Ekar tomt...

Nu var det ett tag sedan igen, som vanligt. 
Allt rullar på precis som vanligt. Jag jobbar massor och rider så mycket jag kan. 
Jasper har gått lite upp och ner sista veckan. Förra veckan gjorde han ett riktigt toppenpass och ett fruktansvärt dåligt. Han är ju lite trotsig och testar nya sätt att komma undan. Det senaste är ju att han i halterna gör ninjakickar med ena bak.. 
Igår var han riktigt tjurig mot skänkeln (tilläggas bör att han är precis lika arg när jag ryktar, så det är ju verkligen pälsen som är känslig), så vi provade att byta sporrar. Jag rider vanligtvis med ett par korta och trubbiga sporrar, men då bytte vi till ett par lite längre men rundade. Blev ingen skillnad alls, så istället plockade vi av dem helt och tog ett spö istället. Då tar han inte riktigt skänkeln, men han kickar inte iaf! 

Idag värmde jag upp utan sporrar men med ett kort spö. Han kändes ganska bra när jag värmde och relativt framme för skänkeln. När jag satte på mig sporrarna så behöll jag spöt en stund för att inte behöva använda benen så mycket och göra honom arg. Jag rider ju vanligtvis aldrig med spö om jag har sporrar. Framförallt eftersom jag inte får tävla med det ;) 
Men har jag ett spö i handen så är han väldigt självgående, så för att försiktigt vänja honom vid sporrarna idag då behöll jag spöt en stund. Han blev riktigt fin och när jag väl släppte spöt hade han accepterat att mina ben hängde längs med hans sidor. 
När jag då väl, helt utan protester från hans sida, kunde gå på lite med skänkeln så blev han väldigt reglerbar och fin. Vi övade lite programdelar inför helgen och det kändes inte så komplicerat! Framförallt var galoppen väldigt lugn och reglerbar. Sista tiden har han mest gått ifrån mig där, och tar jag i tygeln blir han sur över det. Även om drt var svårt att få med sig högerbogen i vänster varv så var det mycket bättre än på sista tiden. Fina fattningar gjorde han också till vänster, som vanligtvis är det jättesvåra varvet. 
Känns som att det här är ett sätt slm funkar just nu, att värna upp utan sporrar. Med det sagt inte säkert att det kommer funka om en vecka eller två, men vi tar en dag i taget och provar oss fram till ett sätt som funkar 100%. 

Imorgon var planen att vi skulle rids ut en sväng, men regnet ska vräka ner hela dagen. Jag har ridit så mycket i regn under mina år så det stör inte så mycket egentligen, men ska man sen stå fem timmar i ridhuset efter det så spelar det ingen roll hyr mycket kläder man byter. Man är genomfrusen ändå! 
Så istället ska vi faktiskt hoppa lite. Man vill ju gärna rida så mycket som möjligt innan tävling, men både vi och hästarna mår bra av att göra något annat än att trimma uppridningar och 10m volter. Så med lite hoppning får vi ändå känns lite på hästarna men ändå göra något kul! 
Göllig

Dagarna flyger förbi som vanligt. Jobbar hårt om dagarna och somnar som en stock tidigt på kvällarna. Precis så som jag gillar att ha det. 
I fredags red jag lektion som vanligt på Jasper. Han var lite tjurig i början, men inte alls så arg som han varit förut. Jag hade ju en förhoppning att kunna fortsättsa med det jobbet vi gjorde i onsdags, men med tanke på hans humör (som troligen kom av att han var trött då han gått rätt mycket i veckan) så var det ingen idé. Det måste komma av att han vill arbeta. Så istället la jag fokus på att hålla en jämn bjudning och jobbade med lösgörande övningar för att få honom mjuk och glad. Han gjorde faktiskt superfina skänkelvikningar! På slutet kunde jag reglera tempot mycket bättre, och även reglera formen på honom. 
Det var inte ett toppenpass, men vi kunde jobba oss fram till en bra känsla! 
 
Helgen har också gått i ett som vanligt. Igår spenderade jag en heldag inne i stan med mamma som sen avslutades med födelsedagsmiddag. 
Idag tog jag en promenad till stallet för att vara med på en liten "utbildning" gällande klubbens och ridskolans hemsida. 
Tog en promenad hem till mina föräldrar där det bjöds på söndagsmiddag, och så avslutningsvis en promenad hem igen. 
 
Kommande vecka ser ut att bli ganska lugn. Ska rida som vanligt och jobba som vanligt. Kickstartar imorgon med jobb 7.30-21.30, varav sista fem timmarna är lektioner!
 
Hur är det ens möjligt att vara så gullig som han är?! 

Fantastiska jasper ❤️

Gårdagens lektion på jasper gick riktigt bra! Han kändes rätt bra redan från början, då vi kunde börja jobba honom ganska tidigt in i passet. För bara ett par månader sedan krävdes det 20 minuter i trav på långa tyglar, helst även med lite longering innan jag ens satt upp, för att han inte skulle säga upp sig och ringa facket. Att vi idag kan värma upp i en rund form och med kontakt på tygeln är bara det milsteg framåt! Det har verkligen hänt mycket med honom den sista tiden. Självklart kommer det komma bakslag, men jag tror att den känsla han har gett mig sista tiden kommer kunna väga upp bakslagen. 
Igår värmde vi som sagt upp lite, men i och med att vi faktiskt kan rida lite på en gång så var jag noga med att verkligen få honom rak i kroppen och kunna ställa igenom ordentligt till vänster redan från start. Han blev bra, och varje gång jag kom ihåg att bibehålla den lugna takten så kändes han riktigt fin. 

I galoppjobbet provade vi att fatta från skritt. Tidigare har han verkligen inte kunnat göra det, antagligen dels för att han inte varit loss och med mig på mina hjälper, men också för att han bara har älgat iväg i en gigantisk skritt som han egentligen inte rår på. Men nu helt plötsligt satt det som en smäck! Vi provade sen att göra övergångar från galopp till skritt. Där handlar det ju mest om att han måste bli starkare, men också att han ska lära sig att det är ett alternativ. Till höger gjorde han det med bara något travsteg, men till vänster var det svårare. 
I traven fokuserade vi på att kunna rida superkorta steg men med bibehållen bjudning. 
Så glad över den här fantastiska hästen! Kan verkligen inte förstå att jag har varit så nära på att ge upp honom så många gånger. När han bara stått still på mitten och tjurat. Jag kommer nog tvivla på honom fler gånger, men just nu är jag bara så glad att jag har honom! 
Jag kände att jag verkligen ville rida mer nu när det ändå går så bra, så vu bestämde igår att vi skulle rida lektion en dag till i veckan! Det är värt att jobba mer för att kunna rida mer!! 
Tandläkarbesök

Idag hade vi tandläkaren på besök på Volange. Jasper var en av hästarna som fick träffa Uffe för en check. Jasper blev kallad gangstern men efter dubbel dos lugnande så skötte han sig bra. Tänderna såg också helt okej ut, några små justeringar och sen var det tummen upp. 

Jasper var även riktigt duktig på lektionen idag. Arg som ett bi första två varven, men sen blev han riktigt bra! Jag joggade bara 20 minuter och så skrittade vi en lång stund efter. 

Tyvärr blir det ingen tävling på söndag av flera anledningar, men det bestämdes redan igår att jag inte skulle rida i alla fall. 
Lite oflyt men med humöret på topp

I måndags drog Jasper av sig en sko igen i hagen.. Som pricken över i:et så gick han lektion ändå, vilket reulterade i en väldigt varm och öm hov på kvällen. Jag bestämde mig på vägen hem att jag absolut inte skulle stressa upp mig över det här inför söndagens tävling. Det är ju annars min specialite.. ;) 
 
Han vilade igår och skon åkte på igen idag. Dock bestämdes det också att han skulle få träffa tandläkaren som kommer till oss på fredag. Jasper och hans humör kommer definitivt kräva lugnande, vilket det är 96 h karens på. Så med enkel matematik kan man snabbt räkna ut att jag inte får tävla honom på söndag. Det kan ju liksom inte ens hända att det är dopingkontroll på en lokal Lb, men man vill ändå göra rätt för sig och alltid ha rent mjöl i påsen! Så typiskt när jag verkligen såg fram emot den här tävlingen, men jag deppar inte ihop för det. Vi har ju fler tävlingar under våren att åka på, så det kommer nya chanser om bara en månad! 
 
Dock behövde vi ju ett till ekipage i vårt lag på söndag. Så jag kommer helt enkelt rida en annan häst istället. På lektionen idag red jag Bosse, vår absolut bästa ridskolehäst. Bosse är ju otroligt schysst och det skulle inte vara några problem att styra runt en Lb. Sen kanske man inte rider på 70%, eller ens på 65%, men styra runt skulle vi nog klara av. 
Så vi får väl helt enkelt se om det blir Bosse eller någon annan som får springa på söndag! 
 
Eller kanske att den här stjärnan vill ut och lufta sig lite ? ;)
 

Två steg fram och ett steg tillbaka

Idag var vi alltså och tävlade i Uppsala. Sportsriders Rf anordnade på Jällagymnasiet och vi red en LB:3.
Jag anmälde mig ju i tisdags, så jag var ju efteranmäld och fick starta jätteförst kl 9. Det innebar ju uppstidning halv fem imorse och fodring av djuren halv sex..
 
Jasper är ju gudasnäll att ha med sig på tävling. han lastar more or less sig själv och man märker knappt att man har honom där bak. Väl på tävlingsplatsen får han promenera runt lite och sen står han blickstilla när jag sadlar. 
På framridningen kändes han ganska bra redan från start. Vi har ju hittat ett helt nytt sätt att rida som, iaf just nu, fungerar väldigt bra. Lugna kliv som senare ska bli med mer tryck, men trycket får inte komma av fart. 
När han är så bra från börjar så hade det räckt att rida fram tio minuter och sen gå in på banan, men i dagsläget vet jag ju aldrig hur han kommer vara från dag till dag. 
 
När jag väl fick gå in så red jag säkert fem minuter i en minimal collectingring där han knappt fick plats att skritta. Det var kanske inte optimalt för honom just, men det gick bra ändå. 
Väl inne på banan kändes han fin. Han är ju totalt orädd och bryr sig inte nämnvärt över nya platser, framridningar eller banan. 
Själva programmet gick ganska bra! Tarvdelen överlag var ganska bra, medans skritten faktiskt var dålig. Galoppdelen bjöd på lite varierat resultat. Båda fattningarna blev egentligen bra, men jag blev så förvånad över det att jag glömde bort att rida också så han bröt av efter ett par språng åt båda hållen. I övrigt var galoppen ganska bra, förutom övergångarna till trav där han inte är tillräckligt stark ännu. 
 
Jag är ändå så nöjd med den här starten, och det viktigaste var ändå att det kändes roligt att tävla. Domaren dömde väldigt bra - bra poäng där det faktistk var bra och låga poäng där det var dåligt! 
Jag och Jasper tog två stora steg framåt och ett litet kliv tillbaka i och med dagens start. Jag fick helt klart blodad tand och ser fram emot nästa helgs start. Anmälde mig också idag till en till tävling här i närheten i mitten på maj, så just nu är jag mer motiverad än någonsin till att träna massor! 
 
 

Full rulle deluxe!

Jag gick hemifrån 05.15 imorse och landade hemma för fem minuter sen.. 
Jag hann med att jobba två timmar imorse innan jag red lektion på jasper för Annie. Jasper var riktigt bra idag och jag red faktiskt bra också! 
Dundrade sen ut till Kersö för att göra iordning Helge inför kvällens tävling. Emma och Helge gjorde bra ifrån sig, inga riktiga missar men det finns ju alltid saker man kan göra ännu bättre. Det räckte till nästan 68% och en andraplacering! Så det blev en ganska sen kväll ändå, trots att hon startade redan vid fyra.. Vid tolv var vi tillbaka i stallet och jag kom som sagt precis hem till Hässelby! 
Imorgon blir det dock ingen tävling för Helges del. De hade som sagt starttid 21.30 och det känns inte riktigt humant att starta så sent.. Så på gott och på ont så blir det inget imorgon. Skönt med tanke på att jag ska tävla på söndag men tråkigt eftersom jag ju gillar att vara på tävling med dem! 
Jasper ska jag hur som helst rida imorgon på dagen, och sen såklart fixa allt med honom.

RSS 2.0