Ponnyridning

Jasper mår mycket bättre och kan iaf skritta helt normalt nu. I trav på böjt spår kan man fortfarande se att han markerar lite, men han är snart på banan igen! Vi har promenerat på hela veckan och idag fick han gå några varv på lina för att göra av med lite energi. Hellre att han gör det på lina i ridhuset än ute i en isig hage.. Och ja, energi det hade han så det räckte och blev över ;)
Han ska få fortsätta springa lite lätt på lina under helgen och så ska vi promenera så mycket vi bara kan. 
 
Självklart så kunde jag ju inte rida honom på min lektion idag, så istället red jag på lilla ponnyn Lava. Lava är väldigt mycket av och på - ena sekunden är det full fart framåt och nästa sekund står hon still. Grejen är att hon har så otroligt mycket gång i sig, men inte så mycket styrka. Vilket gör att hon måste springa fort för att orka. Men när hon springer fort så drar eleverna i tyglarna, vilket resulterar i att hon blir arg och stannar. Så idag var fokus att hon bara skulle gå fram och att vi skulle kunna fatta höger galopp. Farten hade vi inga problem med till en början i trav. Efter en stund blir hon dock trött, dels för att hon får ta i men också för att jag är lite stor på henne, och då kommer humöret fram som ett brev på posten. 
Höger galopp kunde vi också fatta (innan hon blev trött..). Det knepiga där är att hon skjuter in höger bog, sätter ryttaren till vänster och låter inte denne få upp henne på vänstertygeln. Får man in höger bog så fattar hon hur lätt som helst, men det är bara det att man ska få in den också.. 
 
Det är ju iaf roligt att rida på ponnyerna, även om jag känner mig lite stor på dem.. 
 
Helgen bjuder på födelsedagsfirande i mängder! Imorgon ska jag äta brunch med mina fina vänner och sen ska jag en sväng till stallet för att ta hand om jasper. På kvällen ska jag och Pellen på bio! 
Söndagen bjuder på jobb hela dagen, men Pellen lovade födelsedagstårta och jag lovade namnsdagsfika. En bra fikadag med andra ord! På kvällen ska jag hem till mina föräldrar och så kommer Pettssons dit på middag. Så en bra helg väntar. 
 
Finaste Jaspero <3

Tävling, sol och att vända på en femöring

Helgen gick verkligen i ett. 
I söndags hade vi klubbtävling igen och jasper fick gå Lb:2. Han kändes lite matt, vilket han också har gjort hela veckan, men kämpade på bra ändå. Gjorde precis allt han skulle och förutom lite dålig bjudning i traven och ett alldeles för tidigt avbrott i galoppen så var det inga större missar. Självklart har vi mycket att jobba på, framförallt med lösgjordhet och bärighet, men det blir nästa steg. Resultatet blev 63% vilket också innebar en andraplats och silvermedalj! Ändå ganska bra med tanke på att känslan inte var toppen. 

På eftermiddagen red jag Bosse på domarutbildningen som var hos oss. Jag har ridit Bosse en gång tidigare, vilket var för sisodär en fem år sedan kanske? Så jag var faktiskt rätt nervös innan. Men Bosse var ingen komplicerad häst. Man stoppade i en tia och sen var det som att köra radiobil! ;) 
På kvällen var jag hos min kompis Tessan och hennes pre-hingst Sul. Senast jag var där var för typ ett halvår sedan, och det har verkligen hänt mycket med Solen sedan dess. Så det var roligt att känna skillnaden! Han är väldigt gullig, men verkligen inte lik någon annan häst jag känner i ridningen. 

Så överlag var söndagen en bra dag. Måndag började också rätt bra. Allt flöt på och eleverna var duktiga. Meeeeen om man bara kunde få turen att hålla i sig lite längre någon gång... När jasper skulle gå in från hagen på eftermiddagen så ville han inte sätta ner ena bakbenet.. En redig vrickning var resultatet av lite för mycket lek och bus i en lite isig hage... 
Idag var han fortfarande väldigt tjock, och även om han fortfarande var halt så kunde han iaf gå på benet! Förhoppningsvis är han på banan snart igen, men av erfarenhet vet jag att vrickningar också kan bli långvariga... Så ja, vore ju najs om man någon gång kunde få turen att hålla i sig längre än en vecka... Men mest av allt gör det ont i hjärtat att se honom ha så ont :(

Efter jobbet nu ikväll åkte jag till Kersö för att rida raggan. Hon skötte sig faktiskt bra och blev tillslut ganska fin. Blev inget jättelångt pass, men good enough för att det skulle kännas bra. Även om det ofta tar emot lite när jag väl ska sätta mig i bilen och åka för att det är så långt (tar 35 minuter om det inte är en enda bil ute, annars närmre timmen), så är det alltid så roligt när jag väl är där. Raggan är så himla gosig så jag blir enkelt kvar alldeles för länge! 


Tant jasper ❤️

Hoppfredag

Alltså jasper, det finns verkligen ingen som är så bra som han! Min absolut finaste kompis ❤️
Idag vankades det alltså hoppträning på kvällen. Jag hade från början tänkt hoppa Elton, men ändå funderat lite på att kanske ta jasper ändå. Men så när pellen inte skulle hoppa Collin så fick hon ta Elton så bestämde jag mig för jasper. Nervös innan var ju bara förnamnet, men ändå riktigt taggad. 

Vi värmde upp över en liten serie på två markbommar och två lite upphöjda bommar. Jasper skötte sig bra så jag kunde slappna av ganska direkt. De upphöjda bommarna höjdes upp lite mer och han fortsatte vara snäll. 
Vi fortsatte sen med att hoppa en serie på långsidan med bom - mini hinder - bom - litet hinder - bom - oxer. Jasper hoppade allt riktigt bra men busade lite efter sista oxern. Verkligen inga stora saker, bara små glädjefnatt. 
Oxern höjdes upp mer och mer för varje gång och tillslut låg den på en meter! Jasper seglade över och det kändes inre ens högt! På Elton kändes allt över 70 cm högt, trots att han är stor. Men jasper hoppade allt så mjukt så det märktes knappt att det blev högre.
Vi avslutade sen med att hoppa en mer några gånger och när jag vågade släppa fram honom så hoppade han riktigt bra. 

Det var verkligen riktigt roligt att hoppa igen. Och att han skötte sig så bra som han gjorde! 
Jag tror ju verkligen att lite hoppning är nyttigt för alla. Jag tror och hoppad att det här ska stärka vår tillit tillvarandra i dressyren också. Jag känner att jag kan lita på honom och han känner att han får ha lite roligt ibland också. 

Bästa bästa häst, så glad över honom❤️

Onsdag och torsdag

Igår red vi lektion dom vanligt och det gick bra! Det är lite svårt i början, men när det väl släpper så blir det riktigt bra. Vi hade fokus på lite programdelar inför söndag och då blir det väldigt tydligt att han inte är helt eftergiven och rakriktad. Jag hittade iaf några knep för att dölja problemen, så jag ska bara komma ihåg alla knepen till på söndag också. Nu har vi fokuserat mycket på programdelar och liknande sista tiden, så från och med nästa vecka är min tanke att vi ska lägga mer fokus på lösgjordheten och ta det ett steg längre. 
Igår var jag även på Kersö och red raggan som hade vilat två dagar. Raggan brukar inte vara jättehärlig att rida efter vila, men igår var det faktiskt helt okej. Självklart är det olika svårigheter i allt vi gör, men överlag så kändes hon fin. Jag la ganska mycket tid på uppvärmningen och var noga med att hon verkligen blev mjuk, rundade sig för skänkeln och även tog skänkeln ordentligt. Så ja, överlag ganska bra faktiskt! 

Idag var planen att rida jasper och Bosse. Jasper skulle joggas lite försiktigt och Bosse skulle jag bara känns lite på inför söndag. Dock fick jag en häst till att rida, nämligen Wappe dom har bilat sig i form senaste tre veckorna. Han var faktiskt ganska fin och framförallt väldigt lugn. Han har ju lite energi annars, men häll sig bra på mattan idag. Jasper kändes jättekonstig i början, men jag och pellen (hon sällskapade mig i ridhuset) konstaterade tillsammans att han nog var lite matt i kroppen. För när han väl kom igång så var han riktigt fin. Ärligt framme för skänkeln men kanske inte riktigt så mjuk som jag skulle vilja ha honom. Bosse däremot blev det inget med av olika anledningar. Så ja, det blir väldigt intressant på söndag att se om vi kan rida både skänkelvikning, bakdelsvändningar och förvänd galopp... Kan ju inte riktigt påstå att jag känner mig astaggad med tanke på att jag i princip aldrig har ridit på hästen innan.. Jaja, det löser sig väl. 

Imorgon blir det ingen lektion eftersom vi red i fredags, men vi ska faktiskt hoppträna på kvällen! Jag ska hoppa jasper och det ska bli riktigt roligt! 


Gammal bild på finaste dampis ❤️

Tisdagstrim

Jasper fick på sig nya skor idag och så red vi lektion när alla hästar kommit in för lunch. 
Jasper har känts lite trött i kroppen sista veckan, men idag var det bättre. Även om det fortfarande är lite som att han går med träningsvärk och det i sin tur gör att han blir lite matt, så är det på ett sätt bra. Han får då chansen att träna sig på att inte ta ut sig till fullo hela tiden. Han är ju en sån som tar elefantkliv från skritt till trav. Han sätter under sig så mycket i skrittövergångarna att han nästan kräks, osv. Han måste ju lära sig att spara lite på kroppen. Han kommer lära sig, han är så iskall i huvudet så det kommer liksom inte vara några problem. 
Han blev iaf ganska fin efter uppvärmning och lite arbete med skritt-trav övergångar. Vi kunde faktiskt tillomed göra ett par galoppfattningar så han bara föll in i galopp. Annars brukar han elefantkliva in i galoppen också, men ju säkrare han blir på saken desto bättre fattningar kan vi göra. 
Faktum är att vi tillomed kunde göra skänkelvikningar idag som inte ens kändes svåra!! Där har poletten verkligen bara trillat ner! 

Jag var lite kluven om jag skulle rida klubbtävlingen på söndag eller ej. Men efter några (som vanligt) kloka ord från coachen så blir det nog så att jag rider ändå. Vi behöver träna på det där, han och jag tillsammans. Så nu har jag bestämt mig för att oavsett det blir ett bra eller dåligt resultat så ska det motivera mig att träna ännu mera! 

I övrigt är veckan rätt proppad. Imorgon rider vi lektion igen as usual och på kvällen ska jag till Kersö och rida raggan. Torsdag är det worki worki som vanligt med lektioner hela kvällen och på fredag ska jag vara med och hoppträna med jasper på kvällen. Det var därför vi red lektion idag istället, så att vi kan hoppträna på fredag. 
Lördag har jag hela dagen fullproppad och på eftermiddagen ska det ordnad bana inför klubbtävlingen. Och på söndag är det som sagt klubbtävling och sen ska jag vara med och rida på en domarutbildning som förbundet håller hos oss. Så det är full rulle, men jag gillar det. 
Veckoupdate

Yes Box, den här veckans update är på ingång! 
Jag har jobbat som vanligt hela veckan. Allt har flutit på bra och veckan har verkligen sprungit iväg. I onsdags red jag lektion på jasper. Han kändes lite trött, men det blev ändå helt okej tillslut. Inte toppen, men okej. 
Idag red vi lektion igen, men oturligt nog hade han haft sönder sin ena baksko... Han skulle ha fått nya skor i onsdags, men hovis var sjuk så det blir nästa vecka istället. Han sliter extremt mycket på högerskorna, så att han ändå kunnat gå sju veckor nu är helt otroligt. Jag kunde rida ändå, men det märktes att han kände av den där bakhoven lite grann. Han var liksom lite ovillig framåt. Men när jag fick hjälp med hur jag skulle göra så blev det mycket bättre. Han klev på framåt och vi kunde göra bra skritt-trav-övergångar. Så ja, det blev iaf bättre från början till slut, och det är ju det viktigaste. 
Jag har ju ridit ett par söndagar nu, men nu på söndag får han lite vila eftersom han har gått rätt mycket den här veckan. Och dessutom med tanke på skon så behövs det. Så nu är det nästan en vecka tills jag ska rida igen - närmre bestämt inte fören på onsdag. Vet inte när jag red honom så här lite senast, vi har ju ändå ridit 3-4 gånger i veckan under en ganska lång tid nu. Och den här veckan blev det ju bara två gånger. 
Jaja, jag ska nog överleva! 
Ett par dagar senare

Tiden rusar verkligen iväg. Trots att jag verkligen försöker skapa mig lite mer "hemmatid" så känns det som att jag verkligen aldrig är hemma. Det är liksom också en av anledningarna till att jag faktiskt inte har någon egen häst - att jag vill ha mer tid hemma. Men som sagt, det blir inte så mycket av den varan, så egentligen skulle jag ju lika görna kunna ha häst ändå ;)
 
Hur som, Jasper har gått som en klocka hela den här veckan. I fredags bytte jag sadel på honom och red med min egna sadel istället. Jag red ju med den förut, men så började han ju bli så tråck och då bytte vi till hans vanliga. Det blev ju inte bättre med den, men så var ju Micke här och i samma veva fick han en ny sadel eftersom hans gamla åkte fram något. Och sedan dess har han gått som ett spjut. Men jag gillar ju min egna sadel och det vore ju himla bekvämt om han kunde gå med den. Både hans vanliga och min är Prestige, men olika modeller. 
Jag provade hur som helt att rida med min prestige då i fredags, men redan från början kändes han lite spändare än vad han har gjort med hans egna prestige. Det släppte dock efter ett tag och han blev bra. Stundtals riktigt riktigt bra, men ibland slog nog trötthet och lite spänning över och han tappade lite. Men överlag var det bra! 
 
Igår hade vi taco-kväll i stallet med alla ryttare som tävlar lektionshäst och - ponny hos oss. Det blev en trevlig kväll, men jag skämdes lite när vi handlade 72 tortilla, 32 tomater, 3 kg ost och 8 gurkor..! :P
 
Idag fick Jasper jogga lite i ridhuset. Han mår så mycket bättre av att röra på sig lite varje dag, annars stelnar han till deluxe. Jag bytte tillbaka till hans egna sadel igen och det var mycket bättre än med min, så jag trot tyvärr att det blir den jag får rida med. Men jag ska inte klaga! Det är faktiskt en riktigt bra sadel med bra stöd, men man gillar ju alltid sin egna lite extra ;) Han var iaf riktigt duktig och joggade väldigt avslappnat trots att det var full fart i ridhuset! Min duktiga lilla kompis! Om det bara kan hålla sig så här så tror jag vi kommer kunna få det riktigt roligt tillsammans. Kanske redan till våren, men iaf till hösten! 
 
Jag har tränat flitigt på gymet också den här veckan. Tidiga morgnar eller sena kvällar har blivit lite av min grej där. Eftersom jag jobbar lite konstiga tider så blir det ju så. Imorgon tex så jobbar jag 7.30-21.30. Innan blir ju lite väl tidigt eftersom jag får Kennieleverans på morgonen också, så jag får helt enkelt åka dit efter jobbet. Tisdag börjar jag ju vid 10 så då hinner jag dit på morgonen, and so on. 
 
Nu ska jag ögna kvällen åt att städa lägenheten. Har fått skämmas över det alldeles för länge nu..! 
 
Bilden är från tidigt i höstas.. Då var han inte tjock..!
 

Onsdag och torsdag

Onsdag är en bra dag! Kort arbetsdag och lektion. Jag började lite tidigare för att kunna gå på pricken kl tre när jag slutar. 

Jasper började lite vingligt idag, inte på topp med andra ord. Men efter en stund blev han riktigt fin! Vi kunde rida både skänkelvikning och göra skritt-trav övergångar innanför spåret. Men framförallt så var galoppen himla bra idag! Bärig och lugn. Min duktiga, fantastiska kompis! 

Racade ut till raggan sen som fick hånet pass i ridhuset med lite bommar. Sjukt pigg var hon! Men efter en stund coolade hon ner sig. Galoppen blev väl kanske inte toppenbra, men traven var ändå helt okej. Det är ju ändå positivt, när det är traven jag brukar ha svårt för att hitta suget i. 

Idag började jag lite senare så tog en otroligt välbehövlig sovmorgon och gick upp först halv 8! Vet inte när jag sov så länge senast?! 
En tripp till gymet och sen till jobbet. 
Jasper fick gå ett ganska lätt pass idag. Han kändes stundtals riktigt fin, men jag tror han hade lite träningsvärk från igår för han var lite protesterande idag. Inte alls så som han varit förut, men ändå att det tog emot lite. Vi gjorde ändå alla saker, men bara någon gång. I vanliga fall gör vi ju många repetitioner av varje sak, även om han gör det relativt bra. Men bra måste bli bättre och han måste befästa allt (vi pratar alltså om typ galoppfattningar och skänkelvikningar.. :P), så därför får vi upprepa allt flera gånger. Men idag nöjde jag mig med att han gjorde allt en gång bra och sen vidare till nästa. Bara för att checka av att allt funkar utan att han ska bli trött. 
Men oj vad härlig han är att rida ändå nu! Tar vara på varje dag för jag vet ju exakt hur fort det kan vända! 

Nu - sängen! Imorgon blir det jobb och lektion. Håller en tumme för att han är lika fin imorgon! 


Så himla snigga :D

RSS 2.0