Fantastiska jasper ❤️

Jasper har idag gjort sitt absolut bästa pass någonsin! Nina kom till oss idag och hade lektioner, vilket var helt perfekt då jag inte riktigt hade möjlighet att ta mig iväg imorgon.
Redan från start var han väl framme för skänkeln och mjuk i handen. Han blev lite arg emellanåt, men det är hela tiden överkomligt just nu.
Vi fortsätter jobba på precis samma sätt som tidigare - raka och böjda spår och skrittövergångar. Jasper travade på som tusan och sög verkligen på framåt.
Vänstergaloppen var även den riktigt bra och vi kunde rida en hel kortsida i förvänd galopp utan att han blev lång som en solnedgång. När han dock bestämde sig för att byta galopp så öppnades ytterdörren och han passade på att busa till det hela lite.. gjorde ett riktigt luftsprång så jag fick en trevlig liten whiplash.. egentligen var det inte större än hand vanliga, men de brukar jag vara beredd på då de alltid kommer efter att han har stannat. Men nu kom det lite oprovocerat mitt under ett galoppsprång.

Högergaloppen var lite knepigare idag, men då ställde vi å andra sidan också krav på att han skulle komma in med fronten och sätta bakbenen rakt under sig.
På slutet travade han för en miljon! Hade verkligen ett sug fram i handen och när jag la på benen kom bakbenen in under honom och han sög på framåt!
Nina var också nöjd med honom och tyckte det var det bästa vi presterat hittills.

Det dom känns extra roligt är att han nu jobbat fem dagar i sträck, och då jobbat ganska ordentligt. Trots det så känns han inte ett dugg trött!

Jag har ju alltid trott att det här kommer bli bra, men idag tror jag vi övertygade några till.
Älskadr Jasper, det finns verkligen ingen som honom ❤️


Tisdag

Helgen spenderades som vanligt i stallet. I lördags fick jasper jobba över lite bommar. Han kändes fin men blev lite väl hetsig mot slutet. När han blir sån så blir han inte direkt het, utan det snurrar bara ordentligt i huvudet på honom. Men han lugnade sig och vi kunde avsluta bra.
I söndags var jag först med ollie och carre på tävling och sen fick jasper hoppa lite igen. Han var lite arg först, men när han fick en uppgift (typ hoppa ett litet kryss) så gick det bra. Vi hoppade tillslut en fyrstuds med ponnyavstånd. Jättenyttigt för jasper att inte bara få vräka sig på utan faktiskt lyfta på benen och vänta lite.

Igår blev det ett dressyrpass med annies hjälp. Vi provade faktiskt att sätta på en graman för att få lite hjälp med inramningen. Han är ju så stor och när han väl börjar skjuta ut kroppsdelar hit och dit så har jag inte så mycket att säga till om. Men mot slutet kändes han riktigt fin!

Idag hade vi annies hjälp igen. Jag skrittade ganska länge på tygeln innan vi satte igång i andra gångarter. Tror det var ganska bra för honom att skritta ordentligt, då kunde jag få loss honom lite i kroppen innan det började ta emot för att det var en hastigare gångart. Han stoppade några gånger men var ändå ganska lättövertalad. På slutet kändes han riktigt riktigt fin! Mjuk som smör och bjöd helt jämnt framåt.


Micke, Maya och Jasper

Vår grymma kiropraktor Micke var hos oss i onsdags. Det största problemet på jasper sitter inte i ryggen eller liknande (som det gör på de första hästar) utan grundproblemet sitter helt och hållet i nacken - framförallt på vänster sida. Det i sin tur ger ju spänningar på andra ställen, men grundproblemet är nacken. Nu har vi iaf en plan för hur vi ska kunna hjälpa Jasper på bästa möjliga sätt. Micke kommer igen innan jul och då är förhoppningen att jasper inte har allt för ont i nacken så att Micke kan behandla ännu djupare än vad han kunnat nu!

Jasper passade ju på att dra av sig en sko i tisdags, och eftersom den inte var på ännu i torsdags så kunde han ju inte följa med till lejondal. Men jag åkte dit iaf och red lektion på Ninas häst Maya. Maya är Ninas Grandprixhäst som gör säkrare och säkrare resultat i GP. Anledningen till att Nina valde just maya till mig var att jag plötsligt måste börja rida med mitt säte och sluta klämma med benen. När jag fattade hur jag skulle rida med sittbenen och fick lite snurr på allt så var det riktigt riktigt roligt! Jag fick verkligen förståelse för hur mycket jag måste kunna kontrollera min kropp och mina sittben.

Igår fick jasper iaf på sig en sko men jag hann inte göra något med honom innan jag började jobba. Dock rastade han sig bra i sin lilla ruta...
Idag skulle jag iaf rida lite och jag ska erkänna att jag var lite lätt nervös.. Therese och Malin skulle nämligen hoppa lite samtidigt, och jasper hoppar gärna också när andra hoppar trots att vi inte ska..! Men han skötte sig riktigt bra!
Han kändes faktiskt ganska bra redan från början. Något litet stopp i början men annars bra.
Vi travade faktiskt över några bommar och avslutade med att hoppa ett litet hinder! Vi kunde galoppera på ett par varv och hoppa flera gånger i rad utan att behöva stanna. När vi hade hoppat klart kunde jag dock inte stanna..! Jasper galopperade varv på varv i ridhuset och jag kunde verkligen inte sakta av! Lyxproblem när det kommer till jasper så jag kunde ju bara skratta åt honom!

Imorgon ska jag rida jasper tillsammans med Therese och macho och vi tänkte ha lite bommar framme. Sen ska jag ha lektion med ollie och på kvällen blir det taco-middag hos Pellson.
På söndag ska jag hjälpa ollie på tävling och sen hem och hoppa lite med jasper! Det blir mycket sånt för honom nu. Eller egentligen inte så mycket ren hoppning, utan snarare dressyr med en liten hopptouch!


Han ger mig gråa hår...

Jasper fick en lugn helg med uteritter. Jag var även hos Nina och jobbade i söndags och red två hästar. Den ena hästen rider jag ganska ofta när jag jobbar, men den andra var det första gången. Alltså.. jag ville inte sluta trava på den! Hästen är riktigt stor (jasper-size men kralligare) men rörde sig så otroligt mjukt och trevligt och kändes inte alls så stor att rida. Galoppen var lite svårare, där fick jag honom inte riktigt framför skänkeln.

Igår fick jasper jobba lite i ridhuset med annies hjälp. Han var inte riktigt på humör kan man säga.. Han visade lite av en ny sida genom att bli väldigt glappig i kontakten. Sån har han aldrig riktigt varit utan alltid tagit ett bra stöd på bettet.
Efter lite funderingar bestämde vi oss för att byta till en remontnosgrimma inför dagens pass (har ridit på aachen-nosgrimman hela tiden). Han var bättre idag och mer nöjd över lag, men ändå inte helt bra. Något är det som stör honom, frågan är vara vad?! Igår och idag har han varit väldigt stoppig. Det har han faktiskt inte varit på länge.. Men när han väl springer så känns han otroligt fräsch och fin (bortsett från glappet). Han är inte det minsta öm i ryggen och tänderna är kollade för en vecka sedan.
Bor kiropraktor Micke kommer iaf imorgon och förhoppningsvis kan han hjälpa oss i denna fundering. Dock lyckades ju jasper som vanligt dra av sig en framsko idag.. förhoppningsvis är han inte alltför öm imorgon så att det ändå går att göra en rättvis "bedömning" på honom.


Fredagshoppning

Mina fredagar numera är helt fantastiska. Jag jobbar ju ganska långa dagar måndag-onsdag, vilket innebär att torsdag och fredag blir korta dagar. Verkligen fantastiskt att kunna sluta kl 13 varje fredag!
När jag slutat idag hade jag lektion och sen fick Jasper nya bakskor av Tonie. Jobbigt nog så måste han skos oftare bak än fram, vilket ju innebär att han alltid är i ofas.. men Tonie är hos oss stup i kvarten ändå eftersom alla våra hästar som han skor ligger i ofas med varandra.
På kvällen var jag med och hopptränade med Jasper! Det är väldigt länge sen vi hoppade nu (typ april?) så jasper var verkligen på hugget. Han hade lite svårt att hålla sig på alla fyra redan när vi värmde upp men skötte sig ändå bra. Pep och hoppade upp i luften lite då och då, men jag börjar bli van nu ;)
Själva hoppningen gick väl kanske inte strålande.. haha eller ja jag satt ju kvar och vi tog oss över, men jasper hade full rulle kanelbulle! Han tyckte det var superkul, och det är ju det viktigaste. Jag hade också kul men mamma var livrädd hehe. Ska verkligen försöka hoppa lite oftare så att han inte behöver vara så överladdad!

Imorgon ska jag faktiskt ta lite sovmorgon innan jag åker till stallet. Jasper ska ridas ut, jag ska ha lektion och så ska vi ha möte med tävlingssektionen. Skönt med en ganska lugn dag men ändå lite att göra. På söndag jobbar jag hos Nina så det blir tidig uppstigning.


Tandläkaren check!

Idag hade vi tandläkaren på besök på ridskolan. Jasper gjordes senast i april och hade då lite början till vågbett, så av den anledningen ville jag kolla honom nu när Uffe ändå skulle komma. Dessutom har han känts lite trälig i högersidan och inte riktigt låtit mig ta i höger tygel, men det kan ju precis lika gärna ha med något helt annat att göra.
Det mest problematiska med denna check var att ge honom lugnande.. Han avskyr ju allt som har med nålar och sprutor att göra.. Men vi lyckades få i honom lugnande till slut. Tror ni att den jäkeln blev trött? Såklart inte.. Så en spruta till och sen sov han gott.
Han fick iaf en stor tumme upp för sina fina tänder! Så egentligen var det ju lite att kasta pengarna i sjön, men jag ville ändå vara säker på att allt var okej. Vi hade ju såklart kunnat öppna munnen och kolla utan att behöva göra något, men det är lite komplicerat när man inte ens får öppna munnen på djuret..!

När jasper ändå var trött passade jag på att klippa manen och öronen. Det är ju en sån sak som jag bara kan drömma om att få göra i vanliga fall... Men nu så! Han kämpade emot lite när jag skulle klippa manen, men jag lyckades så nu är den kortare än kortast.
Han fick ju såklart vila idag men imorgon ska jag rida igen. Om Annie är där så får vi lite hjälp (vilket verkligen skulle behövas!) men annars klarar vi oss själva.
Nu ska jag ge mig in på lite bakning. Torsdagar börjar ju jag sent = min dag att bjuda på fika. Dock missade jag att köpa lite ingredienser, så får väl improvisera lite 🙈

Manen - lite bättre än innan iaf!


Flyinge och full rulle

Jag spenderade min helg nere på Flyinge eftersom breeders var i full gång. Var ju tvungen att jobba några timmar i fredags morse, men vid lunch flög jag ner till Malmö och blev hämtad där.
Annies fina Casablanca var kvalad till fyraårschanpionatet. Det gick på torsdagskvällen men tyvärr var cassi lite spänd och gick inte vidare till final. Hur som så stannade hela ligan kvar under helgen så då kunde jag också åka ner och bo hos dem.
Drt blev en otroligt härlig helg med så mycket ny inspiration. Att se Charlotte Dujardin som testryttare på fyraåringarna var helt otroligt! Aldrig sett på maken till så bra ridning. Bara det att kunna sitta upp på tio fyraåringar utan att ha en aning om någonting.. Jag är impad!
Vi lastade tidigt i söndags morse och åkte hem mot Stockholm igen. Jag åkte med Annie, Jennie och cassi i hästbussen hem. Sju timmar och lite träsmak i röven, men det har väl ingen dött av?! När jag kom hem på kvällen somnade jag som en stock innan 17.30 och sov till kl 6 måndag morgon 🙈

För Jaspers del blev det inte riktigt som planerat pga en liten olycka. Inte gällande honom dock, men jag vågade inte skicka ut mamma ensam med honom i skogen. Han är verkligen snäll egentligen, men sista veckan har han varit så pigg.. Så han fick vila helt och bara promenera lite i ridhuset.
Så igår blev det lite ridning igen. Jag hade ju väntat mig att han skulle vara arg, vilket han alltid blir när han har stått. Problemet var bara det att jag hade behövt gå på honom lite, vilket jag inte riktigt vågar när jag är helt ensam i ridhuset. Han gör rätt stora hopp när jag säger till honom, och so far så har jag ju suttit kvar. Men en vacker dag åker jag i backen när han struttar upp i luften, och det känns onödigt att den dagen ska komma när jag är all by myself.
Det blev iaf bättre mot slutet och då kändes han ganska fin.

Idag red jag honom en sväng innan lunch och han var rätt arg då med. Grejen är att när han inte tjurar så känns han riktigt fin. Han bjuder framåt och det finns inte en tendens till handbroms. Inte alls som förut då han mellan stoppen ibland blev lite ojämn. Men jag tror delvis det beror på att han inte längre har någon att röja med i hagen. Han och Love hade lite väl kul sista tiden så nu går de inte tillsammans. Jasper behöver göra sig av med all extra energi, då han sällan tar ut det genom att bli het i ridningen. Snarare att det kokar i huvudet på honom.

Imorgon kommer tandläkaren till oss och ska bl a kolla jasper. Förhoppningsvis hinner jag rida lite också med hjälp av Annie. I och med tandläkarbesöket så avbokade jag träningen för Nina på torsdag. Vet ju inte om Uffe kommer behöva göra något, och då känns det ändå bra med lite framförhållning till Nina.


Onsdag

Ytterligare en uteritt stod på dagens schema. Carro kom lagom till min lunch så red vi ut en sväng bara hon och jag idag. Jasper var mycket lugnare än igår redan när jag satt upp. Igår blåste det ju rätt rejält och han blir alltid hetsigare när man är fler än två. Allra snällast är han när jag är ute helt själv.
Vi red samma sväng som igår, men kunde trava lite mer idag eftersom jasper inte bara hoppade rakt upp i luften ;)
Vid ett tillfälle när vi skulle galoppera upp för en backe så la han av ett litet bocksprång. Dock ser det nog mer ut än vad det känns - uppifrån så är det mest som ett lite större galoppsprång med huvudet mellan frambenen. Sen gör han dem också alltid bara rakt fram, vilket gör att det sällan känns som att man ska åka av.
Jag är glad över att han är glad, och sålänge han ändå sköter sig så får man busa lite!

Imorgon ska han få löshoppa lite och sen är Carro och mamma hästvakt hela helgen eftersom jag åker ner till flyinge på fredag!


Ut på tur, aldrig sur

Uteritt stod på dagens schema. Jag fick med mig Carro på macho och Therese på Collin ut i skogen. Jag brukar ju alltid säga att jasper är så otroligt lugn och snäll när vi är i skogen, vilket är allt annat än vad han var idag! Det började redan på galoppbanan där han gick och skakade på huvudet (i vanliga fall typ det värsta han gör ute.. Alltså att han drar ner huvudet mellan frambenen och skakar på det). Han gick sen och småtravade hela vägen, och när vi väl skulle börja trava så kom han mer uppåt än framåt.. Tillslut skötte han sig bra och vi kunde trava på ordentligt.
Vi red en lite längre sväng än vad vi brukar göra eftersom hästarna var så pigga och glada. Så efter galoppbacken vände vi och red rundan tillbaka också. Det är ganska bra att rida rundan baklänges, för då får man två ordentliga uppförsbackar ganska tätt inpå varandra som man kan galoppera uppför. Dock hittade jasper på lite egna grejer innan backarna.. Han bockade inte, men han hade helt spikraka ben och hoppade upp och ner i luften två gånger. Måste sett helknasigt ut!
Vi kom iaf hem allihopa tillsammans och ingen hade trillat av ;)

Så länge som hästarna ändå är snälla och inte skickar av en, så tycker jag det är helg okej att dom är såhär pigga och sprattliga. Jasper som har varit så instängd i sin bubbla och nu äntligen börjar vakna till liv. Jag unnar honom alla hans små bus just nu! Dock har jag tagit bort allt krafftfodret utom lite lucern. Även om han kommer röra på sig i princip varje dag, så känns det bra att han inte är allt för knäpp. Speciellt med tanke på att mamma ska passa honom i helgen när jag är borta!


Snabb som blixten

Jaspe fick jobba lite idag också innan han signar ut för en chillvecka.
Han började faktiskt riktigt bra! Mjuk och framåt, men ville helst sladda ut rumpen till höger i vänstersvängarna. Dock kunde jag korrigera honom ganska bra och han accepterade utan att bli arg.
Annie och Lollo kom in efter en stund och frågade hur det gick, varpå jag svarar toppenbra - för det gjorde det ju! Haha sen fick jasper ett litet frispel..! Just i dem lägena så tror jag mest att det kryper av energi i kroppen på honom! Han hoppar och far, piper och frustar och är överallt och ingenstans! Jag fick gasa på några varv i galopp för att rida ur lite överskottsenergi. Men sen kändes han faktiskt fin och väldigt ridbar!

Jobbade hela kvällen som vanligt och hade lektioner. De första fyra grupperna var inomhus och med sista gruppen var vi i paddocken. Det var lite kallt, men jag var väl utrustad med vinterkängor, vinterjacka (hade även dunjacka och dunväst under..) och termobyxor så jag frös inte iaf! Dock undrar jag hur jag ska klä mig i vinter, men det blir ett senare problem!


RSS 2.0