Slut på vilan

Planen var ju att jasper skulle vila en vecka / Max 10 dagar, men pga skorna har han ju vilat närmre två veckor nu. Jag tror ändå inte det har gjort honom annat än gott, men jag själv är ju fruktansvärt ridsugen nu. 
Idag longerade jag honom några varv så att han skulle få springa av sig lite energi (och tur var väl det för han var mer vild än tam, inlindad i bomull såklart), för imorgon är planen att jag ska jogga lite uppsuttet! Jag fick, efter mycket om och men, tag på en hovslagare som kunde komma med kort varsel. Det blev en dyr historia men det får det vara värt. Så imorgon blir det nya skor vid lunch och så rider jag honom lite efter det. Han ska även få flytta upp till ett annat stall på gården, så vi passar på och gör det imorgon också. 

Jag själv jobbar min sista dag för det här läsåret imorgon! Ord kan inte beskriva hur skönt det ska bli med lite ledigt nu. Man är ju rätt slutkörd när man jobbar så som vi gör. Vi har ju inte riktigt möjligheten att vara lediga under läsåren, utan har alla våra veckor på sommaren. Det är ju förvisso skönt med långledigt, men som sagt så är man rätt trött nu. Jag jobbar dock en riktigt kort dag imorgon eftersom jag måste åka ut till hovslagaren. 
Vi har dock skålat in semestern lite i förtid redan ikväll eftersom pellen åker till landet imorgon. Så vi gjorde en smaskig sallad och bubblade på. Så himla mysigt, vet inte hur jag ska klara mig när Pellson flyttar :( 
Tisdag

Jasper han chillar på han. Han tar livet med ro i hagen, oavsett kamraterna är där eller ej. Han äter gräs i lugn och ron och kommer som skjuten ur en kanon när man ropar på honom! Gullis. 
Han är pigg som attan när vi går på promenad, men snart är det förhoppningsvis slut på vilan. 
Jag själv jobbar på. Vi är verkligen inne på slutspurten nu och alla börjar nog känns att semester är välbehövligt. Igår och idag har jag, Ellen och chipsen mockat ur hela högra hagen. Det tog tid och var så jävla jobbigt, men nu är det gjort! 
Efter att jag varit hos jasper åkte jag tillbaka till ridskolan för att städa ur mina grejer ur vårt omklädningsrum. Man kan säga att jag tagit rätt mycket plats där uppe.. Med ny kollega och grejer kanske man ska visa sig från en något bättre sida åtminstone i början! 
Tröttare än tröttast

Senaste tiden har jag varit så fruktansvärt trött. Oavsett vilken tid jag har kommit hem på eftermiddagen/kvällen så har jag varit så trött att jag knappt kunnat hålla ögonen öppna. Har varit tvungen att ta en liten nap på soffan typ varje dag. Och inget annorlunda idag. Tilläggas bör att jag har sovit bort typ hela helgen! Man har väl rent mentalt redan gått på semester antar jag ;) 

Dagen har bjudit på hagmockning. Enbart hagmockning faktiskt. Eller nej, vi började dagen med att checka töcken inför vintern och städa skrubben, men därefter har vi mockat hagar. Sjukt jobbigt! 
Jag har förvisso drömscenario den här veckan, eftersom jag jobbade jättemycket förra veckan. Så jag jobbar vara 6h om dagen hela denna vecka och har lagt dessa timmar på förmiddagen utan rast. Asgöttigt! 

Jasper han promenerar på han i väntan på nya skor. Han är pigg som attan men jag vågar inte röra på honom allt för mycket heller med tanke på skorna. På fredag blir det dock nya och därefter ska vi börja sätta igång ordentligt igen. 


Dagens trevliga utsikt..

Bästa dagen på hela året!

Alla hästar på bete, stallet är tömt och vi har vara pyttelite kvar att högtrycka! Hur bra kan det egentligen bli?? 

Jag och pellen har köttat på som fasen med högtryckarna idag för att hinna göra så mycket som möjligt. Det är så träligt att ställa dog på måndag och höra klart det sista - man vill liksom vara färdig innan midsommar. Så vi började trycka vid sju imorse och 19.00 gick vi från stallet. Jag hann dock med att åka till jasper under dagen. Jag åkte med och hjälpte till att släppa valackerna på bete, och eftersom de går i närheten av lejondal så åkte jag dit direkt och fixade med jasper. Han är så nöjd och glad med livet just nu, bortsett från att han som sagt är lite väl pigg. Men han äter hur bra som helst och är faktiskt rätt nöjd med att inte gå exakt hela dagen i hage. Han får nya skor i nästa vecka och då kan jag börja rida lite igen. Bakskorna är det liksom ingenting kvar av längre... 

Jag och Ellen avslutade dagen med en traditionsenlig stallet är tömt - middag på ruccola. Skitiga, blöta och äckliga traskade vi in där..! 
Imorgon jobbar vi också och det är early bird som gäller. Förhoppningsvis kan jag sluta rätt tidigt eftersom jag jobbade så länge idag och igår, så åker jag till stallet på eftermiddagen och tar hand om min prins. Tror att han ska få springa några varv på lina ändå bara för att inte bli helt loco! 


Nöjd iaf med min outfit! 

Fullt ös!

Årets utan tvekan bästa dag - Stalltömning och betessläpp! 
Första gänget hästar och ponnyer åkte idag och resten åker imorgon. Så vi hat ägnat dagen åt att tömma stall och högtrycka. Fortsättning följer imorgon, men redan idag var lilla stallet färdigt och imorgon hat vi extra personal på plats. Så skönt! 

Jag var hos jasper på kvällen. Han vilar ju så jag mockade, borstade och så hick vi en liten promenad. Han går med öronen spetsade framåt och spanar på allt, men han skulle ju aldrig hitta på dumheter! Dock tror jag att jag kanske får jogga honom lite till helgen.. Han är riktigt pigg redan nu! Han har ju vilat så här förut av olika anledningar ( tappade skor, vrickade sig i hagen och diverse sår och skavsår) men aldrig blivit såhär pigg. Jag antar att det beror på att han går ensam i hagen nu. Annars leker ju han och love rätt ordentligt med varandra, men nu är han som sagt ensam och står då mest still och samlar energi. Tur man har lång hals så man kan hälsa på damen på andra sidan! Avslutning

Nu sjunger terminen verkligen på sista versen! Imorgon åker första gänget hästar på bete och på kvällen har vi dr sista lektionerna. 
Jag hade alltså mina sista måndagslektioner ikväll för den här terminen. Nu har jag haft dessa elever ett halvår och det har verkligen varit så roligt. Helt ärligt kan jag erkänna att den gruppen jag hade mest ångest för att ta över är den som utan tvekan har varit roligast! Alla har verkligen utvecklats och även jag själv som instruktör. 
Alla grupper rider på ängen sista lektionen, så idag var vi där nere med alla. De flesta grupperna har med sig fika så får eleverna fika medan hästarna äter gräs. Win win! De högre grupperna rider även lite på ängen, självklart barbacka, och jag är lika facinerad varje gång över hur snälla hästarna är. 
Och eftersom Elin så himla gärna ville bli omnämnd här så får hon det, enbart för att hon tog mod till sig och galopperade flera gånger över ängen! 😄
I Sista gänget var det några som skulle galoppera barbacka sittandes i damsadel! Sjukt impad ändå över hur pass länge några satt kvar! Jag hade åkt av direkt! Eller okej, jag hade inte ens vågat prova.. 

Imorgon väntas alltså betessläpp, tömning av stall, lektion och så får jag äntligen träffa min häst igen ❤️ Han hade tagit två varv i samlad galopp och sen ställt sig för att äta när han blev utsläppt imorse! Skönt att han tar allt med sådan ro! 


Galopp barbacka sittandes i damsadel! Sjukt grymma ändå! 

Sommarkollo

Jobbade på förmiddagen och ägnade eftermiddagen åt att fixa med jasper och allt runt omkring. Jag började mocka ur hans och loves hage, tömde en Box i ponnystallet (en från ponnystallet fick flytta in i hans Box eftersom stora stallet är det som kommer tömmas sist) och fixade med den sista packningen. Jasper fick ett ordentligt bad också. Eftersom jag har haft olja i manen på honom för eksemen så fastnar ju all skit, och trots att jag ju ryktar ordentligt varje dag så rann brunt vatten av honom..! 
Vi kom iväg i ganska bra tid, men det tog över en timme att köra.. Först skulle vi stanna och handla lite och sen lyckades jag köra fel?! Hur många gånger har inte jag kört till lejondal liksom? Royal stod ju där en sommar för typ fyra år sedan, jag har varit där och tränat jättemånga gånger och även hämtat bussen och sånt. Så ett par vändor har jag ju kört den vägen. Men idag tänkte vi åka bakvägen, som ju ska gå snabbare. Bara den lilla detaljen att jag svängde höger direkt efter motorvägen.. När jag ska få en vägbeskrivning så lyssnar jag oftast med ett halvt öra.. Annelie sa sväng höger vid lennartsnäs.. Jag uppfattade det som "sväng höger direkt efter avfarten från mottorvägen" 🙈 
Jaja, fram kom vi och jasper var nöjd över sin nya box. Nu får han ju vila och bara chilla kant i hagen i 1,5 vecka, sen är det på't igen! Jag har tänkt om lite gällande min plan över sommaren. Självklart ska han ju vila lite nu, men sen får han jobba lite mer än vad jag tänkt från början. Det är ändå inte kul att rida i november/december när det är mörkt, kallt och eländigt, så han kommer få en lite längre vila då istället. 

Imorgon jobbar jag som vanligt 7.30-21.30 så snälla Carro tar hand om min häst! 


Redo för avfärd! 

Jaspers sista arbetsdag

Idag gick jasper sitt sista pass på ridskolan och imorgon åker han på sommarkollo! 
Jag och mamma började dagen med att åka och köpa mat åt honom. Han äter ju rätt mycket, så jag lät behöva köpa en hel del mer.. Men jag vet inte riktigt hur mycket plats jag kommer ha för foder under sommaren så bättre då att köpa lite i taget. Han fick även två nya grimmor - en till stallet och en till hagen.

Åkte till stallet sen för att städa och fixa allt som ska med imorgon. Tvättade det sista och sen fick jasper en rykt. Imorgon jobbar jag ju på förmiddagen och sen åker vi på eftermiddagen. 
Rast och ro

Jasper har lyckats slita så mycket på sina bakskor de sista dagarna så att det knappt är något kvar.. Jag pratade med hovslagaren när han var hos oss och skodde en annan häst i tisdags, men han var säker på att det skulle hålla sig två veckor till. Dock har han slitit otroligt mycket bara sista två dagarna, så han är nu i akut behov av skoning.. Fyra veckor efter senaste skoningen.. Har en känsla av att han kommer bli dyr i drift 🙈 
Eftersom det är så lite kvar av skorna och hovis inte kan komma fören tidigast i nästa vecka (+att han måste gå ett pass på ridskolan imorgon) så valde jag att inte rida idag. Jag hade väldigt gärna gjort det eftersom det var sista träningen för Annie innan vilan, men det kände dumt att chansa! Träna för Annie kommer jag ju kunna göra många gånger i höst :) 
Istället gick vi ner till ängen så fick han äta gräs. Han fick även ett man-bad och jag hann packa lite inför flytten på söndag. 
Imorgon får han som sagt jobba ett lugnt pass på ridskolan och jag och mamma ska åka och köpa mat åt honom så vi har till sommaren. Han får ju i sig rätt mycket mat varje dag, så det går ju en del på sex veckor..! Sen ska jag upp till stallet och packa sista grejerna och tvätta det som behöver tvättas. På söndag jobbar jag på förmiddagen och sen ska jasper få bada innan vi åker till lejondal. Kommer kännas lite konstigt att lämna honom där och sen inte få träffa honom förens tisdag kväll! Jag jobbar ju 7.30-21.30 på måndag så det blir lite tight att hinna åka varken innan eller efter så Carro passar honom! 
Bild från ett träningspass i höstas.. Förhoppningsvis har jag lite nya bilder att visa snart, så ska ni få se hur mycket kralligare han har blivit! 

Superjasper

Jag kan inte med ord beskriva hur otroligt glad jag faktiskt är över min fantastiska häst. Nyper mig i armen varje dag över att han faktiskt är min❤️ 

Jasper fick gå lektion idag också. Jag har ridit alla mina lektioner den här veckan, trots att så inte var planen. Men jag har ändå känt att jag vill hitta ett snäpp till innan han får gå på semester, så jag har ridit lektion alla dagar men väldigt korta sådana. Och faktum är att vi verkligen har kommit över ytterligare en tröskel den här veckan! Så nu kan jag med gott samvete ge honom sommarlov på söndag. Även om han fortfarande blir arg ibland och säger ifrån, så är det inte alls lika mycket och framförallt inte av samma oskyldiga saker som tidigare. 
Dagens lektion gick alltså bra. Han var mjuk och fin redan från början. Jag red på kvartslinjen och gjorde övergångar trav-skritt-trav där fokus var att han skulle vara rak och gå rakt. Vi har ju ridit i lilla ridhuset sista veckorna eftersom de byter lamporna i stora. Underlaget är ju bättre i stora, men det går absolut att rida i lilla också. När det är nyharvat är det ganska bra, men annars får man helt enkelt hålla sig lite innanför spåret (vilket ju också är väldigt bra träning!). Men det som framförallt är bra med lilla är att det är just litet. Som i sånna här lägen när vi ska träna på att rida rakt fram innanför spåret - det blir inte FÖR långa linjer! Vi båda kan hålla fokuset på topp en hel långsida, för att sen kunna vila lite på kortsidan och så fullt fokus nästa långsida igen. Självklart är det inte rast på kortsidorna - han ska fortfarande vara inom ramen. Lilla ridhuset är helt klart underskattat! 
Efter övergångarna kunde jag börja ställa igenom ordentligt åt båda hållen, vilket vi absolut inte har kunnat så tidigt in i passen tidigare. En liten paus och sen tog vi galoppjobb. Där märks det extra tydligt att han är trött i kroppen när han inte orkar galoppera med kroppen ihop. Han är så stor och har lite svårt med vart han ska sätta fötterna alla gånger, men han kämpar på allt han kan och höger bak befinner sig inte alls lika ofta någon annan stans längre! 
Vi avslutade med några skänkelvikningar. Där önskas lite jämnare flyt och bättre bjudning, men det hänger också ihop med att kroppen är trött. Det positiva är ändå att han försöker! Han blir inte arg och säger upp sig, utan han kämpar på för allt vad han är värd! 
Jag red inte längre än 25 minuter, men det räckte och det viktigaste är att jag kan hålla honom rund, mjuk och glad! 
Imorgon rider vi ett sista pass, vet dock inte riktigt vad vi ska göra. Tror att mina kamrater ville hoppa på terrängbanan, men jag vet inte vad jasper kommer säga om alla mygg som befinner sig där.. 
Nej, nu ska jag försöka sova. Om jag kan sluta frysa vill säga.. Har duschat två gånger för att få upp värmen efter kvällens regniga avslutningar på ängen. Man blir rätt blöt av fyra timmar utomhus i sånt väder.. Bär man dessutom fick vada genom skyhögt och dyngsurt gräs för att hämta en olydig ponny.. Behöver jag säga att det kippade i mina skor 🙈 10.0, ridning på ängen och hagmockning

Jajamen, så har mitt dygn sett ut sedan igår eftermiddag. Jag gick nämligen tillbaka till stallet på kvällen för att vara med när sista gruppen hade hurry scurry. Jag och Vetra var ett himla bra team faktiskt. Vetra var snabb, jag var dock inte så snabb efter norsk fylla. Gjorde en riktig 10.0 när jag föll handlöst framlänges, för att sedan resa mig upp igen och falla handlöst baklänges..! Äsch, det är inte så noga! 
Mitt lag vann iaf, och det är det viktigaste! 

Idag köttade vi på i stallet hela förmiddagen. Efter lunch red vi ett kort pass nere på ängen i det fina vädret. Blir lika imponerad varje gång över hur snäll min häst är. En stor äng och Collin vefann sig säkert 100 m bort och han skrittar snällt omkring där. Han håller sig i skinnet även i övriga gångarter, så ni ska inte tro att vi bara messkrittar ;) 

Efter att vi ridit gav vi oss ut och mockade valackernas hage. Det är inte gjort sedan i höstas och vi började igår. Jag hade två grymma hjälpredor i Clara och Ludde! Ludde gick säkert 20 vändor med fulla kärror för att tömma..! Grymma var dom iaf, och två timmar efter att jag egentligen slutat så var vi helt färdiga! Sjukt svettiga, skitiga och äckliga - men hagen är klar iaf! Därefter blev det en liten incident med en sko som skulle dras av, så tre timmar efter ordinarie sluttid kom jag från jobbet. Så kan drt bli ibland ;) 

Jag tänkte ta en liten nap och sen ska jag tillbaka till stallet för att gå ner och beta med jasper. Han går ju lektion ikväll och de betar ju en del då, men tänkte han skulle få lite extra så blir han glad :) 
Grymma Clara och Ludde ville hemskt gärna vara med på bild här, så varsågoda 😄


Rund och mjuk

Jasper fick gå lektion idag ändå. Ellen ville rida ut så jag red lektion själv för Annie. Jag gillar när vi är två som rider, men ibland är det skönt att rida själv också. Inte av den anledningen att man får all uppmärksamhet, utan snarare att man kan göra precis drt man behöver när som helst. Som när jasper bestämmer sig för att lägga sig på bredsidan, då behöver jag kunna lägga en volt NU. Oftast är jag och Ellen så synkade att det funkar, men inte alltid. 

Jasper kände iaf ganska fin idag. Lugn, rund och mjuk redan från början. Det kommer ju ett par stopp ibland, men det är tydligt att ju starkare och mjukare han blir desto färre stopp blir det. I galoppen var han lite svårstyrd till en början. Jag börjar ju alltid i höger galopp eftersom den är lite lättare. Dock är det ju främst där han gått med bredsidan till, så idag provade jag att ta vänster först. Det var faktiskt inte alls en bra idé! Jag måste få igenom högersidan och få in höger bog i kroppen, vilket jag inte riktigt kan i vänster galopp ännu. Det är ju samma jobb i höger galopp, men där har vi ju hittat ett sätt som funkar. Så note to myself - börja i höger galopp! 
Efter en stund blev galoppen dock bra åt båda hållen och jag nöjde mig med det då. 
Lite travjobb därefter där vi bara la fokus på att han skulle vara rak, mjuk, rund och gungig. Annie sa något klokt idag, som egentligen än så självklart men när jag fick ord på det var det väldigt tydligt, nämligen "så lätt och mjuk som du vill ha honom, så lätt och mjuk måste du vara själv". Egentligen är det ju precis det man jobbar med hela tiden, men jag har så lätt för att ta i lite för mycket i allt. Men just de orden blev verkligen en liten aha-upplevelse.Sjukt  egentligen 🙈

Jasper fick gå en promenad ner till ängen för att äta gräs på lunchen. Han visade precis varför han inte kan gå på bete - genom att longera sig själv i en kvart. Mestadels i skritt men oäven några varv i trav.. Knäppis! 
Rymdhäst

Jag har jobbat all day long som vanligt, men som sagt så tycker jag det är rätt skönt att ha en så här lång dag och sen några lite kortare. 
Alla mina lektioner fick vara utomhus på lite olika sätt idag. Första två gängen fick rida ut i skogen, tredje gruppen red på ängen, fjärde gänget red jag också ut med och sista ligan var på ängen. 
Med fjärde gruppen red jag jasper som täthäst, och han fick vara ett riktigt rymdskepp idag. Han är ju inget stort fan av flugor och mygg, så jag har det gråa flugtäcket på honom när jag red. Det hjälpte ju lite man han var ändå lite lätt loco.. Han gjorde några vändor rätt upp och ner i luften, vilket han blandade med att låtsas vara en grandprixhäst genom att försöka sig på både piaff och passage..! Det är ju tur att han är gullig ändå! Men faktum är att nu kan han galoppera så långsamt att tillomed ponnyerna kan trava bakom honom. Från att köra fullt fräs för att han inte orka springa en km långsammare, till att kunna samla sig så mycket att dom inte ens kan galoppera bakom! 

Imorgon rider vi ju egentligen lektion men jag vet inte om det hinns med eller hur dagen ser ut riktigt. Jaja, vi får se! Jag börjar ju egentligen vid 11 imorgon, men vi har ju ridit lektion en dag extra sista tiden så då har jag jobbat tisdagmornar också eftersom vi är en man kort då. Dock är det ju inte så mycket kvar och vi lär ju inte rida så mycket mer, men eftersom det som sagt saknas personal (plus att chäfen, som i vanliga fall jobbar med oss) blir borta större delen av förmiddagen med lektioner och annat så får jag ju jobba iaf ;) that's life! Planen med Jasper

Även om Jasper nu är min häst så har han fortsatt gå lektioner på ridskolan den här veckan, och kommer forsätta även under nästa vecka. Vi gjorde så för att göra det hela lite enkelt. Ridskolan blir ju en häst kort om han försvinner från en dag till en annan, och dessutom rider de flesta grupperna ut nu och betar på ängarna. Så ja, det kändes enklast så. 
Jag rider ju fortfarande mina dagar (även om det bara blev en "riktig" lektion den här veckan i och med att hoppningen i onsdags inte blev så mycket av), de är ju betalda och klara. 
 
Men om en vecka åker Jasper på sommarkollo. Våra lektionshästar åker på bete i mitten av v 25, och eftersom jag jobbar sent måndag och relativt sent tisdag så åker vi redan på söndag för att inte riska att han blir ensam kvar i stallet. Vi är ju kvar och jobbar några veckor till, men helt utan hästar. 
Så på söndag flyttar Jasper ut till Lejondal för sommarlov. Han kommer först få stå hos Nina och sen i ett annat stall på gården. Anledningen till att det blv just Lejondal är främst för att jag behövde någonstans att stå med lite kort varsel (allt blev ju klart i måndags och jag behöver ju flytta på söndag.. ), och jag visste att Nina antagligen skulle ha en box ledig. Jasper ska ju inte tränas så mycket under sommaren, men är han så igång i slutet av juli att jag kan rida lektion så har ju Nina tränat oss ett par gånger tidigare. Dessutom så håller Carro till en del där ute, vilket innebär att jag kan få lite hjälp med Jasper om jag är borta. Så det är ju guld värt! Han kommer att vila helt första veckan, och därefter hållas igång med lätt jobb ett par dagar i veckan. Ambitionen är att kunna rida 4-5 dagar i veckan, varav 3 dagar är ute i skogen. En dag i veckan kommer jag jogga honom på banan/ridhus, mest för att stämma av att allt är under kontroll. Dock får vi se om den här planen kommer att hålla, han är så väldigt känslig mot mygg och knott så det knappt är möjligt att vara ute när det är som värst. Men det är iaf planen, och blir det en riktig regnsommar så kanske han får jobba lite inomhus oftare. Jag kommer även försöka variera ridning med lite tömkörning för att på bästa möjliga sätt bygga upp honom. 
 

Min fina Roynis stod en sommar på Lejondal för några år sedan.
 
 
Självklart hade jag gärna sett att han gick på bete och ändå hölls igång lite, men dessvärre tror jag inte att han riktigt klarar det. Han är som sagt väldigt känslig mot flygfän, och dessutom får han eksem. Till råga på allt så har han ju lite svårt att lägga på sig, och jag har en känsla av att just bete inte är hans grej. Han behöver nog kunna stå på box på nätterna och fodras med hö och krafftfoder. 
 
Målen då? Mjo, tro det eller ej men några sånna har jag faktiskt inte satt. Ännu... ;) Nej, men jag är helt inställd på att det här kommer få ta den tid det tar. Det är en fin häst med goda förutsättningar, men han behöver stärkas och byggas upp från grunden. Och av helt förklarliga själ har han ju inte riktigt fått den möjligheten som lektionshäst. Inget konstigt med det. 
Vi kanske spenderar hela hösten med att bara rida i skogen, klättrar i backar och tömkör. Eller så tränar vi dressyr och rider ut några dagar i veckan. Who knows? 
Det viktigaste för oss båda nu är att vi inte sätter så hög press på oss själva. Han behöver tid och jag behöver göra slut med prestationsångesten! Antagligen kommer det komma perioder då jag ställer för höga krav på oiss båda, det är jag helt säker på. Men jag ska göra mitt bästa för att det inte ska bli så. 
 
 
Det ska bli så otroligt roligt att få göra den här resan med den här kompisen! Det kanske går åt pipsvängen, eller så går det strålande bra. Man vet inte, men någon gång måste man våga chansa också. Han är lite defekt och har sina skavanker, och skulle han i längden inte hålla så är det så. Även om han för mig är värd mer än alla pengar i världen, så har inte jag lagt ner varenda sparad krona på honom. Och då är även risken värd att ta. Den här gången har jag handlat med hjärtat!

En helg senare

Jesus vad snabbt även helgerna går nu när vi är inne på slutspurten. Känns som att man knappt hinner gå och lägga sig på fredagen innan man vaknar igen måndag morgon. 
I fredags kväll var vi ju hos pillan som tog studenten. Supertrevligt och vårt gäng inklusive föräldrar var som vanligt högljuddast.. ;) 
Igår spenderade jag en förmiddag i stan med mamma och köpte faktiskt lite nya vanliga kläder! Hur sjukt?! Minns inte ena när jag köpte kläder senast. Jag känner mig dock lite obekväm i vanliga kläder, så länge det inte är typ jeans och t-shirt - ridbyxor är mer min grej ;) 
På eftermiddagen/kvällen var vi på 50-års fest vilket var väldigt trevligt. 
Lilla foxy ville såklart också vara med på bild! 

Idag skulle jag vara installet halv 8 och hjälpa pellen och pillan med stallet, men jag vaknade 07.19 så det blev lite brådis.. Men kvart i var jag på plats! 
Vi hade sen programträning med mt-kidsen som en avslutning på projektet. Så roligt att se hur mycket de har utvecklats de här två åren som vi har hållt på! 
Vi avslutade med lite lunch och fika. 

Jasper vilade idag så vi gick ner till ängen så fick han äta massa gott gräs. Plockade även gräs i en Ikea-kasse som vi tog med hem så får han det när han kommer in från hagen i eftermiddag. 
❤️❤️❤️❤️

Fredagstrim

Såja, hemma och hämtar andan, passar på att duscha och byta om och sen viadare mot pillans studentmottagning! 
Jasper gick lektion idag och han var väldigt duktig. I början kändes han lite konstig, men när han kom igång lite mer och började böja lite på benen så blev det bättre - förutsatt att jag stämde av och inte bara gasade.. 
Vi började med traven och helt enkelt bara kunna stämma av och hålla oss innanför spåret. Han har så väldigt lätt för att lägga sig på väggen, så jag är nästan alltid lite innanför bara för att vara säker på att jag har ytterbogen på plats. Red lite serpentinbågar men med ett s över medellinjen för att verkligen känna att han följde med. 
I häger varv får jag ju fortfarande tänka öppna för att få höger bak in under honom. När det sen är dags att börja leka lite mer med skolorna så kommer han inte ha några problem att springa i öppna iaf! Han gör det faktiskt ganska bra nu till och med. 
I galoppen la vi fokus på kvalitet framför kvantitet. Först ville han inte alls springa i höger galopp. Gjorde sig lång och bröt av. När vi fått tag om båda bogarna och bakbenen så blev han riktigt fin. Han orkar bara korta sträckor, och då gäller det för mig att vara iskall och bryta av innan han blir trött. Samma jobb i vänster, men där har han lite lättare att hålla ihop sig och hålla alla delar på rätt plats. 
På slutet kändes han väldigt fin. Mjuk, bärig och bjöd framåt utan att springa! Duktig hästi ❤️
När jag slutat jobba gick vi ner till ängen för att äta lite gräs, så han var mer än nöjd då! Mygginvasion

Jasper fick springa som täthäst när jag red ut med Storhästgruppen idag. Han tycker verkligen det är toppen att få springa först och hålla koll på alla andra hästar. 
Dock var vi helt invaderade av mygg, och jasper är inget stort fan av flygfän.. Han tycker faktiskt det är vidrigt. Så vi hade lite problem varje gång vi var tvugna att stanna och vänta in de som hamnat på efterkälken. Men det gick bra och han är ju snäll som ett lamm! 
Imorgon är det ju egentligen lektion, men varken pellen eller pillan är på plats imorgon så jag lär nog inte rida. Dels hade vi ju tänkt att rida ut och hoppa den här veckan, och det gör jag kanske helst inte själv. Sen blir det kanske lite ovärt att annien ska stå i ridhuset för att bara hjälpa mig när vi redan är kort om folk och har lite mycket att göra ;) jaja, det reder sig! "Hoppning"

Tyvärr så regnade det ju hela förmiddagen, vilket innebar att vi inte kände någon större lust att hoppa på galoppbanan. Istället skulle vi hoppa lite studs i ridhuset. 
Jasper kändes helt okej när jag värmde upp. Efter en liten paus skulle vi börja hoppa. Vi hade då bara ett hinder på långsidan på knappa 50 cm. Ellen började hoppa och så kom jag efter så att de fick rulla på. Jasper hoppade snällt utan några som helst problem. Men det blev ett språng och inget mer.. När ellen skulle komma på andra gången så råkade Collin tappa henne efter hindret. Så hon åkte i backen och sen var vi färdighoppade för idag.. 
Så ja, jasper fick ledas på en liten promenad istället. 
Imorgon rider vi egentligen lektion men jag tror att jag måste ta jaspero när jag ska rida ut med Storhästgruppen. Orkar inte springa med dem.. 🙈 plus att han sen går med s4 på kvällen. 
Gräspaus

Tisdagar innebär i vanliga fall lektion, men vi bestämde oss för att gå ner till ängarna och låta hästarna äta gräs istället. Jasper har inte riktigt förstått det där med gräs tidigare, men nu var han helt med på noterna. Dock väljer han det lite sunkigare gräset framför deg långa och goda.. 

Jag håller nu på och planerar lite inför sommaren. Måste ju hitta någonstans att göra av min pärla eftersom vi har stängt över sommaren. Han ska ju mest ta det lugnt i sommar, men ändå hållas igång och inte gå på bete helt och hållet. Har en plats på G, men vi får se om det går igenom! :) 

Imorgon tänkte vi rida lite på galoppbanan och hoppa terränghindrena! Håller bara tummarna för att vädret är ok. 
Så var han min <3

Den här helgen går nog till historien som en av de bättre! Först två helt fantastiska dagar i Göteborg med min fina vänner, strålande sol och en fruktansvärt bra konsert. För att toppa det hela så blev jag idag ägare till min finaste Fyrklöver. Mannen i mitt liv är nu min alldeles egna! Jag är verkligen så glad över det, han är the one and only för mig och jag är säker på att vi kommer ha så roligt tillsammans! Vi har pratat om det här i lite mer än en månad nu och jag har velat fram och tillbaka fruktansvärt mycket, men för två veckor sedan bestädme jag mig för att jag faktiskt ville köpa honom och sedan dess har jag verkligen varit så nöjd över mitt beslut. Så nu är alla papper skrivna och han är bara min! 
 
KM och debuten i La:3 gick helt klart över förväntan. På framridningen var han inte riktigt så framme för skänkeln som jag skulle velat ha honom, men han var ändå ganska mjuk efter omständigheterna. 
Väl inne på banan var han SÅ TAGGAD, på ett bra sätt. Även om han alltid har varit otroligt snäll på tävling, inte tittat på någonting och känts väldigt världsvan, så har han alltid blivit lite introvert och opåverkbar. Jag har varken kunnat använda benen eller ta i tygeln, bara åka med och hoppas på det bästa. Men sista tiden har vi steppat upp träningen lite och det har verkligen gett resultat! Idag var det ridbart på banan! Jag kunde driva med benen och hålla i tygeln utan att han blev el hysterico. 
 
Själva programmet var kanske ingen toppritt. Vi hade missar i ungeför det mesta.. Men mellan missarna var han så himla fin! 
Halt från galopp kunde vi ju inte göra på träning innan heller, så det var ju inte så otippat att vi skulle missa. Sen blev det galoppinslag i mellantraven ( vilket också händer relativt ofta på träning ), men därefter gick hela travprogrammet bra. Fina skänkelvikningar gjorde han och bra volter. Tilläggas bör att för inte allt för länge sedan tog han inte ett steg på snisken. 
Ryggningen däremot blev det inte så mycket av. Inget alls faktiskt för att vara exakt ;) Det är ju också en sån sak som vi inte kan på träning heller, så varför skulle det plötsligt funka på tävling? 
 
I skritten blev han tyvärr lite väl på tårna och fick taktinslag. Det var ju helt klart något nytt för mig att han la i den växeln på banan, så jag var inte riktigt beredd på det inför skritten. Han har ju en bra skritt, och nu har han börjat lära sig att hålla ihop hela sin stora kropp även i skritt. 

Galoppdelen började med att han inte ville fatta höger galopp utan stannade bara. Det som dock gjorde mig så glad med det var att jag kunde gå på honom och säga till, och han tog det! För en månad sen hade han i det läget snällt ställt frågan "Ska du gå av själv eller ska jag hjälpa dig av?". 
Tillslut blev det iaf galopp och vi hann precis vända in på hörnlinjen. Förvända galoppen var okej, han blev lite hastig och lång men han höll galoppen hela vägen. Vänsterfattningen var klockren och i mellangaloppen vågar jag inte rida på så mycket för jag vet att jag inte kan ta tillbaka så mycket sen. Förvända galoppen till vänster bytte han tyvärr efter halva bågen, men jag kunde ana det redan när vi vände in på bågen eftersom det gick lite väl fort. Resten av programmet tog vi oss igenom utan några större katastrofer och jag var väldigt nöjd när jag gick ut från banan. Inte nöjd över att programmet kändes fantastiskt, men nöjd över att han var så ridbar! Han var mjuk, jag kunde driva med benen och han tålde att jag sa till honom. Det är en vinst större än något annat för oss. 
 
Våra 57% vi lyckades skramla ihop är inget att skryta med, men med tanke på missarna så tyckar jag det är rätt skapligt. Där vi inte hittar på egna saker har vi 6,5 eller 7, så jag får glädjas åt ljusglimtarna i programmet. Det kan kanske tyckas konstigt att vi startar en klass som innehåller så många moment som vi inte kan göra på träning, men någon gång måste man båga utmana sig. Och faktum är att vi har ju inte så mycket högre resultat i Lb?! På ett sätt passar det här honom bättre när det inte är så långa linjer, och vi såg det som en kul grej att prova. 

Jag är verkligen så tacksam att jag får rida den här fantastiska hästen, och nu fått chansen att köpa honom. Så tacksam över att Annie ställer upp och hjälper oss och lägger ner så mycket tid på vår träning så att vi har kunnat steppa upp oss det här steget nu!
 

Genrep

Dagens lektion gick mestadels bra! Jasper kändes lite trött och matt i början, men ju mer han kom igång desto mer fart fick han. 
I traven tjurade han inte ur en enda gång. Vi gjorde några skänkelvikningar som blev sådär, helt okej men inte toppen. Men eftersom de ändå var helt okej så gav vi oss efter ett par stycken. Han är ju inte helt bekväm med att springa på snisken ännu, så det gäller att hålla honom på gott humör. 
I högergaloppen började han som vanligt med att trycka sig till höger, så några gånger fick jag tvärvända till höger. Men därefter kunde jag rida på långsidorna och tänka öppna utan att han blev arg! Vi provade även att vända upp en gång på medellinjen i galopp och göra halt. Det krävs ett par travsteg för att det ska bli mjukt, men så får det vara! 
Vänstergaloppen var faktiskt strålande bra idag, faktum är att vi fattade rätt galopp på alla försök! Jag tror mig ha kommit på hur jag måste rida innan fattningarna. Han måste gå med superkorta steg utan att för den sakens skull förlora bjudningen. Blir stegen för långa så är det som han inte får plats att sätta in rätt bakben under sig. 
Avslutade efter något varv i vänster galopp och då travade han riktigt bra! 
Så glad över min fantastiska lilla häst ❤️ 
Imorgon jobbar han på ridskolan som vanligt och på söndag är det vila som gäller. På måndag är det ju KM , och vi ska faktiskt debutera La3! På km hos oss måste man rida lägst det högsta program man startat under året, vilket innebär att jag måste rida lb3. Men vi kände att det var roligt att utmana sig lite, så vi bestämde oss för en vecka sen att vi skulle prova La3. Det är så lätt ibland att man lite fastnar i ett program och inväntar ett bra resultat där innan man går vidare, men för Jaspers del så tror jag att LAn passar honom bättre. Det händer lite mer och är inte lika många transportsträckor. Rygga kan vi dock inte ännu, men Vafan det är en klubbtävling. Halten från galopp är ju inte klockren och förvända galoppen har vi satt ganska bra sista veckan, men det är mer tur än skicklighet ;) äsch, det ska bli roligt att testa något annat! 

Vi avslutade iaf dagen med att gå ner och äta lite gräs och försöka skaka av oss onödiga och dryga kommentarer. Lättare sagt än gjort, men vi gör vårt bästa! 

Nu måste jag packa inför helgens lilla tripp till Gbg! Hatar verkligen att packa för det blir aldrig bra :p 

❤️ älskade du, finns ingen annan jag hellre vill spendera mina dagar med! Det här kommer bli så bra!


Gräspaus

Jasper gick bra idag så som belöning får han äta massa gräs nu 🌿🌿
Lycka, ilska och svett

Jasper får hugga i lite nu inför det  stundande KMet på måndag. Idag blev det lektion igen i värmen, och som om det  inte vore nog med värme utomhus så är vårt lilla ridhus som en bastu just nu. Men så är det och man får vara glad att man faktiskt har ett ridhus att rida i, även när det fixas lampor i det stora ridhuset. 
Jasper började med att vara lite ilsken. Det gick över relativt fort när jag bara red, stämde av och planerade varje steg. Vi fortsätter på samma spår med att tänka lite öppna i höger varv för att få in höger bak under honom. I galoppen fortsatte vi också på samma sätt med öppnatänket och trycker han dig till höger så får han gå på en liten volt i höger galopp och därefter ut längs med spåret i öppna igen. Han kändes rätt bra efter en stund, så då la jag ifrån mig spöt. Då får man lite börja om från noll igen och han blir arg. Men även om han blev argare än vanligt så redde vi ut det betydligt fortare. För varje dag så hittar jag ju nya knep, och även om han hittar på nya hyss så har jag nu ganska många verktyg i min låda att använda då. 
På slutet gjorde han, utan att jag hade ett spö i handen, superfina skänkelvikningar och även två av de bättre bågarna i förvänd galopp åt varje håll som vi åstadkommit! 

Hade lektioner hela kvällen som vanligt och höll verkligen på att avlida av värmeslag! I och med att vi måste ha ridbyxor/långbyxor när vi har lektion så blev det ju lite lätt varmt! Och som om inte det vore nog så hade jag uteritt och sprang alltså med tre av fyra grupper.. Jaja, jag klagar inte jag gillar sommarvärme! 

Imorgon blir det worki worki och sen ska det packad för gbg! Vi kommer hem söndag kväll och på måndag är det alltså km. Dessutom sker en annan spännande, och kanske lite otippad?, sak på måndag.. Mer om det då! :D Tisdag och onsdag

Två av fyra lektioner för den här veckan, check! Jasper har verkligen tagit milskliv framåt sista tiden och det ör så roligt att rida varje gång. 
Igår var det väldigt svårt i början, vilket jag också hade förväntat mig att det skulle vara. Jag kikade nämligen lite när han gick lektion i måndagskväll. Piloten gjorde det bra, men lektionen i sig var otroligt rörig och då blir han spänd. Han blir lite okontaktbar när han är spänd och drt håller gärna i sig till nästa pass. 
Hur som så började det svårt, men efter en stund blev det mycket bättre. När han hamnar i det där introverta läget så måste jag först gasa på framåt och hitta bjudningen, och så fort bjudningen är där så måste jag stämma av och ta tillbaka. Det är lätt att glömma det sistnämnda, men utan det tappar han bakbenen deluxe och jag kan ändå inte höra något annat än att rida rakt fram. 
På slutet provade vi att rida förvänd galopp igen och satte det på första försöket åt båda hållen. 

Idag red vi i lilla ridhuset och han var mycket bättre redan från början. När han gick lektion igår kväll så hade de hoppat på terrängbanan, och det vet jag vid det här laget att han blir bra av (all form av fältridning så som hoppning eller uteritt). 
Dock har han varit lite svår till höger sista tiden och tryckt sig mot höger skänkeln nåt enormt. Så idag fick jag rida innanför spåret och tänka öppna till höger i traven. När jag planerade vägen och red bra genom hörnen så blev det bra, om jag däremot sladdade genom hörnen och inte red en hörnpassering så tröck han sig mot höger skänkeln. 
I galoppen fick jag tänka samma sak - öppna. Där är det dock svårare för det är alltid när vi rider mot utgången som han trycker sig mot skänkeln, gör sig spikrak i halsen och börjar komma på att han kan slå om till vänster. Så när han började trycka sig så vände jag direkt in på en volt och sen fortsatte i öppna. Efter det så försökte han inte ens igen! Så nu har vi hittat ett sätt att komma ifrån det problemet som åtminstone kanske funkar hela den här veckan! Till nästa vecka har han bog kommit på ett annat knep för att komma undan! ;) 
Vi försökte oss på den förvända galoppen även idag och det satt på första försöket så då gjorde vi inga fler! 

Det är verkligen så otroligt roligt att rida just nu. Även om vi inte har värsta superbästa känslan varje pass så är det ROLIGT! Imorgon rider vi lektion igen och likaså på fredag. På lördag morgon flyger jag och min Håkan-ARMY till Gbg för konsert! Konserten i sig ska blir så roligt, men mest av allt ser jag fram emot en helt ledig helg på bortaplan. Att bara vara i två dagar, det ska bli så skönt! Vi flyger hem söndag kväll och på måndag är det KM! 
RSS 2.0