Planen med Jasper

Även om Jasper nu är min häst så har han fortsatt gå lektioner på ridskolan den här veckan, och kommer forsätta även under nästa vecka. Vi gjorde så för att göra det hela lite enkelt. Ridskolan blir ju en häst kort om han försvinner från en dag till en annan, och dessutom rider de flesta grupperna ut nu och betar på ängarna. Så ja, det kändes enklast så. 
Jag rider ju fortfarande mina dagar (även om det bara blev en "riktig" lektion den här veckan i och med att hoppningen i onsdags inte blev så mycket av), de är ju betalda och klara. 
 
Men om en vecka åker Jasper på sommarkollo. Våra lektionshästar åker på bete i mitten av v 25, och eftersom jag jobbar sent måndag och relativt sent tisdag så åker vi redan på söndag för att inte riska att han blir ensam kvar i stallet. Vi är ju kvar och jobbar några veckor till, men helt utan hästar. 
Så på söndag flyttar Jasper ut till Lejondal för sommarlov. Han kommer först få stå hos Nina och sen i ett annat stall på gården. Anledningen till att det blv just Lejondal är främst för att jag behövde någonstans att stå med lite kort varsel (allt blev ju klart i måndags och jag behöver ju flytta på söndag.. ), och jag visste att Nina antagligen skulle ha en box ledig. Jasper ska ju inte tränas så mycket under sommaren, men är han så igång i slutet av juli att jag kan rida lektion så har ju Nina tränat oss ett par gånger tidigare. Dessutom så håller Carro till en del där ute, vilket innebär att jag kan få lite hjälp med Jasper om jag är borta. Så det är ju guld värt! Han kommer att vila helt första veckan, och därefter hållas igång med lätt jobb ett par dagar i veckan. Ambitionen är att kunna rida 4-5 dagar i veckan, varav 3 dagar är ute i skogen. En dag i veckan kommer jag jogga honom på banan/ridhus, mest för att stämma av att allt är under kontroll. Dock får vi se om den här planen kommer att hålla, han är så väldigt känslig mot mygg och knott så det knappt är möjligt att vara ute när det är som värst. Men det är iaf planen, och blir det en riktig regnsommar så kanske han får jobba lite inomhus oftare. Jag kommer även försöka variera ridning med lite tömkörning för att på bästa möjliga sätt bygga upp honom. 
 

Min fina Roynis stod en sommar på Lejondal för några år sedan.
 
 
Självklart hade jag gärna sett att han gick på bete och ändå hölls igång lite, men dessvärre tror jag inte att han riktigt klarar det. Han är som sagt väldigt känslig mot flygfän, och dessutom får han eksem. Till råga på allt så har han ju lite svårt att lägga på sig, och jag har en känsla av att just bete inte är hans grej. Han behöver nog kunna stå på box på nätterna och fodras med hö och krafftfoder. 
 
Målen då? Mjo, tro det eller ej men några sånna har jag faktiskt inte satt. Ännu... ;) Nej, men jag är helt inställd på att det här kommer få ta den tid det tar. Det är en fin häst med goda förutsättningar, men han behöver stärkas och byggas upp från grunden. Och av helt förklarliga själ har han ju inte riktigt fått den möjligheten som lektionshäst. Inget konstigt med det. 
Vi kanske spenderar hela hösten med att bara rida i skogen, klättrar i backar och tömkör. Eller så tränar vi dressyr och rider ut några dagar i veckan. Who knows? 
Det viktigaste för oss båda nu är att vi inte sätter så hög press på oss själva. Han behöver tid och jag behöver göra slut med prestationsångesten! Antagligen kommer det komma perioder då jag ställer för höga krav på oiss båda, det är jag helt säker på. Men jag ska göra mitt bästa för att det inte ska bli så. 
 
 
Det ska bli så otroligt roligt att få göra den här resan med den här kompisen! Det kanske går åt pipsvängen, eller så går det strålande bra. Man vet inte, men någon gång måste man våga chansa också. Han är lite defekt och har sina skavanker, och skulle han i längden inte hålla så är det så. Även om han för mig är värd mer än alla pengar i världen, så har inte jag lagt ner varenda sparad krona på honom. Och då är även risken värd att ta. Den här gången har jag handlat med hjärtat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0