Ni fattar poängen, inte helt enkelt ;) 

Igår fick bästa Elton åka på sommarlov på riktigt bland sina kompisar på betet. Han var mycket nöjd med det! Så nu är jag hästlös på riktigt. Känns lite konstigt när man ändå hade börjat vänja sig vid att ha "egen" häst. Det blev ju som det eftersom jag hade hand om honom i nästan fyra veckor. 

Nu ska jag ta en prommis med Kennie, sen sola lite på baksidan innan jag åker upp till stallet och hänger där en stund :) 
Bryter alla regler..

Så skönt med sovmorgon imorse, trots att jag vaknade av mig själv 5.40..! Kunde iaf somna om och gick inte upp fören vid halv 9.
Åkte till stallet, pussade på Elton och intog solstolen på playa del Grimsta samtidigt som jag spanade på djuren. En stund senare kom Carro och sällskapade. Och vad har vi gjort idag då? Inte mycket.. Jag tittade lite medan Carro lassade hö och sopade hehe, vi käkade lunch och sen red vi ut på Missan och lillen. Putsade grejerna när vi kom tillbaka, borstade hästarna och sen var klockan alldeles för mycket! Tvättat har jag gjort också, i massor! 

För övrigt så har jag brutit mot allt jag lärt mig under de här tre veckorna, genom att rida ut i linne och skor utan chaps, vi satt upp från pall och jag facebookade från hästryggen.. Oops! Tur ingen såg :D 

Imorgon ska jag till stallet på morgonen,  sen ska jag till hogsta och jobba lite på eftermiddagen och på kvällen kommer Carro hit så ska vi se på VM-finalen! 
Tvätthögen innan jag började tvätta..! 

Hemma igen..!

Elton är parkerad hemma i stallet och jag ska snart inta sängläge. Helt sjukt vad trött jag är!
Vi har haft tre helt fantastiskt roliga veckor, Elton har varit en riktig pärla och ställt upp i alla lägen, duktiga instruktörer och en otroligt rolig grupp! Så mycket jag kommer ta med mig från dessa veckor, och även om det känndes skönt att få komma hem igen så var det lite vemodigt.
Elton och jag fick iaf avsluta på topp. Häromdagen red vi en programträning som gick katastrofalt dåligt. Idag visade vi att vi inte var riktigt så dåliga när vi hade dressyrtävling. Elton kändes fin och vi red ihop 72% i Lb:1 och kom på det trea. Egentligen var vi delade tvåor, men då hade de skiljt oss på allmänna intrycket, men trea är inte fy skam det heller. Vi blev även trea i kombinationstävlingen, dressyr och hoppning ihopslaget! Att vårt lag (kurs 2) dessutom vann lagtävlingen i dressyr och kombinationstävlingen kändes gött!
Ska försöka uppdatera er med massa bilder någon dag, har hela telen full..!
 
Elton ska nu få njuta av lite sommarlov, det förtjänar han verkligen! Han har verkligen varit helt fantastisk <3
 
 
 

3 år
Idag är det tre hela år sedan min bästa vän åkte ifrån mig. Tre år sedan mitt hjärta gick i tusen bitar och hela mitt liv förändrades. "Det är ju bara en häst". Sant, men också min allra bästa kompis. Hade jag bara haft möjlighet hade han fått stanna hos mig för alltid. Men jag var ego och ville träna och tävla. Hade jag då bara vetat bättre så skulle han idag springa i en hage inte allt för långt härifrån och jag skulle fortfarande stå som ägare. 
För den ponnyn är en på miljonen. Så speciell, med så mycket humor och han gav mig så mycket glädje. 
 
Det går inte en dag utan att jag undrar hur han mår, var han är och vad han gör. 
Världens finaste lilla Dandy, jag saknar honom så mycket <3Metern, check!

Igår hade vi hästbyte igen på förmiddagen, och jag fick rida lambi. Hon var lite som en ponny, typ som Vetra! Kort steg och kort hals, och lite opåverkbar i vissa lägen. Men det är alltid nyttigt att rida andra hästar! 
På eftermiddagen hade vi gymnastikhoppning, men Elton tyckte det var lite lågt så det blev lite svårt att då till bra språng. Men han är ju en klippa trots allt. 

Imorse hade vi anridning på enkelhinder och hinder i följd med kombination. Elton var riktigt på hugget och hoppade bättre ju högre det blev. När vi trodde att vi var klara så sa Karin och Gunnel (lärarna) att vi skulle komma en gång till, men att där skulle höja upp lite. Då låg plötsligt sida hindret i kombinationen på en meter! Jag ska erkänna att jag var lite rädd, men såfort jag styrde mot första hindret i kombinationen så kände jag att jag kunde lita på honom  han tog verkligen tag i hindrena och hoppade så himla bra! Och det var inte ens svårt! Han är verkligen fantastisk <3

Imorgon ska vi hoppa terrängbanan! Jag och Rebecca p har startnummer ett, och alla vet ju att ett betyder bäst va?! På morgonen har jag lektion, så Elton får chillerilla fram till terrängen! 

Sovstund <3


Metern, check!

Igår hade vi hästbyte igen på förmiddagen, och jag fick rida lambi. Hon var lite som en ponny, typ som Vetra! Kort steg och kort hals, och lite opåverkbar i vissa lägen. Men det är alltid nyttigt att rida andra hästar! 
På eftermiddagen hade vi gymnastikhoppning, men Elton tyckte det var lite lågt så det blev lite svårt att då till bra språng. Men han är ju en klippa trots allt. 

Imorse hade vi anridning på enkelhinder och hinder i följd med kombination. Elton var riktigt på hugget och hoppade bättre ju högre det blev. När vi trodde att vi var klara så sa Karin och Gunnel (lärarna) att vi skulle komma en gång till, men att där skulle höja upp lite. Då låg plötsligt sida hindret i kombinationen på en meter! Jag ska erkänna att jag var lite rädd, men såfort jag styrde mot första hindret i kombinationen så kände jag att jag kunde lita på honom  han tog verkligen tag i hindrena och hoppade så himla bra! Och det var inte ens svårt! Han är verkligen fantastisk <3

Imorgon ska vi hoppa terrängbanan! Jag och Rebecca p har startnummer ett, och alla vet ju att ett betyder bäst va?! På morgonen har jag lektion, så Elton får chillerilla fram till terrängen! 

Sovstund <3


Grymma Elton ❤️

Gårdagens dressyrpass på Elton gick riktigt bra! Carro och erkan var här och hälsade på, så jag skärpte kanske till mig lite extra hehe! Ville ju inte visa upp det ök till ekipage vi var dagarna innan :p 
Men han var riktigt fin faktiskt och jag fick en himla bra känsla av att kunna både rida på och ta tillbaka. 

Idag hade vi första elevledda lektionerna på morgonen. Elton kändes ganska bra då med, och till råge på det så fick vi ha stigbyglar igen :D vi har ju ridit utan dn hel vecka i dressyren, men nu då var det dags. 

Hoppningen gick också ganska bra, eller ja bomövningar var det. Första delen handlade om lätt sits, då fick vi rida över bommar utan tyglar med händerna sträckta rakt ut. Jättenyttigt! 
Andra delen bestod av bomserier med olika avstånd mellan bommarna. Det blev lite konstiga avstånd för Elton eftersom han tar ganska långa kliv. Då där det skulle vara korta steg blev det jättekorta, och där det skulle ökas lite blev det normala kliv. Men det är ju svårt att anpassa längden mellan bommarna så att det passar både Elton och en ponny. 
Dock kändes han lite trött, så imorgon har vi lyckats byta så att vi kör hoppningen på morgonen istället. Dock är det jag som håller i den lektionen, men Elton ska då hoppa med Johanna istället, vars häst är den vi tillbringade natten på kliniken med. Hästen är bra nu men står kvar för observation och kommer ju inte kunna vara med på kursen nå mer. Så då är det ju tur att det alltid är två hästar som vilar när vi har lektion! 

Nej, nu ska jag skriva klart mitt pm inför morgondagens lektion och sen ska jag sova!


Vad vi sysslade med på teorin; bygga hoppbanan i miniformat ;) 

RSS 2.0