Tålamodsprövaren

Jag hade två supermysigt dagar ute på landet mellan måndag och tisdag. En chans att verkligen få ladda upp batterierna lite. Även om jag haft semester i tre veckor så har jag ju haft fullt upp och jobbat tidiga morgnar iaf. Så ett dygn på landet var mer än välbehövligt. Jag har dessutom badat för första gången på flera år! Jag gillar inte att bada i Sverige för att vattnet är så mörkt (och kallt..) och så är jag rädd för fiskarna 🙈. Som om det inte vore nog att jag badade - jag åkte även vattenskidor! Jättemånga år sedan sist, men drt var riktigt roligt. Vi firade även min kusin som har fyllt år så det var trevligt att hela familjen på pappas sida var där.

Jasper har fått jobba på lite sista dagarna. Jag longerade honom i tisdags och så har jag ridit både onsdag och torsdag med annies hjälp. Han är en riktig tålamodsprövare den där herrn.. Igår var han faktiskt vidrig, men idag släppte det ganska snabbt. Och grejen är att när det väl släpper så är han mjuk som smör och det känns så enkelt och självklart allting.. Jag tror ju ändå på honom, och jag är medveten om att det här kommer ta tid. Först och främst ska jag ta mig in i huvudet på honom, sen ska han stärka sig och först därefter kan vi börja träna på riktigt.
Jasper är iaf glad eftersom han är återförenad med sin bff Love igen! De står konstant på varandra och kliar.

Nä, nu måste jag sova lite också. Har morgonfodring imorgon bitti och den ska jag rida jasper med hjälp av bästa Annie.


Tålamod

Jag tog in Jasper från hagen vid tio imorse. Då hade han alltså varit ute i tre timmar och var verkligen jättesvettig. Jag lider verkligen med hästarna i den här värmen, och då har Jasper ändå väldigt lite päls..
 
Jag red lektion för Nina idag och även Annie var med för att se lite hur vi har jobbat honom och så eftersom hon får ta över spakarna nu när Nina åker på semester. Jasper kändes ganska bra i början, mjuk i kroppen. Men så kom vi till det klassiska när han bara tvärvägrar att gå. Och idag var det faktiskt värre än vanligt.. Men vi fortsatte så som vi brukar, alltså jag får hålla mig iskall och försöka lura honom runt problemen. 
Tillslut så släpper det, och då släpper det verkligen och han blir mjuk som en gummiboll. Idag har jag faktiskt en liten teori i att Bitte fick loss lite spänningar när hon masserade igår, men som också gjorde att han kände sig lite "obekväm". Så forhoppningsvis är han gladare och kroppen känns bättre imorgon!
 
När vi tyckte att han hade bråkat tillräckligt så gick Nina bakom något varv så fick han "piaff-träna" lite. Ofta brukar det släppa lite i kroppen på honom när han får göra det. Mycket riktigt, efter det så gick han på framåt och bråkade ingenting. Någon gång höll det på att bli ett stopp, men var jag bara tillräckligt snabb att lätta av i handen så fortsatte han framåt. Det är en så hårfin avvägning när jag måste vara stilla, stadig och "hålla kvar" i tyglen och när jag måste vara snabb som blixten och kunna lätta av. En vacker dag ska jag också vara så jäkla skicklig att jag vet precis när jag måste göra vad! 
 
Galoppen var faktiskt riktigt bra och han kändes riktigt rund och mjuk i kroppen. Så den plockar jag med mig från dagens pass! 
Superroligt att Annie kom, och såklart nyttigt för oss båda att ha Nina på backen. Även om Annie kan hjälpa mig riktigt bra, så är det nyttigt att få lite nya verktyg för oss att ta oss runt problemen. Ibland har man idétorka när han tjurar ur, men Nina har ju så otroligt mycket erfarenhet av olika typer av hästar så hon har alltid en lösning på problemet. Jag är verkligen glad att ha ett så himla bra team runt mig. Jag ser Annie som den viktigaste biten i vår utveckling. Det är ju Annie som kommer sköta den dagliga träningen hemma. Sen är tanken att jag ska åka till Nina i snitt varannan vecka och träna. Ibland kanske hon även kommer till oss som en bonus, men varannan vecka är planen till att börja med.
 
Nu åker ju sommarchäfen på semster under sista tiden vi är kvar på Lejondal. Men som tur är så kommer ju Annie och hjälper mig lite när hon har tid och möjlighet. Guld värt! Vi har dessutom delat upp det lite i stallet och ska ta hjälp av varandra. Nina har fått dela upp oss efter vad hon tror kommer passa olika hästar och ryttare. 
 
Imorgon får Jasper jobba ett tidigt morgonpass och sen åker jag till landet och är där till på tisdag. 
 
 
 

Lång Stalldag

Jag kom förvisso inte till stallet Färm vid tio idag. Mockade av allting och sen red jag ut på Maya tillsammans med Jessica och tutchi. Otroligt vad snälla de är ändå, två hästar på hög nivå med mycket nerv.. Men över stock och sten tog vi oss och avslutade med att trava längs med hela åkern innan vi skrittade hem. 
Därefter var det Lucas tur som skulle joggas på utebanan. Dock var det så mycket broms så vi fick gå in i ridhuset och gömma oss. Lucas var lika pigg och glad som vanligt. Så otroligt härlig att rida den lilla hästen. Mjuk som en gummiboll och en arbetsmyra deluxe! 
Lucas fick ett ordentligt bad efter passet och så putsade jag av alla grejer. 
Vid 16 kom Sanne och Bitte ut till oss eftersom Bitte skulle massera jasper. Jag var lite osäker på hur jasper skulle reagera då han avskyr när man rör honom (allt ifrån när jag masserar till att rykta..), men han njöt verkligen! Hon hittade en del spänningar som skulle kunna vara en del av orsaken till att han är stoppig vid ridning. Förhoppningsvis kan detta hur som helat hjälpa honom lite på traven till en hållbar kropp. Återstår att se imorgon om det gav något :) 
Min plan var att jag skulle vara helt färdig med allt när jasper var klar hos Bitte, men riktigt så blev det inte.. Jasper skulle ryktas och jag skulle göra mat åt honom, och medan maten svällde så mockade jag av Ninas stall och plockade lite bland sakerna. 
När allt väl var färdigt var klockan närmre halv 8 så då åkte jag och Carro ner till pizzerian och käkade middag! Vilken gång i ordningen den här veckan? Typ tredje 🙈 

Imorgon har jag stallet hela dagen, så jag har morgonfodring vid 6.30. Jag ska rida lektion för Nina och eventuellt kommer Annie ut och kikar. Eftersom Nina åker bort nästa vecka så har jag ju bett Annie om hjälp, så då kommer hon eventuellt imorgon så kan hon och Nina prata ihop sig lite! Så himla glad över att verkligen ha världens bästa team runt omkring mig ❤️ Skogstur

Jasper fick, som planerat, gå en tur i skogen idag. Förra gången vi var ute så gick vi ju bara på vägarna eftersom jag inte hittade på stigarna. Men förra veckan var jag ute i skogen med sällskap och fick lära mig lite vägar, så idag fick jasper gå över stock och sten i skogen. Det gick faktiskt oväntat bra! Jasper är ju rätt klumpig och har dålig koll på sina tassar, så stundtals är det med livet som insats. 
Jag provade även ett träns med anatomiskt nackstycke och ett annat vett, vilket jasper verkade trivas med. Så jag ska varva lite med det nu. 

Därefter fick Maya gå en tur i skogen och så joggade vi några varv på ridbanan. 

Imorgon har jag jasper, Lucas och Maya att motionera, stallet att fixa och avslutningsvis ska jasper få massage av Bitte. 
Dubbelpass

Jag var i stallet vid nio imorse eftersom jag skulle rida lektion på förmiddagen innan Nina skulle åka vid 12. Dock blev allt lite förskjutet så jag red samtidigt som hon red tutchi istället. Jasper var ett riktigt as när jag började. Till råge på allt så var jag lite stressad över att vi skulle åka med Maya kl 12 och dessutom då var det många hästar på ridbanan samtidigt (bl.a. Carro och Lilla trams som även han är lite svårstyrd ibland), vilket gjorde att jag inte kan gå på honom så mycket som jag ändå behöver i det läget. Han sparkar ju inte avsiktligt mot andra hästar, men ibland kommer höger bak rätt ut och har man otur så är någon i skottriktningen.. Så vi kom fram till att det var bättre att vi tog jasper efter att vi varit med Maya på hogsta så att vi fick jobba honom i lugn och ro. 

Så jag åkte med Nina och Maya till hogsta där de skulle träna för lussan. Roligt att träffa lite hogsta-folk och såklart att se Maya och Nina träna. Jag har ju sett dem rätt mycket sista dagarna, men det var roligt att se dem träna med lussans ögon! 

Väl hemma igen slängde jag på jasper kläderna en gång till och så gav vi oss ut på utebanan. Han skötte sig ändå mycket bättre den he gången. Vi har hittat ytterligare en ny taktik för att ta oss ur hans stopp - genom att jag klappar på honom och säger att han är en duktig idiot! ;) skämt och sido, men jag måste ta mig ur diskussionen utan att behöva ta en fight, och när jag då istället klappar och säger att han är duktig så blir han så överraskad att han verkar glömma bort vad han höll på med och springer framåt igen. Som sagt, det som funkar ena dagen är inte garanterat att det funkar nästa! 
Men det var ändå mycket bättre och jag kunde ha honom ganska rund, låg och mjuk men fick även ett stöd i handen. Oftast knäpper han av lite i nacken och det blir rätt tomt fram till handen, men stundtals kunde jag idag få ett litet stöd där. Ibland tjurar han ju ur och en gång hamnade vi på fel sida staketet, men det var faktiskt inte bara hans fel. 
Idag testade vi faktiskt också att byta galopp på honom! Jag vet ju att han kunde det när han kom till oss (åtminstone åt ena hållet), i och med att han hade hoppat lite. Men sedan september har han inte fått göra några byten, så när vi skulle prova en gång hemma i typ maj/juni så förstod han ingenting. Så jag har verkligen inte lagt någon vikt vid det, men Nina tyckte vi skulle prova idag. Första bytet från vänster till höger var helt rent men med en spark i bytet. Sen skulle vi byta från höger till vänster och det var det svåra hållet när han kom också. I höstas så bröt han av såfort jag skulle byta åt det hållet, men nu fortsatte han iaf i förvänd när han inte ville byta. Tillslut bytte han till vänster också. Därefter skedde den lilla incidenten när vi hamnade på fel sida om staketen, så då gick vi till den andra utebanan där vi både hade riktiga staket och fick vara helt ensamma. Även om drt var svårt och det höll på att bli en tårta så bytte han tillslut rent åt båda hållen med en liten sprak i bytet! Min duktiga lilla häst! 

Bytena är precis som piaffjobbet - ingenting vi gör varje dag och syftet är att han ska bli lydig, lär sig lyfta på benen och lite tålig! 

Nu ska jasper få två lite lugna dagar med skogsturer och på lördag ska han få massage. På söndag tränar vi ett sista pass för Nina innan hon åker på semester och sen åker ju vi hem till Volange. Jag ska dock försöka få ut Annie något i nästa vecka så att hon kan hjälpa mig lite, och sen har jag också bett Siv hjälpa mig lite. Hon och nina har ju lite samma tänk, och jag behöver ju ingen på marken som kan lösa mina problem där uppe, utan snarare någon som kan rycka in när det krisar! Vi jobbar ju på en så grundläggande nivå, så sålänge han sköter sig så kan jag jobba honom rätt mycket själv. Men i och med att han har det huvud han har så är det inte alltid han är helt med mig. 
Blev ingen ny sadel...

Jag red jasper ett kort pass hemma imorse, bara för att han skulle få mjuka upp sig utan press efter gårdagens vila. 
Hann hjälpa Nina med en häst innan jag var tvungen att åka till Täby. Det var faktiskt första gången jag åkte helt själv med jasper. Har ju alltid haft mamma med mig, men tack och lov kom hon och mötte upp oss på plats i Täby. Jasper står ju som ett ljus i transporten, trots att vi var tvugna att ta några extra varv i rondellen för att jag inte hade en aning om vart jag skulle! 

Väl på plats så pratade vi lite med Jana som skulle prova ut sadel åt oss. Det var även hon som hjälpte oss med sadel till Roy, så det var helt medvetet att jag bokade tid hos just henne. Hon tittade lite på jasper och ställde lite frågor. Jag hade ju med mig min prestige D1 eftersom jag tänkte att jag kunde byta in den. Jag hade ju inte för avsikt att köpa en svindyr sadel eftersom jag hoppas han kommer ändra dig en del i kroppen, så min förhoppning var att inte behöva casha in så mycket pengar. Jag har ju ridit lite med d1an förut, men jasper har inte gillat den av förklarliga skäl. Jasper har ju rätt mycket manke och rätt lite ryggmuskler, så Jana sa att allt vi skulle lägga på idag skulle lägga sig rätt på manken - vilket alla tidigare sadlar också har gjort. Musklerna runt manken har blir till två hårda bullar efter att sadeln har tryckt där. Så hon la på min sadel och konstaterade att hon minsann inte tänkte sälja någon sadel till mig idag, utan istället skulle vi "bygga om" min sadel med olika paddar tills det skulle passa. Faktum är att den första padden vi provade med blev riktigt bra. Det var en tempurpadd, men som också hade gelé ovanpå vilket gjorde att det aldrig blev helt platt. Dessutom la vi en frontpadd under framvalvet för att sadeln skulle komma upp sig ännu mer från manken. 
När jag provade att rida med sadeln så började jasper precis som vanligt - bli arg när vi svängde höger och ville inte fatta höger galopp. Men när han väl kände att sadeln inte tryckte någonstans och vågade slappna av så fick jag en helt ny häst! Vi kunde svänga och vända, galoppera lugnt och på tygeln och han frustade sig genom hela passet. 
Så istället för att behöva köpa en helt ny sadel så åkte jag hem med min prestige och en padd för 1500:- ! 
Förhoppningen är att det här ska funka en tid framöver nu, och gör det inte det så får jag åka tillbaka. Vi ska hur som helst tillbaka på "återbesök" i december för att kolla att allt fortfarande är okej. Men Jana konstaterade också att om jag köpte en sadel idag så skulle jag antagligen behöva köpa en ny om inte allt för lång tid.. 

Det här är anledningen till att jag väljer att åka till sharpman och Jana. Det som de tjänar pengar på är att sälja sadlar till kunderna, men bara för det säljer de inte på en massa skit bara för att. Hon hade kunnat lura på mig precis vad som helat idag, men istället för att sälja en sadel för 20 000 så säljer hon en padd för 1500 till mig. Sen kanske jag behöver köpa en ny sadel om ett halvår, men det får bli ett problem då! 

Bygger upp sadel.. Ser jättemärkligt it på bilden, men eftersom det är tempot i kudden så blir den mindre när man spänner gjorden och när man väl sitter i sadeln. 


Första riktiga semesterdagen!

Jag har ju haft semester från mitt vanliga jobb i två veckor, men i och med att jag jobbat hos Nina dessa veckor så blev det här min första riktiga semesterdag. Jag hade ju dock lite att göra i stallet ändå och en tid att passa där, men lite sovmorgon fick jag iaf! 
Gjorde iordning Maya till Nina och tittade när hon red. Därefter red jag ramsay som var riktigt duktig. Först var vi helt ensamma i ridhuset och då skötte han sig exemplariskt. När det sen kom in en annan häst i ridhuset så skulle trams helst inte vara allt för långt ifrån den, men efter en liten övertalan (brukar krävas en stor övertalan!) så gick han snällt hela passet! Så duktig så. 
Avslutade med att borsta och gå en sväng med jasper. Jag tänkte om lite i upplägget den här veckan och diskuterade det med Nina. Så vi kom fram till att han förtjänade lite vila idag och så rider jag ett lätt pass imorgon bitti innan vi åker. 
Jasper v, 29

Jasper får kämpa på kommande vecka också, och därefter får han det lite lugnare i två veckor igen. Egentligen hade det passat bäst med en lite lugnare vecka nu (dock fortfarande att han ska röra på sig men bara lätt jogging), men vi måste ta all hjälp vi kan få just nu. Anledningen till detta är att Nina är borta sista veckan vi är på Lejondal, så då tränar vi på nästa vecka istället. 

På ett cirkus kommer det få se ut såhär
Måndag: Skritt i skogen och väldigt lätt jogging alt, longering för att hålla kroppen mjuk och glad. Eventuellt lite tramp på töm. 
Tisdag: Sadelprovning i Täby (därför jag måste rida lite på måndag så att vi får en vettig utprovning utan en häst som är arg för att han är stel)
Onsdag: Vila eller lätt jogging med Ninas ögon på oss. Tramp på töm
Torsdag: Lektion
Fredag: Dressyr, antingen själv eller med Ninas hjälp
Lördag: Ut i skogen
Söndag: Ut i skogen

 

 

Tre dagars kurs

Herregud, dagarna har verkligen flugit förbi! 
De senaste tre dagarna har verkligen spenderats i stallet. 
Fredagen var ju första dagen på kursen. Jag hjälpte Nina på morgonen som vanligt och sen red jag lektion bland de första. Jasper var lite tråck till en början men släppte ändå igenom relativt fort. Minns faktiskt inte ens vad vi gjorde under lektionen, mer än det "vanliga" alltså få honom rund och mjuk och ta skänkeln. 
Red sen på lille Lucas som är så himla go. Mjuk som en gummiboll och en arbetsvilja utan dess like. Inte kan man tro att han har stått på box i fyra månader och precis har fått börja trava igen! 
 
Lördagen inledde jag med att sitta några minuter på fröken Maylis vid 9 på morgonen. Därefter red jag Lucas, tittade på lite andra ekipage, gick en sväng med Tut och 17.20 hadwe jag lektionstid! Heldag i stallet med andra ord. 
Jasper var riktigt bra redan från början. Kändes lite stelare i kroppen, men han var inte arg en enda gång när jag värmde upp! Han får fortsätta jobba på precis samma sätt som innan - korta pass där han bara ska var rund, mjuk, glad och avspänd. Han tjurade till någon gång när jag satte lite press på honom, men gav med sig ganska snabbt. Vi kunde rida i både skritt, trav och galopp OCH springa på tvären i skänkelvikning! Det där med att kunna rida skänkelvikning går väldigt mycket i perioder.. Ibland gör han det lätt som en plätt, och ibland vänder han ut och in på hela sin stora kropp. Det finns liksom ingen logik i det hela heller varför han gör som han gör i olika perioder. Sista tiden, efter att han hade två veckors vila, så har han vänt ut och in på sig själv, men nu har han helt plötsligt börjat tycka det är okej igen. Men det är lite som Nina säger: " Han måste sluta fundera så mycket hela tiden. Han ska hålla koncentrationen på dig och du måste lura honom runt det jobbiga för att komma dit hela tiden."
Avslutade kvällen med att käka middag i Kungsängen med delar av det gäng som är med på kursen. Supertrevligt och god mat.
 
Idag fick jag faktiskt lite sovmorgon och var inte i stallet förens vid tio. Jag hade lektionstid 12.40, så innan det fixade jag lite i stallet och gick en prommis med Tut. 
Jasper inledde dagens lektion med några riktiga ninjakickar. Men när han väl släpper dom och accepterar skänkeln så kan han numera tillomed skritta! Skritt har alltid varit den svåraste gångarten eftersom han har så stor skritt. Han har svårt att ta små steg och älgar bara iväg, vilket gör det svårt för både honom och mig. 
I början blir han alltid sur på samma ställe i ridhuset - när vi går från volten vid C i vänster varv och ska ner på volten vid A i höger varv. Så fort vi kommer mot väggen då så tjurar han ur. En annan hade kanske valt att kolla sin häst hos en veterinär när den gör som han gör, men det är just det att det bara är på ett enda ställe i ridhuset. På utebanan har han ett annat ställe, och i ridhuset hemma har han ytterligare ett. 
När vi kommit ur det så var traven faktiskt riktigt bra. Han bjöd framåt och var mjuk i kroppen. Fina öppnor gjorde han både igår och idag, och idag provade vi även att göra slutor. Vi har provat det en gång innan hemma, då gjorde han det riktigt bra. Tilläggas bör att när vi provade det hemma så var det i en sån period då han var riktigt bra över lag. Idag var det svårt, men han gjorde det ändå. Sen att de är långt ifrån godkända på tävling, men bara det att han accepterar och tycker det känns okej är ett stort steg i rätt räktning! 
Vi avslutade med lite galoppjobb, och eftersom han hade varit så duktig i traven så kom vi fram till att det var okej om han blev lite tjurig i galoppen. Överlag gjorde han ett bra galopparbete. Så länge han håller bjudningen upp så får han en fin kvalitet i galoppen, men tappar han den en sekund så blir han väldigt platt. Jag är ändå nöjd med jobbet och vi avslutade med att rida en kort bit i förvänd åt båda hållen. 
 
Något vi också har gjort den här helgen är att piaff-träna honom! Eller som Natta sa "ett embryo till piaff"! Faktum är att han är väldigt duktig och tar hela jobbet bra. Tanken är inte att han ska lära sig piaff för att vi ska kunna piaffera på träning, utan det är mer lydnadsträning, lära sig lyfta på bakbenen och få mer respekt. Men de som satt och kikade idag när vi tränade tyckte att han gjorde det riktigt bra för att vara andra gången! 
Nu är planen att vi den här veckan ska trampa honom lite på töm varje dag så att han lär sig principen. 
Jag är verkligen så glad att jag valde att ställa min fina häst hos NIna nu över sommaren. Jag får ovärderlig hjälp med honom, men också chansen att utveckla min egna ridning på andra hästar. Allt ifrån lilla Ramsay fyra år gammal som endast övar på att gå framåt och inte klättra på väggen, till att träna övergångar mellan piaff och passage på Lucas. Det är värt så otroligt mycket! Jag har fantastisk uppbackning hemma av Annie, men hon behöver också lite semester från mig ibland och då passade det utmärkt med Nina! ;) 
I mina ögon är ju Jasper en stjärna som kan bli hur bra som helst (skämt å sido, men jag tror ju ändå att han kommer kunna vara min tävlingskamrat några år framöver), men det är flera som har kommenterat att det faktiskt är en fin häst som kommer kunna bli bra! Med rätt träning, mycket tålamod och att inte stressa fram något så tror jag att vi kommer kunna ha riktigt kul ihop! 
 
Den här helgen går nog till historien som en av de bättre! Så otroligt mycket inspiration av andra duktiga ekipage, massa härliga och inspirerande människor och nya bekantskaper! Nu är jag så taggad på att verkligen göra något bra av det här. 
 
Kommande vecka är jag ledig, men har ändå lite åtaganden att göra i stallet. S
 
Som jag älskar den här hästen! Han gör mig så glad <3
 

Tre dagars kurs

Herregud, dagarna har verkligen flugit förbi! 
De senaste tre dagarna har verkligen spenderats i stallet. 
Fredagen var ju första dagen på kursen. Jag hjälpte Nina på morgonen som vanligt och sen red jag lektion bland de första. Jasper var lite tråck till en början men släppte ändå igenom relativt fort. Minns faktiskt inte ens vad vi gjorde under lektionen, mer än det "vanliga" alltså få honom rund och mjuk och ta skänkeln. 
Red sen på lille Lucas som är så himla go. Mjuk som en gummiboll och en arbetsvilja utan dess like. Inte kan man tro att han har stått på box i fyra månader och precis har fått börja trava igen! 
 
Lördagen inledde jag med att sitta några minuter på fröken Maylis vid 9 på morgonen. Därefter red jag Lucas, tittade på lite andra ekipage, gick en sväng med Tut och 17.20 hadwe jag lektionstid! Heldag i stallet med andra ord. 
Jasper var riktigt bra redan från början. Kändes lite stelare i kroppen, men han var inte arg en enda gång när jag värmde upp! Han får fortsätta jobba på precis samma sätt som innan - korta pass där han bara ska var rund, mjuk, glad och avspänd. Han tjurade till någon gång när jag satte lite press på honom, men gav med sig ganska snabbt. Vi kunde rida i både skritt, trav och galopp OCH springa på tvären i skänkelvikning! Det där med att kunna rida skänkelvikning går väldigt mycket i perioder.. Ibland gör han det lätt som en plätt, och ibland vänder han ut och in på hela sin stora kropp. Det finns liksom ingen logik i det hela heller varför han gör som han gör i olika perioder. Sista tiden, efter att han hade två veckors vila, så har han vänt ut och in på sig själv, men nu har han helt plötsligt börjat tycka det är okej igen. Men det är lite som Nina säger: " Han måste sluta fundera så mycket hela tiden. Han ska hålla koncentrationen på dig och du måste lura honom runt det jobbiga för att komma dit hela tiden."
Avslutade kvällen med att käka middag i Kungsängen med delar av det gäng som är med på kursen. Supertrevligt och god mat.
 
Idag fick jag faktiskt lite sovmorgon och var inte i stallet förens vid tio. Jag hade lektionstid 12.40, så innan det fixade jag lite i stallet och gick en prommis med Tut. 
Jasper inledde dagens lektion med några riktiga ninjakickar. Men när han väl släpper dom och accepterar skänkeln så kan han numera tillomed skritta! Skritt har alltid varit den svåraste gångarten eftersom han har så stor skritt. Han har svårt att ta små steg och älgar bara iväg, vilket gör det svårt för både honom och mig. 
I början blir han alltid sur på samma ställe i ridhuset - när vi går från volten vid C i vänster varv och ska ner på volten vid A i höger varv. Så fort vi kommer mot väggen då så tjurar han ur. En annan hade kanske valt att kolla sin häst hos en veterinär när den gör som han gör, men det är just det att det bara är på ett enda ställe i ridhuset. På utebanan har han ett annat ställe, och i ridhuset hemma har han ytterligare ett. 
När vi kommit ur det så var traven faktiskt riktigt bra. Han bjöd framåt och var mjuk i kroppen. Fina öppnor gjorde han både igår och idag, och idag provade vi även att göra slutor. Vi har provat det en gång innan hemma, då gjorde han det riktigt bra. Tilläggas bör att när vi provade det hemma så var det i en sån period då han var riktigt bra över lag. Idag var det svårt, men han gjorde det ändå. Sen att de är långt ifrån godkända på tävling, men bara det att han accepterar och tycker det känns okej är ett stort steg i rätt räktning! 
Vi avslutade med lite galoppjobb, och eftersom han hade varit så duktig i traven så kom vi fram till att det var okej om han blev lite tjurig i galoppen. Överlag gjorde han ett bra galopparbete. Så länge han håller bjudningen upp så får han en fin kvalitet i galoppen, men tappar han den en sekund så blir han väldigt platt. Jag är ändå nöjd med jobbet och vi avslutade med att rida en kort bit i förvänd åt båda hållen. 
 
Något vi också har gjort den här helgen är att piaff-träna honom! Eller som Natta sa "ett embryo till piaff"! Faktum är att han är väldigt duktig och tar hela jobbet bra. Tanken är inte att han ska lära sig piaff för att vi ska kunna piaffera på träning, utan det är mer lydnadsträning, lära sig lyfta på bakbenen och få mer respekt. Men de som satt och kikade idag när vi tränade tyckte att han gjorde det riktigt bra för att vara andra gången! 
Nu är planen att vi den här veckan ska trampa honom lite på töm varje dag så att han lär sig principen. 
Jag är verkligen så glad att jag valde att ställa min fina häst hos NIna nu över sommaren. Jag får ovärderlig hjälp med honom, men också chansen att utveckla min egna ridning på andra hästar. Allt ifrån lilla Ramsay fyra år gammal som endast övar på att gå framåt och inte klättra på väggen, till att träna övergångar mellan piaff och passage på Lucas. Det är värt så otroligt mycket! Jag har fantastisk uppbackning hemma av Annie, men hon behöver också lite semester från mig ibland och då passade det utmärkt med Nina! ;) 
I mina ögon är ju Jasper en stjärna som kan bli hur bra som helst (skämt å sido, men jag tror ju ändå att han kommer kunna vara min tävlingskamrat några år framöver), men det är flera som har kommenterat att det faktiskt är en fin häst som kommer kunna bli bra! Med rätt träning, mycket tålamod och att inte stressa fram något så tror jag att vi kommer kunna ha riktigt kul ihop! 
 
Den här helgen går nog till historien som en av de bättre! Så otroligt mycket inspiration av andra duktiga ekipage, massa härliga och inspirerande människor och nya bekantskaper! Nu är jag så taggad på att verkligen göra något bra av det här. 
 
Kommande vecka är jag ledig, men har ändå lite åtaganden att göra i stallet. Självklart bara roliga saker :D
 
Som jag älskar den här hästen! Han gör mig så glad <3
 

Lite flyt!

Om gårdagen var en otursdag så var dagen helt klart en turdag! 
Jag fick ju, efter mycket om och men, tag i en hovslagare igår som skulle komma idag på sena eftermiddagen. Så antingen skulle jag få vänta och rida efter det eller tejpa hoven och rida innan. Hade ändå bestämt mig för att prova med tejp, och skulle han vara öm så fick han iaf skritta. 

Jag red både trams och Lucas på förmiddagen. Lucas var lika pigg och glad som vanligt, medan trams hade lite mer humör än i tisdags. Det tog två varv med lite diskussion om vem som bestämde, och sen skötte han sig superbra! 
Därefter skulle jag göra iordning jasper och rida honom samtidigt som natta och Nina. Jag hade sån himla tur så när jag kommer in med jasper så är det en hovslagare som precis är klar med en häst, och snäll som han var så slog han på en ny sko på jasper! Superduper! 
Så jasper fick jogga lite idag. Han började med att ha lika mycket humör som vanligt ;) han gjorde några sparkar där jag faktiskt satt lite löst, men jag bibehöll mitt lugn och när han släppte så blev han riktigt fin! Jag är väldigt nöjd med jobbet vi gjorde - kort och intensivt och jag fick ut precis det jag ville av det! 

Siste man ut på min agenda var tutchi som fick jogga lite på utebanan. Han är lite knepig i och med att han antingen blir för långsam eller så blir han för på. Men mot slutet släppte det efter några påminnelser från Nina om de berömda halvhalterna..! Då kändes han faktiskt fin och jag hittade lite dragläget. 
Avslutade dagen med en rykt och promenad för Jaspers del. 

Imorgon ska jasper gå lektion för Nina så jag hoppas att han kan sköta sig bra! 


Augusti 2015 

Jasper på äventyr

Denna onsdag började precis som vanligt. Jag gjorde klart stallet på morgonen, och eftersom Nina kom lite senare idag så gjorde jag iordning Jaspers grejer så att jag snabbt skulle kunna göra iordning honom när han skulle ridas. 
Vi skrittade ut först med Lucas och Tut, och därefter var det Trams och Mayas tur. Trams fick dagens guldstjärna idag också! 
När jag skulle gå ner och ta in Trams och Viggo så fick Jasper frispel i sin hage. Tilläggas bör att han då fortfarande hade sällskap av Flisan i hagen brevid.. Men han var inte nöjd med det - hans tjej Maya och hans kompisar Trams och Viggo var inte där! Så han satte igång ett redigt race som slutade med att han sprang rakt ut ur hagen.. Han tog en tur ner till vattnet innan han kände för att komma tillbaka till mig.. Så med ett trasigt staket och en sko mindre fick han gå in.. Hästjävel! 
Så någon ridning blev det inte idag, däremot har jag ägnat hela eftermiddagen åt att försöka få tag på en hovslagare som kan komma med kort varsel och slå på skon. Lättare sagt än gjort! Lite panik är det ju dels för att jag vill träna i helgen, men det är ju inte livsviktigt. Men framförallt så ska vi åka till Täby och prova ut en ny sadel till Jasper på tisdag, och då måste jag ju ha ridit några dagar för att han inte ska vara arg. 
Men till slut fick jag tag på en som kommer imorgon em/kväll. Verkar som att varenda hovslagare är på semester nu..
 
Så morgondagen blir en lång dag - jag har morgonfodringen, jobbar hela dagen och efter att Jasper fått på sig skon så måste jag jogga honom lite. Äh, jag klagar inte, gillar ju ändå inte att vara hemma ;)
 
 

Man får skylla sig själv

Igår gjorde ju inte jasper många knop, mer än att gå i hage. Jag vet ju att han inte är jätterolig att rida om han får flera sånna dagar på rad. En dag går bra, men som nu när han chillade i tre dagar så blir han tjurig. Så jag får ju lite skylla mig själv över att jag inte gjorde någonting igår med honom mer än att borsta. Om så bara tagit honom två varv på lina så hade det varit bättre idag. Men man lär sig av sina misstag! Han är alltid en ganska mjuk häst, men jag upplever nog honom mjukare än vad han själv gör. 
Hur som, han var arg som ett bi när jag började. Men Nina fanns till hands och guidade mig genom situationen. Tillslut blev han faktiskt väldigt fin och ridbar. Dessutom bjöd han på två byten i varje..! Oops! Han blev lite sur mot skänkeln och då sa jag till honom, vilket resulterade i att han bytte två gånger. 
Över lag ett bra jobb idag som kommer göra det lättare för oss imorgon. 

När Nina åkt så tog vi småkillarna och trams skötte sig riktigt bra! Lugn och snäll hela tiden! 

Imorgon jobbar jag ju och jasper ska även han få jobba. 
dyngsurt

Dagens väder har varit minst sagt varierande. Jag inledde dagen med att svettas ihjäl. Det var så sjukt kvavt och säkert närmre 26-28 grader. Jag servade hästar till Nina och sist ut var småttingarna. Trams stod på min agenda idag. Precis när jag hade hoppat upp så kom världens regnskur. Det regnade alltså ORDENTLIGT så både jag, Trams och Nina blev riktigt blöta! Men Trams skötte sig bra och vi kunde rida utan lina utan att ens vara i närheten av staketen!
Det slutade regna innan jag hade kommit in med Trams, så därefter blev det Lucas tur. Då var det så varmt igen att både jag och Lucas var sjöblöta efter 10 minuters trav. Lucas var iaf riktigt pigg och duktig. Så roligt att få rida så fina hästar!
Jasper fick vila idag också. Vi har ju det upplägget nu att Nina är med varje gång jag rider dressyr, om så bara att hon rider samtidigt, men hon är alltid där och kan rycka in om han tar över. Idag var hon tvungen att åka så vi bestämde att han fick vila idag. Det passade egentligen ganska bra. Då får han gå dressyr imorgon och onsdag, vila torsdag, dressyr fredag-söndag (kurs), jogga måndag och på tisdag åker vi och provar ut en sadel. 
 
Dessutom måste jag gratulera min fantastiska coach, chef och vän Annie till nya hästen! Så glad för detta, det ska bli så otroligt roligt!!
 
 

Back on track

Jag har aldrig riktigt trott på effekten med back on track. (Okej, jag har aldrig ens testat) Jag menar, ett täcke som är 1500 kr dyrare än ett vanligt - hur stor kan egentligen skillnaden bli? 

Som ni kanske vet så har jasper en ganska stor galla vid ena hasen. Den är konstant och går alltså inte ner vid ridning. Den ser likadan ut morgon som kväll. Gallan är undersökt av veterinär och ska inte vara något som påverkar honom. 
Jag tycker dock det ser obekvämt ut att ha en vätskebula precis där benet ska böjas, så jag har provat lite olika sätt för att få den att gå ner - men helt utan resultat. Så för någon vecka sedan beställde jag iaf hem ett hasskydd från back on track för att testa. Det kostade runt 300 kr, så det var inga tusenlappar jag behövde kasta i sjön om det inte funkade. 
För några dagar sedan fick jasper stå med det på i boxen över natten. Döm min förvåning när jag kom nästa morgon och gallan var betydligt mindre! Natten efter fick han stå utan skyddet då jag inte kunde vara där och ta av det på morgonen. Då hade ju gallan kommit tillbaka lite, men inte alls så stor som den varit innan. I natt fick han stå med skyddet på igen, och imorse när jag tog av det var gallan helt borta! Hasen höll sig torr hela förmiddagen och ikväll skulle Carro klä på honom skyddet igen. 

Jag är verkligen positivt överraskad! Och faktum är att jag redan hunnit beställt hem ett täcke (eller okej, mamma gjorde det!) och igår la jag en beställning på ett par nattskydd. Han är ju lite gallig vid kotorna också, och kan det hjälpa såhär bra så är det definitivt värt sina pengar! 
Jag har faktiskt också tänkt att jag ska prova till mig själv. Ska bara bestämma mig för om det är nacke, axlar, rygg, handleder, knän eller fötter som ska få prova först...

Sen har även natta i stallet en biolight-maskin som jag frågat om jag inte kan få prova någon gång, så det blir nästa grej att testa! Jag vill ju hjälpa honom så mycket jag bara kan! 
Älskade Dandy ❤️

Idag är det fem år sedan min finaste lilla Dandy flyttade norrut. Det går inte en dag utan att jag tänker på honom. 
Han hade en personlighet man bara inte kunde ogilla. Han var divig, hade ett ego utan dess like och humor så att det räckte och blev över! Han körde med allt och alla och tyckte personligen att han var störst, bäst och vackrast. 

Det roligaste med det här, det är att jag idag har jasper som är så lik dandy på många sätt! Han är precis lika divig, har exakt samma ego och är fylld med så otroligt mycket humor - och det är nog därför jag föll så pladask för just honom! 
Skogsmulle

Igår red jag ut på jasper på morgonen. Jag har ju aldrig ridit ut på honom ensam, så mamma följde med ifall att han inte skulle sköta sig. Några bocksprång fick han till, men över lag var han väldigt snäll och vi kunde både trava och galoppera. Jag hittar dock inte så bra, så vi fick rida på en väg och vända och rida tillbaka ett par gånger. 

Idag fick mamma äran att rida på jasper. Det blir så mycket broms framåt eftermiddagen och jag hade några hästar till som skulle ut i skogen. Så mamma fick ta jasper så tog jag Maya. Vi skrittade bara ute och sen fick mamma trava två varv på utebanan. Jasper såg pigg och glad ut, så det bådar gott för imorgon. 
Eftersom mamma var med så var jag klar med stallet rätt tidigt, så Carro tog em-fodringen så kunde jag åka hem vid 13. Supersnällt, så slapp jag sitta av tiden till kl 16 ;) 

Kommande vecka jobbar jag måndag - typ torsdag, inget helt spikat men åtminstone dom dagarna. Fredag - söndag ska jasper få vara med och gå kurs för Nina! Så han får jobba nu måndag och tisdag, vila onsdag och så blir det nog på töm eller ut i skogen på torsdag. 

Lilla mamma och stora jasper! And the winner is...

...moi!! 
Fick sovmorgon idag och var inte i stallet fören 11 så kom Nina på eftermiddagen. Så jag och Kennie var på långprommis imorse innan jag åkte. När Nina kom så körde vi på med hästarna. Jag joggade Lucas och sen red jag bebisarna med Ninas hjälp från marken. Det är lätt att glömma att de fortfarande faktiskt är bebisar! 
Avslutningsvis så fick jasper jobba lite på utebanan. Målet idag var att vi bara skulle hålla oss innanför staketet och att jasper skulle vara rund, låg och mjuk. Vi kunde faktiskt både skritta, trava och galoppera där ute! Så glad att jag har den här hjälpen av Nina. Jasper trodde han skulle vinna över mig (trodde ifs jag också..!), men med Ninas hjälp kunde vi ta oss in i huvudet på honom och vinna över hand humör! 
Nu ska han få jobba i skogen i helgen så kör vi på igen nästa vecka. Eventuellt får han vara med och gå kurs över helgen, berodde lite på hur mycket plats det fanns! Sen ska han också få prova lite nya saker under veckan..! War is on..

Igår tänkte jag att jasper skulle uppskatta att få gå på utebanan i solen. Det gjorde han inte.. Han var verkligen som en ponny.. Han hade helt och hållet bestämt sig för att han inte ville vara kvar inne på banan, och staketen där är vanliga dressyrstaket runt hela. Så jasper laddade mot staketen, jag hann iaf tvärnita innan så istället tar han vara ett litet kliv it från banan i skritt. Alla dom ridit på jasper vet hur ostyrbart det kan vara ibland, och så var det igår fast tio gånger värre. Vet inte riktigt vad som flugit i honom. 

Vi kom iaf fram till att Nina skulle rida honom idag. Vi var i ridhuset för att ha lite väggar att använda oss av. Så Nina red först och sen red jag. Jag hade dock inte räknat med att rida, så jag hade bara vanliga tidskor och inga sporrar. Men jag tog ett spö istället och det var faktiskt ganska bra. 
Det Nina sa innan hon satt av var att det största problemet är ju att han inte accepterar skänkeln. Och det är ju precis så det är. Men hon är ju ganska mycket kvickare än vad jag är i skänkeln, så hon fick honom på ett par minuter att faktiskt tycka det var rätt okej. Så när jag väl var uppe hade han redan sagt okej och jag kunde bara fortsätta på det jobbet. Han gjorde ett bra travjobb i en avspänd form. Även om han blev arg ibland så kunde jag hålla mig iskall och vara fortsätta. Galoppen var faktiskt ganska bra! Vi kunde både svänga och rida rakt fram och hålla oss där jag hade bestämt att vi skulle vara. 
Ibland är det bara så otroligt skönt att ha någon på marken som kan säga om man gör rätt eller fel när det uppstår problem. Det är verkligen guld värt! Vi hade som mål att vi skulle kunna trava avspänt idag, kanske galoppera om han kändes okej i trav. Så vi uppnådde dagens mål med råge med tanke på att vi faktiskt galopperade avspänt också! 
Så 1-0 till karro i kriget mellan oss! 
Nu känns det ändå som att vi har ett bra upplägg för jasper. Nina kommer hålla ett öga på oss varje dag hon är där, och övriga dagar får han gå på töm eller ut i skogen. Så att vi inte hamnar i det läget där jag inte riktigt rår på honom. 

Imorgon blir det då lite dressyrandet igen och sen i helgen kommer mamma ut så ska vi rida ut i skogen. Jag har ju aldrig ridit ut på honom utan sällskap, så mamma följer med på marken ifall han inte sköter sig. 
I övrigt så flyter dagarna på. Jag fixar stallet, gör iordning hästar, skrittar, joggar och idag har bebisarna fått springa premiärpasset efter betet. 
På töm

Planen var ju att Nina skulle rida jasper idag, men hon ville gärna känna hur han reagerade när man tog i tygeln innan hon satt upp. Han är ju väldigt känslig i munnen, och ibland får man nästan känslan av att han får lite panik när man tar i tygeln. Men så är han ju så snäll så han hittar inte på några dumheter. Så av den anledningen ville Nina gärna känna på honom från marken först och tog honom då lite på töm idag. Jag vet inte om han gått på töm innan, inte hos oss iaf, men han skötte sig riktigt bra. Jag vet dock någon som kommer ha träningsvärk imorgon, då han fick jobba i kort galopp ett par varv! Han är ju så stor och jag är inte kvick nog att kunna jobba honom med så korta kliv uppifrån. Han älgar ju gärna på i full fart, även om drt har blivit betydligt bättre sista tiden ;) 

Vi körde på med hästarna på fm så alla, inklusive jasper, var färdiga innan 13. Så jag var därifrån relativt tidigt och åkte då in till stan för att kika in på Sthlms hästbutik. Lämnade in ett par boots där som gått sönder för jättelänge sen, men inte fått tummen ur att åka dit efter att ha fått reklamationen godkänd. Men nu så, och till min stora lycka så fanns dessa boots inne i rätt storlek (när jag lämnade in dem så sa de att dessa boots inte fanns längre i XL, men jag fick ju hämta ut en annan vara istället). Så de fick åka med hem, plus att jag köpte nya paddar och en aloevera-spray till jasper och en tröja till mig. Dessutom hade mamma varit på Martha som hade utförsäljning och köpt en tröja till mig! 

Imorgon blir det tidig uppstigning som vanligt då jag har morgonfodring och sen jobbar hela dagen. Dock ska jag försöka vara lite snabb så jag kan åka hem till Kennie som är ensam hemma från lunch.. Men jasper måste iaf få jobba ett lite lugnt pass, dels för att springa ur sig lite träningsvärk men också för att inte samla på sig för mycket energi..! 
Lite lugnare iaf!

Igår fick jasper gå ytterligare ett pass i ridhuset. Jag hade gärna sett att han fick gå i skogen, men eftersom han varit så pigg så kändes det dumt att chansa. Han var iaf mycket lugnare när jag red igår. Dock är det fortfarande problemet att jag inte riktigt får lägga om benen, och då blir han sur om jag tar i tygeln. Men det blir ändå bättre för varje dag. Det som ändå var betydligt bättre igår var att jag kunde värma honom i en låg och rund form i både trav och galopp, till skillnad från tidigare dagar då jag fått hålla i honom lite för att han inte ska strutta iväg. 

Idag har jag jobbat min första dag hos Nina. Allt har flutit på bra, men hade jag varit smart så hade jag ridit jasper på morgonen när vi ändå bara satt ute i solen och chillade. Men han har ju fått en gräshage nu med supermycket gräs i som han kan gå i på förmiddagen, så jag hade inte mage att ta in honom därifrån. 
Gjorde iordning hästar på löpande band åt Nina sen och joggade lite på en väldigt rolig en. Därefter åkte vi till ett annat stall där jag red en annan häst. Tanken var att jag bara skulle rida fram och sen skulle Nina rida, men hennes lektioner drog ut lite på tiden och horsie hann bli väldigt svettig. 
Därefter åkte vi tillbaka och sen iväg för att plocka in småkillarna från sommarbetet. Otroligt snälla som promenerar den 20 minuter långa vägen hen från betet på bilväg med både cyklar och bilar i mötande riktning. Sa jag förresten att de var fyra år gamla? 
Avslutningsvis fick jasper gå en promenad tillsammans med Maya då jag helt enkelt inte orkade rida. Men han var väldigt lugn när vi gick så det finns hopp för imorgon ändå. Imorgon är planen att Nina ska rida honom lite! Jag håller tummarna för att tidsplanen inte spricker så att hon hinner med honom, och annars får han antingen vila eller så rider jag honom efteråt :) 

Jasper i sin gräshage med sjöutsikt! 

Kvällsprommis ❤️

En tickande bomb

Äntligen har jag kunnat börja rida min fina häst igen. Han fick nya skor igår av en hovslagare som jag tyckte gjorde ett väldigt bra jobb med honom. Jasper verkade också gilla honom - han la nämligen huvudet på honom så fort han fick tillfälle! Social är han iaf min lilla häst..
Därefter red jag ett lätt pass på honom, men det blev ändå en hel del rastning.. Han var nämligen mer vild än tam! Han tyckte det kändes som en bra idé att busa redan när vi skrittade fram.. När jag väl började trava så var han sådär när han bara kommer uppåt och inte framåt. Det går liksom så långsamt att det  nästan blir skritt, men lägger jag på benen så flyger han iväg. Tillslut kom vi iaf framåt och han spände av lite. Jag kunde dock fortfarande inte rida med benen, och alla som ridit på honom vet att använder man handen utan benen så ber han en att kliva av. Så det blir ju lite svårt när man inte får använda benen ;) 
Tillslut så släppte det och det gick ändå att rida lite och han kändes ganska fin. Nina var inne i ridhuset när jag red så jag fick några hjälpande ord på vägen vilket alltid är uppskattat. 
Avslutade dagen med att äta pizza med Carro i Bro, supertrevligt och gött! 

Idag följde mamma med till stallet och kikade lite när jag red. Han var likadan idag, men lite lugnare. Idag tog han dock ut energin på lite andra sätt genom att vara lite överallt och ingenstans.. Åtminstone inte där jag ville att han skulle vara (typ på spåret..!). Men tillslut så släppte det idag också och han blev ganska fin på slutet. Nu gäller det bara att bygga upp massa muskler så att han orkar med sin stor kropp, men jag är säker på att jag har ett roligt jobb framför mig! 
Jasper fick ju även flytta upp till ett annat stall igår, och den boxen är lite större än den hos Nina så han hade inte kaosat alls lika mycket i natt! 

Imorgon får han också gå ett pass i ridhuset. Hade egentligen velat rida ut men det känns dumt när han är såhär pigg fortfarande. I nästa vecka ska vi dock ge oss ut i skogen! Men jag har en riktig stallförmiddag framför mig imorgon. Först har jag morgonfodring och utsläpp i Ninas stall. Därefter tänkte jag rida och fixa med jasper innan jag har lunchfodring och intag hos Nina. 


Min fina fantastiska häst ❤️

RSS 2.0