Nina-träning

I förmiddags var vi som sagt hos Nina på lejondal och tränade. Slutar aldrig förvånad över hur lättsam jasper är att ha med sig. Han lastar sig själv, står som ett ljus i transporten och ser sig bara lite omkring när man lastar ur.

Träningen då.. Jag red först och det började ganska bra. Han var iaf snäll! Sen gick vi över i höger varv och förbi utgången.. Där tar det stopp. Nina satt upp några minuter och sen tog hon honom ett par varv på töm. Då såg han riktigt fin ut, helt jämn i hela kroppen och trampade på med bakbenen under sig. Därefter lurade vi honom lite genom att jag fick sitta upp och Nina hade kvar oss i linorna. Vi fick det återigen bekräftat att alla hans små hyss sitter i huvudet. Det är så mycket som snurrar i den där lilla hjärnan så man blir alldeles matt. Önskar jag kunde få en liten dagboksnyckel så jag förstod vad han tänkte ibland.

Han blev iaf fin och kändes mjuk och villig att gå fram. Det är det vi strövar efter varje dag. Vissa dagar kommer jag enbart kunna rids honom lång och låg för att han ska vara nöjd, och andra dagar kommer jag kunna plocka upp och sätta ihop honom.

Jag är glad att jag åkte och otroligt tacksam över att ha den fantastiska uppbackning som jag har genom Annie och Nina. Att de dessutom kan kommunicera med varandra gällande min häst gör det hela så mycket enklare för mig. De kompletterar också varandra så himla bra.
Nu är planen att jag ska försöka komma iväg varje torsdag till Nina. Det hänger ju lite på att jag kan lösa det med bil och släp, men det ska jag nog kunna ordna. Jah föreslog för mamma att jasper förtjänade en liten buss.. Hon verkade inte så pepp på den idén ;)

Jasper får faktiskt lov att jobba lite imorgon också eftersom vi kan få hjälp av Annie då. Just nu kräver han så mycket tankeverkstad av mig, och då är det skönt att kunna ha Annie till hands när jag inte vet hur jag ska lösa problemen! Och eftersom det är 4-års kval i helgen så blir det lite tight att hinna träna då, så det blir helt enkelt imorgon!


If plan A didn't work

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Har faktiskt aldrig varit med om en häst som är så olika från dag till dag. Det som funkar ena dagen funkar absolut inte en vecka senare osv. Men även om det kan ge mig huvudvärk deluxe, så är det ju också det som gör Jasper lite extra speciell.

Igår var det inte ens ridbart. Han var så arg och då visar han verkligen sin skarpa sida. Tillslut gick han iaf och jag fick nöja mig med det.

Idag hade vi annies hjälp och vi började med att, efter framskrittning på galoppbanan, skritta 20 minuter i paddocken. Han fick helt enkelt skritta tills han tyckte det var okej. Därefter kunde vi trava lite på halvlånga tyglar och han fick gå i sitt egna tempo. Någon gång sådär stannade han, men då fick han stå still och till slut var han så irriterad på insekterna så han gick framåt. Alla sätt är bra.
Tillslut kunde vi faktiskt rida ihop honom lite och han accepterade det och kändes fin!

Jag tvivlade rätt mycket på om jag skulle åka till Nina imorgon och träna, men tack och lov har jag två fantastiska tränare som kommunicerar med varandra! Så de kom fram till att det kunde vara bra att jag åkte imorgon ändå. Så så blir det! Jag åker ganska tidigt så jag inte behöver känna mig stressad över att hinna hem innan jag börjar jobba.


Nära skjuter ingen hare..

Jasper har gått bra i två dagar efter att Micke var här, så idag var min plan att rida ut. Jag rider ju nästan alltid ut själv (vilket kanske inte är så bra med tanke på att min häst ändå har lite hyss för sig, men han är oftast väldigt snäll ute) eftersom ingen annan vill rida ut med mig.
Så vi gav oss ut i skogen och redan när jag kortade tyglarna tog jasper ett skutt upp i luften samtidigt som han pep.. Så gjorde han ett par gånger, framförallt när jag la till höger skänkeln för att han sköt ut den bogen. Vi överlevde och tog oss ner till ängen. Väl på ängen så möter vi en kvinna i någon form av slöja, med sjöar som fladdrade i vinden... Min häst, som i vanliga fall är totalt orädd för allt läskigt man kan tänka sig, flög iväg i luften helt vettskrämd! Jag kan ju inte annat än att skratta åt honom..! Vi rider förbi män som kör motorsågar i träden, cyklar, traktorer och you name it. Han rör liksom inte ett öra, men en kvinna med sjalar...!
Vi kom iaf hem båda två tillsammans ;)

Jag har funderat lite kring det där med att han är lite tjurig när jag rider just nu, och jag tror faktiskt han är så pigg så det bara kryper i skinnet på honom. När jag rider dressyr så tar det några varv i trav och galopp och ett par bocksprång och sparkar och sen är han hur fin som helst! Han har blivit så pass stark ändå i kroppen, utan att vi har ökat på träningen för att hålla honom på gott humör. Samtidigt vet jag att han blir tjurig om han blir för trött också. Det är en svår balansgång att hålla honom på rätt nivå just nu, men jag gör mitt bästa för att hitta det!


Total makeover

Jasper fick en riktig makeover idag. Först skulle han tröffa kiropraktor Micke, men pga en sko som hängde i enbart två söm så fick han helt enkelt vänta lite. Så när Tonie kom (som tack och lov ju redan skulle komma idag) fick han slå på den bakskon som vi fått dra loss och därefter kunde Micke checka honom. 
Det fanns ju såklart lite att justera, men det som var kändes ändå bra. Dels knäckte han ju loss lite i ländryggen som vanligt, men det som var mest positivt var att han verkligen kunde knäcka loss nacken. Jasper har varit så spänd i nacken att Micke inte ens har fått röra honom, men idag fick han tillomed knäcka honom där! Micke sa att det var relativt stor risk att Jasper skulle känna av det han knäckte och därmed kännas lite sämre under kommamde två veckorna. Men vi får se, han kanske blir bättre än någonsin ;)
Därefter fick Jasper nya skor på övriga tre ben och sen tog vi en promenad eftersom han hade vilodag idag.
 
Micke knäckte även mig. Jag har ju konstant ont från nacken ner till fötterna. Micke konstaterade att det största problemet faktistk sitter i mina fötter. Efter att jag bröt min ena fot för 3-4 år sedan så har den inte blivit vad den en gång var, och sista halvåret har det verkligen eskalerat. Jag har blivit väldigt plattfotat och lägger i princip all vikt på hålfoten. Det i sin tur gör ju att knäna blir helt felbelastade, som leder till att höfterna blir felbelastade och därefter blir fjädringen i ländryggen inte vad den ska vara .. Och när ländryggen blir spänd så blir resten av ryggen och nacken också spänd. Egentligen är det ju så logiskt men jag har aldrig tänkt att min onda rygg och nacke skulle ha med fötterna att göra ;) Micke knäckte iaf loss det som var allt för akut, men med kravet att jag skulle gjuta sulor till mina skor. Innan jag gjort det fick jag inte komma tillbaka till honom. Så ja, förhoppningsvis kan ett par enkla sulor få bort rätt mycket onödig smärta! 
 
Imorgon ska Jasper få jobba lite och Annie hjälper oss lite. Jag ska även ha en lektion och sen ska jag och mamma åka till Hogsta och handla lite. 
 
 

Sjukstuga

Jag som verkligen aldrig är sjuk har nu dragit på mig en redig förkylning. När jag väl blir sjuk så brukar det gå över på en natt, men den här gången var det en envis jävel som suttit i sen i tisdags och bara blivit värre och värre.. Jaja, jag är snart frisk.

Jasper fick ett lugnt joggingpass idag enligt plan. Han var faktiskt riktigt duktig. Senaste dagarna har vi plockat upp honom lite i formen, men idag var fokus att han verkligen bara skulle vara rund, låg, avspänd och mjuk.
Jag la lite fokus vid galoppfattningar från skritt till vänster. Just nu har vi så svårt att fatta från trav eftersom han inte riktigt vet vart han ska göra sv alla sina ben, så jag tänker mig att det skulle vara lättare från skritt. Först fattade han inte alls, sen gjorde han klockrena högerfattningar.. Synd bara att det var vänster vi skulle ha..! Tillslut fick vi faktiskt väldigt fina fattningar till vänster också! Dock var kvalitén i galoppen sämre än senaste dagarna, men så som han har tagit i på sistone har han aldrig gjort tidigare. Med andra ord är det inte så konstigt om han är lite trött.

Jag jobbade hela kvällen som vanligt med lektioner. Det regnade lite på första gruppen men sen klarade vi oss bra.

Imorgon ska jasper få nya skor och då kommer även Micke och knäcker både mig och jasper. Så smidigt att ta två flugor i en smäll. Jasper får vila också så vi tar en promenad efter att jag slutat jobba.

Kennie och hennes nya bff Ragnar! Sharing is caring, trodde aldrig Kennie skulle låna ut sin säng ;)


Förkylning deluxe

Jag har redan lyckats dra på mig årets förkylning.. Jag blir verkligen aldrig sjuk, men nu var det tydligen dax..

Jag red lektion för Annie idag ändå. När jag rider är jag så fokuserad att jag inte ens märker att det är jobbigt, men efter mår man ju inte toppen direkt.. Jaja, vila kan man göra i graven!
Jasper var inte riktigt lika bra som igår, men över lag ändå väldigt fin! Vi är verkligen inne ett bra flow nu.
Lite motigare i kroppen dagen till ära, men det som gör mig så glad är att han ändå tar sig igenom det som är jobbigt utan att säga upp sig totalt. Han har ändå en helt annat bjudning än för bara två veckor sedan. Han har även börjat hitta en självbärighet och mer gång i sig själv. Men det som gör mig allra gladast är att han tycker det känns okej att jobba kort och ihop, men fortfarande bjuda framåt! Han har verkligen tvärprotesterat i det läget tidigare, men nu accepterar han det.
Vi la lite fokus vid att få in höger bak under honom. I och med att han ändå är så stor så är det svårt för mig att hålla koll på slla delar, men när höger bak kommer in under honom så kan han verkligen vinkla bakbenen under sig. Han fick faktiskt ta i mer än vad han någonsin gjort, men han tog det bra! Vid ett tillfälle, när jag red i vänster galopp och skulle rida upp bogarna lite, så blev han lite tjurig. Men istället för att stanna så fick jag bara inte ta i högertygeln. Efter något varv av diskussion la jag honom lite lägre i formen och då accepterade han den tygeln också. Vi måste ju prova oss fram lite nu och hitta ett bra läge där han kan ta sig över trösklar utan att protestera. Jag kanske kan rida två varv i en högre form där han kortar upp hela kroppen, för att sen få lägga ner lite något varv så han får hämta andan.

Det är verkligen guld värt att jag får så pass mycket hjälp av Annie! Dels att hon kan hjälpa mig med själva träningen, men också att jag kan ha henne som bollplank i allt som rör jasper! Guld! ❤️

Imorgon får jasper jogga lite lätt, enbart med fokus på att han ska fortsätta vara pigg, mjuk och glad. Egentligen hade det passat bra att gör något annat imorgon, men han ska både få nya skor och träffa kiropraktorn på fredag. Så fredag blir vilodag och så rider jag lite på lördag. Jag jobbar nämligen söndag hos Nina och ska sen kika på min kära vän Frida när hon tävlar i närheten, så jag vet inte riktigt om jag hinner rida då.
Ska försöka komma iväg till Nina och träna nästa vecka om hon har tid för oss!


Superjasper ❤️

Jasper var verkligen riktigt bra idag! Jag började som vanligt på galoppbanan med trav och lite galopp.
Väl inne i ridhuset fick jag hålla i kärringremmen i sadeln och säga till honom ett par gånger, men sen gick han. Det positiva idag var att jag kunde rida ihop honom lite mer, men ändå bibehålla bjudningen framåt. Han accepterade att jobba i en rund och, för att vara jasper, lite högre form men med bibehållen avspändhet och framåtbjudning.
Vi tränar fortfarande inte på annat än start, stopp, sväng och att hitta en ärlig bjudning framåt. Det har nog faktiskt aldrig varit så ridbart som det var idag!

Dagar som denna är både fantastiska men också så svåra.. Han ger mig verkligen en känsla av att han faktiskt kommer kunna bli bra! Han ger mig hopp om framtiden. Fantastiskt ju! Men det svåra i det hela är att jag måste fortsätta hålla mig iskall och låta det ta den tid det tar. Jag vet att jag i ett sånt här läge har lätt för att kräva lite för mycket. Men nu måste jag bara kunna bibehålla mitt lugn och fortsätta rida så som jag har gjort sista tiden! DÅ kommer det bli bra!


53900 steg

Tror nog jag slagit någon form av personligt rekord i dagens närmre 54000 steg!
Vi jobbade på hela förmiddagen i stallet och det var Malin och Thereses första riktiga dag. Allt gick helt klart över förväntan, och dessutom hade vi hjälp av bästa chipsen.
När förmiddagen i stallet är klar så har jag långlunch måndag-onsdag. Då är tanken att jag ska hinna rida jasper. Han fick dock lite halvvila idag och fick löshoppa istället. Han tycker verkligen det är kul men kör mer full fart framåt än att faktiskt ta i och hoppa ordentligt. Med honom har vi gjort så att han får fortsätta varvet runt istället för att stanna efter hindrena. Dock var det vid ett tillfälle som han tvärvände och tänkte ta hindrena från fel håll.. När han kom mot första insåg han att det blev lite tokigt, så istället sprang han hela vägen mellan hinderstöden och sargen..! Stöden står alltså direkt mot sargen.. Tur att han inte blivit tjockare än vad han blev under sommaren! :P

Jag hade lektioner sen som vanligt på kvällen. Alla grupper skrittade rundan barbacka eftersom det var hästarnas allra första pass efter betet. Jag gick som sagt med alla och lyckades samla ihop nästan 54000 steg under dagen. Jasper fick följa med sista gruppen ut så att han skulle få röra på sig ordentligt.
Imorgon får han gå dressyr igen och eventuellt får vi hjälp av Annie också!


Söndagsjobb och uteritt

Maggio på stadion igår var legendariskt bra! Och bästa av allt att Håkan var där också, kan liksom inte bli bättre!
När klockan ringde imorse var det dock inte lika kul. Kände bara att det inte kunde vara möjligt att jag redan skulle upp.. Men så var fallet och det var bara tvinga sig upp. Väl på jobbet kändes allt lite lättare.
Therese och jag jobbade på hela förmiddagen och var klara med stallet innan vi tog rast.
På lunchrasten red jag och pellen ut en sväng med jasper och jennies häst Macho. Hästarna var supersnälla men vi skrittade och travade bara eftersom det var första gången Macho var ute i skogen hos oss.
Väl hemma igen fortsatte arbetsdagen och fem minuter innan vi slutade var alla hästar inne och hade fått kvällsmat.

Imorgon är första lektionsdagen och det ska bli skönt att komma in i alla rutiner på riktigt nu. Jag jobbar ju som vanligt 7.30-21.30 med lektioner hela kvällen!

Jasper och Macho gillar varandra iaf!


Premiär på utebanan

Alla lektionshästar hade tagit första natten inne mycket bra och var inte alls lika virriga som vanligt när de skulle ut till hagen imorse.

Jasper fick gå dressyr med annies ögon på oss och vi premiärtränade faktiskt på utebanan. Vi har nämligen under sommaren fått nytt underlag där så den är superfin nu! Jag och Lollo skrittade ut först och när vi kom in på ridbanan så kändes den lite tung, men såfort vi var i annan gångart än skritt så var det väldigt sviktigt.
Jasper har ju tagit det lugnt i två dagar och jag vet ju att han blir lite träligare då. Men han var faktiskt ändå helt ok med tanke på vilan. Någon gång sådär sparkade han i luften, men han stannar iaf inte längre och gör det. Sålänge han gör det under rörelse så är jag glad! Det var även någon gång vi höll på att ta staketet för att vi inte kunde svänga, men överlag kändes han fin.
Vi har på det senaste haft lite svårt att fatta vänster galopp, och har fortfarande inte riktigt kommit underfun med varför, men det är inget jag känner att jag behöver stressa upp mig över. I traven går det stundtals lite fort, men hellre det än att han bromsar. Han måste börja hitta sin egna balans och sin egna kropp, och det tycker jag han börjar göra nu!

Imorgon pratade vi on att löshoppa hästarna lite. Isf får jasper vara med på det och annars så rider jag dressyr.

En ett år gammal bild.. Herregud så smal han var..!


Alla hästar hemma

Jag var i stallet vid sju imorse och fodrade och släppte ut våra fem hästar som var hemma. Strax efter åtta åkte vi ut mot betet för att plocka hem första gänget hästar. Allt flöt på bra hela dagen och det var bara en häst som verkligen inte ville följa med hem.. Men tillslut var även hon hemma och alla verkade acklimatisera sig rätt bra.

När alla var hemma och inne för kvällen så hade jag bara jasper kvar på kvällskvisten. Han hade vilodag idag så vi tog en promenad i skogen. Eller ja, vi joggade nästan hela tiden där det tilläts. Imorgon ska han få gå dressyr igen. Jag jobbar ju nu på att hitta ett system som är ultimat just för jasper. Nu fick han gå dressyr två dagar, ridas ut en dag och vila en dag. Man får prova sig fram helt enkelt.

När jasper fått sin rykt hade jag bara kvällsfodringen kvar och vid 20 var jag färdig för dagen.
Imorgon jobbar jag från morgonen och ska som sagt rida jasper. På kvällen ska vi ut och käka med all personal så det blir trevligt!

Sammy hade skaffat dipdye på betet!


Skogsmulle

Ibland fascineras jag av hur otroligt snäll jasper är. Idag stod en uteritt på schemat och det fick bli efter att jag slutat jobba.
Vi var ute ensamma och mötte både bärplockare, cyklister, hundar och skrikande barn och Jasper rör inte ens ett öra.
Det blev mest skritt och trav men vi avslutade med lite galopp på andra sidan ängen innan vi red hem.
Imorgon ska vi hämta hem alla lektionshästar från betet, så hela dagen kommer gå åt till det! Jasper får en välförtjänt vilodag men vi får ta en ordentlig promenad på kvällen.


Magknip

Första arbetsdagen började kanske inte på bästa sätt.. Tydligen skulle det komma spånleverans imorse, vilket jag inte alls hade uppfattat. Så vid sju imorse skulle jag, all by myself, börja flytta spånpallar för att de skulle kunna köra in nya. Svettigt blev det och inte blev det rätt heller, men jaja det redde sig iaf!

På eftermiddagen red jag jasper ett pass för Annie. Jag började precis som igår - alltså med att rida två varv på galoppbanan i trav. Han var lite på spänn ute, inte så att han på något sätt var dum eller busig men han tog inte riktigt för sig framåt. Tillslut frustade han och slappnade av.
Väl inne skötte han sig väldigt bra. Lite bromsig ibland men det är ytterst sällan just nu vi får stopp, och oftast tar han att jag säger till honom. Någon gång sådär bockar han och sparkar, då är det tur man har en livrem! Överlag så var han faktiskt riktigt bra idag, så jag red inte alls länge. Allt för att hålla honom på gott humör.
Självklart är det långt ifrån perfektion, men jag är glad så länge han väljer att springa framför att stanna!

När arbetsdagen var slut fick jasper sin vanliga rykt, och väl inne i boxen igen hade han lite kolikkänningar.. Det var lite diffust då han hade bjsat tre gånger men la sig och rullade (vilket han aldrig gör) och åt men utan nån vidare aptit. Eftersom han ändå både åt och hade bajsat så åkte jag hem och kom tillbaka senare. Då var han betydligt piggare och åt med bättre aptit men hade inte bajsat sen jag åkte några timmar tidigare. Han fick springa lite i ridhuset innan han fick gå in igen. Då var han betydligt piggare och då åkte jag hem. Men om jag kommer kunna sova inatt? Nja.. Det blir kanske morgonfodring något tidigare än vanligt imorgon!


Sista semesterdagen

Sista semesterdagen går mot sitt slut och nu är det bara elva månader tills jag är ledig mer än tre dagar i sträck ;) Det är tur att man gillar sitt jobb!

Jag spenderade dagen i stallet as usual. Mockade av det som var kvar att mocka i gjorde klart stallet. Pysslade lite med prylar innan det var dags för lite träning för Annie. Jasper har känts trött hela helgen, vi har alltså gått promenad båda dagarna och jag har fått släpa runt honom. Så vi kom överens om att vi bara skulle rida tills det kändes bra om han var trött.
Jag skrittade ut och bestämde mig för att ta ett varv åt varje håll på galoppbanan i trav. Trött var det sista jasper var..! Galoppbanan är verkligen bra för oss, drt blir lite mer svart eller vitt om hans stopp i ridhuset kommer av att han har ont eller av att han har humör. Ute var han som sagt pigg som attan och kändes riktigt fräsch!
Väl inne i ridhuset kunde jag börja rida ganska direkt utan att han tjurade ur. Annars har jag ju fått rida på helt långa tyglar tills han är lite igång i kroppen. Då har jag successivt kunnat korta upp tygeln mer och mer.
Någon gång sådär började han bromsa, men då var jag snabbt på honom och han gick fram igen.
Vi jobbade faktiskt bara med traven idag. Bortsett från några tillfällen där han blev bromsig. När jag då gick på honom så fattade han galopp och då fick han rulla på lite i det så länge han tog min skänkeln framåt. Han byter lite och sprakar lite, men det får han göra så länge han inte väljer att stå still när han blir sur!
Även om jag inte red något långt och krävande pass så kunde vi faktiskt ställa lite krav på honom - och han fortsatte vara glad! Han skjuter ju gärna ut vänster bog i båda varven, och det är när jag får tag om den som han blir arg. Tricket är ju att aldrig låta honom skjuta ut den där bogen. Har jag full kontroll över den hela tiden så blir han inte sur. I och med att han skjuter ut vänster bog så skjuter han ju även ut höger bakben, så idag la vi fokus på att faktiskt få in både bogen och bakbenet. På raka spår vet jag ju hur jag ska göra, sen att vi inte alltid får till det är en annan femma, men jag vet hur. Det är svårare i svängarna. I höger varv fick jag tänka lite vänster öppna ett steg innan svängen och då fick jag ned mig hela kroppen i svängen riktigt bra. I höger varv får vi fortsätta laborera lite med hur vi ska kunna hålla alla delarna på plats i och med att om jag får tag på höger bog så välter hela han åt vänster. Det är lite som att köra silja line!
Överlag mycket nöjd med min duktiga häst idag, och som vanligt superhjälp av bästa Annie!

Imorgon är alltså första arbetsdagen. Vi börjar inte jobba fören vid nio, men jag har morgonfodringen av våra hästar innan vi börjar så det blir tidig uppstigning ändå! Sen någon gång under dagen ska jag rida lektion också för Annie, så det blir en bra dag!


Trött häst

Jasper fick gå i ridhuset igår också och Annie var med och hjälpte oss. Dock kändes han väldigt trött, så vi bestämde oss för att bara rida tills det kändes bra. Oavsett om han är trött så är det viktigt att han trampar på framåt och går av sig själv. När han, efter 10 minuters ridning, gjorde det så avslutade vi. Det får ju inte bli så att han blir arg för att han är trött, därför gör vi såhär.
Jag längtar verkligen till den dagen då han har stärkt sig så pass mycket att vi verkligen kan börja träna! Jag tror verkligen att jag kommer ha en riktig guldklimp ❤️
Oavsett om han blir det eller ej så kommer han alltid vara min bästa kompis. Finns ingen med så mycket personlighet.

Idag fick han en välförtjänt vilodag. Jag tog lite sovmorgon eftersom jag inte hade morgonfodringen, så jag var i stallet vid lunch. Vi tog en ordentlig promenad i skogen, men undvek att gå i fler backar än vi var tvugna till. Jag gillar ju att han klättrar mycket, men eftersom han var så trött så ville jag bara att han skulle få en lugn prommis.

Imorgon jobbar jag hos Nina på morgonen och sen ska jag ha en lektion. Som avslutning ska Jasper gå på prommis och longeras lite. Eftersom han blir lite stum i kroppen av att vila så får han gå lite på lina imorgon bara för att inte vara så arg på måndag när vi ska träna igen!


Torsdagstrim

Morgonprommis med Kennie och jasper stod som vanligt på schemat.
Vid lunch red jag jasper med annies hjälp och jennies stövlar! Jag började så som jag gjort sista dagarna, nämligen med att trava honom på helt långa tyglar ett par varv efter att vi skrittat fram. Under en period longerade vi alltid innan jag satt upp för att hans stora kropp skulle få en chans att komma igång ordentligt. Men nu är vi ju fortfarande lite i det stadiet där han varje ridpass måste testa om han kan komma undan. Så genom att trava på långs tyglar får han en chans att komma igång, men jag har också möjligheten att direkt tillrättavisa honom.
När Annie kom började vi lite som vanligt på fyrkanten med att han bara skulle tänka framåt. Självklart måste det gå att stämma av också, men i dagsläget är prio ett att han vill framåt. Vi red sen några stora serpentinbågar och gjorde lite skrittövergångar, vilket gick helt klart över förväntan. Det brukar vara ett av de mer kritiska momenten så att säga.
Efter en liten skrittpaus tog vi galoppjobbet - vilket bestod av typ två varv åt varje håll där han bara fick rulla på och vara rak under mig. Superduktig var han faktiskt!
Nu hoppas jag att vi kan hålla i det här flowet som vi har nu. Kasper får jobba i ridhuset igen imorgon och därefter får han två ridhusfria dagar.
Själv ska jag tillbaka till stallet om en stund och gå min andra prommis med jasper för idag!


Superjasper

Jag började min dag precis som vanligt - en promenad på rundan med jasper och Kennie. Så praktiskt att de är så snälla båda två att de kan gå tillsammans.
Vid lunch red jag jasper ett pass med annies hjälp. Han var faktiskt riktigt bra idag! Det var någon sång precis i början som han tjurade lite, men det kom vi snabbt över och sen gick han som skjuten ur en kanon. Så fort han började bromsa så var jag på honom att han inte ens fick tänka tanken till ett stopp. Jag måste hela tiden ligga steget före honom och ha stenkoll på vart jag har honom exakt hela tiden. Släpper jag ut bogarna en mm för mycket när vi ska svänga så tar det stopp.
Nä, riktigt duktig var han idag så jag red bara typ 15 minuter.
I och med att jag rider så korta pass så får han sina ordentliga skogspromenader.

Imorgon får han gå dressyr igen och så blir det skogen på fredag! Jag har även fått i uppgift att rida in jennies supersnygga borstade bruna denirostövlar. Vi har samma size förutom att hennes är en stlk mindre i vaden än mina, men den ena går precis på och den andra är några cm ifrån, men drt brukar ju gå att dra upp dem när man ridit en stund. Vet dock inte om hon är fullt medveten om hur mycket vi brukar sitta fast på väggarna 🙈 äsch, då har vi en extra anledning till att verkligen inte fastna på väggen!


Åt rätt håll!

Jag hade morgonfodring imorse, så när hästarna ätit och de andra gått ut så tog jag med mig jasper och Kennie ut på rundan. Så mysigt att ta med dem båda på en ordentlig promenad på morgonen.
Jag ryktade jasper innan han fick gå ut i hagen o h sen fixade jag stallet. Så bekvämt med endast tre boxar att mocka!
Vid lunch red jag jasper med annies hjälp. Efter gårdagens veterinärbesök känner vi oss trygga i att faktiskt gå på honom. Vi satte en rem i sadeln så att jag kan verkligen kunde ta tjuren vid hornen utan att känna att jag skulle åka i backen. Nu upplever jag aldrig riktigt det på honom, men man har en liten självbevarelsedrift i sig att hålla sig fast med benen när han hoppar.
I och med att jag kände mig trygg i att han inte hade ont så kunde jag ta mig igenom problemet, och fem minuter från start var han snäll som ett lamm!!
Han var faktiskt väldigt bra på hjälpen när han väl gick fram och vi kunde både trava och galoppera och svänga i båda varven!
Så vi red inte mer än 20 minuter eftersom han som sagt skötte sig bra.

Jag åkte tillbaka till stallet på kvällen och gick ett till varv på rundan med jasper. Veterinären sa att det var bra för honom att skritta mycket som sjukgymnastik, och i sånna lägen är jag en riktig mönsterelev - säger veterinären skritt, ja då ser jag till att min häst får skritta så mycket det bara går.

Vi mätte honom även på kvällen.. 180 cm över havet..
Imorgon ska vi träna lite igen med annies hjälp.


Äventyr

Jasper har ju varit väldigt knepig sista tiden, bokstavligt talat.. Han har varit så arg och vi har mest stått still eller backat. Vi har försökt hitta lösningar på problemet och eftersom han inte har visat någon hälta eller smärta någonstans så har vi tänkt att det mesta sitter i huvudet på honom. Det är en otroligt snäll häst, men han är skarp. Riktigt skarp emellanåt. Han är totalt iskall, vilket både är till min fördel och nackdel.
Hur som, när jag kom till stallet på förmiddagen så bestämde vi oss för att åka in och checka honom. Bara för att vara på den säkra sidan och kunna utesluta att det är något sånt. Så Lollo ringde Solvalla och vi kunde lasta och åka på en gång! Hur bra som helst!
Jasper sköter sig som vanligt som den världsvana stjärna han är.
Vi började med att bara springa rakt fram och då kunde vet se en liten ojämnhet på vänster fram. Så vi böjde alla benen högt och lågt och jasper stod och sov medan han böjde, så särskilt ont har han inte ;)
Därefter longerade vi och hade det varit något på vänster fram så skulle det ha synts mer på lina, vilket det inte gjorde. Dessutom syns det rätt tydligt att jasper har noll kontroll på sina ben och inte riktigt vet vart han ska göra av dem när han springer oinspännd på lina. Så vet. tyckte inte att det var mycket att hänga i julgranen och oroa sig över! Så nu ska han få stå på lite antiinflammatoriskt i fem dagar och jag ska hålla igång honom under den tiden men inte träna hårt. Har det inte gått åt rätt håll om 14 dagar så får vi tänka om.
Så jag är ändå väldigt glad att vi åkte in och kollade honom. Nu vet vi att det allra mesta sitter i huvudet på honom, men protesterna kan också med största sannolikhet komma från att han tycker det är väldigt jobbigt. Han har fått jobba ett ordentligt och satt mycket muskler sista tiden, så det är inte så konstigt om kroppen säger emot.
Nu är planen Att som sagt rida lite lugnt i fem dagar och så ser vi åt vilket håll det går. Sen kommer vi lägga mycket tid på att stärka honom. Skritt och tömkörning i backarna i skogen, cantra på galoppbanan och jobba med bommar och cavaletti.
Jag tycker det känns bra att vi gjorde den här checken. Nu vet vi att vi faktiskt kan push honom och få honom över tröskeln.
Också så glad och tacksam att jag har Annie och Lollo som alltid ställer upp och hjälper till! Guld värt ❤️

När vi kom hem igen så fick jasper och Casablanca gå på promenad i skogen, och imorgon rider jag lite med Annies hjälp!


En vecka kvar

Så plötsligt slog klockan över till måndag och det är precis en vecka kvar av årets semester! Eller okej, vi börjar ju jobba på tisdag, men egentligen måndag så det får räknas så. Den här semestern har verkligen gått så otroligt långsamt, samtidigt som den har susat iväg! Sjukt egentligen, men det känns som att jag varit ledig i en evighet. Påminn mig om detta när jag sitter om en vecka och klagar över att semestern redan är slut..
Även om det såklart är skönt att vara ledig och kunna göra sånt man inte kan när man jobbar, så ska det faktiskt bli skönt att köra igång igen. Främst eftersom jag har två nya kollegor. Självklart kommer jag sakna att jobba med min bästa Pellson, men man får ju göra det bästa av situationen och nu ser jag fram emot att börja jobba med de här två tjejerna! Drt ska ju också bli skönt att komma in i lite riktiga rutiner, även om jag har gått upp halv sex typ varje morgon under hela semestern.

Jasper får fortsätta jobba på. Vi har haft mycket hjälp av Annie sista dagarna, vilket verkligen har behövts. Jag har även sista dagarna gått på långprommis med jasper och Kennie tillsammans. Det går helt klart över förväntan! Jasper kan ju verkligen vara överallt och ingenstans när man är i skogen. Han är ju alltid snäll, men otroligt störd av insekterna och har noll koll på sig själv och allt runt omkring. Men när Kennie är med är det som att han fattar att man måste vara lite rädd om henne! Också så skönt att ha hästarna lite närmre igen så det inte nädvändigtvis är ett heldagsprojekt att åka till stallet.

Nu ikväll har jag hängt på klipporna i hby strand med pellen, Carro, Pernilla och Erica. Så himla mysigt!
Imorgon blir det jogging för jasper och så tar vi nog en prommis på förmiddagen!


RSS 2.0