Bilder: Nyköping 23/10 2011

Här är alltså bilderna från vår första tävling tillsammans!
Min handställning suger.
Min sits suger.
Men jag har världens finaste häst <3


Visst är han allt ganska läcker?!
Alla bilder är fotade av Pellen!


Dagens ridpass 31/10 2011

Åh vad han är bra, min fina häst!
Red lektion för Emma på kandaret idag, och efter en vecka på träns känndes det inte alls nå bra med kandaret på.. Under uppvärmningen var han jättejobbig. Men precis som vanligt blev det en helt annan häst när han fått en skrittpaus.
När vi sedan började själva lektionen känndes han superfin! Bra i formen och jag hade ett sug fram redan från början. Så vi drog igång med skänkelvikningar ganska snabbt och det gick mycket bättre än i fredags! Hade ett bättre flyt och han tog skänkeln mycket bättre.
Vi red även igenom programmet inför helgen. Överlag så gick det väldigt bra! Lite småmissar här och där och lite slarv från min sida, men i det stora hela hade vi ett bra flyt och fick till det mesta. Det här programmet passar oss nog bättre än det vi red förra helgen (MsvC:2), linjerna är lite mer gjorda för oss. Främst så är galopprogrammet lättare här eftersom det görs på en lite större yta så att säga. Det är inte lika snäva svängar i förvända och de enkla bytena kommer ur rättvänd galopp. Vi har lite svårt med ryggningen, men det blev bättre när jag red programmet. Det känns verkligen som att han skärper till sig när han märker att han går program (eller så är det kanske piloten som gör det?). Sen har han inga 9-mässiga travökningar, men han vinner poäng på att han gör fina övergångar samlad trav - mellan/ökad trav - samlad trav. Men jag börjar ju lära mig nu vilka punkter jag kan vinna poäng på och verkligen se till att jag får till de rörelserna.
I det stora hela så är jag jättenöjd med dagens träning! Vi provade att sätta kindkedjan ett "hål" hårdare och fick honom då 100 gånger lättare i handen!

Imorgon ska han få gå ett pass på morgonen. Tänkte rida ut en sväng först och sen rida i ridhuset. Sen ska vi faktiskt åka iväg till hovsagaren med honom så han blir fin om tossingarna :)


Jag skulle inte tacka nej..

.. till den här smått fantastiska dunjackan från GPA!
Har gått och spanat, kännt och klämt på den x antal gånger på Stockholm Ridsport sista tiden..
Den faller mig precis i smaken! Dock går den loss på närmre 5000 kr..
Har googlat som en idiotas för att hitta jackan på nätet, men kan inte hitta den någonstans. Tillslut så hittade jag en bild iaf på Hippsons Prylblogg.
Men som sagt så går den iaf att köpa på Stockholm Ridsport.


Bilden kommer härifrån!


Pics.Nu är det upp till er; Vill ni se mer?!


Problem med kommentarerna?!

Fick ett meddelande på Fb att det inte gick att kommentera på bloggen..
Tydligen så har jag spamskydd, men jag vet inte hur jag isf fått sit då och ännu mindre hur jag ska få bort det?!
Jag var tvungen att testkommentera från min telefon, men då funkar det alldeles utmärkt..
Är det fler som har samma problem? Eller är det någon som vet hur jag får bort spamskyddet?!

Stall-appen..

Snart kommer vi inte längre behöva namnskyltar, foderstater och täckeskort - allt finns i telefonen!
Tidningen Ridsport

Dagens ridpass 30/10 2011

Vissa dagar borde man verkligen inte ens försöka sig på att rida.. Idag var en sån dag.
Jag var så himla trött och hade helt slut på energi när jag kom till stallet. Men jag hade bestämt mig för att rida dressyr och stod fast vid mitt beslut! Maria försökte få med mig på en uteritt, men nej idag var en dressyrdag! Såhär i efterhand ångrar jag ju att jag inte hängde på henne ;)
Roynisen var spänd idag och ville inte riktigt släppa efter, och det i kombination med min pigghet var ju ingen dunderkombo.. Så jag red tills det känndes okej och sen gav jag mig och skrittade ut.
Vi mötte en traktor när vi var ute och skrittade, och då blev Royne lite dum. Jag tycker det räcker nu med att han ska hålla på och fjanta sig, han har testat mig tillräckligt. Så jag sa åt honom en gång på skarpen, varpå han bockar. Men det roliga med det var att han bockade så mjukt och långsamt, så jag kunde bara sitta kvar i samma position och följa hela hans rörelse lixom! Haha! Sen kunde vi lugnt skritta hem igen.

Medan jag var ute och skrittade så tänkte jag verkligen på ridpasset, varför hade det gått som det gjorde och kunde jag hitta någonting som faktiskt var bra? Jag kom fram till massa bra anledningar till varflr det gått som det gjort och faktiskt hittade jag en sak som hade gått bra; Jag kunde rida en hel långsida i höger galopp och ha honom spikrak i kroppen! Wohoo framsteg! Han vill ju gärna böja sig som en banan i kroppen och lämna vänsterbogen utanför ridhuset, så att jag kunde hålla honom helt rak en hel långsida var ju faktiskt ett framsteg! :P

Imorgon ska jag iaf rida lektion, så då kan vi ju jobba igenom det vi inte fick igenom idag!

<3
Såhär gör en sann jäntleman (gäntleman(?)) när man låter boxdörren stå öppen!
Väluppfostrad herre!


Ponnykulturen

Under det här året har jag startat ett par regionala och en nationell tävling på ponny. På häst har det ju totalt sett i hela mitt liv bara blivit en tävling än så länge. Dock kan jag säga att det är så sjukt stor skillnad på att åka på ponnytävling jämfört med hästtävling.
För det första så känner alla varandra på ponnytävlingarna! När vi åkte iväg med Royne förra helgen kännde jag knappt igen ett enda namn på startlistan.. När jag tävlade ponny kännde alla som sagt varandra, alla hejade på varandra och gladdes åt andras framgångar. På häst blir allt så seriöst på något sätt! Framförallt så är åldersspannet så mycket större på hästtävlingar.

Jag upptäckte faktiskt en till sak som verkligen skiljde sig mellan ponny och häst - utrustningen! Jag tror inte jag såg en enda ponny med fula knoppar och urtvättat schabrak. Jag vet inte hur många timmar ryttarna (eller kanske deras snälla mammor?!) hade lagt ner på att få ponnyn så perfekt som möjligt?! Jag ska väl inte klaga, för jag både var och är precis lika noggrann när det kommer till tävling! Jag såg aldrig en ponny med ett enda litet hårstrå stick upp ur en knopp eller en oklippt svans. Då pratar vi alltså regional ponnytävling, La:p1, vilket är precis samma nivå och svårighetsgrad som en regional MsvC på häst.
Även när det kom till ryttarnas utrustning så var allt perfekt på ponnytävlingarna. Stövlarna var så blanka att man kunde spegla sig i dem och handskar inhandlades det nya när det inte gick att tvätta dem kritvita längre!
För att inte tala om ponnyryttarnas håruppsättningar.. Dounat, hårnät, vanliga hårnålar, blingade hårnålar, hårspray, stora snoddar, pärlsnoddar.. You name it! Ponnyryttarna kan inte rida om håruppsättningen inte är perfekt!

När vi va och tävlade med Royne fick jag mig nästan en mindre chock! Ryttarna hade nog inte lagt ner timmar på att få hästen så ren som möjligt, manarna var inte pedantiskt klippta för att inte ett enda hårstrå skulle sticka ut, stövlarna var rengjorda min inte putsade så att man kunde spegla sig, handskarna var så utnötta att de inte längre var vita, schabraken var urtvättade och tillomed för små i vissa fall och framförallt såg jag nog inte en enda dounat-uppsättning! Hästryttarna har väl insett att man inte rider bättre bara för att man har spegelblanka stövlar eller en blingad håruppsättning.

Det är verkligen en ponnykultur att lägga flera timmar på att få häst och utrustning så snygg som möjligt! Hästryttarna nöjer sig med att håret inte är ivägen och har ett sammetshårnät runt den lilla bollen i nacken. Jag tycker ju dock det är snyggt med läckra håruppsättningar och blanka stövlar, så även fast jag numera tävlar häst så kan jag inte riktigt lämna ponnykulturen! Man behöver inte överdriva, men i rätt mängd tycker jag det är snyggare när man har lagt ner lite mer tid på sig själv och hästen.

Och glöm inte;
Kan man inte vara bäst så kan man alltid vara snyggast!

Vad säger ni? Är den s.k Ponnykulturen överskattad eller är det bara roligt?


29/10 2011

Idag min kära vänner har jag kört lilla bilen hela vägen både till och från stallet! 4 rondeller enkel väg (och då tog vi ändå genvägen så jag slapp brommaplansrondellen..)! Kungligt bra!! :D
Jobbade 10-17 och tog hand om Roynisen under dagen. Han fick vila idag så vi tog en promenad. Egentligen hade jag tänkt låta honom vila imorgon, men eftersom jag jobbade idag och är ledig imorgon så vart det ju lättare att han ilade idag och får gå imorgon! Han var iaf helt galet pigg, så jag vet inte riktigt om jag vill veta hur pigg han kommer vara imorgon..

Skyndade mig hem efter jobbet för att hinna träna innan jag skulle möta upp mina kära vänner Fritte och Erkan i Vällingby. Vi käkade middag och drog oss sedan mot bästa Carro för some serious lördagsmys! Lika trevligt som vanligt! Fritte och Erkan ville åka hem vid 12, och eftersom jag inte ville gå till bussen själv så fick jag snällt följa med dom då. Dock hade jag missuppfattat när min buss skulle gå, så jag satt ute i ödsliga Hässelby alldeles ensam miss i nassen! Forever alone. Haha!

Imorgon har jag absolut ingenting planerat, förutom att jag ska åka och rida Royne mitt på dagen. Ska nog åka till Sthlm ridsport också för att byta sadelgjorde vi köpte häromdagen eftersom den var för kort.


Svar;

Anna om Dagens ridpass 28/10 2011:
Hej!
Här kommer några frågor som jag hoppas du har tid att svara på =)
Har du några syskon, känns som ett ensambarn =)?
Jag drömmer om en egen häst!
Vad kostar det ungefär, allstå hur mycket ska man räkna med per månad?

Älskar din blogg!

Hej!
Ja, jag har faktikst en bror, men han bor inte hemma längre. Så ensambarn är jag inte, men jag är enda barnet hemma om man säger så!
När det gäller kostnaderna så beror allting på vart du väljer att stå uppstallad och hur mycket du väljer att göra / inte göra själv. Jag har ju valt att stå på Hogsta, och det är inte Stockholms billigaste anläggning, men för mig är det värt det! Dock jobbar jag ju av en del av min stallhyra och sköter allt utom in/utsläpp och täckesbyten själv. Skulle jag ha full skötsel skulle det gå på bra mycket mer!
Det finns ju absolut billigare alternativ, och oftast är ju kollektivstall billigare. Men då får man ju också räkna med att ta ett par morgonpass varje månad osv. För min del känns inte det som ett alternativ då det räcker gott och väl med de helgdagar jag går upp i gryningen för att åka till jobbet, och då får man istället lägga på lite på stallhyran! :)
Sen beror det ju lite på vart i landet du bor, Stockholm är ju t.ex. i snitt dyrare än andra städer.
Egentligen har jag faktiskt inegn riktig koll på vad en stallplats i andra stall kostar, jag vet ju bara vad vi har fått betala på de två olika ställen jag har stått på, men jag skulle tippa på att det kostar runt 4-5000 i månaden (inklusive foder). Så ni som står uppstallade i Stockholm (med omnejd (?) heter det så??); Vad får ni betala för stallplatsen och vad ingår då?

Tack! :D

Dagens ridpass 28/10 2011

Roynis fick gå lektion för Emma idag och under uppvärmingen känndes han faktiskt helt okej!
När vi fått upp fartn och igång bakkärran fick jag lägga upp stigbyglarna för att komma ner bättre i sadeln. Jag lutar mig ju gärna bakåt och släpper sittbenen åt det hållet.

Själva träningspasset inleddes med skänkelvikningsarbete. Min kära häst är ju lite lat i vissa lägen och hans pilot är ganska bra på att vara otydlig och okonsekvent.. ;) Så för att vi ska få lättare med slutorna så skulle vi idag träna skänkelvikningar för att han skulle ta skänkeln. Sålänge jag red på långa linjer så gick det bra, men när vi kortde av linjerna för att han skulle bli tvungen att flytta sig tvärare så blev det desto svårare. När jag skulle gå in på diagonalen från höger varv och alltså flytta undan vänster skänkel så missade vi totalt att han faktiskt har en vänsterbog också.. Jag har ju lite problem med att hålla koll på den där vänsterbogen, den lever gärna sitt egna lilla liv.. Det visade sig tydligt idag, för när jag väl kom in på diagonalen och började flytta så fattade han galopp istället.

För att reda ut problemet med att han började flytta sig innan han kommit in rakt på linjen så fick jag öka traven halva diagonalen och sen flytta i skänkelvikning, men tillslut kom han på det också.. Så istället gjorde vi ett par diagonaler och bara red på framåt för att han verkligen skulle suga tag. Emma stod även på mitten med långpisken, och det räckte med att han skulle se den för att det skulle bli en reaktion! Hon gjorde även ett ljud varje gång jag red förbi, och tillslut räckte det med att jag gjorde det ljudet själv för att han skulle öka traven!

För ovanlighetens skull så arbetade vi mer med traven än med galoppen idag. Galoppen brukar ju vara både lättare och svårare, så därför arbetar vi mest med den. Men nu fick vi verkligen igenom traven och han släppe efter ordentligt och jag fick ett riktigt sug fram i handen! Så jag är nöjd med min stjärna, vi börjar verkligen hitta varandra mer och mer nu!

image description


Bästa Royal!

Hinner inte uppdatera er så mycket, men Roynis var riktigt duktig idag efter ett tag!
Nu ska jag springa ut till bussen och åk mot min käre vän Carro för lite fredagsmys lixom :D StandarD!
Uppdaterar när jag kommer hem igen.
På återseende!


Roynes nattskydd

Jenny om Nytt i Roynes garderob, part 2:
Vad är det för nattbandage du har? Har du de på varje natt?

Royne har ett par nattskydd som köptes på Lyckås Ridsport för cirkus 400 kr. Märket vet jag inte riktigt, det står bara Stable Boots på dem :)
Han har sina nattskydd på sig varje natt, mest i förebyggande syfte. Han stod utan någongång och benen var lika fina som vanligt, men för att vara på den säkra sidan så har han alltid skydden på sig på natten :)


Dagens ridpass 27/10 2011

Den här dagen började hos Monster-Mats (kiropraktorn..) för en liten behandling. Min kropp hade svarat väldigt bra på behandlingen förra veckan och jag var fortfarande helt rak i bäckenet! Han knäckte loss lite i ryggen och sen var det klart. Det är verkligen en befrielse när det väl är gjort, kroppen känns så himla mjuk och rörlig efteråt haha! Faktiskt så har jag verkligen kännt att jag sitter mycket rakare nu än vad jag gjorde innan, även om jag fortfarande

Eftersom jag var hos kiropraktorn imorse så kunde jag ju inte ta stallet på morgonen, men det gjorde egentligen inget eftersom Roynis ändå skulle ridas. Så jag fick åka ut efter skolan och var där vid strax efter 17. Men eftersom jag är så himla långsam och tycker bättre om att prata än att skynda mig så var jg inte nere i ridhuset fören en timme senare.. ;)
Dock var jag helt sjukt otaggad på att rida, och framförallt var jag så sinnesjukt trött! Men hästen ska åtminstone joggas iaf, så det var bara hoppa upp och göra det bästa av situationen.
I början var han inte så rolig, precis som vanligt alltså. Men efter ett tag så blev han faktiskt fin! Släppte efter och blev riktigt mjuk. Han kunde dock ha arbetat i en något lägre form, men när ryttaren inte är på topp kan man inte förvänta sig att hästen ska vara det! Jag är ändå väldigt nöjd med honom idag, för han stressade inte upp sig även fast det var typ 10 hästar i ridhuset!
Mami var även med mig i stallet idag och hjälpte till så att det skulle gå lite fortare. Annars gör jag ju allting själv varje dag, så de dagar jag faktiskt slipper mocka är få men väldigt uppskattade!


Dags att ta det "stora steget"

4 månader efter att Dampis lämnade livet i storstaden var det dags att ta det "stora steget" att byta bakgrundsbild på iPhonen.. Dampis kommer alltid vara den bästa, oavsett vad, men jag har en ny kärlek i livet. Antagligen är det någon annan liten tjej i vårt grannland som har en bild på min älskling som bakgrund, och jag har min fina kunglighet!
Det är tur att man kan ha en bild på den låsta skärmen och en bild på "hemskärmen", för på den sistnämnda kommer Dampis alltid att stanna!


Dagens ridpass 26/10 2011

Dressyr stod på dagens schema! Jag avskyr att rida dressyr på onsdagar, för det är alltid så himla mycket folk när jag kommer ner till ridhuset.. Det är i princip alltid två lektioner samtidigt + typ 5-6 andra som rider... Inte jätteroligt! Men oftast är det bara onsdagar det brukar vara så kaosigt, så man får vara glad för det!
Roynis skötte sig iaf helt okej. Han blev dock lite tråck i traven, så som han blev för någon vecka sedan. Han blir lixom bromsig och går nästan över i passage, men istället för att stanna idag så ville han fatta galopp. Vi tog oss ur det relativt fort och kunde fortsätta träningen. Vi jobbade inte med något speciellt, utan fokus låg bara på att han skulle ge efter och bli ordentligt lösgjord vilket han tillslut blev och då avslutade jag.
Allt som allt så är jag nöjd med honom, man kan ju inte förvänta sig allt för mycket efter vilodag och uteritt så att säga :)

Imorgon ska han också få gå i ridhuset. Vanligtvis brukar han ju vila på torsdagar, men eftersom han vilade i måndags så blir det lite dumt om han vilar imorgon också. Istället får han en vilodag i helgen :)
Nu väntar lite träning för Grapes del framför Greys!


En liten sneakpeak av bilderna från helgen.. Dom kommer inom en snar framtid! Pråmiss!


Håltimme it is..

Varje onsdag har jag en håltimme på 2,5 timme innan sista lektionen. Då brukar vi faktiskt passa på att plugga lite, så idag har jag skrivit klart min bokanalys (tur det, för den ska nämligen redovisas på nästa lektion..).
Självklart har vi varit en sväng på Formaggio också, onsdagsstandarD lixom! ;)

StandarD
Marre var hungrig men ville inte visa sitt lilla face på bilden.. ;)


Det är högerregeln om gäller!

Är man van vid kaosiga framridningar så är man..
Jag vet inte om det är fler av er som lider av samma problem som jag gör..
Oavsett om jag går på tunnelbaneperrongen, i trapphuset i skolan eller bara ute på gatan bland många andra människor, så följer jag alltid högerregeln!
Jag kan bli fullständigt galen på folk som inte går till höger i trappen.. Jag går på en av Stockholms största skolor med närmre 1700 elever som ska dela på tre trapphus. Det säger ju sig självt att man sällan är ensam i trapporna. Så folk som "inte kan högerregeln" gör mig verkligen galen!
Snacka om arbetsskada!

Desamma gäller när jag tycker att folk går alldeles för långsamt, jag kan komma på mig själv med att gå och smacka lite tyst för mig själv.. Jag går förvisso alltid väldigt fort, dels för att jag alltid har bråttom men också för att jag alltid fryser!

Är det någon av er som "lider" av samma problem som jag?


Pluggdag

Enda sedan jag kom hem från stallet vid halv 11 i förmiddags så har jag suttit och pluggat! Tro det eller ej ;) Har hunnit med att läsa ut min svenskabok, skriva en bokanalys och göra min träningsdagbok till projektarbetet. Effektivitet.. eller?!
Nu på kvällen åkte jag och mamsen iväg till Stockholm Ridsport. De hade 3-årsjubileum och därmed lite finfina priser på en del produkter, bl.a. Horseware täcken! Eftersom Roynis behöver ett utetäcke med hals inför vintern så åkte vi dit för att se vad de hade att erbjuda, och hem kom vi också med ett sprojlans nytt vintertäcke! Nu blir Roynis glad :) Även en sadelgjord fick följa med hem, och som "present" fick man ett par vita lindor från Bucas! Både täcket och halsen var det 40% rabatt på, och på sadelgjorden var det 20%!

Nu sk jag ge mig ner i källaren och träna! Har inte tränat på nästan en vecka nu.. hehe!
På återseende!


Morgonstund har guld i mun!

Var i stallet vid strax innan 7 imorse eftersom jag och Maria skullle rida ut vid halv 8.
Dagens största problem var att det var sån jäkla dimma så man såg ingenting ut på åkrarna, alltså hade jag ingen aning om det stod några älgar och spanade på oss.. !
Roynis var iaf helt stört härlig att rida idag! Efter en vecka på kandar (tidigare har han varit hemsk på träns efter att jag ridit på kandaret) och vilodag igår så förväntade jag mig en gärsgårdsstolpe värre än vanligt, men icke! Han var riktigt mjuk och fin, även om vi kunde ha haft lite bättre framåtbjudning.
Vi galopperade uppför en backe 4 gånger, och Royne tyckte nog det var väldigt jobbigt för han stannade varje gång direkt när det blev plan mark.. dålig kondis.se..

På vägen hem såg vi dock en älg bara ett par meter in i skogen! Behöver jag ens säga att vi travade snabbt som attan därifrån.. ;) Dock såg nog inte älgen oss, och hästarna såg inte älgen.

Imorgon ska vi dressyra igen! Får hoppas han är lika fin då.
Nu väntar en jäkla massa pluggande.. kult..!


Promenad bland älgarna

Vilodag idag eftersom det var tävling igår.
Jag och Maria tog en promenad med Royne och Raggan. Vi gick runt Norrby, men när vi var 5 minuter från stallet såg vi två älgar stå i en trädgård och äta äpplen.. Då fick vi helt enkelt ta en annan väg genom skogen. Roynis har lite svårt med det där att gå i skogen.. Han förstår inte riktigt att man ska gå på stigen som redan är upptrampad.. Eller så är han bara en gentleman och låter matte gå ensam på stigen ;)

Imorgon ska jag och Maria rida ut på morgonen! Med tanke på hur pigg Roynis var idag så vill jag kanske inte veta hur pigg han kommer vara imorgon.. ;)

<p>Mitt hjärta &lt;3</p>


23/10 2011 TÄVLING Nyköping Rs

j idag mina vänner har jag och min fina häst debuterat på tävlingsbanan!
Det är faktiskt inte jättemånga som har vetat om det eftersom jag kände att jag ville hålla det lite hemligt. Så det är alltså därför vi har trimmat på kandar och han har fått gå ganska hårt hela veckan!
Roynis var iaf en riktig pärla att göra iordning, klev in snällt i transporten och stod som ett ljus hela vägen. Väl framme var jag beredd på att han skulle vara sådär nervig som han kan vara hemma ibland, men hav var stencool. jag som är van vid hemska lilla Dandy som det krävdes fyra man för att sadla.. Men Royne bara stod och väntade snällt på att sadelgjorden skulle spännas och kedjan skulle sättas fast.

Jag ville ha lång framridning ifall han skulle vara sådär sänd som han var igår, så vi räknade med en timmes framridning. Det var tur det för han var väldigt spänd i början, men fortfarande väldigt snäll.
Efter en stund släppte han iaf efter och jag kunde komma till lite ridning. När han fått pausa lite blev han helt mongo, och gick verkligen och stretade emot. Men han gav upp med det tillslut och blev ganska fin.

Själva programmet gick helt klart över förväntan! Det blev lite slarvigt och jag red lite för safe för att jag var rädd att han skulle bli stoppig. T.ex. så red jag alldeles för fort i förvända galoppen och släppte iväg honom för mycket i fattnignarna, eftersom jag vet att det r där han har stannat förut. Men inte ett enda stopp fick vi och jag var helt klart nöjd efteråt! Att han inte var helt eftergiven avspeglar sig tydligt i protokollet och vi hade allt mellan 3or och 8or i en salig blandning. Men vi hade faktiskt 7 på båda öppnorna, 7 på ökad trav och 8 på det ena enkla bytet. sen kom ju dock de elaka små fyrorna på t.ex. slutorna och den ena bakdelsvändningen. Totalt blev det 61,11%, vilket jag tycker är fullt godkänt med tanke på att vi hade som målsättning att ta oss runt banan ;)

Domaren skrev också att jag hade en jätteflott häst och att vi hade massor med kvalitéer! Superroligt!
Jag är jättenöjd med min fina häst. Han skötte sig helt klart över förväntan och nu är vi mer taggade än någonsin att fortsätta tävlandet! Nästa tävling blir antingen 3 november på Strömsholm eller 6 november i Täby.

Bilder ska ni såklart få, men det får bli imorgon för jag orkar inte byta dator hehe..!
Och kanske att ni får se filmen också, om ni vill det förståss?!
Sålänge får ni en mobilbild som Pellen tog på mig och mina lilla kossa <3

Åh vad du är bra <3 Kan erkänna att jag blev alldeles lycklig av att se min fina häst i spegeln, för satan vad snygg han kan vara!


dålig uppdatering.se

Fredag och lördag har verkligen gått i ett!
I fredags kom jag hem tidigt från skolan, tränade, åkte till aba ridsport och sen till stallet. Efter stallet var jag ju hos fritte och pellen och kom väl hem vid midnatt. Igår pluggade jag på morgonen, åkte till stallet och sen vidare till fritte igen ;)

Det är faktiskt första gången sen i torsdags som jag tar upp datorn nu!
Ridningen har iaf gått bra! I fredags red jag lektion och vi hade lite problem med formen, vilket berodde på att han vilade i torsdags. Men efter lite jobb med 10 meters volter i trav så blev det mycket bättre. bjudningen fanns if där redan från börjn och han var inte alls sådär seg och stoppg som han kan bli. Han stannade två gånger, men det är ju en klar förbättring mot tidigare ;)
Vi avslutade med att träna lite slutor på långsidorna. Han lägger sig gärna på väggen och tar inte min ytterskänkel. Så då fick jag rida skänkelnvikning undan ytterskänkeln tills han tog den och tillslut så fick vi även till slutorna.

Igår var han väldigt spänd i början, vilket antagligen berodde på att det var helt sjukt mycket folk i ridhuset. Jag har ju nästan lltid turen att iprincip vara ensam i ridhuset, så det var ju förvisso bra att få träna på kaos! När han väl slappnat av blev han ganska fin och han stoppade faktiskt inte en enda gång!

Nu ska jag alldeles snart åka ut till stallet. Får hoppas att pärlan tänker sköta sig ordentligt idag :)

Idag har min häst varit snäll! Inte stannat och backat eller hoppat på stället en endaste gång! Bådar gott inför framtiden! ;)
gullisen igår efter ett rdentligt bad!


Live från bussen!

Roynus var ett riktigt monster att värma upp, men vad förväntar jag mig dagen efter vila? Men efter lite arbete med att få till formen så blev han ganska fin. Stoppade bara två gånger - framsteg!! Nu sitter jag på bussen på väg mot bästa fritte och lilla pellen för some serious middag och idol-tittande! Det blir naaajs :D fredagsstandarD lixom ;)

Om jag ändå vore tre år yngre..

.. en dm kortare och 500 000 kr rikare..
Då hade jag bannemej inte bangat på denna läckra ponny!
Har sett Arragon live en gång, och han är bra mycket snyggare i verkligheten!

Så är ni svinrika och vill ha en riktigt läcker D-ponny..!

FEI Topp Dressyrponny. Hästar säljes
Klicka på bilden för att komma till annonsen


Morgonpromenad

Precis som de flesta andra torsdagar så var jag i stallet imorse innan skolan. Roynis fick sig en ordentlig rykt och en promenad innan jag släppte ut honom i hagen och åkte till skolan.
Tycker faktiskt det är väldigt mysigt att vara i stallet på morgonen, framförallt för att det är så lugnt överallt. Det är ytterst sällan jag har stött på någon annan ute i skogen under våra morgonpromenader.
Royne fick faktiskt också inviga sitt nya täcke idag. Visst blev han allt bra läcker i det?! :D

<p>Morgonpromenad med nya täcket på! :)</p>


Dagens ridpass 19/10 2011

Red lektion för Emma idag på Royne.
När jag värmde upp var han faktiskt ganska fin, inte alls lika jobbig som vanligt. Men det är ju lättare på kandaret..
Som sagt så var uppvärmningen bra, men när jag tog upp honom igen och vi hade jobbt en stund så började han stanna och hoppa på stället. Emellanåt var han riktigt fin, och så ibland fick han adhd och började skutta på stället. Antagligen beror det på att han tycker det blir jobbigt, för han jobbar hundra gånger bättre på kandaret och bär sig sjlälv. Då är det klart han tycker det är jobbigare, men han måste ju faktiskt kunna gå iaf!

Men som sagt så var han riktigt fin mellan sina små ryck - fin i formen, lätt i handen och kom igång med bakbenen. Vi provade att rida igenom ett program för att testa lixom. Han stannade i två av tre galoppfattningar, men när jag fått säga åt honom en gång på skarpen så blev han riktigt fin! Därefter tränade vi lite övergångar galopp-skritt-galopp, vilket han gjorde riktigt bra så då avslutade vi.

Imorgon blir det vilodag för Roynis så jag ska ut till stallet på morgonen.

Lilla R var iaf helt klart snyggast idag i sin väldigt gröna outfit! ;)

Hihi min gröööna hest!!
<p>Sweetie &lt;3</p>


Hjälmdebatten

Något det har skrivits om högt och lågt sista tiden är den omtalade hjälmdebatten! Dressyrmupparna lägger upp bilder där de rider utan hjälm och får plötsligt hälften av läsarna emot sig för att de tycker det är okej att rida utan hjälm. Andra bloggare tycker det är det dummaste man kan göra.
Och vart står då jag i den här frågan?! Helt ärligt så vet jag inte riktigt..
Jag ser vardagligen folk sitta och rida utan hjälm och det spelar ingen roll om man är gammal, ung, kunnig eller okunnig - på Hogsta rider folk utan hjälm ändå. För 1,5 år sedan hade jag tyckt det var vansinnigt att rida utan hjälm, antagligen för att jag nog aldrig hade sett det live. Att se toppryttarna rida utan hjälm känndes liksom inte riktigt som samma sak, "de är ju proffs". Dock att se ryttarna sitta utan hjälm när de tränade på hemmaplan känndes väldigt fel..
Men vad gör egentligen Emma och Lussan till mindre proffs när de tränar hemma på Hogsta än när de tävlar i Globen?!

Jag har helt enkelt vant mig vid att se folk rida utan hjälm och tänker inte så mycket på det längre. Personligen skulle jag inte rida utan hjälm i onödan - hjälmen kan vara en billig livförsäkring. Dock är jag på sätt och vis lite kluven i frågan.. Jag tillhör ju gruppen ryttare som hoppas en dag få tävla i hatt, och då rider du ju utan hjälm. Hatt är ju förvisso en huvudbonad, men det är ju mössa också?!

Jag skulle absolut kunna tänka mig att ta av mig hjälmen för att få till en riktigt snygg bild eller liknande, samtidigt som jag tycker det är så himla dumt och onödigt! Idag finns det så många olika sorters hjälmar att välja mellan. Plast eller sammet, lätt eller tung och varm eller sval - det finns hjälmar för alla önskemål.
Ni hör ju själva hur mycket jag säger emot mig själv..! Så ja, ska jag vara helt ärlig så står jag nog inte på någon sida i den här debatten!
Vilken sida står du på?!


Med hjälmen på!


Ett besök hos kiropraktorn

Idag var det ju min tur att gå till kiropraktorn..
Han kunde snabbt konstatera att jag var väldigt sne i bäckenet (vilket jag ju anade) och att jag iprincip inte har någon svank. Dessutom är jag överrörlig men väldigt stel (hur det hänger ihop vet jag inte riktigt haha..).
Han knäckte iaf loss nacke, rygg och bäckenet, och det var precis lika obehagligt som jag minns det från tidigare gånger!
Svanken kommer få bli ett långsiktigt "projekt", det kan man inte gör något åt på en dag. Problemet är att ryggraden iprincip är ihoptryckt i svanken. Ryggraden ska ju vara formad som ett S, men sista "bågen" i min rygg är nästan rak vilket gör att jag blir stum i ryggen.
Kiropraktorn sa också att mina sitsproblem i ridningen (att jag lutar mig för mycket bakåt och rider i bakvikt) har med svanken att göra. Jag kompenserar min obefintliga svank med att luta mig bakåt.
Jag har iaf fått en övning att göra som ska hjälpa ryggraden att forma sig rätt. Sen ska jag tillbaka och knäckas igen om lite mer än en vecka.

Han sa också att ryggraden ännu inte var kroniskt ihoptryckt, men om vi inte fixar till det nu så kommer den bli det!

Dagens ridpass 18/10 2011

Hade tänkt åka till stallet relativt tidigt imorse, men eftersom jag är kungligt bra på att försova mig så vart det inte riktigt så.. Varför ändra på ett vinnande koncept? ;)
Var iaf i stallet vid strax innan 9 och gjorde iordning Roynis väldigt fort för att hinna rida innan han skulle ut i hagen. Det blåste något så fruktansvärt mycket så vi avstod den vardagliga framskrittningen ute och skrittade istället i ridhuset.
Överlag så känndes han bra idag, stannade bara och dummade sig en gång. Men därefter var det inga problem. Jag red inte särskilt länge eftersom vi kommit fram till att jag bara skulle rida tills det känndes bra.
Imorgon är det träning som gäller, så jag håller tummarna för att pärlan tänker sköta sig då..!

<p>Stjärnan!</p>


<p>Gulle &lt;3</p>


Dagens ridpass 17/10 2011

Min häst är allt bra fin, även om han är ett riktigt as ibland..
Vi trimmade lite på kandaret idag, och vi tränade faktiskt på allt från enkla byten till bakutspark och hopp på stället..
I början var han riktigt fin, irpincip på direkten när jag kortade tyglarna. Det hör ju inte till vanligheten direkt. När han är sådär fin från början så rider man ju på rätt ordentligt på direkten, vilket gjorde att min lilla häst nog blev trött. Vi gjorde tempoväxlingar i galoppen som blev superbra och han kom verkligen igång. Tränade lite på att vända rätt upp i galopp, eftersom hästar som tävlar mycket ofta vet var och när de ska göra halt vid X. Så vi tränade på att bara vända rätt upp utan att göra halt, vilket inte var helt enkelt. Royne visste ju vad det där handlade om, så han hälsade att han mer än gärna gjorde halt vid x...
När vi gjort ett pr uppvändningar i galopp blev han antagigen väldigt trött. Han började stanna och studsa på stället som han gjorde för ett par veckor sedan. Troligtvis så beror det alltså på att han är trött, för när han fått en liten skrittpaus så blev han snäll igen. Så då fortsatte vi med att träna lite programdelar ur det ena MsvC programmet. Efter cirkus 10-15 minuter blev han trött igen och gjorde precis samma sak som innan.. Då fick han en skrittpaus igen innan vi körde på tills han känndes bra och blev snäll.

Bortsett från de gånger då han stannade och var dum så känndes han verkligen superfin! Lätt och mjuk i handen och trycket var godkänt.
Självklart så fick han inte pausa så fort han började dumma sig - vi redde ut problemen och red på någr varv innan han fick skritta så att inte han vinner varje gång.
Förhoppningsvis så beror ju det här på att han blir trött, men vi kan ju aldrig vara 100% säkra. Han är ju kollad hos veterinären för en månad sedan och har hållit på såhär lite till och från enda sedan han kom till mig.
Imorgon ska han få gå lite dressyr på kandaret, men inget hårt pass. Vi kom fram till idag att jag ska rida tills han känns bra och sen ge mig med det så han orkar gå lektion på onsdag!
Jag ska även ta en sväng förbi kiropraktorn imorgon.. Lite lätt dödsångest över det..! Ska ju dit med min kära vän Frida och hon var nog lite orolig att jag skulle banga ur.. "Jag bokade tiden innan mig åt dig så att du inte skulle kunna springa därifrån medan jag var inne!"
Ska iaf åka till stallet och rida på morgonen, så vi får väl se om jag överever mötet med kiropraktorn efter det.. !

image description


Charmtroll <3

Igår stod jag utanför sadelkammaren i stallet med ett äpple i handen. Roynis står ju allra längst in i stallet och sadelkammaren är längst ut. Förvisso är det ju bara totalt 10 boxar i stallet, så det är ju inte så långt.
However, när jag stod utanför sadelkammaren så frågade jag Royne högt om han ville ha äpplet. Och vad får jag till svars om inte en ordentlig gnäggning?! Haha låter så himla löjligt, men jag tyckte det var så gulligt!
Det är väldigt gulligt med en häst som gnäggar åt en när man ropar på honom i hagen eller som gnäggar istället för att buffla till en när han vill ha godis!
Han är min lilla pärla <3


Dagens ridpass 16/10 2011

Hard work work hela dagen, men det var en väldigt lugn och skön dag iaf. Det blev Power walk med både Fiffi och Fanelia. När vi var ute med Fiffi och Vladi kom det plötsligt en älg springandes mot oss.. (okej, den kom springande mot skogen, men vi var faktiskt mellan älgen och skogen.. :P ) Hästarna brydde sig knappt, det var bara Grape som fick lite lätt panik..! Men det gick bra, bortsett från att vi fick jäkligt bråttom tillbaka till stallet för att hinna ta in hästarna i tid. Fanelia fick gå ut samtidigt som Helge the skrittmaster, så jag och Fanelia fick snällt hänga på i Helges tempo!

Eftersom det inte blev någon lektion idag så började jag och Roynis med att rida ut med Maria och Raggan. Egentligen har vi ju rida ut-förbud den här veckan av olika anledningar, men det var faktiskt okej om vi trimmade lite i ridhuset efteråt! :D
Själva uteritten gick bra - inga älgar och en snäll Royne! I traven fick Raggan springa först, men när det var dags för galopp så blev Royne the master. Han har verkligen lagt i en extra växel nu i galoppen och galopperar med stora steg! Dock tyckte han det blev väldigt jobbigt efter en uppförsbacke.. haha!

När vi kom tillbaka så gick jag in i ridhuset och red. Först var han hemsk, men efter ett tag så blev det bra. Han kom igenom och blev rund och fin. Red inte särskilt länge i ridhuset eftersom vi varit ute innan.

Imorgon ska jag iaf rida lektion, och då på kandaret..! Jag har tränat på kandaret två gånger tidigare eftersom vi direkt märkte att det var lättare än på träns. Vi vill att han ska kunna gå bra på tränset också och hålla honom loss på det, därför tränar jag annars alltid med träns. Men nu är det alltså dags att sätta på kandaret igen och trimma ordentligt :)


Dagens ridpass 15/10 2011

Idag har min fina häst varvat mellan att vara riktigt fin och ett dundermongo!
Det går fortare och fortare att få honom att spotta ut gärsgårdsstolpen han har svalt, vilket känns väldigt bra. Nu vet jag ju hur jag ska göra för att få honom ordentligt loss.
Började som vanligt med att rejsa runt fyrkanten för att få igång galoppen på honom. Så fort jag fått galoppen någorlunda med mig så började vi med serpentinerna med enkla byten och framdelsvändning. Han börjar fatta vad det är han ska göra nu, och då kan jag koncentrera mig på att få honom loss och kvick i benen istället för att svänga.
I galoppen känndes han för det mesta superfin, traven däremot var ingen höjdare. Han var seg och här och var gick han över i en väldigt dålig "passage" när han inte gick fram ordentligt. Vet faktiskt inte om han gör så för att han är dum, inte förstår eller om det är något han inte trivs med. Vi ska ju iaf träna imorgon så förhoppningsvis kan vi ta oss igenom det då!
 


Har inget photoshop på den här datorn, så ni får nöja er med den här bilden så länge!


En vanlig lördag?!

Började dagen med att åka ut till stallet och rida Roynis.
När allt var avklarat där åkte vi upp till vby stallet för att mamma skulle fixa något, men det slutade med att jag blev kvar där uppe hela kvällen (bortsett från en kort paus för att åka hem och duscha och byta om). Det var ett event för Becker Network där uppe och vi var med och hjälpte till. Fick i uppdrag att agera hästskötare åt Archie(?) - hästen som Annie red i hennes och Jennies lilla kadrilj. Sprang även en stund med lilla Frallis som fick gå med på ridningen för de vuxna. Min gulliga lilla pluttis, oj vad jag saknar henne!
När alla ridit färdigt roade vi oss med ansiktsmålning (inte på oss själva dock.. ;) ) innan det var dags att plocka undan i ridhuset och sen ge sig av hemåt.
Jag åkte hem till Frida och Pellen för att spendera kvällen där med lite Greys Anatomy! Har fått låna den allra första säsongen av en kompis, så vi ägnade vår lördagskväll åt det eftersom både jag och Frida ska jobba imorgon.

Det var väldigt roligt att träffa alla härliga vällingbymänniskor igen! De flesta har jag ju inte träffat sen i början av spetember! Jag saknar faktiskt de flesta väldigt mycket.

Imorgon ska jag jobba, rida, plugga och träna, så jag kan ju inte klaga på at jag inte har något att göra iaf!

Mot bättre effekt!

Jag är ju väldigt sne i kroppen, har alltid varit och kommer väl alltid att vara. När jag står normalt så "tippar" jag lite åt vänster, antagligen för att jag är sne i bäckenet. Det påverkar ju självklart hästen rätt mycket.
Min gamla sadel som Roynis hade nu innan den nya var extremt nedsutten till höger eftersom jag iprincip bara sitter på högersidan av sadeln. Jag har ju även ridit i den sadeln på Jack, Kim och Musse och alla de har fått tryckmärken på höger sida av sadeln..

Nu när jag har en ny och fin sadel som faktiskt är helt rak så har jag gett mig fan på att jag också ska lära mig att sitta rakt! På tisdag ska jag gå till kiropraktorn och rätta till min snea kropp. Även Roynis ska få sig ett besök av kiropraktorn, men det väntar vi med en månad ungefär.

Jag vill ju göra allt för att det här ska bli så bra som möjligt, och om det innebär att jag får en nära-döden-upplevelse hos knotknackaren så får jag väl göra det. För i slutändan så tror jag att det är värt det! Jag vill kunna rida och ge min häst bästa möjliga förutsättningar att prestera bra, och då måste ju även jag se till att min kropp kan prestera!

Säbys Dandy <3 foto: Frida/Rebecka


Dagens ridpass 14/10 2011

När jag upptäckte att termometern stod på 0,5 grader när det var dags att åka mot la work imorse så plockade jag snabbt fram både yllestrumporna och långkalsongerna.. Vinter på ingång..!
Jobbandet gick ju iaf bra, bortsett från att tiden sprang iväg på eftermiddagen och när klockan var fem hade vi bara nattat en häst. Dock hade ju både jag och Josephine hunnit rida våra egna.

Jag red iaf lektion för Emma idag, vilket gick ganska bra. Roynis var ett riktigt kioskmongo att göra iordning och ville inte alls sammarbeta. Men tillslut var alla kläder på och vi kunde ge oss ut på en kort skrittur.
När jag sen började rida var han faktiskt bättre än vad han brukar vara att värma upp. Framförallt så galopperade han helt okej redan från början. Vi började sen med den "vanliga" övningen (vi har gjort den ett par gånger) - galoppserpentier med enkla byten och framdelsvändningar. Idag funkade den övningen riktigt bra. Ska visa er sen i ett senare inlägg!
Vi fortsatte sen med att mest jobba med att få honom ordentligt lösgjord med hjälp av förvänd galopp och skänkelvikningar i både trav och galopp, och tillslut blev han ganska fin! Jag kunde lätta av ordentligt och han sökte sig framåt nedåt.

Red i ca en halvtimme, sen var pållis dödstrött. Imorgon ska han få gå ett dressyrpass igen och på söndag är det träning som gäller. Vi ska köra på rätt ordentligt i nästa vecka för att verkligen få igenom honom på riktigt. Så nu blir det träning för Emma söndag, måndag, onsdag och fredag, tisdag trimmar vi själva och på torsdag blir det vila. Tror det kommer vara bra för honom (och mig) att få träna lite ordentligt under en vecka.

För att jag har världens bästa häst! Nu blir det hårdträning för hela slanten!


En helt ny livsstil!

Dagens sista träning är precis avklarad - 40 minuter på crosstrainern, lite mage-rygg träning och stretching. Summan av kardemumman av dagens träning är totalt en timme på crossen, 50 minuters powerwalk med Roynis och så slutligen lite styrka. Totalt sett ganska nöjd!

Sen jag drog igång hela min Vasalopps-cirkus så har jag verkligen ändrat hela min livsstil. Förut kunde jag käka en kritvit limpmacka till frukost och äta makaroner och ketchup till middag. För att inte tala om att jag mer än gärna åt en bulle och drack en cola flera dagar i veckan. I träningsväg tyckte jag det räckte med att jag red ett pass om dagen.
Idag äter jag fullkornsbröd till frukost, och tro det eller ej så tycker jag faktiskt att det är ganska gott. Istället för pasta äter vi bulgur och en del kokta grönsaker hemma till middagen, och även det är faktiskt riktigt gott! Bullar, godis, chips och andra onyttigheter avstår jag i 9 av 10 fall, men man ska unna sig något gott ibland. Desamma gäller läsk, det händer att jag unnar mig en cola någon gång ibland men det är långt ifrån samma mängd som det en gång var.
I träningsväg har ni nog förstått att jag inte tycker ett ridpass om dagen räcker?!
Jag försöker att varje dag stå minst 40 minuter på crosstrainern och varje dag innehåller ju någon form av motion tillsammans med Royne. Antingen ska han ridas eller så ska han promeneras. Egentligen skulle jag ju lika gärna kunna skritta på honom när han vilar, men jag ser det bara som en möjlighet till lite extra motion att gå med honom. Jobbar jag en heldag kan det hända att jag avstår den övriga träningen, för en heldags jobb är ju faktiskt nästan lika jobbigt.. ;) Sen går jag ju också de 20 minuterna till stallet från vägen flera dagar i veckan.
Något som jag är väldigt nogrann med är att stretcha efter träningspassen (dock inte efter ett ridpass, vilket man ju egentligen verkligen borde göra..). För att musklerna ska orka nästa dag också så är det ju viktigt att de inte blir kortare och kortare för varje dag. Jag märkte jättestor skillnad på mig själv väldigt fort när det gällde min rörlighet.

Nästa steg i det här är dels att öka på träningen med ett par minuter, men också att variera den lite mer. T.ex. att åka till simhallen någon dag i veckan eller en löprunda de dagar jag kommer hem tidigt. Sen när snön kommer ska ju självklart ett par skidor införskaffas och sen ska vi ge oss ut i spåret och träna. Jag har letat upp flertalet skidspår här i närheten där vi kommer kunna träna. Faktiskt så längtar jag lite tills snön kommer.. :)

När jag började träna tyckte jag det jobbigaste var att tiden gick så jävla långsamt! Nu har jag äntligen hittat ett knep som funkar för mig; en handduk över tidtagaren på displayen så att man bara ser hastigheten och kaloriförbränningen. Sen har jag alltid Tvn på och kollar alltid på något jag tycker om, och alla vet ju att det på 3an, 4an och 5an är reklam varje kvart.. Då har man en måttstock!

För att jag skulle ändra min dåliga livsstil och komma igång med träningen så krävdes det alltså att sätta upp ett mål. Jag är mer motiverad än någonsin till att träna och hade jag bara haft lite mer tid över så hade jag definitivt tränat mer. Men jag skulle gärna vilja ha lite tips och idéer på alterntiv träning! Gymkort är ingenting jag ens överväger att köpa, jag hatar att träna bland andra svettiga äckel.. Så har ni några bra tips så får ni gärna dela med er! Och vad tror ni skulle krävas fär att ni (alltså ni som i dagsläget inte tränar i någon större mängd) skulle kunna sätta igång med träningen?!


Kvällspromenad

Vilodag för Mr R, vilket såklart innebär en promenad. Vi gick runt Ensta och Roynis varvade mellan att vara helt hyper och att gå och gäspa.. Härlig grabb det där!
Men han pinnade ändå på väldigt bra så det vart en ordentlig powerwalk för min del.

Eftersom jag tog stallet på kvällen så hann jag med ett kort träningspass imorse, men eftersom det blev kortare än vad det ska vara så ska jag ge mig ner i källaren och träna en gång till nu!
Imorgon är jag ledig från skolan så då blir det jobb och Roynis ska trimmas lite!

<p>Kvällspromenix</p>


Live från skooolish!

Just nu sitter jag på fotolektionen. Det är en timme kvar och jag är helt färdig..
Så jag tänkte faktiskt bjussa er på lite bilder från skolan. Lite ohästigt sådär, men det kanske är kul det med? ;)
Dagens ridpass 12/10 2011

Slutade skolan dundertidigt och hann med en sväng till banken innan jag åkte ut till stallet. Planen var att komm tidigt till stallet och därmed komma tidigt hem. Dock blir det inte alltid riktigt som man har tänkt sig... men man får väl skylla sig själv om man är världens segaste ;)

Roynis fick inviga sin nya sadel på riktigt idag, och jag tror minsann han godkände den. Vi började med att jobba i skritt i 20 minuter för att han verkligen skulle släppa efter där. Tillslut så gav han sig och då kunde vi börja trava. I traven blir han ju alltid lite jobbigare, men idag var det faktiskt inte lika extremt som det brukar vara.

Efter den obligatoriska skrittpausen så fortsatte vi med galopparbetet. Han var faktiskt relativt samarbetsvillig redan från början. Gjorde en miljon tempoväxlingar och övergångar från galopp till trav, som vi faktiskt börjar få ordning på nu. Även förvända galoppen börjar bli stensäker, idag bytte han inte en enda gång!

Traven känndes lite seg idag. Eller egentligen inte seg, men inte så alert som den kan vara. Han arbetade bra med ryggen och travade igenom kroppen, men hade kunnat önska lite mer kvickhet i benen liksom :)

Imorgon blir det vila för Roynes del, så vi ska ta en promenad bara.
Nu ska jag ge mig ner och träna och invänta Greys anathomy! :D


Nytt i Roynes garderob, part 3

Mami och jag åkte ut till Strömbergs gård idag också för att köpa ett fleecetäcke, ländtäcke och ett tjock stalltäcke.
Och ja, ut därifrån kom vi med ett Rambo newmarket fleece (gult-svart-rött), Rambo newmarket competition fleece (gult-svart-rött) och ett Amigo insulator heavy plus (550g med hals 250g). Med hem följde också ett par gul-svart-röda wellysocks till moi!

Jag är ju tokkär i Rambos tysklandstäcken! Dampis hade ju också både fleecetäcket och ländtäcket och jag fullständigt älskade dom! Så eftersom Roynis dessutom är svårt så kommer han säkert bli supersnygg i tysklands-färgerna!

Vi åkte även förbi MyOne i Täby när vi ändå var i de trakterna. Var på jakt efter en sadelgjord och ett stångbett, men hittade inget av de. Istället blev det en hösäck(?) att ha i transporten.

Nu ska det bara inhandlas ett utetäcke med hals, sen är vi rustade för istiden!

<p>Nu blir roynis eet klaad heest!</p>
<p>Mamis plånbok var däremot inte riktigt lika klaad...</p>


Ny sadel - check!

Sadelprovaren var ju ute hos oss idag och provade sadlar på Roynis. Det mesta vi la på låg faktiskt bra, så vi började med att prova att rida i en Prestige D1. Den hamnade inte i bakvikti heller när jag red, men jag kom inte ner ordentligt i den sadeln. Provade ett par till innan jag tillslut fastnade för en Wellington Elite, så den blev det. Till mammas stor glädje så var den inte alltför dyr heller, trots att den var sprojlans ny!
Dock måste jag införskaffa en längre sadelgjord eftersom den jag har inte räckte runt min tjocka hästs mage.. ;)


Sadeldoktorn

Imorgon kommer äntligen en sadelutprovare ut till oss för att prova sadel på Roynis. Jag rider ju just nu med min gamla ponnysadel som jag fick med Dandy. För det första så är det korta kåpor på den, vilket gör att det ser ut som en liten läderlapp på Roynes stora mage. Dessutom så ligger den inte helt hundra, hamnar lite i bakvikt precis som alla de andra sadlarna jag har provat. ALLT ligger verkligen i bakvikt! Då har jag provat att lägga på allt ifrån Röösli till dyra Henning sadlar, höga mankar, låga mankar, breda ryggar, smala ryggar.. You name it!

Förhoppningsvis kan vi hitta en sadel som passar imorgon, och förhoppningsvis kan vi hitta en begagnad så vi slipper leva på vatten oc bröd nästa månad ;) Nej men det viktigaste är att vi verkligen hittar något som passar både mig och Roynis!


Dagens ridpass 10/10 2011

Idag har min häst betett sig som ett riktigt kioskmongo..
Red lektion för Emma och Roynis inledde med att verkligen vara hemsk! Han var ofokuserad, lång, stark, studsig och allmänt skitjobbig. Han höll på med alla sina jag-tar-inte-skänlen-konster ett flertal gånger och ville helst inte bli lämnad ensam i ridhuset, framförallt inte med tanke på att Emma och Dipsy var livsfarliga.. Mongohäst!
 
Men när vi bråkat en bra stund så släppte det på två sekunder! Han blev riktigt fin, lätt i handen och riktigt mjuk och fin i sidorna. Dock orkade varken han eller jag riktigt få till traven på slutet, men det är ju trots allt mer värt att han är ordentligt eftergiven.

Vi tränade lite på galoppvägen i det ena MsvC programmet (två serpentinbågar - enkelt byte). Eftersom han har hållit på och velat byta galopp lite här och var i förvända så rider jag lite för "safe". Jag gasar på och rider fruktansvät dåliga vägar - allt för att han bara ska bibehålla galoppen. Så vi gjorde om och om och om tills jag kunde göra bra vägar OCH bibehålla rätt galopp!

Det som är svårt är just att få honom till det där läget där han spänner av, fokuserar och verkligen arbetar genom kroppen, för det är när han blir lång och stark som nerverna spelar sig ett spratt hos honom. Men när han väl ger sig så blir han verkligen fin!

Hade tänkt att ni skulle få se lite bilder från i lördags när mami var med och fotade, men jag sitter vid fel dator så det blev tyvärr inga.. Dock ska jag verkligen försöka få ordning på det till imorgon, för då är jag ju leeeedig (precis som alla tisdagar!)

image description


I-landsproblem

Någon gång i framtiden är det ju tänkt att jag och Roynis ska tävla tillsammans, dock har jag ett litet problem..
Jag har ju tidigare haft ett vitt från Mias med svart kantband och guldfärgad passpoal. Men svart kantband på svart häst känns inte sådär jättesnyggt om jag får säga det själv..
Jag har ju vita från Mias med marinblått kantband och guld & gul passpoal. Det har ju funkat på de "färgade" ponnyerna eftersom skillnaden mellan blått och svart inte blir lika stor då (jag har ju svart kavaj och hjälm). Men på en svart häst där ryttaren har svart kavaj och hjälm blir skillnaden med blått kantband så himla stor.

Så mitt stora problem är vilken färg jag ska ha på kantbandet! Haha, låter ju som världens geek!
Någon som har något bra förslag?!


Mycket bra bild.. jaja!


Man vänjer sig

Det är helt sjukt hur fort man vänjer sig vid saker och ting!
I början när jag hade Royne så tyckte jag att han var SÅÅÅ stor. Jag fick ju nästan svindel av att sitta där uppe och sa att jag nog aldrig skulle vänja mig vid hans storlek.
Vi har nu hängt ihop i en månad och jag måste ju erkänna att han fortfarande är stor, men jag börjar väl acceptera det.
Idag skulle jag rida en liten sväng på Qui, som jag inte har suttit på alls på ganska länge. Qui är väl 165-168 i mkh, men är mycket mindre och kompaktare än Royne i kroppen. Framförallt så är hon inte lika lång. Men höjdmässigt så skiljer det bara ett par cm (Royne är 170 cm).
När jag hoppade upp på Qui så känndes det som att sitta på en liten ponny! Det känndes nästan som att sitta på Dandy eller Frida. När jag en stund senare satt upp på Royne för att rida så känndes det som vanligt igen. Det jag för 4 veckor sedan tyckte var gigantiskt börjar nu kännas alldeles normalt. Faktum är att jag nästan tyckte Qui var för liten för mig!
Men det är helt sjukt hur fort man vänjer sig vid hästarnas storlek! Jag trodde ju aldrig att jag skulle vänja mig, men det visade sig ju bara ta ett par veckor! Tänk om jag skulle sitta upp på en ponny nu...

Är det någon som känner igen sig?!Grape på häst och Grape på ponny.
Själv måste jag säga att jag nog längdmässigt skulle kunna rida både och.


Dagens ridpass 9/10 2011

Jag måste erkänna att min häst är helt fantastiskt rolig att rida i skogen!
Dandy var bara som en tickande bomb och Frida älgade mest på, men Roynis blir så jäkla mjuk och härlig i skogen.
Vi tog oss en mysig uteritt som planerat idag. Och ja, han var så härlig att rida! Han får en härlig framåtbjudning och i skogen kan vi träna på det som är svårt i ridhuset, t.ex. övergångarna från galopp till trav. Dom gör han superbra ute.
Vi red slingan och underlaget var faktiskt ganska bra, så vi kunde trava och galoppera överallt utom i nerförsbackarna förståss. Skrittade även förbi Norrby och bort mot galoppstigen bakom de gamla hagarna. Där är ju det gamla underlaget från dressyrbanan utlagt så där kan man rida jämt!

Dock var det ju en hel del svampplockare ute i skogen denna fina höstdag.. Royne är ju så jäkla fjantig ibland och får för sig att de är livsfarliga.. Oftast räcker det med att jag trycker till honom lite så går han, men plastpåsar och gåstavar var helt enkelt för mycket för min lilla herre idag.. Och jag vet ju att han slänger sig bakåt när han blir rädd, så när vi mötte en svampplockare i en uppförsbacke var det bara att vända och skritta ner för att kunna bråka på plan mark istället ;)

Imorgon ska Mr få gå dressyr igen. Hoppas han tänker sköta sig lika bra då ;)


Standard, jaaoo ;)


Dagens ridpass 8/10 2011

Red Roynisen i ridhuset idag också. I början var han ju ett lika stort mongo som vanligt, men det går fortare och fortare att få honom ur det läget.
Efter uppvärmningen började jag med galopparbetet och jobbade mest med att bara få fram en ärlig bjudning i honom. Sen fortsatte vi jobba med vöergångarna från galopp till trav, som dagen till ära inte blev riktigt lika bra som igår. Han verkar ju föredra skritt och galopp, så att gå från galopp till trav är inte det lättaste.
I travarbetet blev han ganska fin, släppte efter och sänkte nacken ordentligt.

Mami fotade lite så om det blev några bra bilder så slänger jag upp dom här lite senare!
Imorgon ska Royne få springa i skogen om det är bra väder. Brukar ju rida ut på tisdagar, men eftersom sadelprovaren kommer på tisdag så vart ju inte det så bra ;)
För övrigt så jobbar jag hela dagen imorgon, men det är väldigt lugnt nu när varken Helge eller Candy är hemma :)

<p>Bäst &lt;3</p>


Dagens fundering..

Är min häst väldigt smidig eller har han bara en väldigt lång hals?
För någon vecka sen stretchade jag Roynes hals för första gången, mest för att se om han var mer rörlig åt det ena hållet då också (vilket han inte var). Det visade sig iaf att han nådde väldigt långt bak på rumpan.. Så då undrar jag bara om min häst är väldigt smidig eller om det helt enkelt är så att han har extremt lång hals?! ;)

Är min häst väldigt smidig eller har han bara väldigt lång hals?
Mkt snygg bild om jag får säga det själv... :P


Dagens ridpass 7/10 2011

Ååh idag var en sån dag då jag helst inte ville sitta av min fina häst!
Jag red honom på remont idag eftersom han hade ett litet skav av nosgrimman, men om dagens fantastiska resultat beror på den kan jag inte svara på.. Ni som känner mig vet hur jobbig jag är när det gäller förändringar och liknande (När jag t.ex. red Jack så provade jag honom på remont en gång och han gick så bra på det så jag VÅGADE aldrig byta tillbaka.. :P )
I början var han som den gärsgårdsstolpe han innerst inne är. Dock var han mycket lättare i handen än vad han brukar.
När vi kommit igång och tagit den obligatoriska skrittpausen så kunde vi sätta igång och börja arbeta på ordentligt.

Började som vanligt med galoppen eftersom det är den lättaste vägen. Tränade på en massa övergångar från galopp till trav eftersom det är helt galet svårt. Men tillslut fick vi till det riktigt bra i vänster vavr, till höger var det svårare. Övergick sen i att variera avsaktningarna mellan trav och skritt för att han inte ska göra dom "själv" så att säga.

När det sen var dags för trav trimmade vi lite på skolorna och övergångar till skritt. Dock låg fokus hela tiden på att han bara skulle bli rund och sänka sig. Mot slutet var han riktigt fin, mjuk i sidorna och lätt i handen!

Efter passet fick Roynis sig ett ordentligt bad.. Det behövdes kan man säga..!
Imorgon blir det lite mer dressyrtrim! Förhoppningsvis kan jag få med mig mamma så kan hon fota lite :)


Lilla blå..

Den här dagen har verkligen gått i ett. Var ju i stallet vid halv 7 imorse och tog hand om pållis, för att sen vid nio dra mig mot skolan för en galet lång dag. Fick ett litet adhd-anfall på min fotolärare och fick sluta en timme tidigare.
Åkte hem och tränade en kortis för att sen ta med mamsen och den lilla blåa bilen och övningsköra upp till vällingby stallet. Har inte varit där på en månad, så jag måste erkänna att det känndes lite konstig.. Men det var roligt att träffa alla fina människor igen! Och för att inte tala om alla fina hästarna! Oj vad jag saknar dom!
Mest pussar fick fina lilla Frida som kom hem till Vällingby igen idag! Lilla gullisen, saker och ting blir inte alltid som man har tänkt sig men för en gångs skull blev det bättre än väntat!
Mamma fick köra första halvan hem sen och så körde jag från coop eftersom jag inte vågar köra i rondellen haha ;) Hann med att träna ett kort pass till nu på kvällen också.

Imorgon väntar en väldigt kort och onödig skoldag (en fjuttig liten lektion.. ovärt!) och sen ska jag såklart till stallet. Roynis ska gå dressyr och sen ska han badas. Han är helt galet skitig nu, så det är verkligen dags för ett bad! Senare på kvällen kommer Fritte och kanske Carro (?) hit och kollar på idol och har det trevligt! Awesome!

<p>Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Ibland blir det bättre och ibland sämre. För första gången gick det åt rätt håll! Min fina Fridis är hemma på vällingby igen &lt;3</p>
Min fina lilla Frallis <3


Dagens aktivering

Roynis och jag tog en 40 minuters promenad imorse. Vi hann inte längre innan det började regna.. Har hunnit med två lektioner och har två kvar. Sen ska jag hem och träna hähä!


Dagens ridpass 5/10 2011

Dagen till ära blev det dressyr i ridhuset för Roynes del. Han var något trögstartad, men när vi väl kom igång så blev det helt okej. Inte toppenbra, men okej.
Fortsatte med att bara försöka sänka honom och arbeta honom rund och låg. Dock kändes det idag som att ledningarna var lite långa hos Mr R, men så får det väl vara ibland.
När vi skulle skritta av ute i det gröna så kommer det plötsligt en liten fläckig ponny i full galopp på andra sidan vägen. Mycket läskigt sa Royne och blåste upp sig. Kort därefter kommer det en joggare.. Livsfarligt om man frågar lilla R. Så han tvärvänder och tränar galopp-framför-bil-på-asfalt.. Bra att kunna sånt också..! Efter lite övertalande så kom vi fram till att joggaren nog inte var så farlig, inte den fläckiga ponnyn heller för den delen!

Imorgon ska han få vila (som vanligt eftersom det är torsdag) så jag åker ut på morgonen och tar en promenad med honom. Blir en så lång dag om jag ska åka ut efter skolan eftersom jag inte slutar fören 17.30..

Om 45 minuter ska jag inta träningsläge framför Greys Anatomy! Äntligen!


Världens bästa..


Jag saknar dig <3


Dagens ridpass 4/10 2011

Dagens till ära blev det ju en tur ut i skog och mark. Vädret var alldeles underbart - soligt men lite kallt.
Vi red slingan och min faktastiska häst var lika snäll som vanligt, enda tills vi kom till sista korsningen.. Då kommer Westlife med en av sina gigantiska lastbilar körandes från ena hållet. Så jag vänder och vi skrittar tillbaka en liten bit för att slippa stanna (det är när han stannar som han kan bli tittig.) och sen vänder vi tillbaka och skrittar upp mot kosrningen igen. Då kommer plötsligt en viss hästkarl dundrandes i världens fart i svängen och är inte mer än några meter ifrån oss när han väl stannar.. Roynis uppskattade inte riktigt den spänningen! Men tillslut tar vi oss förbi bilen och kan skritta hem i lugn och ro.

I övrigt så var min häst fantstisk idag, så himla mjuk och fin! Ville helst inte sluta rida! Det visar ju bara att det arbete vi gjorde igår verkligen gav resultat, så ska fortsätta rida på samma sätt nu.

Imorgon står dressyr på schemat och jag hoppas han känns lika fin då! :)


<p>.</p>


Mot la stallet!

Det är ju tisdag och jag är ledig! Planen var att gå upp rätt tidigt och åka till stallet, men när jag vaknade imorse så ångrade jag mig och tog sovmorgon till 11 ;) är iaf påväg till stallet nu och ska rida ut en sväng på roynis i det fina vädret!

Och ni glömmer väl inte att det är kanelbullens dag idag?! ;)


Nytt i Roynes garderob, part 2

400 riksdaler senare och en ännu klaadare hest!
Grönt stalltäcke från Eskadron, 220g
Köptes för sisodär en 400 kr under rean på Hogsta!
Roynis hälsar att han är nöjd och glad med att åtminstone inte behöva frysa på nätterna!
Vad har era hästar på sig på nätterna nu?


Dagens ridpass 3/10 2011

Red lektion på Roynis för Emma idag, och jag kan meddela att min pärla inledde med att vara mer vild än tam..!
När jag började värma upp honom var han ungefär som vanligt, alltså inte särskilt rolig. Det är som att försöka benda loss en planka, förvissa en ganska rörlig planka but still en planka! Men det är bara genomlida uppvärmningen och hoppas att ingen ser hur förskräckligt det måste se ut, för när han fått värma upp och sen skrittat två varv på långa tyglar så är det en helt annan häst.
Idag hade vi dock lite problem med koncentrationen under själva passet. Min extremt nerviga häst var rädd för något på kortsidan och hoppade till ett par gånger. När man väl får honom att gå så är han totalt orädd, men så fort han tappar fokus och koncentration så blir han ett litet nervvrak. Dock är han rolig på det sättet att när man skrittar på långa tyglar så sniglar han sig verkligen fram, men så fort tyglarna är kortade så vet han att det är dags för arbete igen.
Idag visade han dock en helt annan sida när det gällde skritt på långa tyglar.. Vi sniglar oss fram där i godan ro under en paus mitt i passet, så plötsligt öppnar någon kardborren på sin handske.. Då vaknar snigeln till liv och flyger iväg! Och där sitter jag med enhandsfattning och pratar! Vi blev iaf rätt chockade för vi visste inte att han kunde göra något sånt! ;)

När vi återfått fokusen på nytt så fick han allt börja arbeta på riktigt! Red i förvänd högergalopp x antal varv för att få koll på vänsterbogen och tränade serpentiner med enkla byten och framdelsvändningar på medellinjen för att få loss honom ordentligt, Skänkelvikning på diagonaler och öppnor för att han skulle släppa järngreppet han hade tagit om tygel. Efter en stunds kämpande så gav han efter och blev fin! Han har ju väldigt lätt för att dra upp och ihop nacken, men idag kom han till en rundare och lägre form och arbetade verkligen genom ryggen.

Att han blir sådär ofokuserad handlar mest om att han är så fruktansvärt pigg! Trots att han inte får så mycket mat (ger honom lika mycket havre som jag gav Frida..) så är han ruskigt pigg! Den lilla kalaskulan han hade till mage förut har börjat minska i omfång, även om det är en bra bit kvar innan han kan kallas smäcker..
Jag tycker dock det är roligt att han har blivit så pigg, vaken och alert!

Imorgon är jag ledig från både jobb och skola, så då ska Roynis och jag ge oss ut och galoppera i skogen!

Hungrig ponny..
Såhär charmig är min häst när han äter.. Han tycker maten är mer intressant än mattes kamera iaf!


Nytt i Roynes garderob

300 riksdaler senare och en klaad hest!
Ett Amigo Mio Fleece Cooler X Sur
ca 300 riksdaler på Stockholm ridsport och därmed en ny kategori; Utrustning!


Svar..

tips om 1/10 2011:
det är klart att han håller på och fjantar om du låter honom slippa när han blir rädd för något . Ha tålamod och var envis

Då undrar jag vart jag har skrivit att jag har låtit honom slippa undan när han blivit rädd för något?! Blir han så dum att han "fryser fast" i marken så sitter jag hellre av och leder honom förbi det han tycker är läskigt för att varken han eller jag ska behöva skada oss. Oavsett om jag sitter på eller går brevid så tar vi oss förbi det som är läskigt och han får inte vinna genom att vi vänder åt andra hållet. Bara för att han blev rädd för cyekln så avslutade vi inte skritturen, men Royne tyckte det räckte med skritt för dagen och föredrog passage hela vägen hem! Dock lyckades jag övertala honom att skritt var den bästa gångarten. Så vi tog oss förbi cyklarna, även om det inte var i skritt. Så nej, slipper gör han inte!

Lite frånvarande..

Uppdateringen har överlag varit ganska dålig sista tiden.. Men jag har haft lite för mycket att göra på lite för lite tid helt enkelt. Dock har jag inte särskilt mycket den här veckan så då blir det förhoppningsvis bättre!

Dagen till ära började jag och mami med att åka ut till Hööks där vi skulle kolla efter ett ländtäcke i fleece men kom därifrån med ett par stigläder (har ju haft ett par vanliga bruna till men svarta sadel.. läckert!). Tog även en sväng förbi in på Horze där det köptes ett par sporrar. Därefter åkte vi vidare till Sthlm ridsport. Där hittade vi ett fleecetäcke med gjordar till Royne från Amigo och en vinterjacka till mig från Equipage! Fleecetäcket gick loss på 300 riksdaler och jackan på en tusenlapp!

Åkte, som planerat, vidare till stallet efter det och tog en promenad med Roynis tillsammans med Maria och Fanelia :) Gjorde klart allt i stallet och sen bar det av hemmåt igen.
Nu ska jag snart starta dagens egna träning, vilket innebär ca 40 minuter på crosstrainern och lite styrketräning. Det är ju tyvärr inte bara min fina häst som behöver komma i form, utan även hans pilot!

Min fina fina häst <3


1/10 2011

Känns helt galet bra att det redan är oktober! Det betyder att det bara är typ 8 månader tills jag tar studenten!!

Dagen har ju aif spenderats i stallet som vanligt.. Vem är förvånad?! Men har man inget liv kan man ju lika gärna vara där 8-20.. ;)
Jobbandet gick bra och vid 14 skulle Emma rida Royne. Så jag gjorde iordning och skrittade ut på honom. Skulle gå den lilla rundan runt söderbergs, men det visade sig stå militärer mitt i skogen?! Royne undrade vad i helvete de gjorde där! Han har nog inte sett så många militärer i sitt 10-åriga liv, och framförallt så har han nog inte sett så många sånna där nät tält..! Det hela slutade iaf med att jag fick sitta av och leda honom sista biten hem.

Emma red ju honom först, men tyvärr hann jag inte se något av det. Sen fick jag sitta upp och rida lite. Problemet med Roynis är att såfort han inte är helt loss så blir han så kort i halsen och hög i nacken, så jag fick jobba med att bara ha honom rund och låg. Det var iaf mycket lättare efter att Emma hade ridit! Jag red bara i högst 10 minuter eftersom han var ganska trött redan när jag satt upp.
Efteråt skulle vi skritta ut en sväng, men vi kom inte särskilt lugnt innan vi mötte en cykel, och så var den skritturen över.. Roynis tvärvänder och har inte alls någon lust att vara lugn och snäll. Sen var han livrädd för exakt allting!

Jobbade klart och var hemma igen vid 20.. Förstår inte hur saker och ting kan ta så lång tid?! men har man inget liv så kan man ju lika gärna hänga i stallet.. ;)
Jag jobbar faktiskt inte nu fören nästa söndag. Skönt med lite ledighet, även om jag gillar att jobba!

Imorgon ska jag ta sovmorgon, på riktigt! Sen ska jag och mami och åka iväg och införskaffa lite nödvändigheter till lille Roynis, för att slutligen avsluta i stallet där R ska få skritta ut i skogen!


Bästa Dampis får stå för bilden!


RSS 2.0