Två träningsdagar

Jasper var ju med till Nina igår och tränade. När jag kom in i ridhuset så var det två andra lektioner samtidigt, vilket för tre veckor sedan absolut inte hade funkat. Men jasper anpassade sig och jag kunde verkligen hålla honom på bra humör genom hela värmningen. Jag mesred ju lite för att jag inte ville komma ivägen eller liknande om han skulle bli arg.
Han var riktigt fin faktiskt genom hela passet. Eller nu funkar ju traven riktigt bra och vi har hittat ett lagom läge där (även om han har åsikter ibland), men då blir galoppen istället lite lidande. Jag kan inte riktigt svara på varför, men jag hittar inte riktigt flytet i galoppen. Tror det kan bero på att jag i traven kan rida ihop honom lite mer och sen fortsätter på samma sätt i galoppen, vilket han absolut inte orkar egentligen. Jag får ha i åtanke att backa av lite mer i galoppen för att undvika protester, så får vi öka kraven lite mer successivt.

Fredag innebär ju egentligen vilodag för jasper, men jag kände ändå att jag faktiskt ville rida honom lite idag. Så vi joggade på utebanan i solen tillsammans med Lollo och Love. Det hålls på och byggs en ny vattenpost vid vår utebana, så intill staketet står både maskiner, stora galler och andra läskiga saker. Jasper är ju dock lugnet själv och brydde sig inte ett dugg om detta.. Däremot var det fullt av orienterande skolbarn i skogen, så lite spänd var han allt. Vi hade annies ögon på oss under passet, men klarade oss rätt bra själva. Min plan idag var att bara jogga honom rund, mjuk, låg och avspänd. Han har ju fått styrketräna i två dagar, så idag blev det yoga. Han kändes fin och i det stora hela kunde jag behålla lugnet i honom.

Imorgon får jasper en välförtjänt vilodag. Jag ska på tävling i arla morgonstund och coacha ollie och carre. Därefter ska jag en tur in till stan med mamma och mormor och sen får det bli eftermiddagspasset hos jasper.
På söndag jobbar jag hos Nina, men den här gången ska även jasper följa med. Det innebär att jag måste åka från stallet i svinottan med jasper eftersom jag morgonfodrar hos Nina. Men det är det värt för att få en extra träningsdag! Nästa vecka blir det en lugn vecka för jasper då båda cheferna är på breeders (och kanske även jag under helgen!). Får se om vi kan få till en träning för Annie innan hon åker men annars blir det lugn och ro hela veckan. Tycker han förtjänar det och tror att det är rätt välbehövligt!


Två steg fram, ett steg tillbaka

Jasper var lite argare idag än vad han varit tidigare den här veckan. Men det kan ju ha att göra med att jag red ut igår och då blir han lite het men får inte riktigt göra sig av med den energin. Istället för att sprattla iväg i bocksprång så blir han snarare styv och lite stum i kroppen efter sånna dagar. Men vad gör väl det om hundra år?

Annie hjälpte oss idag och även om han som sagt var lite tjurig, så blev det ett riktigt bra pass. Efter uppvärmningen kändes han ganska fin. När vi ridit lite i galopp så började han tjura lite så som han alltid gör när han börjar bli trött. I de lägena brukar vi ge oss och avsluta, för att inte skapa en onödig fight.
Idag fick vi dock jobba oss igenom det där. Någon gång måste ju han också ta sig över den tröskeln och orka mera.
Vi la hela tiden fokus på att han skulle trava som Herman - dvs så små steg som det bara gick. Eller egentligen är det ju inte att han ska trava med små steg, men han behöver trava med en lugnare takt och det hittar vi med de små stegen. Faktum är att idag nog var första gången på mycket länge som han accepterade att jag höll i tygeln och faktiskt RED lite!
Vi tog oss över den där jobbiga tröskeln, och även om vi fick utstå en rad olika protester så bjöd han på en fantastisk känsla däremellan!

Imorgon åker vi till Nina och tränar på morgonen. Jag håller tummarna för att han kan sköta sig så bra som han ändå gjort sista tiden!


Skogstur

Den här veckan blev lite annorlunda mot hur jag brukar lägga upp Jaspers dagar. Främst med tanke på att jag red lektion i söndags och ska rida lektion på torsdag, då tyckte jag han förtjänade en day off idag.
En uteritt var planerad och jag fick med mig Carro och Macho ut i skogen.
Jasper skötte sig lika bra som vanligt, även om han var väldigt pigg idag. Men vi både travade och galopperade.
Imorgon vankas dressyr igen och förhoppningsvis får vi hjälp av Annie!


Måndagsträning

Superjasper gjorde ett riktigt kanonpass idag igen! Vi var på utebanan idag också men vi tog två varv på galoppbanan först i trav. Jag vet att det är ett sätt som funkar ganska bra för honom, men jag har lite glömt av det under sista tiden. Får passa på nu innan vädret sätter stopp för det.

Jag kunde rida med ganska mycket kontakt på tygeln redan från start, vilket ju är ett milsteg framåt. I traven låg fokus på att svänga och hålla takten lugn. När jag väl tänkte innan jag svängde så var det inga problem!
Vi kunde fatta vänster galopp flera gånger och till höger galopperade han riktigt bra.

Så glad över att han äntligen börjar gå att påverka!
Imorgon blir det skogstur med chirre och macho och så jobbar vi på igen på onsdag!


Vila och rea

Jasper fick en välförtjänt vilodag igår och vi passade på att åka till hogsta för att kika på rean. Fanns inte jättemycket på rean, men jag kom ändå därifrån med ett ofodrat regntäcke och ett par benskydd till jasper.
I förmiddags åkte jag och mamma till lyckås som också hade rea. Betydligt bättre där! Jasper fick tre par boots och ett bett och jag fick med mig en tröja.
Väl i stallet så fick jag lite brådis då jag blev lite sen dit. Men gulliga Sanne, Märtha och Clara gick en promenad med jasper medan jag hade lektion för ollie, och därefter longerade jag jasper en kort sväng. Han såg väldigt fin och fräsch ut på lina.

Imorgon ska jag döma märke på morgonen och sen ska jag träna jasper med annies hjälp!


Träning för Nina

Torsdag innebär som vanligt en tripp till lejondal och träning för Nina.
Jasper skötte sig bra från start. Har kunnat rida med mer och mer kontakt från start för varje dag den här veckan, så det är positivt. Dock får jag nog hela tiden komma ihåg att inte gå för fort framåt, för en vecka sen blev vi ju ändå longerade för att ens komma i trav. Jag måste som sagt ändå hålla mig till den här framridningsplanen ett tag till och hasta på.

Överlag så var jasper duktig. Nina var nöjd med det jobb vi gjort under veckan och tyckte att vi hade arbetat honom smart. Prio ett är ändå att han ska vara glad och positiv, och då får man lite välja sina strider. Att springa och bajsa samtidigt har aldrig varit ett problem för jasper, men nu helt plötsligt så är det ett problem. Det är ett typiskt sånt läge då det i dagsläget är onödigt att ta en fight med honom. Sålänge han inte tar till det som ett knep att slippa jobba så är det ok.
Han var dock inte riktigt så framåt som jag upplevt honom sista dagarna. Inte att han egentligen kändes så trött, utan mer nästan lite uttråkad. Men att han ändå väljer att springa på framåt är ett så stort steg i rätt riktning. Traven var ändå bra och vi fick inga riktiga stopp. Fattningarna till vänster är knepiga, han har så många ben att hålla ordning på.. Men när vi väl är i vänster galopp så är det otroligt ridbart. Desamma med höger, och där kan vi även fatta galopp med små hjälper.

Överlag väldigt nöjd med jobbet vi gjorde idag så jasper får en stor stjärna i kanten.

Imorgon ska han få vila och på lördag har jag inte bestämt mig om jag tar en liten tur i skogen eller om det blir vila då också. På söndag passar vi på att rida ett pass för Annie då hon ändå skulle vara där och ha lite lektioner. Jasper får jobba på nästa vecka också så får han en lugn vecka med vila och uterittet när Annie ändå är på flyinge.


Onsdagsträning

Jag har smitit iväg från jobbet en stund och sitter nu på st Göran och väntar på att få komma in på röntgen. Ska göra en röntgen på njurarna eftersom jag hade njursten för ett par veckor sedan..
Vi hann med ett pass för Annie idag trots allt, vilket var väldigt bra. Jasper kändes ganska bra från början och jag kunde rida med relativt sträckta tyglar redan från start.
Överlag kändes han riktigt fin idag, så vi fokuserade bara på att trava med så små steg som möjligt för att han skulle bibehålla lugnet och hinna tänka. Han blev lite tjurig någon gång, men då fick jag leta till honom en gång med spöt och då for han iväg framåt! Väldigt positivt med tanke på att han har tjurat ännu med när jag gått på honom lite.
Faktum är att vi kunde fatta både höger och vänster galopp idag, på första försöken! Duktiga lilla häst!

Jasper fick även nya bakskor då de gamla var lövtunna redan efter fyra veckor.. Ekonomisk häst jag har ;)
Imorgon blir det träning för Nina på lejondal och så får han en lugn helg.


Den som inga byxor har...

..Han får gå med rumpan bar!
Min häst kan verkligen konsten att fixa.. Eller ja, kanske snarare hans hagkompis Love som ordnar det mesta! Såhär såg iaf Jaspers, relativt nya, täcke ut när han kom in från hagen idag.
Tur för honom att han redan låg på plus efter dagens träning för Annie! Han var väldigt avspänd redan från start och om jag inte är helt ute och cyklar så fick vi inte ett enda stopp! Duktig idiot ❤️
Jag har fortsatt på samma bana som förra veckan, nämligen att starta på långa tyglar i trav och bara låta honom komma igång. Idag kunde jag ganska tidigt in i passet börja korta upp honom lite och sätta in bakbenen under honom. Dock hade vi lite problem med vänstergaloppen. Eller alltså, han ville helt enkelt inte gå i vänstergalopp ;) I det läget blir det lite svårt för han är positiv och framåt, men börjar jag rätta honom för mycket i dagsläget så tappar han humöret till slut. Så idag lät vi det helt enkelt vara när han började bli lite less på oss, istället för att fortsätta traggla med risken att han blir tjurig på riktigt!

Imorgon ska vi också försöka få till en träning och så åker vi till Nina och tränar på torsdag. Sen får han sina tre dagar med vila/uteritt. Vi diskuterade det upplägget lite idag då han var riktigt jobbig att rida till en början igår (efter tre dagars lugn). Men jag tror ändå att det är bättre att man har en dag som är riktigt skitjobb, jämfört med att rida två dagar - vila en dag - rida två dagar osv. Då får jag nig lite halvskitiga pass varje gång istället för att som sagt ta igenom allt på en gång. Så vi håller oss till det här upplägget ett tag och så får vi utvärdera sen. Självklart är ju förhoppningen att de här skitjobbet ska bli lättare och lättare ju starkare och villigare han blir!


Vilodagar

Jasper har fått ta det lugnt över helgen. Tycker vi har ett ganska bra upplägg nu med träning måndag, tisdag och onsdag hemma, sen träning för Nina på torsdag och lugna dagar fredag, lördag och söndag. Lugna dagar innebär antingen helvila då han bara går i hagen eller så rider jag ut. När jag är ute så rider vi väldigt lugnt, skrittar mest på långa tyglar och travar och galopperar lugnt korta sträckor.
Så i fredags blev det helvila och igår var vi ute ensamma på en lugn tur. Facineras varje gång över hur otroligt snäll han ändå är när vi är ute i skogen!
Idag har jag jobbat hos Nina på förmiddagen. Hade stallet och red Lucas ett joggingpass i ridhuset. Han var riktigt pigg och glad, så det var kul!
Åkte till ridskolan sen och red ut på jasper med Carro på jennies häst macho. De skötte sig väldigt bra så det var strålande!
Åkte med mamma sen till granngården och handlade lite till jasper, bl.a. så fick han ett nytt innetäcke av mamma - Ett 300g innetäcke. Den tjockleken brukar räcka att ha inne i stallet hos oss på vintern om det inte är en riktig vargavinter. Så kan man bara lägga på ett utetäcke sen när de går ut. Jasper fick royals gamla amigo-täcke i vintras, men det bet han sönder tyvärr. Men nu är vi ordentligt kittade för vintern iaf!

Imorgon är det jobb som vanligt och jasper ska ridas. Förhoppningsvis kan vi få hjälp av Annie också! Får se om jag hinner rida tisdag och onsdag då jag ska till läkaren båda dagarna, av två olika anledningar men lite drygt att det blev två dagar på raken.. Torsdag åker vi dock till Nina ändå!


På små rosa moln

Jasper var riktigt fin på dagens träning! Efter uppvärmning kunde vi börja precis där vi avslutade igår och det blev ett riktigt bra jobb för honom. Vi fortsätter att bara jobba med grunderna, kunna gasa, bromsa och svänga.
Det blev väldigt tydligt att han blev bromsig när jag började luta mig till höger och klämma med vänster skänkeln.. Han har verkligen riktigt märriga tendenser ibland, så det är tur att han faktiskt inte är ett sto.. Förstå hur vidrigt det hade kunnat vara!! Över lag så skötte han sig hela passet, men några gånger satte jag honom i dåliga situationer och då försvarade han med ett stopp. Får ju skylla mig själv då
Men så härlig känsla genom hela passet! Älskar verkligen min lilla häst. Och så glad över att jag har Ninas fantastiska hjälp. Men står ändå fortfarande fast vid att min allra viktigaste hjälp med jasper är den jag får hemma av Annie.

Nu är planen att jag verkligen ska ta mig iväg till Nina varje torsdag, med eller utan jasper. Är det så att jag av någon anledning inte kan ta med honom så åker jag dit och rider lektion på någon av Ninas hästar! Jag behöver ju rida så mycket jag kan, och i och med att jasper är som han är så är det nyttigt att kunna få rida andra hästar också. Dels för att jag kan träna på min egna ridning, men också för att inte fastna i dåliga mönster som han lätt kan skapa. Förut red jag ju lite andra hästar på ridskolan med jämna mellanrum, men det gör jag ju inte nu och då är det guld värt att kunna göra det hos Nina!

Imorgon jobbar jag som vanligt och jasper ska få en välförtjänt vilodag. Tror han får vila på lördag också eftersom jag ska jobba några timmar och ha en lektion och sen bort på kvällen. Söndag jobbar jag hos Nina och så tror jag att det blir en uteritt på eftermiddagen. Sen kör vi på igen nästa vecka!


SuperJasper

Efter att ha ridit två dagar med ledare (skämt å sido men med Annie som haft oss i lina iaf!) så fick vi idag prova att rida själva! Självklart hade vi annies hjälp från marken ändå, i dagsläget behöver jag hennes hjälp till 100 procent.
Jasper inledde med ett stopp när vi skrittade på långa tyglar.. Men då fick han helt enkelt bara skritta på lång tygel tills han tyckte det var okej. När han väl skrittade på framåt utan att försöka hitta på annat så tog vi lite trav, fortfarande på lång tygel. Lite protest där också till en början, men tillslut travade han på så att jag tillomed var tvungen att bromsa. När han väl travade på så fick han en skrittpaus. Därefter började vi på långa tyglar igen i trav och successivt kortade jag upp dem och kunde börja jobba honom. Tillslut kunde jag rida med korta tyglar och inverka på honom. Mot slutet blev han faktiskt riktigt fin! Jag kunde både trava och galoppera, rida på små och stora volter och ta tillbaka traven utan att han flippade ur.
Till vänster är det fortfarande lite knepigt att fatta galopp. Han gör superfina och lydiga fattningar - men fattar alltid höger galopp.. Han har lite för många och långa ben att ta hand om så det är inte så lätt alltid ;) det positiva idag dock var att när jag bröt av för att det blev fel galopp så valde jasper full fart framåt istället för att nita! Självklart behöver han bli mer balanserad i övergångarna och jadda jadda, men att han VÄLJER fart framför broms är ett så stort steg i rätt riktning!!
Verkligen så nöjd med min fina häst idag.

Imorgon ska vi åka till Nina och träna på förmiddagen. Ska starta med samma upplägg som idag. Är han riktigt omöjlig så får hon ta oss på lina i början.
Sen jobbar jag ju hela kvällen som vanligt!


På't igen!

Jasper har ju vilat nästan två veckor nu. En chans för honom att återhämta sig efter en ändå relativt tuff period. Även om vi, utåt sett, inte har ridit hårt så har det tagit rejält på honom.
Så igår fick han gå lite på lina så att han inte skulle vara allt för pigg när jag satt upp idag. Han skötte sig faktiskt riktigt bra, både på longering igår och när jag red idag. Dock började han direkt med att stanna.. I det läget är han dock bara trälig. Annie kopplade på en longerlina och så fick hon hjälpa mig att svänga. Hon hade även en longerpisk så att hon kunde hjälpa oss lite med bjudningen utan att jag började klämma med benen. Låter ju rätt brutalt, men jag lovar att det verkligen inte var så illa som det låter ;) Ibland behöver man kunna snirkla sig runt problemen, vilket vi också faktiskt lyckades med idag. Han blev väldigt fin, även om Annie behöll oss i linan hela passet.
Med en häst som jasper är det så viktigt att alltid vara steget före och ha en strategi för att komma runt problemen. Vi måste hela tiden använda fantasin för att inte fastna i onda cirklar.
Även om han i slutändan kanske inte blir så bra som jag hoppas ( jag tror såklart fortfarande på honom, men om! ), så kommer jag ha lärt mig så otroligt mycket av honom. Jag kommer ha så många verktyg och olika nycklar att använda på framtida hästar!

Nu får han jobba lika "hårt" (vi red alltså typ 20 minuter..) som idag både tisdag och onsdag, så hoppas jag kunna komma iväg till Nina på torsdag. Därefter får han lite extra återhämtning. Tror verkligen han funkar bättre på att jobbas lätt fler dagar, än att köra skiten ur honom och så blir han sur för att han är trött i kroppen.

Såhär fint har han fixat med svansen också..


Ännu mera vila

Mycket lämpligt så drog jasper av sig en sko i måndags, 10 minuter efter att hovslagaren varit där och skott några andra. Så det blev lite mer vila för Jaspers del eftersom hovslagare dessutom är omöjliga att få tag på... Idag fick han iaf på sig en sko, men hoven hann ju gå sönder en del så vi får se hur länge skon sitter.
Hade tänkt att jag kanske skulle börja rida lite imorgon, men då kom nästa grej ivägen. Jag har ju fått låna den sadeln av ridskolan som jasper har gått med och trivts med. Den ligger inte optimalt men eftersom han har varit nöjd så har han fått ha den. Men nu behövde ridskolan ha tillbaka sadeln, och det är ju deras sadel så jag får ju bara finna mig i det. Dock får jag ju använda den ändå när den hästen inte är på lektion! Dock går den hästen lektion imorgon fm precis då när jag behöver rida för att bli klar tills jag börjar jobba. Och lördag kan jag ju inte heller rida eftersom det är lektioner lite hela dagen då. Så då känns det lite onödigt att sätta igång honom nu, så han får vila över helgen också så kör vi på igen typ på måndag.
Så istället för att rida i helgen så ska jag eventuellt åka och hälsa på bästa Pellson i Uppsala på lördag!
I övrigt rullar allt på i vanlig ordning. Jag jobbar och har lektioner. Ikväll ska jag till mos och träffa min kompis Johanna som jag inte träffat sen typ april 😁


B96 check!

Stressigaste veckan jag någonsin varit med om, trots att jag inte ens har ridit min häst?! 
Äh fy, har verkligen haft sån ångest över den där jäkla uppkörningen för B96 så det är inte sant. Jag har pratat om det länge att jag skulle behöva ta det, i och med att Jasper är ganska stor. Ska jag ha en trailer som han verkligen får plats i utan att behöva ducka så är jag snabbt över 3,5 ton.. Men det har ju aldrig riktigt blivit av. Så förra fredagen pratade vi om det i stallet och jag kikade lite på vad det fanns för tider för uppkörning. Det som dök upp var liksom i slutet av november, OCH en tid precis en vecka senare - alltså i fredags. Så jag bokade den tiden helt enkelt. Annie och Lollo fick lära mig göra säkerhetskontroll och jag vet inte hur många gånger jag gick igenom den i huvudet innan jag skulle sova varje kväll..! 
Världens bästa Annie körde mig och ekipaget till Uppsala där jag skulle köra upp och spenderade en hel eftermiddag där. Så tacksam över allt hon ställer upp för mig, så många saker jag aldrig trodde jag skulle klara om inte hon ibland hade tvingat mig! 
Jag klarade iaf uppkörningen så om någon vecka landar mitt nya körkort på posten! 
 
Jasper har fått vila sedan i tisdags, dels pga att jag har haft den där stressen med uppkörningen men också för att han har varit ritkigt arg på sistone. Vi bestämde oss helt enkelt för att ge honom ett break och en chans att få landa i sig själv och tänka över sitt liv. Jag tror att jag kanske har kunnat koppla den här ilskan till en specifik anledning. Egentligen är den helt ologisk, men jag ser ändå mönstret.. Han får kanske vila två dagar till, då har han vilat helt en vecka (jag har alltså inte ens gått på promenad, han har bara skrotat i hagen!). Men vi får se lite vad chäfen säger - de orden väger alltid tyngst! 
 
 

Lite mycket just nu

Här var det inte så livat..
Jasper fick jobba lite i fredags också och det blev ett ok jobb. Därefter blev det två dagars vila under helgen. Mycket lägligt då jag natten mellan fredag och lördag fick njursten igen.. Har haft det en gång tidigare och det är inte skönt vill jag lova..
Så jag har varit rätt dämpad sedan i lördags.
Jobbat har jag dock gjort som vanligt. I måndags försökte jag jogga jasper lite men det blev inte alls bra faktiskt. Jag var trött och han var tjurig. Igår red jag igen med annies hjälp. När han väl släpper humöret så känns han riktigt fin.
Idag kom vi dock fram till att han ska få vila veckan ut. Dels för att han är så sur och jag hoppas och tror att han mest bara är trött. Men också för att jag om ett par dagar ska köra upp för b96 så mina luncher går ut på att lära mig göra säkerhetskontroll på släpet och att backa. Jag börjar bli ganska snitsig på att backa, även om det tar lite tid.
Imorgon har jag lite ärenden att uträtta på morgonen och sen till stallet och ta hand om jasper och jobba hela kvällen.


RSS 2.0