Bättre idag!

Red Royne imorse och det gick iaf bättre än igår! Traven känns fortfarande inte bra, så jag la fokusen på galoppen och så tar vi traven när vi har hjälp från marken igen. 
QD fick också springa en stund i ridhuset på förmiddagen. Jag frågade Linnea om det gick att få ett sånt exemplar på beställning. För jag gillar verkligen den hästen av många olika anledningar, inte nog med att han är fantastiskt rolig att rida - han är liten, energisk och så jäkla arbetsvillig och alert för hjälperna! Sen har även han sina svagheter och brister, men överlag är det en häst i min smak.
Labis däremot har värsta chillnation just nu. Han var nämligen rejält tjock i ett bakben idag.. Han har gjort sig illa i hagen, så vi tog en promenad i mörker och spöregn wehåå! Men svullnaden gick ner väldigt fort, så det är nog ingen fara på taket med den lilla krabaten!
 
På eftermiddagen satte jag igång och klippte Mr Vladimir.. Han skötte sig faktiskt riktigt bra, tills dess att han hade tröttnat totalt (efter sisodär två timmar..). Men vi får fortsätta imorgon helt enkelt! Jag har dock små vidirga hårstrån precis överallt.. Eller som Elena sa (observera att det inte var jag som sa det!): "Nu vet du hur det känns att vara kurd..
 
Imorgon ska Emma rida Royne och eventuelt även Laban, annars rider hon honom torsdag och fredag. 
 

Noll motivation

Dagens började som en riktig kaosdag, eftersom Emma skulle åka med en häst till Danmark. Är ju egentligen inte så kaosigt? Men nu var det så att ALLA hästar hade gjort k a o s  i sina boxar i natt.. Kult. 
Det fölt iaf på sen, och vid 13 skulle jag och Elena skritta ut på Helge och Qui. Vi tyckte att vi var redo för det värsta rusket och kylan med halsdukar, dunjackor och termobyxor! Oj vad fel vi hade.. Vi hann skritta i säkert 10 minuter innan vi båda började klaga över hur helvetes kallt det var! Snålblåst och pissregn.
Två isbitar kom iaf tillbaka till stallet en timme senare. 
 
Red Labisen på eftermiddagen. Det gick inte alls nå bra. Inte på grund av honom, utan det var helt och hållet mitt fel. Jag har verkligen ingen motivation nu när det senaste veckan har gått så dåligt med båda hästarna. Men den lär ju komma tillbaka, motivationen alltså. Emma ska rida båda hästarna ganska mycket den här veckan. Eller ja, Laban ska hon rida onsdag och fredag och Royne ska ridas på onsdage eller torsdag. Ska försöka få henne att rida R en dag till, det behöver han! 
 
Bjuder på en fantastiskt snygg bild på snyggingen Elena i vinterklädsel! 
Spana in hennes fantastiska inåttåning.. !

Duger inte!

Ännu en fruktansvärt dålig riddag! 
Var riktigt otaggad när jag gick ner med Roynis till ridhuset på kvällen. Efter gårdagens dåliga pass så kännde jag att jag verkligen behövde hjälp idag, men det blev inte så. Satte faktiskt på gramanen för första gången på säkert en månad, men jag ville verkligen ha honom helt med mig idag och därför fick gramanen följa med. 
Trots det så fick vi inte alls till det. Han var spänd, jag var trött och vi jobbade bara emot varandra. Börjar dessutom undra om det är något som inte står rätt till nu igen.. I höger varv hittar vi inte traven - antingen blir det ponnytrav, galopp eller passage... Den där BRA traven som han faktiskt har nu verkar ha gömt sig långt inne. I vänster varv går det bra, men just i höger.. Jaja, jag ska rida på en vecka och se om det blir bättre, annars får jag åka in med honom till Chris helt enkelt. 
 
Imorgon ska han få vila och på tisdag ska han ridas igen. Onsdag eller torsdag ska Emma rida honom. Hon ska nämligen börja rida honom lite nu, så att vi under den kommande vinterträningen kan hoppa ännu några steg uppåt på utvecklignstrappan! Kan Emma rida honom en dag i veckan (som planen är) så tror jag att det kommer bli betydligt lättare för mig sen.
 
Nu: sovdags. Uppstigning 05.00 som vanligt imorgon! 
 
 

Ingen tävling..

Bestämde mig sent igår kväll för att skippa dagens tävling. Roy kändes inte alls nå bra igår, och då känns det inte värt att, i den här fruktansvärda kylan, ge sig ut på vägarna utan vinterdäck för att tävla när man ändå har en känsla v att det inte kommer gå bra.

Trots att jag inte var borta hela dagen pga tävling så har jag inte varit hemma mer än två minuter åt gången under dagen..
Var i stallet 06-12 (Hade morgonfodring och utsläpp och red sen mina hästar), åkte hem och bytte om för att sedan direkt plocka upp Frida och åka till Sthlm Ridsport. Kom hem därifrån med ett par fodrade ridbyxor från Pikeur. Käkade en snabb lunch, dumpade av Frida i vby och åkte sen till Coop för att handla med mamma. Hem och lämna maten och så upp till vby-stallet i sisodär 10 minuter innan jag gav mig ut till Hogsta igen för att göra iordning mina pållar och skjutsa hem Ellen.
Var hemma igen på riktigt vid 18.15, 5 minuter senare kom Carro hit för att äta middag! Myspys!

Imorgon är jag också ledig från jobbet, så jag ska ägna förmiddagen åt att städa och baka cupcakes till Maria haha! Sen ska jag ut till stallet och trimma Roynisen lite. Hoppas kunna rida lektion, men antagligen blir det inte det..
Nu: sovdags!

Dåliga riddagar

Har haft ett par riktigt dåliga riddagar den här veckan. Varken jag eller hästarna har presterat på topp. 
Idag har Roynisen fått vila och Emma har ridit Laban. Elena och jag skrittade ut imorse på royne och Qui, och jag kan meddela att det var snorkallt (trots att jag hade långkisarna på..) och frost på löven.. Dessutom sa de på radion att det skulle komma snö i nästa vecka.. Huuh! Vi är definitivt inte redo för snö ännu.. Roynis har mucho dåliga vinterpjucks som det dessutom inte finns broddhål i, och jag är allmänt opepp på snö såhär tidigt. Jaja, vi vet ju inte ens om den kommer komma. Time will tell ;)
 
Imorgon har jag inte riktigt bestämt mig hur det blir för lillemannens del, troligtvis får han longeras. Royne ska iaf gå lektion, och efter det bestämmer jag mig för om det blir någon tävling på lördag eller inte. Det har som sagt inte alls gått nå bra den här veckan, så jag är inte jättepepp på att tävla. Men men, vi får se hur morgondagens träning går. Lite jobbigt bara att jag ska träna 17.15 = jag kommer inte komma från stallet fören tidigast vid 21 - 21.30.. Kult! 
 

Veckoplanering

Den här veckan har jag gjort en planering för båda hästarna, så tänkte ta och bjussa på den!
 
Royne
Måndag: Vila, ledas
Tisdag: Dressyr på träns
Onsdag: Dressyr på kandar, ev lektion för Emma.
Torsdag: Vila, skritta ut
Fredag: Dressyr på kandar, lektion för Emma
Lördag: Tävling
Söndag: Vila, skritta ut
 

Laban
Måndag: Dressyr, lektion för Emma
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Dressyr, Emma rider
Torsdag: Vila, skritta ut
Fredag: Dressyr
Lördag: Uteritt
Söndag: Vila, ledas 

Trött, tröttare, Grape

När jag börjar tidigt åker jag hemifrån vid 05.40. När jag än har gått och lagt mig kvällen innan så befinner sig Mr Morgontrött hos mig varenda morgon. När jag kommer till Nockeby brukar jag vara tvungen att sätta på kalluften i bilen för att inte somna.. Trafiksäkert - Hell yeah! Idag behövde jag inte ens komma till Nockeby innan detta skedde, jag hann knappt ut från parkeringen.. Då förstår ni hur trött jag var.. 
 
Roynisen fick ju såklart vila idag efter gårdagens tävling. Laban däremot fick gå lektion för Emma. Elena tvingade på mig mina nya stövlar (vet inte om jag kan kalla dom nya längre..?), fyfasen vad oskönt det var.. Hade lite väl svårt att hålla ordning på mina ben, det var ju som att rida med proteser.
Laban var iaf riktigt seg i början. Eller alltså, han är ju aldrig seg på det sättet så att han blir långsam - han är seg i reaktionerna och bakbenen behöver bli så mycket kvickare. Så jag fick rejsa på i galopp ett par varv, gå på med skänkeln vid varje bokstav för att sedan släppa den. Jag är otroligt bra på att klämma med benen, något som Laban inte riktigt uppskattar.. Men tillslut kom suget fram i handen och han började bjuda på. Men när det väl kom så var han ju helt slut stackarn. Haha inte lätt att vara en liten latmask! Så dagens pass bestod endast av grundridning och att han skulle komma ärligt framåt. Ska jobba honom på precis samma sätt imorgon, med förhoppningen att dagens träning gav lite resultat så det blir lite lättare imorgon. 
 
Imorgon ska även Roynis få jobba igen. Han ska gå ett pass i ridhuset på träns på förmiddagen. Nu väntar sängen på mig.. Som sagt, omänskligt trött..!
 

En tävlingsdag senare

03.40 ringde min väckarklocka imorse..  Wehåå!
 
på framridningen känndes det vädligt spänt och stressat - dåligt underlag, lite tight med tid och rörigt på läktaren. Men jag tyckte att jag fick igenom det mesta och han känndes helt okej. Inte riktigt sådär pigg och framåt som han varit sista dagarna, men han är ju trots alt ingen morgonhäst heller. 
 
Väl inne på banan så segade han ihop totalt.. Traven känndes k a t a s t r o f, skritten ganska dålig och galoppen för det mesta okej men aldrig bra. Dessutom red jag fel! La andra travdiagonalen vid M ist för vid R, men kom på mig själv innan domaren hade blåst så jag slapp ett sånt där jobbigt stopp utan kunde istället bara fortsätta rida och lägga en volt. 
Jag gick ut från banan och frågade mig varför han höll på som han gjorde..? Han var ju aldrig dum, men han vart ju så seg, och med tanke på hur fint han sprungit sista dagarna så förstår jag inte varför. Jag trodde verkligen att jag hade hittat "on"-knappen...
Vi knatade upp till transporten, klädde av och på Royne och gav honom betforvatten och morötter. Efter en stund ropade de ut mitt resultat. Jag tippade på 53-55%, för så illa känndes det. Men icke - 62% blev det! Trodde först att jag hade hört fel eller att der räknat fel, men inte det heller. Vi hade en salig blandning mellan treor och åttor. Inledde starkt med en trea, för att sedan i första öppnan slå till med en åtta! och sådär höll det på genom hela programmet. 
Med det resultatet låg jag på placering fram tills det bara var tre ryttare kvar. De gick om alla tre, med all rätt. Man ska inte vara placerad på 62%. 
 
Summa sumarum: jag är ändå missnöjd med själva känslan i ritten, trots att poängen var okej! På filmen ser det dock bättre ut än vad det känndes, alltid något! 
Men nu är vi färdigkvalade till MsvB, så vi får se om det blir en MsvB debut i Högbo i november.. Vi åker till Vänsta på lördag för att rida en MsvC2, bara för att komma ut och träna. För ännu känns inte Msvc allt för enkelt tyvärr. 
 
Dessvärre togs inte en endaste bild idag eftersom mamma glömde kameran i bilen. Film har jag, men jag har inte riktigt fattat hur man får in den i datorn (ny filmkamera..).

Redo för tävling!

Hästarna ridna, Royboy duschad och utrustnigen putsad och packad! 
8.56 får ni hålla alla tummar ni har imorgon, för då ska morgontrötta Grape och ännu mer morontrötta Roynis göra entré på tävlingsbanan..
 
Började riddagen med att rida Laban. Jag hade lite pressat med tid på mig, vilket gjorde att det bara blev stressat och vi kom aldrig till något bra arbete. Jag fick inte fram honom ordentligt för skänkeln och han känndes bara allmänt seg i kroppen. Nej, nästa vecka ska han få gå minst en träning för Emma, det behöver vi både han och jag. 
 
Royne red jag samtidigt som Emma skrittade fram en häst, så att hon kunde hjälpa mig om det skulle behövas. I början var Roy lite tjorvig, men efter bara en liten stund så släppte det och han blev faktiskt ganska fin. Fick honom dock inte att släppa järngreppet han har i vänstertygeln helt, men det syns inte och jag kan göra alla rörelser ändå. Så jag valde att inte lägga någon större vikt vid det idag, utan istället spara på energin till imorgon. Jag behöver ju all energi jag kan få.. Eller ja, han behöver.. 
 
Roynis fick en dusch på nu kvällen och så fick han stå i solariet och torka! Nu ska jag putsa stövlarna och sen är det sovdags! Ska vara i stallet innan 5 imorgon bitti..
 

19/10 2012

Inledde denna dag med en uteritt på Mr Laudiamo (Laban). Tänkte att jag skulle rida ner mot Kungsgården, det är nämligen en låång raksträcka (2 km) där hästarna verkligen kan få galoppera på och sträcka ut ordentligt. Dock ligger den ridvägen precis intill bilvägen. Jag hann inte mer än bort till vägen innan det kommer en, enligt Laban, jätteläskig buss.. Så Laban var påväg åt ena hållet och jag åt andra, och en tårta var inte långt borta.. Men jag lyckades klammra mig fast och hålla mig kvar! Dock var Laban helt skakis efter den lilla incidenten, och jag vågade inte tumma på vår säkerhet utan red istället bort mot slingan. 
Laban varierade mellan att vara jättefin och riktigt jäkla skitdum! Som en äkta ponny! 
 
Royne gick lektion för Emma på kvällen. Innan lektionen var jag stressad och irriterad, vilket jag vet att min pärla inte gillar. Han blir otroligt spänd redan inne i stallet, och när det väl är dags att sätta på kandaret så kör han huvudet rätt upp i luften och jag når inte ens att lägga en hand om nosryggen.. Efter mycket om och men så var kandaret på och vi på väg ner till ridhuset. Hade redan då bestämt mig för att det här skulle bli ett dåligt ridpass. Wehåå inställningen var på topp! 
 
När jag väl började rida så känndes det ganska okej, inte bra men okej. Han var väldigt framåt men lite väl stark i handen. Så vi började lektionen med att rida skänkelvikning i trav på diagonalen - öppna på långsidan upp igen - sk'nkelvikning på diagonalen osv. För att få igång traven ännu lite mer så gjorde jag tempoväxlingar i rörelserna, något som funkar väldigt bra för Royne. 
Vi jobbade lite med galoppen också, där fokus låg på att han hela tiden skulle suga på framåt. Red samma övning som för någon vecka sedan, alltså samlad galopp till mitten av långsidan - 10 m volt där han ska behålla kvickheten hela volten igenom för att sedan öka galoppen ur volten. Tanken med det hela är att han ska suga på hela volten igenom eftersom han vet att det kommer en ökning direkt efter. 
 
Slutligen så red vi igenom programmet inför söndagen. Första inridnigen ble helt okej men halten blev väldigtg sne. Därefter la dock min fantastiska häst i en helt ny växel! Han travade på som aldrig förr genom hela travprogrammet! Ökningarna blev bra halva diagonalen, sen tappade både han och jag. I skolorna hade jag en jättebr böjning, men han skulle kunna flytta sig ännu lite mer. 
Ökade skritten var bra, och i den samlade skritten måte jag bara tänka på att sitta så stilla jag kan - annars blir han för spänd. Även galopprogrammet vr bra! Hade ett otroligt sug genom hela galoppen och i ökningarna dundrade han på helt av sig själv! Det är precis så jag vill ha honom - jag vill behöva bromsa! 
 
Summa sumarum: Det var inte riktigt lika lätt idag som det var under förra veckans träning, men han var betydligt finare! Den där extra växeln han la i när jag red programmet har jag aldrigsett hos honom tidigare. Jag hoppas att det är en "gud vad roligt att springa program"-växel som jag hoppas att han kommer lägga i även vid tävling! Kan det kanske vara så att vi äntligen har fått min "tjuriga, istadiga och dumma" häst att tycka livet och tävling är ganska roligt?!?
 
Imorgon ska Emma hjälpa mig lite med Royne på förmiddagen. Tänkte även hinna rida Laban på morgonen, vilket kan gå ihop tack vare att min otroligt snälla mamma kommer och hjälper mig med hästarna på morgonen! Tack! 
 
Nu måste jag sussa, uppstigning 05.00 imorgon som vanligt!
 
Bjuckar er på en bild från förra helgens tävling! Min fina fina Black Beauty <3

Koncentration

Något jg har uppmärksammat senaste månaden hos mig själv, är att det finns vissa lägen då jag är extremt koncentrerad. Det behöver inte enbart handla om när jag rider eller liknande, utan även i andra delar av stallarbetet..
 
Den tidpunkten på dygnet då jag är som mest koncentrerad är faktiskt under morgonmockningen! Jag kan, när stallet är färdigmockat, upptäcka att jag har ont i tungan för att jag har bitit i den pga koncentrationen. Kan då tillägga att jag mockar 9 boxar på mindre än 1,5 timme, och då tar vi ut allt smutsigt ur boxarna (de står alltså inte på bädd) och vänder allt spån. Så det gäller att jobba med tempo, och tempo för mig innebär full koncentration. 
 
Jag är fullt medveten om att jag kanske inte är så normal alla gånger, men det kanske finns fler där ute som har samma "problem"? 
 

Vilodag

Jag har gjort till en vana att låta hästarna vila på torsdagar. Tycker det funkar ganska bra att ge dem en vilodag mitt i veckan, och eftersom jag "ofta" (de gånger jag väl har tävlat den här hösten haha..) tävlar på söndagar så vill jag ha två dagar på mig innan tävling att få igenom hela hästen. Så torsdagsvila är alldeles perfekt. 
 
Mamma kom ut till mig i stallet på eftermiddagen så tog vi båda hästarna tillsammans. Tanken var att vi skulle ta en prommis ute, men det började spöregna så vi fick vara i ridhuset. Jag valde att skritta Royne uppsuttet, för att han ska vara lite loss till imorgon eftersom jag ska sätta på kandaret då igen. Han är så otroligt härlig min häst! Han har gått från att göra allt som står i sin makt för att slippa arbeta, till att, även när vi bara skrittar, hela tiden fråga efter nya uppgifter och göra allt jag ber honom om! Han kommer bli grym.. Och framförallt så tror jag att, den dagen han ska säljas, han kommer bli en fantastisk juniorhäst! 
 
Imorgon ska Royne gå lektion på kvällen och Laban ska jag rida ett pass på på förmiddagen. Om vädret tillåter så tänker jag rida ut. Han behöver verkligen det, jag har varit alldeles för dålig på den punkten.. 
 

Taggad, typ..!

På söndag ska jag och Royne till Lurbo för att rida en MsvC:1 (har inte berättat för honom den här gången heller..). Jag visste att det var första klassen, att vi har lite mindre än 1,5 timmes resväg och att klassen startade 8.00. Trots detta så hade jag inte en tanke på att det fanns en risk att jag skulle få starta först. Tack och lov hände det aldrig, men vad är egentligen skillnaden tidsmässigt på att starta som nummer ett eller nummer fyra?! För mitt startnummer blev minsann fyra.. 
Det skulle innebära följande:
Starttid ca 8.30
Börja skritta fram 7.40
Vara på plats 7.00
åka senast 05.45
Fodra i stallet 4.45
Åka hemifrån 04.30
 
Wehååå!!
 
Nu har de (tack och lov) valt att ta in alla reserver, dvs 6 st. Så jag får en något senare starttid och behöver nog inte åka hemifrån fören vid 05.00! Dock är det ju bara en halvtimmes skillnad mot när jag åker hemifrån alla andra dagar, så det känns inte så värst jobbigt. 
 
Trots att morgontrötta jag kommer få gå upp mitt i natten på min lediga dag, så är jag otroligt taggad! Roynis känns så himla fin, och efter traven han visade för mig senast igår så börjar jag verkligen tro att det kan bli något av den där hästen! Han kommer kanske inte gå Grand Prix (det tror jag inte att hans kropp kommer klara av tyvärr), men betydligt mer än MsvC kommer vi tillsammans kunna behärska!
 
Bilden är från när jag tävlade Dampisen på Lurbo för 1,5 år sedan. Det blev vår sista tävling tillsammans, hans sista någonsin..

Onsdag

Emma red Laban idag, och det lät som att det hade gått bra. Han hade varit lite busig men ändå ganska duktig. Tyvärr kunde jag inte se något eftersom jag hade fullt upp i stallet, men nästa gång tänker jag sitta bänkad i ridhuset och kika!
 
Royne red jag ett pass på på kvällen. Han var lite tjorvig i början, men han har ju å andra sidan inte gått ordentligt sedan i söndags. Men när jag jobbat igenom honom en tund med miljoner miljarders tempoväxlingar och övergångar så ble han fin. Galopperade helt okej, men traven var helt outstanding! Han travade verkligen som aldrig förr! Att han bara orkade något varv gör ingenting, nu har han bevisat att den där traven finns där så får han bara stärka sig så kommer han kunna trava som en Gud efter vintern.
Imorgon är det vila för båda hästarna. Det blir promenad för hand, antingen en häst på morgonen och en på eftermiddagen, eller båda på eftermiddagen. Beror lite på när jag orkar dra mig upp ur sängen.. Börjar nämligen jobba först vid 12 ;)
På fredag blir det lektion för Emma med Royne, ska även försöka få en tid att träna med Laban i helgen.

Tisdag

Började dagen med att rida Laban, som skötte sig mycket bra! En stor guldstjärna i kanten, trots att vi inledde med att skena baklänges ganska många meter för att han fick syn på traktorn.. -.-
Jobbade sen hela dagen och när stallet var klart så red jag Royne på dressyrbanan. Hade bebissporrarna (15 mm rundade) och ingen graman. Svårt blev det, men det gick! 
Avslutade kvällen med att klippa Tage, eller Daily DIamond som han egentligen heter. Eftersom jag så nsällt stod en tisdagskväll och gjorde det, så kännde jag att jag helt enkelt var tvungen att få skoja till det lite och klippte ett hjärta på rumpan :D Tror inte att hans matte Charlotte blir överlycklig när hon ser det, så jag får nog raka bort det imorgon.. Fast först EFTER att Emma har ridit honom hehe :D 
 
Imorgon jobbar jag, Royne ska ridas och Emma ska rida Laban! 
 

New in!

Roynis har varit i behov av ett lite tjockare stalltäcke att ha nu. Mamma och jag har letat efter ett som är lagom tjockt och med glansig insida (han får så lätt skav..) men som inte får vara för dyrt.
Igår på tävlingen hade de lite försäljning, och bl.a. lite rea på täcken. 
Vi slog till på ett Amigo Insulator Heavy, 350g. Väl hemma fick han på sig det och stod på gången medan jag bara skulle mocka. 10 minuter tog det innan QD stack ut huvudet och tog sig en tugga av Roynis nya täcke..! 
 
Som tur var så var hålen väldigt små så jag kan sy igen det själv.
Och ni behöver inte ifrågasätta att jag täckar min häst som jag gör redan nu. Han är dum att klippa och jag vill helst slippa det, därför får han stå med varma täcken redan nu! 
 
<3
Min gulliga stjärna i sitt nya, gosiga täcke!
Efter 10 minuter var roynes fina stallt&auml;cke upp&auml;tet..!
Såhär fint blev det efter QDs lilla smakbit.. 

Dagens ridpass 15/10 2012 Laban

Red Laban efter jobbet idag. Eftersom regnet vräkte ner så skrittade vi fram i ridhuset. Jag brukar annars alltid skritta fram ute för att han ska få gå åtminstone lite på hårt underlag, lite är bättre än inget ;)
 
I början känndes han ganska fin, lugn och avspänd utan att stänga av. Lät honom värma lugnt men ganska länge innan vi körde på. Efter skrittpausen blev han sådär tråck som han kan bli ibland. Drog tyglarna ur handen på mig i avsaktningarna till skritt och blev allmänt skitjobbig. Men vi gjorde en miljon övergångar trav-skritt-trav, och tillslut gav han med sig och blev ganka fin. 
Jag tänkte avsluta passet med att göra några uppridningar på medellinjen i galopp, och efter några försök blev det ganska rakt (eller åtmintone lite rakare än innan..). När jag ändå befann mig vid X kunde jag lika gärna rida igenom ett program, vilket blev MsvC1 eftersom jag kunde det från gårdagen. Det gick faktiskt riktigt bra, helt klart över förväntan iaf! Duktiga lilla Laban! 
 
Imorgon ska Labisen kanske få spriga i skogen, beror på om jag får något sällskap hehe! Royne sk gå dressyr på träns. Vet dock inte riktigt hur jag ska planera min dag, eftersom jag jobbar 10-17 och Royne gillar inte att ridas på morgonen. Det är ju nämligen kurs i ridhuset, men är vädret ok så kan man ju vara ute. Regnar det är det ju dock inte lika kul, och kursen slutar som vanligt vid 20.. Inte jätteroligt att gå ner och rida då direkt. Jaja, vi får väl se. 
 

Tävling Vallentuna 14/10 2012

Vilken dag det här blev! Spöregn, stress, kaos - och en seger större än någonsin tidigare! Inte resultatmässigt, men rent mentalt för både mig och hästen är det här vår allra största seger under vårt år tillsammans! 
 
Vi lastade ur Royne ganska tidigt, bara för att han skulle få ledas en stund innan han gjordes iordning. Precis när han kommit ut så började det regna.. Wehåå! Men han fick promma en stund innan vi gjorde iordning honom och gick ner på framridningen. Väl nere på framridningen, fullt påklädda från topp till tå med tjocka jackor, överdragsbyxor och dubbla täcken, så slutade det självklart att regna. Av med alla kläder, och då började det igen.. Jo men bra start liksom..
 
Bästa Nina kom till Vallentuna och hjälpte mig i spöregnet. Verkligen guld värt, mest mentalt för min del att kunna ha någon att rådfråga om det skulle bli keoz! Roynis känndes iaf ganska fin när jag red fram, svarade bra för skänkeln och känndes mjuk i kroppen. Red fram precis som vanligt - lösgörande och med fokuset framåt, framåt, framåt. 
I collectingring blev han lite spänd, och då fick jag goda råd av Nina att tänka på under ritten. Vi skulle bara gå in och göra vårt jobb och ha roligt. 
 
Själva programmet gick riktigt bra! Han kändes superfin rakt igenom faktiskt, framåt hela tiden och tyckte verkligen det var roligt! Dock hade vi en hel del otroligt kostsamma missar, som jag får ta på mig till 100%. I första travlägningen ville jag lite för mycket och det blev galopp, vilket gav oss en trea på mellantraven och en femma på ö.g eftersom vi inte kunde visa den från mellan till samlad. Han har ju bevisat sista dagarna att han faktiskt kan öka traven, men jag borde ändå ha safeat lite. Skolorna var inte klockrena (fick trots det 7 på alla utom vä sluta där vi fick 6) och i första enkla bytet översamlade han sig och piruettgalopperade tre steg in i skritten istället för att sakta av, vilket gav en femma (koeff.). Efter den kommande galoppökningen blev det dock lite trassel. Långt ifrån den sortens trassel vi hade i våras, för några stopptendenser var det inte tal om. Men han blev lite spänd i upptagningen till samlad galopp, vilket resulterade i att vi inte kunde hitta flytet i traven innan det var dags för ny galopp. Det i sin tur resulterade i sisodär tre felfattningar direkt efter varandra.. 4 - 2 - 3 på de punkterna vi hann passera innan vi kom tillbaka på rätt köl igen. Det gjorde också att vi fick en femma på framåtbjudningen under allmänna intrycket. 
 
Trots att resultatet landade på 60,2%, så känns det som en enorm seger! Royne tyckte det var roligt att gå inne på banan, och jag satt nog och log genom hela programmet. 
Nina fick skälla och berömma om vartannat efter programmet, men jag tror nog att även hon var nöjd med utvecklingen sen i våras! Jag är iaf sjukt nöjd, och grymt taggad på att starta igen nästa helg. Då bär det av till Lurbo för en MsvC, och inför den tävlingen behöver jag nog inte drömma mardrömmar om att jag ska rida på 36%.. ;)
Nej men aldrig tidigare har jag varit så stolt över mig och min häst! Vi visade alla där att vi är back in business igen, även om de som stirrar sig blinda på resultatlistan säkert fortfarande tror att min pärla är ett istadigt monster som har ont i hela kroppen!
 
Film har jag också, ska se om jag kan lyckas få in den i datorn så att jag kan visa er. Pappa fotade även en del, men jag har inte hunnit ladda ur kameran.
Så länge får ni en fantastisk (hmm..) mobilbild på min fantastiska häst.
 

Redo för tävling!

Godmorgon på er!
Idag vankas som sagt tävling i Vallentuna, och vi är riktigt taggade. Eller ja, Royne vet fortfarande inte att vi ska tävla..
Igår fick han gå ett väldigt kort pass i ridhuset, ville bara känna av honom så att jag hade honom med mig. Men han känndes fin och då ville jag hellre spara på energin till idag! 
Nu ska jag ta en prommis med Kennie, hoppa in i duschen och sen åka till stallet och fixa allt. Håll alla era tummar 15.31 är ni snälla! ;)
 
Första tävlingen med Roynis, oktober 2011

Plötsligt händer det

I onsdags skrev jag på Facebook att mina hästar var helt fantastiska. Idag var de, om möjligt, ännu mer fantastiska!  Känns så sjukt att jag har två så fina hästar att rida på. 
 
Började denna dag med att få ett sms av Maria som hade morgonfodringen, där det sotd att Roy hade varit lös i stallet i natt. Min boxdörr är lite svår att stänga, och kvällsfodraren hade uppenbarligen inte stängt den ordentligt.. Men Royne verkade må bra imorse iaf. 
Jag red ett pass på Laban på morgonen. Han var lite väl spänd till en början, men coolade ner sig ordentligt utan att tappa den där bra nerven som jag vill att han ska ha. Överlag så var han riktigt fin hela passet! Han travade balanserat (jag får honom ofta så överilad i traven och han travar då inte i balans..) och lät bli att sätta allt för mycket tryck. Han skulle ta skänkeln, men inte gå i sin största trav. I galoppen var han otroligt påverkbar och dummade sig inte alls. 
Jättenöjd med honom! Är så sugen på att rida imorgon också, men tyvärr hinner jag inte så han ska få longeras. Dock mår han ju bra av det också, men tråkigt för mig hehe! 
 
Royne gick lektion för Emma på eftermiddagen. Igår köpte jag nya sporrar för 600 jäkla spänn, så fan ta Roynis om han inte tänkte springa idag ;) Jag började med att rida fram lite på utebanan eftersom det är framridning ute på söndag. Jag har ju haft lite svårt med att rida på kandar utomhus, men idag gick det väldigt lätt. Tanken var att Emma skulle komma ut när hennes lektion innan var slut, men jag kännde mig klar ute innan hon hann komma. 
Väl inne taggade jag igång honom lite och han känndes riktigt bra. Efter fem minuter tyckte Emma att vi skulle rida igenom programmet inför helgen. Sagt och gjort, släppte spöt och hästen bara gick av sig själv ändå! 
Själva programmet gick otroligt bra. Han känndes så jäkla fin! Framåt, villig och framförallt så jäkla glad! Emma sa också att hon tyckte han såg så glad ut, och att hela hästen ser så mycket sundare ut nu. Han har rundat till sig utan att vara för tjock och pälsen glänser i kapp med solen! 
Så himla nöjd, och så jäkla taggad inför tävlingen! ååååh jag vill bara rida mer och mer och mer och mer!!!!
 
Imorgon ska Laban som sagt longeras, Royne ska gå ett lätt pass på förmiddagen och jag ska ut och galoppträna med Fiffan! Bra dag med andra ord, som ska avslutas med världens bäste militär-Frida på middagsbesök! 
 

Senaste ridpassen - Laban

Söndag: Laban vilade och gick på promenad som vanligt med Josephines föräldrar.
 
Måndag: Skrev lite kort om det ridpasset tidigare, och har egentligen inte så mycket mer att säga om det än vad jag hade då. Men Labisen känndes fräsch och framåt, lite stel i vänstersidan men annars fin. Efter lite jobb med att få loss den sidan så blev även det bra. Det var ju första "riktiga" riddagen efter vilan, så red inte särskilt länge.
 
Tisdag: Blev nattpasset för Labans del, eftersom jag tränade Royne först och skulle rida Laban efteråt. Men då fick vi å andra sidan vara nästan helt ensamma. Men lillen var riktigt duktig. Emma var i ridhuset och hade lektion, så hon kollade på honom lite snabbt och tyckte han såg riktit fräsch ut. 
 
Onsdag: En riktigt bra riddag denna dag! Först Royne som gick som tåget på morgonen, och så Laban som gjorde ett riktigt kanonpass på kvällen. Kändes mjuk och fin i kroppen, lätt för hjälperna och allmänt jättefin! Kunde hålla en bra takt genom hela passet och arbetade på super. Riktigt, riktigt nöjd med honom! Är så himla taggad på att få igång honom ordentligt nu. 
 
Torsdag: Vilodag som vanligt för pållisarna. Förösker låta båda vila torsdag och söndag, förutsatt att de inte ska tävlas på lördagen. Söndagar är jag ju ledig och Josephines föräldrar har hand om L, och torsdagar har jag halvdag så då är det skönt att inte ha sjuttioelva timmar kvar i stallet efter jobbet. 
 
Imorgon blir det ett dressyrpass på morgonen. Ska försöka få med mig Maria på en uteritt i nästa vecka, så att Lillemannen får springa lite i skogen. Tror han skulle uppskatta det väldigt mycket! 
 
Har ju inga bilder på Laban.. Måste få med mig mamsen att fota honom någon dag! 

Senaste ridpassen - Royne

Söndag: Var som sagt hos Nina på Lejondal och tränade i söndags. Jag värmde upp honom själv och han kändes faktiskt ganska bra, sökte sig rätt i handen och bjöd på framåt redan från början. När Nina kom så fick hon sitta upp och rida lite, och det första hon kommenterade var att det fjädrade till i ryggen på honom när hon fattade galopp! En positiv start med andra ord! Hon red igenom honom lite åt mig och sen satt jag upp igen. 
Vi började med galoppen där han skulle vara kvick och ärligt framåt utan att gå på för mycket. Jag måste hitta ett läge där jag har mycket tryck i honom utan att det går för fort, men samlat helt enkelt utan att tappa bakbenen. Det är lättare sagt än gjort med den där kilometerlånga kroppen min häst springer runt med..! 
I trave jobbade vi med mycket skolor, och jag blev även tvungen att rida utan ett spö i handen för att känna att han verkligen bjöd ärligt. Då segade han ihop sig, och jag släppte tyglarna, klämde med benen och hängde mig bakåt.. Wehåå! Men efter ett par tips och råd från Nina så gick det betydligt bättre. Nina sa också att det verkligen inte såg dåligt ut när hon skrek på mig att han måste mera framåt, snarare ganska bra. Men vi vill ju ha en marginal att jobba med, eftersom vi båda vet att det alltid blir lite svårare och lite segare inne på tävlingsbanan. Kan vi då få i ytterligare en högre växel på träning så kanske vi kan få en lagom växel på tävling. Så nu ska här ridas med olika sorters sporrar / utan sporrar och med/utan spö - allt för att han ska vakna för mina ben! Jag är ju lite lat av mig och rider alltid med både sporrar och spö när vi dressyrar, just för att det inte är lika jobbigt då.. (a)
 
Måndag: Vilodag för min pärla, så vi tog bara en promenad 
 
Tisdag: Red lektion för Emma på kvällen. Kandaret på och även ett par lite längre sporrar än de jag har vanligtvis. Och jag kan lova er att han gick som ett spjut! Herrejisses! Jag fick ju sitta och bromsa, och det mina vänner är en känsla jag nog inte många gånger har fått uppleva på min häst. 
Som sagt så hade vi en väldigt fart, vilket gör allting sååå mycket lättare. Han måste liksom få ha lite fart från början för att hitta en ärlig bjudning. Dock har vi inte riktigt kommit till det läget att jag kan få honom 100% lösgjord när vi har den farten, men prio ett är att han springer. Eller nej, prio ett är att han tycker det är roligt, och det kan jag lova att han tyckte i tisdags. Vi började med att göra galoppslutor på volten, för att sedan göra galoppslutor på diagonalen. Högerslutorna är lite svåra (både i trav och galopp), medan de till vänster blev riktigt bra. Jag kunde även påverka tempot i vänsterslutorna.
Därefter övergick vi till att jobba med rörelserna som ingår i MsvC-programmen - förvänd galopp och enkla byten. Fokusen låg på att jag skulle ha honom supersamlad innan enkla bytena, för att bytena skulle bli så perfekta som möjligt. Och bra blev det minsann! Gjorde även några galoppombyten som blev kalas åt ena hållet och halvdanna åt andra hållet. Men det är inget fokus på bytena just nu, eftersom de ändå inte ingår i de klasserna vi tävlar. 
I traven red vi skolor och avslutade med ett par ökningar på diagoalen. Första ökningen var långt ifrån en ökning, andra var helt okej men då red jag lätt (tycker det är lite jobbigt att sitta hehe..) och sista ökningen tvingade Emma mig att sitta ner. Hej vad det gick! Hon sa att det var den bästa längningen hon sett oss göra. 
Nöjd och glad ryttare skrittade av sin fantastiska häst efter passet!
 
Onsdag: Red ett pass i ridhuset på morgonen på tränset utan graman och med de vanliga, lite kortare, sporrarna. Hade i förra veckan ett ganska intressant samtal med eva om huruvida hästarna påverkas av vilken tid på dygnet man rider. Jag har ju kommit fam till att min häst inte trivs med att skritta fram 06.30.. Nu var ju klockan förvisso 08.30, men fortfarande innan hagvistelse. 
Trots det sprang han som tåget även denna dag! Härliga häst! Kan inte längre bestämma mig om det är lättare att rida på träns eller kandar längre, tycker han är lika fin på båda. Kanske lite mjukare på träns, men blir lite "vingligare" med det. Jobbade egentligen mest med mig själv - Sitta rakt, omvridna händer, inte klämma med benen, slappna av i rumpan/låren. Riktigt nöjd med både mig själv och pållis! 
 
Torsdag: Vilodag för pärlan, så jag och mamma tog en prommis med hästarna.
 
Är hittills så otroligt nöjd med den här veckans ridning! Imorgon blir det lektion för Emma igen. Tänkte rida fram på utebanan eftersom det är framridning ute på söndag.. 
 
Åh vad jag längtar! 
(Royne på Lejondal, april 2012)

Nya stövlarna

Det önskades bild på mina nya stövlar, så här kommer en på skönheterna som ellen tog häromdagen! 
 
 

Levnadstecken

Dagarna går i ett, som vanligt. Känns som att jag har jobbat ungefär tre dygn i sträck, men imorrn är jag ledig. Dock har jag en miljon saker att göra som jag inte hinner göra i vanliga fall. Ingen rast och ingen ro här inte!
Ska försöka skriva ihop ett inlägg om de senaste dagarnas ridning imorgon, men kan skvallra om att båda hästarna är på hugget och känns så himla fina!! :D
Nej nu måste jag skynda mig upp och duscha för att sedan parkera i sängen framför Greys Anatomy!

Hard work

Har jobbat själv hela dagen, vilket innebär att man inte har en lugn stund över. 
Jag red ett lätt pass på Laban i ridhuset på kvällen. Han känndes faktiskt jättebra, trots att han vilat så pass mycket nu. 
Skrittade ut först och sen joggade vi 25 minuter i ridhuset. I början var han ju lite stel, men när han blivit lite varm i kroppen så känndes han kalasfin. Tror inte det var något allvarligt han drog på sig för två veckor sedan, och uppenbarligen gjorde vilan honom gott. Så nu sätter vi igång och kör på en tid, och blir det sämre igen så får han helt enkelt kollas upp då! 
 
Imorgon jobbar jag också själv, iaf större delen av dagen. På kvällen ska båda pållarna ridas, vilket innebär att jag kommer komma hem typ mitt i natten. Men det är det värt, för jag längtar verkligen (har ju inte ridit honom på en hel dag!!) efter att få sitta på min fantastiska Roynis igen. Och Laban går inte av för hackor (säger man så?) han heller ;)
 
Har precis tryckt i mig alldeles för mycket middag och tänkte inta sovläge snart! Uppstigning 05.00 imorgon som vanligt! 
 

Söndag

Har varit ledig idag, men ändå inte haft en lugn stund.. 

Åkte till stallet vid 9 imorse, gjorde iordning Roynis och åket till Nina på Lejondal för att träna (återkommer med hur det gick, men kan viska lite att jag har en väldigt fin häst..). Tillbaka till stallet och snabbt förbi hem för att lämna Kennie. Sen åkte jag och mamma till Ikea och stannade för att handla mat på vägen hem. Sen direkt tillbaka till stallet för att natta pållarna och kom hem precis lagom till Solsidan. 
Mina lediga söndagar.. eller nåt! 
 
Är stört trött och börjar kl 6 imorrn, wehåå! 
imorgon ska fina Roynis få vila och Laban ska sättas igång igen. 
 
Mina fina pojkar på promenad igår! 

Fina hästar!

Igår började jag vid 12 och hann rida Royne ett pass i ridhuset innan jobbet. Kandaret åkte på och då brukar det visa sig väldigt tydligt om han är med mig eller inte. 
Jag hade dock turen på min sida, och han känndes ganska fin faktiskt! Fick även en kommentar i ridhuset om att det var så stor skillnad på honom och att hn såg så mycket gladare ut nu än tidigare. Kul! 
Laban skrittade jag en sväng uppsuttet på kvällen. Skrittade i nya stövlarna, bananas vad oskönt det är! 
 
Idag började jag kl 10 och red Laban innan det. Han har ju vilat i över en vecka, så jag provade att sätta igång honom nu. Han känndes lite stel första varvet, men sen kom han igång och känndes precis som vanligt! Skönt! 
Han vaccinerades även idag, så efter helgen ska han igång igen som vanligt. Ska bli roligt att äntligen få börja rida lite på båda pållarna! 
Royne gick lektion för Emma på eftermiddagen, och gjorde det riktigt bra! Superfin kändes han faktiskt.
Först var han väldigt styv och stel, så vi inledde med at bara få honom att vilja gå framåt. Vi lyckades riktigt bra, oh när jag sedan skulle göra en övning för att få honom att suga på i 10m volter i galopp så ville han bara fram, fram, fram! Det är ju hela tiden ditåt vi strävar - att han bara ska tänka och vilja framåt. Övningen gick ut på att jag skulle rida i kort galopp halva långsidan, i svag öppna, för att sedan lägga en 10m volt mitt på långsidan och sedan öka ur volten. Efter bara några volter ökade han helt av sig själv! 
Över lag kändes han verkligen superfin. Han biter sig fast lite i vänstertygeln, och jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att få honom att släppa det helt, så Emma ska hjälpa mig att rida honom lite så får vi se om det blir skillnad. 
Summa sumarum: Supernöjd! Det var ju trots allt första träningen på cirkus en månad. Jag har ridit på kandaret en gång efter vilan, och bara det brukar göra det hela 10 ggr svårare. 
 
Imorgon ska båda hästarna skrittas, Royne eftersom det är lägligt med en vilodag och Laban efter vaccination. På söndag ska Royne antagligen få åka till Lejondal och träna lite. Han blir ju så svår när vi kommer bort från Hogsta.. Har fortfarande inte nämnt för honom att det är tävling nästa helg, och tänker inte göra det förens vi har lastat ur på plats! 
 
Nu sova, imorgon jobb och sen middag med min bäste Frida som är hemma över helgen från Boden ! Wehåå! 
 

Pain..

I februari beställde jag ett par nya ridstövlar. 
I maj var de äntligen klara och jag fick hämta hem dem.
I dag kännde jag att det var läge att kanske börja rida in dem..
Ajajaj..
Skrittade ut en timme på Qui med stövlarna på. Det var inte skönt, men det gick. 
På kvällen fick Labis gå en promenad i ridhuset, eftersom det spöregnade utomhus. Royne skrittade jag uppsuttet, bara för att skritta i stövlarna. Han jobbade iaf på bra. Jag passade på att rida ordentligt i skritt när jag ändå satt på och skrittade, så att han kanske känns lite mer loss imorgon. 
Imorgon blir det iaf ett dressyrpass. Jag jobbar halvdag så jag börjar 12. Får se om jag rider honom på förmiddagen innan jobbet, eller om jag tar honom efter.
 

Lite trött..

..Eller helt slut! Landade innanför dörren alldeles nyss och tänkte avsluta denna dagen typ här och nu.
Laban har fått springa lite idag, och det var stor skillnad från i onsdags. Dock vill vi vara på den säkra sidan och låter honom vila ytterligare ett par dagar.
Royne gick som tåget på kvällskvisten! Riktigt duktig var han. Gramanen gick sönder mitt under passet (inte pga att jag drog hårt i den.) så det var bara plcoak bort den och rida det stora skeppet utan! Men han var riktigt mjuk och fin hela passet. Möjligtvis att han hade kunnat vara lite kvickare i kroppen, men det kan ju ha att göra med den lite smått sega piloten också..!
Imorgon börjar jag tidigt, men tänkte hinna promenera med Laban på morgonen. Royne ska gå lektion om det är bra väder (så vi kan vara på utebanan eftersom det är kurs i ridhuset) och annars får han också vila imorgon. Han har gått så bra nu i två dagar, så det gör inget om det blir vilo.


RSS 2.0