Effektivitet var ordet!

Att ha häst är inte alltid en dans på rosor!
Att dessutom gå andra året på gymnasiet, ha två olika jobb och rida lektion på ridskolan två dagar i veckan gör inte det hela lättare.
Redan när jag fick min första ponny Joy så var mina föräldrar väldigt nogranna med att tala om att skolan går först, och för att klara av både skolan och en ponny så krävs mycket planering och att ta vara på all tid. Och det är jag glad för idag att jag var tvungen att lära mig. När jag fick Joy hade jag ju bara henne att tänka på, eftersom jag bara var tolv år och då tog ju inte skolan så mycket tid. Jag hade inget jobb att sköta och hade 3 minuters gångväg till skolan första året, för att sedan avancera till 15 minuters gångväg under högstadiet. När jag sedan började jobba i stallet, var stallvärd, satt i U-sek osv, så tog allt så mycket mer tid, och då var jag helt enkelt tvungen att planera.

Numera är mina dagar oftast totalt fullproppade. Som idag t.ex när jag har hållt igång från kl 6 på morgonen till kl 21.30 på kvällen. Då gäller det verkligen att kunna planera sin dag och använda varenda ledig minut på ett effektivt sätt. 
Idag har jag faktiskt lyckats vara väldigt effektiv
* Först så passade jag på att göra första delen av radioläxan medan jag skrittade ut (lyssna på ett nyhetsprogram)
* jag gjorde resten av radioläxan på bussen (välja ut några nyheter från en tidning och skriva om dom lite)
* på lunchen passade jag och Yasmine på att plugga inför matteprovet
* Läste inför morgondagens svenskprov på tunnelbanan
* Gick till coop ist för Hemköp även fast frukten är äckligare där, men det är mindre köer så det går fortare
* Gick till stallet istället för att vänta 6 minuter på bussen

Det gäller att hitta sånna här småsaker att sticka in lite här och var under dagen för att göra llt så effektivt som möjligt och ta vara på varje minut. Det jag inte har hunnit med en dag som denn är att träna hemma, men vi hade idrott i skolan så det borde ju nästan räknas ;)

Många brukar fråga hur jag orkar ha sånna här hektiska dagar flera gånger i veckan. Mitt enda svar är att jag brinner för det jag gör, och det gör att jag orkar mer än vad jag hade gjort annars. Man kan inte leva såhär om man inte brinner för det man håller på med! Hade jag inte gjort det så hade jag aldrig fixat att gå upp kvart i 6 på morgonarna för att åka till stallet och gå 20 minuter med Dandy, och jag hade definitivt inte fixat att åka vidare efter skolan och jobab till halv 10 på kvällen!

Vissa dagar är värre än andra, tisdagar och onsdagar är t.ex. alltid jobbiga, medan måndagar och fredagar är rätt lugna dagar. Under de lugna dagarna kan jag ta igen mig för en hel vecka. Det är också något jag har fått lära mig att göra. Inte för att jag sover mer eller vitter still mer, men bara att ta det lugnt någon dag i veckan gör att jag orkar för en hel vecka till sen. Under dom dagarna kan jag även vara effektiv och göra sånt som jag inte hunnit göra under de jobbiga dagarna, som att städa skåpet, träna lite extra länge eller plugga inför kommande vecka.

Jag har ju alltid haft fantastisk hjälp som har gjort att jag har klarat av skolan och allt annat man ska hinna med. När vi stod på Vällingby så tog ju annie hand om Dandy en dag i veckan, och då kunde jag vara hemma och plugga. Nu är det ju lite svårare för henne att göra det, men jag lovar att skulle jag be henne så skulle hon säkert ställa upp och göra det! Men nu har jag ju istället hjälp av Clara och Josephine som ställer upp och mockar, fixar mat och vatten och går med honom om jag absolut inte kan komma någon dag! För att allt ska gå ihop så krävs det att man har möjligheten att få lite hjälp då och då.
Men med tanke på att det är det här jag brinner för, så kämpar jag för att kunna åka till stallet varje dag. Även om det bara är en prommenad eller ett träningspass som står på dagens schema, så ser jag varje dag som en viktig dag. Och jag vill verkligen till min häst varje dag, för han är det finaste jag har!

Hur gör ni för att få tiden att gå ihop? har ni några tips på hur man kan ta vara på varenda minut? :)


Mina fina små gullisar <3
Jag hade aldrig lyckats få tiden att räcka till båda två under den perioden om det inte varit för att jag hade lärt mig att vara så effektiv och fått sån fantastisk hjälp av Annie (och alla andra som hjälpte mig då)!


Kommentarer
Postat av: Jenny

Ja, det gäller att ta till vara på varje minut på dygnet när man har häst. Är man som jag småbarnsförälder så gäller det att man har en partner som verkligen ställer upp. Något vi dock alltid gör och som jag alltid tar mig tid till så är det att äta middag ihop - det ruckar jag aldrig på!

Sen har jag nu iofs flyttat min häst till ett stall med helinackordering så två kvällar i veckan åker jag inte ut till stallet, i alla fall inte nu när det fortfarande är så mörkt och tråkigt väder, och på lördagar har jag min underbara medryttare som rider henne.



Förresten, angående gummibootsen, sätts de på honom inför varje gång han går ut eller står han med dom på dygnet runt? Tingeling går ju ut vid halv sju på morgonen och kommer inte in igen förrän vid sju på kvällen och jag har svårt att tro att jag skulle kunna få någon att sätta på bootsen varje morgon eftersom det inte ingår täckesbyten etc. Detta skulle i sådana fall innebära att hon skulle ha bootsen på sig i stort sett dygnet runt, förutom när jag rider etc. Så därför har jag för tillfället valt att inte ha boots på henne i hagen men börjar hon trampa upp sig mer så får jag nog tänka om...

2011-02-17 @ 07:22:12
URL: http://lilatiger.blogg.se/
Postat av: Helena

Det jag inte fattar är att du hinner blogga också! Haha jag kan vara ganska effektiv vissa dagar men då hinner jag verkligen inte sätta på datorn, för då fastnar man där... ;)

2011-02-18 @ 21:47:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0