Dagens veterinärbesök!

John kom vid lunch idag och kollade på Dandy. Dandy markerade lite på varje ben ungefär. Hovlederna fram, kotorna runt om och knälederna bak + ryggen. Så vi behandlade allt det. Så nu ser schemat ut såhär:
Söndag: Skritt 2x20 minuter
Måndag: Skritt 2x20 minuter
Tisdag: Skritt 2x20 minuter
Onsdag: Skritt 2x20 minuter
Torsdag: Skritt 20 minuter + 10-15 minuter longering
Fredag: Skritt 20 minuter + 10-15 minuter longering
Lördag: Skritt 20 minuter + 10-15 minuter longering
Söndag: Rida som vanligt igen

Så det känns rätt bra ändå, och dessutom är karensen precis så att vi kan åka till Högbo :)
John tyckte iaf att det såg väldigt mycket bättre ut och att det inte var så mycket i varje ben som behövde behandlas, men vi tog det lilla iaf. John berömde också Dandy för att han var så välmusklad och fin i kroppen. Dessutom sa han att han såg 3 år yngre ut nu än vad han gjorde när han såg honom första gången i våras och att han verkade så himla mycket piggare och gladare nu! Så det var ju kul att höra iaf :) Så han sa att kunde Dandy bara hålla sig såhär fin i kroppen nu så skulle det nog inte uppkomma så mycket hältor av den anledningen (att han blir tjock och omusklad och inte ens orkar bära sig själv)!
Så ja, det känns ganska bra iaf! Jag gillar att John inte tror på att hästarna blir bättre av att vila en månad, utan av att röra på sig! För Dandy blir mycket bättre av att röra på sig! Första gången vi behandlade honom så longerades han 15 minuter om dagen i en månad. Då tappade han varenda muskel i hela kroppen och sen när jag skulle börja rida igen så orkade han ju varken bära sig själv eller mig, så då blev han halt och hann liksom aldrig komma igång innan han blev halt igen och igen och igen. Det är först de senaste gångerna som det verkligen har hållt sig, och det är ju för att John har sagt att vi ska rida på ordentligt nästan på en gång. Då hinner Dandy inte tappa muskelerna och håller sig i fint skick. Den här gången är det ju faktiskt mer än två månader sen vi behandlade sist och han har verkligen hållt sig fräsch hela tiden ( utom sista veckan).

Vore roligt att veta - Vad har ni för syn på behandlade hästar? Ska dom vila länge och sen sättas igång långsamt eller ska man göra som vi gör med Dandy (vila några dagar och sen sätta igång lite ordentligt)? Då pratar vi alltså skador som Dandys, alltså ömma kotor, hovleder osv!


Dandy under igångsättning efter sista behandlingen i höstas!


Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag tror som du och John, kanske för att jag haft ute John till Achilles tidigare. Dessutom behandlade han ju då Achilles som vid tillfället var 22 år och jag tycker inte att man ställer av en så gammal häst...inte ens när han skulle vila så var han helt avställd eftersom han blev så stel då, utan om han hade en viloperiod så arbetade vi honom i skritt.

2011-02-05 @ 22:16:05
URL: http://lilatiger.blogg.se/
Postat av: Johanna

Så här gjorde jag efter kotledsinflammation:

jag skrittade för hand 2 veckor, skrittade 2 veckor uppsuttet, började sen trava något varv och utökade lite varje dag för att sen efter någon vecka börja galoppera något varv. Tog ganska månag veckor att få pollen frisk men peppar peppar han pollen hållt sig frisk sedan i våras :)



Jag sätter igång långsamt och på så mkt raka spår som möjligt, volter unviker jag..

2011-02-05 @ 22:51:09
Postat av: fanny

tycker oftast att hästen ska vila lite om den har inflammationer i kotor osv men funkar det bättre att inte vila så kör på det liksom, alla funkar olika o det beror väl kanske lite på orsaken till inflammationerna också och hur hästen rids sen.

2011-02-06 @ 09:11:34
Postat av: Mie

Jag har inget "emot" att behandla hästar, dock skulle jag fundera lite om jag var tvungen att behandla min häst ofta...(dvs flera ggr om året).



Har ni några funderingar varför Dandy måste behandlas såpass ofta som han gör?

2011-02-06 @ 16:32:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0