Klubbtävling 31/1 2016

Fick klagomål över min dåliga uppdatering - sorry ;)
Fredagens lektion gick, efter en stund jobb, ritkigt bra. Mot slutet kändes han väldigt fin och vi kunde både rida i trav och galopp utan att varken han eller jag blev statiska. Red igenom lite delar ur nya LB:2, vissa bättre än andra men han gör ändå allt där han ska.
 
Idag var det dags för klubbtävling. Jag väntade in i det sista med att bestämma mig om jag skulle rida eller inte, men efter fredagens lektion kändes det som att det var värt ett försök. 
Det bästa med hela den här dagen var att få tävlingsfixa allting..! Jag älskar att hålla på och pyssla och greja, putsa stövlarna, knoppa och bara göra allting extra fint. Även om det bara är klubbtävling, så är det lite halva grejen. Jag rider förvisso bara i vita ridbyxor och utan kavaj, men att inte ens anstränga sig så långt tycker jag är lite tråkigt. Som sagt - det är halva grejen att göra det lite tävlingslikt. 
 
På framridningen var Jasper lite spänd. Inte så konstigt, vi har ju faktiskt aldrig utsatt oss för något liknande på hemmaplan. Han var ändå framåt och gick av sig själv hela tiden. 
Väl inne på banan var han faktiskt ganska fin! Vi missade en hel del, bl.a redan i uppridningen där det blev riktigt vingligt efter halten. Inte så lätt när man bara är bebis!
Travdelen var bra, bortsett från att vi fick ett galoppinslag i mellantraven. Efter skritten blev han lite tråck mot höger, men det redde vi ut och sen var allt frid och fröjd. Den fasade vänsterfattningen gick strålande bra, förutom att vi landade mitt i väggen.. Så det blev ett avbrott men direkt ny fattning. Därefter flöt galoppen på riktigt bra, men travövergångarna blev väl kanske inte kanon. 
Det hela reulterade i en salig blandning mellan 8 och 4 i protokollet, men där de flesta poängen var 4,5 eller 7,5. Där vi missar har vi 4,5 och där vi inte missar ligger vi på 7,5. Räkna om alla fyror till sexor och vi är uppe på sjuttio procent! Totalt landade vi på nästan 62%, vilket är ett ordentligt uppsving från senaste tävlingens 55%.. 
 
Jag är ändå så glad över den här fina hästen. Han fick även mycket beröm och fina lovord av domaren! Även roligt att höra att hon tyckte jag visade honom så väl. Det syns ju att han är ung, men hon tyckte att jag lotsade runt honom helt korrekt. Extra roligt att hon väljer att säga det direkt till mig efter klassen, jag tyckte ändå slutkommentaren talade sitt klara språk :) 
 
Nu är jag mer taggad än någonsin att träna massor och sen kunna visa upp oss ordentligt på tävlingsbanan. Det är en fantastisk häst jag har äran att sitta på, nu ska jag bara lära mig hur jag på allra bästa sätt ska kunna visa alla hans förtjänster! 

Hoppning!

Idag mina vänner har jag gjort något jag aldrig trodde att jag skulle göra. Framförallt trodde jag aldrig att jag själva skulle komma med förslaget... Men jag har HOPPAT PÅ JASPER!! Vi har fått höra att han är duktig på att hoppa, men kan bli lite busig om han inte fått göra det på länge. Och sen han kom till oss i augusti har han bara löshoppats ett par gånger. Jag gillar ju att hoppa - när jag känner mig trygg med hästen. Med Både raggan och Elton är det så kul att hoppa, men jasper har jag inte riktigt litat på att han ska vara snäll. 
Faktum är att han skötte sig verkligen exemplariskt! Löste problemen själv och hoppade lugnt och metodiskt hela tiden.  Eller okej, hoppade och hoppade.. Det högsta hindret (om man ens får kalla det hinder?) låg på 45 cm! :P Men det var alldeles lagom för oss idag, och jag är så glad över att vi tog tjuren vid hornen och faktiskt hoppade! 

På kvällen efter mina lektioner så red jag ju lektion på Wappe istället för mamma, och det gick bra. Han blev lite arg i början, men det gjorde också att jag fick igenom någonting för sen höll han sig lugn resten av lektionen. 

Imorgon är det äntligen fredag! Vi rider ju lektion på fredagar men får väl se om vi hinner med det imorgon. 
Dagens högsta hinder ✌🏼️


När allt flyter!

Vilket flow jag har just nu! Får verkligen ta vara på varje dag för jag vet ju precis hur fort det kan vända. Ridningen går toppen, jag har kommit igång med träningen och allt känns allmänt bara rätt bra. 
Idag red jag lektion på jasper som vanligt. Fina kompis, vilken skillnad det är på honom sedan Micke fixade för en vecka sen! Han är framåt, mjuk och arbetsvillig. Sen att det kommer motstånd och protester ibland, men sånt får man ju räkna med. Han klassas ju ändå som ung och grön fortfarande. Vi red igenom Lb:2 idag eftersom det är det vi ska rida på söndag om vi deltar. Det är ju ett nytt program fr.o.m. i år, men det gick över förväntan. Vi missade fattningen till vänster, men är jag bara tydlig och noggrann så gör han ju rätt. Överlag så kändes han verkligen bra idag! 

Hem efter jobbet, prommis med kentucky och sen tillbaka till stallet igen och rida lektion istället för mamma. Fick rida Wappe som väntat, och det gick faktiskt ganska bra. Nog bästa gången hittills tror jag (sedan han flyttade till oss iaf). Grejen idag var att han var jämn hela tiden. Han eldade aldrig upp sig sådär hysteriskt som han kan göra ibland. Stundtals sprang han ifrån mig, men då kunde jag ta en halvhalt som han faktiskt accepterade. 

Stannade på gymet på vägen hen och körde av ett pass. Skönt att få det gjort också ;) 
Nu ska jag hoppa ner i sängen. Imorgon börjar jag inte fören typ 10, men det blir tidig uppstigning ändå för att hinna ett pass på gymet o h en prommis med Kennie. Sen jobbar jag ju till 20 och därefter rider jag lektion istället för mamma. 
Raggson

Skrev ett aslågt inlägg i söndags, som tydligen inte publicerades och bara försvann ut i cybervärlden.. #fettbitter 

Hur som, jasper gick som ett spjut i söndags, var typ det jag ville få fram med det inlägget. 

Idag åkte jag till Kersö efter jobbet för att rida lektion på raggan för Emma. Pellen följde med mig ut som ovärderligt trevligt sällskap. 
Raggan kändes ganska fin när jag värmde upp, men när man ska börja plocka ihop henne lite så blir det svårt. Sist jag red lektion kändes hon verkligen jättefin och jag fick en riktig aha-upplevelse, men efter det har jag inte riktigt hittat tillbaka till samma känsla. Det är en jävligt svår häst, men när man hittar det så är hon så rolig att rida. Det är inte så många meter i sträck som vi verkligen får till det, men det blir längre och längre för varje gång. 
Det är ändå så roligt att rida och så roligt att rida lektion för Emma! Annie är ju dom ni vet min husgud, men Emmas positiva ton i utlärningen är nog ganska svårslagen. Hon kan få ett riktigt skitpass att ändå kännas rätt okej med sin positiva inställning. Annie är förvisso också en stjärna på att få mig på bättre humör, så inget att underskatta där heller! 

Nu ska jag sova ett par timmar innan klockan ringer vid fem imorgon bitti. Då blir det en promenad med Kennie innan vi åker till jobbet till 6.30. Under dagen rider jag och pellen lektion och jag är så himla peppad. Ska bli så roligt, har ju längtat sedan i fredags :D 

Min superstar ❤️

Heja jasper!

Igår fick både jag och min prins träffa favvo-Micke. Micke är alltså vår kiropraktor. Han kommer till oss med jämna mellanrum och behandlar både hästar och människor, och igår fick alltså både jag och jasper varsin behandling. Jag var mycket bättre i min nacke och bröstrygg mot vad jag varit tidigare, men ländryggen var rätt öm. Han knäckte loss den och jag blev ordinerad att knapra piller ett par dagar. Jasper blev varken korv eller promenadhäst! Micke konstaterade att hans kors inte är riktigt som det borde vara. Minns inte vad det hette, men där korset börjar ska det ju vara dom en rät linje, men på jasper så buktar det inåt först innan korset kommer. Det blir så ibland och problemet då är att hela bakdelen blir lite instabil. Precis där i början av korset så sitter det något som håller ihop allting, men den delen håller inte riktigt ihop det på honom. I korta drag alltså - han är i två delar. Så mitt jobb nu är att få honom att ta stöd i handen och jobba bakifrån, utan att man hindrar bakbenen från att kliva in under honom och låser fast liksom. Dessutom är han ju klen i höger bak. Men det är ändå bra att ha fått ord på det vi känner i träningen. 
Igår red jag dock inget på jasper, men jag red lektion på Wappe på kvällen vilket gick bra. 

Idag däremot red jag lektion på jasper igen. Han går bättre och bättre framåt för varje dag. Dock var det skillnad efter mickes behandling - han travade nämligen inte alls lika platt från start som han brukar. Micke lossade ju också en ordentlig spänning i bogen, så kanske var det den som hjälpte traven lite. 
Vi jobbade med lite skänkelvikningar, vilket är betydligt lättare undan höger än vänster skänkel. Så i vänster får jag ta hjälp av ett spö och då blir det bättre. 
På slutet provade vi början till skolor. Alltså verkligen bara tänka ställning och in lite med bogen, vilket han faktiskt gör väldigt bra. Han tappar lite bjudning eftersom han tycker det är jobbigt, men han flyttar sig väldigt bra. Sluta-tänket är svårare, men vi jobbar på med det. 
Avslutade med lite galopp, dock var han lite trött då vilket resulterar i att han inte orkar hålla ihop sig och går och drar i tygeln istället. Men det kommer. 
Jag är verkligen så glad över att vi verkar vara back in business igen! Det kommer komma bakslag, men jag vet att vi kan ta igenom det. Jag vet att han och jag kan tillsammans! 

Efter jobbet åkte jag till Kersö och red ut på raggan. Vi klarade oss ganska bra innan det blev kolsvart ute. Lite kallt erkänner jag att det var, men vi överlevde. Det är ju lite jobbigt med alla vinterkläder som man bara har en uppsättning av.. Nu när det går så mycket kvarka vill man ju inte riska att ta med sig någon smitta från ena eller andra stället. 

Ganska fint ljus hade vi iaf på skogsturen! två steg fram, ett steg tillbaka

Onsdag idag = lektion. Jasper bjuder ju på framåt på ett helt annat sätt mot för två veckor sedan. Jag vågar rida och rätta honom när det blir fel. 
Dock kommer vi ju till det nu att jag vill ha honom lite lösgjord och på tygeln.. Så fort jag göra något så börjar han bromsa. Rakt fram på fyrkanten helt kravlöst går strålande bra, men tar jag minsta lilla i tygeln eller bara lägger till benen och ber honom sätta bakbenen under sig - då lägger han i handbromsen. Det är så jävla svårt och jag vet liksom inte hur jag ska reda ut problemen. Han är stor, och nu när han har muskler och ork så kan han ju göra lite vad han vill med mig. Drar han i tygeln har jag inte en chans i världen. Där måste jag ligga steget före, men det är svårt när man inte får ta i tygeln utan att han bromsar. 
Imorgon ska han iaf få träffa Micke, kiropraktorn. Förhoppningsvis kan vi få lite hjälp på traven (höhö) av det. Även jag ska få träffa Micke. Mycket välbehövligt då han inte gjort ryggen på mig sen i våras tror jag. Sist han var hos oss så fixade han ju min nacke efter Maya-nocken. I och med det så kunde han inte fixa ryggen också.. Men nu är nacken bra så förhoppningsvis kan han hjälpa till lite med ryggen imorgon.
 
Jag har för övrigt varit på gymet både igår och idag. Har sprungit 5 km båda dagarna på löpbandet, och det bästa av allt är att jag inte har ett dugg ont i knäet av det! Det brukar annars komma gång två jag springer, men varken igår eller idag har jag kännt någonting! Blir en tripp dit imorgon bitti också. Tänkte springa och sen träna ben, eftersom jag inte hinner åka dit på fredag. Jag tränar aldrig ben om jag ska dit dagen efter, så jävla jobbigt att försöka göra någonting med träningsvärk i benen.. 
Imorgon lär jag ju inte kunna rida Jasper, men jag ska rida lektion på kvällen istället för mamma, så rida får jag göra ändå. 
På fredag ska jag till Raggan efter jobbet och rida ut i snön, och på lördag ska jag rida lektion på henne för Emma. Dessutom har mamma hämtat mina stövlar som varit på lagning, så nu slipper jag rida i Pellens hoppstövlar ;)
 
 

Lite jobb en ledig söndag

Jasper fick gå ett pass mitt på dagen. Han var ganska pigg redan från start, och det är ju helt klart positivt! Dock kommer vi ju till det att jag vill ha honom lite mer eftergiven och ärligare på tygeln. Men det här får ta den tid det tar. Efter 40 minuter så kunde vi faktiskt ägna fem minuter åt skritt-trav övergångar som gjorde att han kom ihop sig och blev rund i formen med bakbenen under sig. De fem minutrarna kommer jag kunna leva på ett tag! 

Hade en lektion och lite tdb-instruktioner med ponnykidsen innan jag begav mig till gymmet! Ja, ni läste rätt jag var på gymmet! Sprang sex kilometer och sen körde jag lite benstyrka. Ska verkligen göra ett tappert försök att börja träna igen, vi får väl se hur bra det går ;) 

Imorgon väntar en lång dag. Har stall 7.30-16 och sen lektioner 16-21 och därefter fodring. Det gör mig inte så mycket faktiskt med en så lång dag. Jag jobbar egentligen hellre så och har kortare dagar i övrigt. 
Dålig start

Gårdagen började kanske inte på bästa möjliga sätt... Jag börjar jobba 6.30 på fredagar. Förstå min panik när jag vaknar hemma 6.40!! Det gick bra iaf och jag var på jobbet kl 7. 
Vi öste på i kylan hela förmiddagen och red lektion sen efter lunch. Tack Gud för att vi har ett någorlunda väl isolerat ridhus! 
Jag provade att longera jasper lite innan jag satt upp. Inre för att han ska vraka av sig, utan för att han i lugn takt ska få komma igång. Det är en stor häst som kräver lite tid för att få igång hela kroppen. Kan man då hjälpa honom lite såhär så är ju det toppen. 
När jag väl satt upp så var han ganska framåt och det gick mycket fortare att få honom elektrisk. 
I dagsläget jobbar vi ju enbart med framåtbjudningen. Jag kan jobba honom till svårare och svårare saker varje dag, men så fort vi stöter på minsta lilla problem eller han tappar bjudningen så får vi gå tillbaka till noll och hitta den längs med fyrkantsspåret. 
Faktum är att igår blev han så elektrisk på hjälperna att han fattade galopp av sig själv när jag bad om trav, och det är i det här fallet något positivt. För en vecka sen kunde vi knappt fatta galopp när jag hade ett spö i handen, och nu gör han det av sig själv utan ett spö. Självklart ska han ju vara lydig på mina hjälper och ber jag om trav ska han inte fatta galopp, men i dagsläget är vi överlyckliga att han väljer något han helst har undvikit tidigare!! 
Igår kunde vi faktiskt tillomed rida några steg skänkelvikning åt varje håll, även det utan ett spö! 
Är verkligen så glad över att vi är back in business! Nu ska vi träna träna träna så kanske vi kan starta en klass framåt senvåren!! 
Idag är det one day off från stallet. Ska möta upp mamma och Kennie snart och ta en promenad längs med vattnet i det fina vädret. Ikväll blir det middag med pellen och imorgon blir det en ganska lång Stalldag trots att jag är ledig. Jasper ska ridas, jag ska ha lektion för några mt-kids och avslutningsvis ska vi ha lite tdb-teori med mt. 
Fullt ös!

Inledde min torsdag med att ett hjul hade fryst fast på bilen... Efter att med hjälp av pappa via telefon fått däcket att lossna så anlände jag till den planerade slutdestinationen en halvtimme senare än planerat. 

Började jobba vid halv 11 och sen dess har jag öst på. Jag och pellen red runt lunch och det gick bra! Eller alltså, allt är ju relativt men vi hade full gas så jag är glad över det. Vi kunde tillomed fatta galopp åt båda hållen utan ett spö i handen, och efter ett gäng vänsterfattningar var jasper riktigt laddad och fattade ivrigt på hjälpen! Känns verkligen så skönt att vi kommit över den tre månader långa dippen.. Klart det kommer komma bakslag, men vi har ridit ur den värsta stormen så lite duggregn ska vi nog klara av! 

Hade lektioner hela kvällen och efter den sista red jag lektion istället för mamma på Wappe. Hade förväntat mig något riktigt jobbigt, men det var faktiskt mycket bättre än väntat. Han är ju lite het och det naturliga för eleverna är ju att dra i tygeln då. När han dessutom hade gått lektionen innan jag skulle rida idag, så sägs det att det är tyrbo direkt från start. Men jag tyckte faktiskt att vi fick till det helt godkänt! Klart han blir springig och stark emellanåt, men överlag kändes det ganska bra. Tricket är att lätta i handen och bromsa med sätet när han lägger sig på ;) 

Efter lektionen skulle bara alla hästar ha mat och hela anläggningen låsas. Jag fick dock hjälp med låsningen så det blev inte allt för sent iaf. 
Imorgon är det jobb som vanligt hela dagen och så rider vi ju lektion på dagen. 


Bästa jag vet ❤️

Så. Jävla. Back. In. Business.

Idag går mitt smile från det ena örat till det andra! 
Förra veckan satt jag på Jasper och undrade vad vi höll på med. Jag var totalt livrädd för minsta lilla grej han hittade på. Han blev såklart spänd av att jag var spänd och tog inte ett steg framåt. Annie frågade om vi skulle hitta på något annat ett tag, rida på någon annan häst för att komma över det hela. Men nej, jag har ju inte direkt någon jag känner att jag vill rida på och så. Jaja, life goes on.
När jag var hos Raggan i lördags och skulle ta första språnget så kände jag direkt rädslan komma krypandes. Hos Raggan finns det absolut ingenting att vara rädd för. Alltså verkligen ingenting! Så jag tog mig i kragen och bestämde mig för att det helt enkelt inte var ett dugg läskigt. Och det gick ju hur bra som helst.
 
Sedan dess har jag faktiskt inte funderat så mycket över saken. 
Idag när vi skulle rida lektion så gav jag mig bara fan på att oavsett vad som hände så skulle jag inte ge upp, och även om det var obehagligt så skulle jag fortsätta rida ändå! Punkt. 
Faktum är att Jasper gick som ett spjut idag! Han känner ju direkt om jag är osäker, och han är ju smart. I det läget blir han ju dels spänd, men han tar ju också chansen att jävlas. Han är ingen elak häst, men han är smart och snabbtänkt. Han vet när han kan komma undan. 
När vi travat en stund och allt kändes lugnt så provade vi lite galopp också - SAMTIDIGT som Pellen longerade Collin! Är det något jag verkligen inte gör om jag inte måste så är det att rida samtidigt som någon longerar. Det är mer regel än undantag att hästarna sprätter till då och då på lina, och då vill inte jag sitta på en häst som passar på och tar chansen att göra samma sak! 
När Annie kom in och vi började rida lite mer så blev han bromsig. Så vi ägnade oss åt 4-års ridning med full fart i trav längs med fyrkanten. Han måste ju tänka framåt hela tiden, utan att jag ska behöva driva som ett djur. 
Men tillslut kunde vi trava både på volter och fyrkantsspår. Och galoppera! 
En sak som vi har kommit på är att han är väldigt "flockig" av sig. Är jag på den ena volten och Pellen och Collin på den andra, då protesterar han och börjar bromsa direkt. Är Collin dock på samma volt så går det hur bra som helst att svänga. Det är ju något han måste lära sig och vänjas av vid, men nu är fokus på att han ska gå fram och då får vi helt enkelt ta hjälp av Collin på samma volt. 
Jag är så himla glad att en stor sten verkligen släppte! Även om det bara innebar att vi kunde trava rakt fram och fatta galopp åt båda hållen med hjälp av ett spö - men det är 100 gånger mer än vad vi kunde göra förra veckan!! 
 
Efter jobbet åkte jag till Kersö för att rida Raggan. Tanken var att jag skulle rida henne på fältet, men det var snöstorm och kolsvart, så jag vågade faktiskt inte ge mig ut. Raggan är ju snäll, men jag är så otroligt mörkrädd när det kommer till att rida i mörker.. Vågar knappt skritta fram utomhus när det är mörkt.. 
Så vi fick helt enkelt hålla oss i ridhuset. Raggsan inledde med att var livrädd för lite snö som hade fallit från taket.. Ibland kan man undra alltså ;)
Vi gjorde en miljon skrittövergångar och skänkelvikningar för att hon skulle slappna av och bli lösgjord. Mot slutet kändes hon faktiskt ganska bra. 
Det bästa med Raggan (förutom att hon är just Raggan såklart, och att det är en välutbildad häst som kan lära mig massa knepiga saker) är att hon på ett sätt är så lik Jasper. De är båda två så otroligt tekniskt svåra hästar. Även om jag inte kan använda samma teknik på dem båda, så är det ändå en viss teknik man behöver träna upp. Och det som gör Raggan så bra i det här läget är att hon är ungefär 10 storlekar mindre än Jasper. Så på henne kan jag verkligen lära mig tekniken, och sen får jag fortsätta öva på den på Jasper! 
 
Imorgon tror jag vi skulle rida "våra" hästar på dagen. Sen har jag lektioner hela kvällen, och efter min sista lektion ska jag rida lektion istället för mamma. Hon var tvungen att jobba, så jag var inte sen med att tacka ja till att rida istället för henne. Så nyttigt att både rida lite andra hästar och faktiskt rida med på lektion. Det är ju ändå lite som en kaosig framridning ;) Så även om jag inte har någon häst förutom Jasper som jag verkligen skulle vilja rida, så blir det ju alltid kul i slutändan och man får se det som tid att lära sig! 
 
 
 

Gårdagen

Jag inledde lördag vecka 1 med att ta med mig mamma ut till Kersö där det vankades hoppning med raggan. 
Mamma fick skritta fram så byggde jag hinder. Hmm.. Vet inte riktigt vad jag tycker om den fördelningen.. Kanske inte mer än rätt ändå :P
Vi började med travbommar, som sedan blev galoppbommar. Raggan kändes väldigt fin redan från start. Vi byggde sen upp en liten trestuds. Hoppade några gånger åt varje håll innan det fick bli till en fyrstuds. Raggis var duktig, men lite tittig i vänster varv. Inte mot hindrena, utan bara mot hörnet i nedre delen av ridhuset som då syntes i det varvet.. 😂
Vi avslutade med att bygga om de studsen till en 5,5a så att hon fick hoppa några lite större språng. Och med större sörång menar jag alltså typ 60 cm Max 😝

Efter raggan åkte jag och mamma till Bromma blocks och åt lunch innan jag begav mig mot Volange för att rida fina gabbe. Han var faktiskt riktigt riktigt fin! Lugn och avspänd och jag kunde verkligen driva på utan att han la in turbon. Även om vårt förhållande har varit lite av och på de här 2 åren, så har jag fått ha väldigt kul med honom. Han är rolig, men jäkligt knepig, att rida, snäll i alla lägen och det finns ingen som är bättre på att rejsa i skogen! Han är verkligen på sitt egna lilla sätt, och jag kommer faktiskt sakna honom! 

Avslutade kvällen med en trevlig och välbehövlig middag med två vänner ❤️
Och idag.. Har jag inte gjort någonting. Bokstavligt talat. 
Jo, jag har laddat upp för kommande vecka. Imorgon jobbar jag 7.30-21.30. Det blir min första måndag med mina nya grupper, och det ska faktiskt bli väldigt kul. Tisdag jobbar jag också och skulle egentligen åkt till Kersö på kvällen, men vi flyttade det till onsdag. 
Till helgen blir det eventuellt en roadtrip med pellen till nordligare breddgrader! Haha ser mest fram emot själva bilresan 😂
Fredag

Tungt kan man helt klart säga att det var att gå upp imorse.. Jaja, upp och hoppa! Började ju tidigar en vanligt eftersom jag behövde gå tidigare för att åka till Kersö. 
Jasper fick gå lektion på förmiddagen, vilket inte alls gick bra. Han är spänd, jag blir livrädd att han ska explodera och det hela blir bara en jätteond cirkel. Vi hade lite bommar framme som vi travade över, med Collin som draghjälp. I trav slappnade han tillslut av, men i galopp är han fortfarande som en bomb. 

Efter jobbet åkte jag som sagt till Kersö för att rida raggan. Raggson var duktig, men piloten var riktigt dålig i början. Men när piloten väl skärpte till sig och började rida lite ordentligt så blev det bra! Hon är härlig raggan, en sån där häst där tiden bara springer iväg när man rider och man måste lägga band på sig själv för att inte rida för länge! 

Imorgon blir det hoppning med raggan på morgonkvisten. Mamma följer med som banpersonal, och känner jag henne rätt så kommer hon erbjuda dig frivilligt som försteryktare också ;) 

Nu ikväll var pellen här också, och hade spontant med sig ett paket till Moi! En superfin plastrongnål med världens bästa rim till 😍 bästa bästa! 
14,5 timmar senare

13,5 timme har jag jobbat idag. Och så en timmes lunch på det, så 14,5 timme på jobbet är ju ändå rätt bra jobbat! 
Vi hade ju förväntat oss lätt kaos idag i och med kylan, vilket det också blev. Men prick 12.30 var vi färdiga med stallet, alla hästar hade fått vara ute och vi hade tillomed hunnit ringa och beställa lunch från pizzerian. Tack och lov hade vi ett gäng grymma kids på plats, annars hade vi nog fortfarande hållt på med morgonmockningen vvid det här laget. 
 
Jag är trots det inte så trött. En burk celsius och sjukt duktiga elever gjorde susen idag. SIsta gänget var riktigt dutkiga. Tror att en inplanerad tävling för deras del gjorde susen för deras fokus och koncentration ;)
 
Nu ska jag dock sova ändå. Imorgon blir de jobb från kvart i sex. Börjar egentligen halv sju, men ska till Raggan på eftermiddagen så behöver åka 45 minuter tidigare än när jag egentligen slutar för att slippa de värsta köerna. Sen får vi se om jag kan rida lektion också. Min lille häst ska gå en annan lektion samtidigt som vår lektion är, och innan lunch har jag privatlektion med en elev. Så ja, vi får väl se helt enkelt. Sen på kvällen kommer Pellen så ska vi käka middag och kolla på På Spåret! 
 
Finaste lille stålmusen, aka SIlverhingsten <3 
 

ledig = jobba lite

Röd dag innebär ledighet. Det var klubbtävling i stallet, men eftersom jag och Pellen tränar oss i form (vi byter ju inte direkt häst så som vi byter strumpor för att få tävla ;) )så skulle ingen av oss delta. Vi var dock uppe iaf för att kika på kidsen och våra tävlingskamrater. 
Dock hade en vattenkopp fryst och gått sönder under natten så det var vatten i hela mellanstallet... Vi fick helt enkelt hjälpa till att mocka lilla stallet och tömma de spiltor vars bäddar var helförstörda av allt vatten. Men hellre göra det idag än att sota för det imorgon!
 
När tävlingen var klar så longerade jag Jasper en stund i ridhuset. Idag var det inte bara huvudet som var som ett popcorn, utan hela han var överallt och ingenstans. Han hade dock turen att få vara i hagen hela dagen (de andra var tvungna att vara inne för annars fryser allt vatten), men nu när han går med Love så rör han sig inte riktigt lika mycket. Jasper och Love leker en hel del, men det är trots allt ganska stillsamma lekar om man jämför med när han gick med 15 ponnyer - på gott och på ont! Han kommer ju inte längre in med sår över hela kroppen ;)
Det var nog bra att han fick röra lite på sig iaf, annars hade det kunnat bli lite väl roligt imorgon.. 
 
Jag och pappa var förresten på en lite utflykt igår för att uträtt några ärenden. Jag fick bland annat en ny dator eftersom min gamla verkligen inte funkade alls. Allt jag skrivit det sista året har ju liksom kommit från telefonen eller paddan, men det är ju så mycket skönare att skriva på ett riktigt tangentbord. Dessutom har jag kunnat göra ett ryck och uppdaterat ordentligt på klubben och ridskolans hemsida. Det går ju att göra från datorn på ridskolan, men den är så gammal så webbläsaren klarar inte riktigt av programmet man uppdaterar ifrån :P 
Pappa och jag hann även med en tripp till Ikea, så till helgen ska jag montera en ny tv-möbel och så börjar min lägenhet äntligen se lite acceptabel ut! Vi rev ju ut några garderober tidigare i höstas och så var min snälla farfar här och målade. I helgen var pappa här och skruvade upp lite hyllor så nu är det bara några tavlor som saknas så är lägenheten top notch! 
 
Imorgon blir det jobb som vanligt iaf. Med tanke på dagens kaos så kom jag och Pellen överens om att jag skulle komma tidigt med henne. Så istället för starttid 12.00 så börjar jag kl 7. Sen jobbar jag fram till 21.30 med fem lektioner som avslutning! 
 
 

Att det ska vara så svårt...

När Jasper kom tidigt i höstas så var allt med honom så otroligt enkelt. Han var snäll i alla lägen, vi kunde sitta upp på honom nästan direkt, han funkade bra med de andra i hagen, trots att han var som ett benrangel när han kom så åt han allt man erbjöd honom, det gick utmärkt att sätta in honom på lektion och efter bara några veckor rejsade vi i skogen. Som sagt, allt var väldigt enkelt. 
I och med att han la på sig både i vikt och muskler och kondisen blev bättre så trappade vi ju iupp träningen. Klart det kom några pass som var sämre än andra, men det var fortfarande en lättsam häst i våra ögon. 
Men så började det bli svårt. Orken hos honom blev ju bättre och han orkade börja käfta emot lite. Han testar sin pilot ibland, dock inte på ett dumt sätt, men han försöker komma undan arbetet. Jag har hela tiden, även nu när det varit svårt, intalat mig att det är en lättsam häst. Vi sa en gång att han var som en vårvind, det är bara att stoppa i en femma och trycka på knappen så går han. 
I december red jag två pass på andra hästar - Theo och Royal. Två hästar som jag känner väl sedan tidigare och som jag tyckt har varit svåra på olika sätt. Royal sprang som en virvelvind när vi red fram inför julshowen, men jag tänkte att det var ren tur att han hade en bra dag. Theo, det var lite som att ha semester! Där kan vi prata om att stoppa i femman och trycka på knappen. Riktitg roligt var det att rida på de båda, och plötsligt insåg jag både ett och annat. 
Jasper, min fina kompis. Det är kanske inte så lätt ändå. Faktum är att det är sjuhelsikes svårt! Det gäller att rida med både så mycket teknik och känsla. Blir jag kvar en sekund för mycket i handen så ringer han facket och råkar jag klämma en meter med benen så säger han upp sig med omedelbar verkan. Och den där exakta timingen har inte jag. Inte än. Jag kanske kommer kunna jobba fram den om vi får förtsätta träna ihop, men än så länge så finns den inte. Det som också är svårt är att det som faktiskt är svårt nog inte syns. Vissa saker är ju självklara - som att det inte alltid går att fatta vänster galopp eller rida i skänkelvikning i trav. Men när han knäpper av totalt i kroppen, men huvudet hos honom går på högvarv. Han stänger av skänkeln totalt, men petar jag till honom med spöt så känns det som att han ska explodera vilken sekund som helst. Han har ju gjort en ordentlig brall en gång, och det vill jag helst slippa i fortsättningen. Men just i det läget blir han som ett popcorn, fast i en smörkolas kropp. Men när han väl kommer ur det där introverta läget, spänner av och kommer framåt - då är det plötsligt inte så svårt längre!
 
Oavsett vilken häst man sitter på så är det svårt ibland. Men det som gör det hela ännu lite värre är att vi är så otroligt långt ifrån att ens på träning kunna ta oss igenom ett program. Vi pratar alltså om att vi ska kunna ta oss igenom en LB. Vi ska kunna göra 10m volter i trav och vända snett igenom i galopp.. 
Trots att man tränar mest, ryktar mest, masserar, tar hand om småsår, gör sig kompis med hästen, mutar med morötter och nog är den enda som åker upp till stallet en söndag för att longera - så är vi utan tvekan längst ifrån tävling av alla mina tävlingskamrater på ridskolan. Det känns. 
Jag vet att han är svår, men ändå. Så mycket som vi ändå tränar så borde vi iaf kunna styra runt.
 
Jag älskar Jasper, verkligen av hela mitt hjärta. Men han kan verkligen konsten att knäcka mig så totalt. Jag kan slita mitt hår över att det är så fruktansvärt svårt. Men en vacker dag kanske vi tar oss igenom det. Och trots att han ibland är ett pain in the ass så lär han mig otroligt mycket. Royal hade inte varit en virvelvind och Theo hade inte kännts som semester om inte Jasper hade lärt mig allt han faktiskt har gjort!
 
 

Så olika och ändå så lika

Jag började denna fjärde och sista lediga dag med att åka ut till raggan på Kersö. Jag skulle rida och Maria hjälpte oss från marken.
Raggan kändes faktiskt rätt okej redan från början. I uppvärmningen la vi in lite skänkelvikningar, vilket är så jäkla svårt på en häst som ändå är så känslig. Tappar jag ytterbogen en sekund så böjer hon sig som en banan i hela kroppen till vänster. Och till höger blir hon istället för rak eller vänsterställd. Men när jag väl är noggrann och rider rätt så blir det bra. 
I galoppen sen la vi in lite serpentiner med förvänd galopp. När jag inte släpper iväg henne för lång och kommer ihåg halvhalterna så blir det också bra. 
Efter en liten paus satte vi igång med lite piruettjobb. Jag red på en liten fyrkant och i varje hörn skulle vi göra en kvarts piruett. Där får man ju verkligen träna på in- och utgångarna i piruetterna. Det var precis samma sak här som i allt annat - när jag gör rätt så gör hon rätt! Det handlar så mycket om timing. 
Vi avslutade med lite skolor i trav. 
Det är så roligt att rida en sån här häst som kan då mycket. Men hon är svår, tekniskt sett riktigt riktigt knepig! Men när man väl hittar timingen och gör allt i rätt ordning så bjuder hon på en riktigt trevlig känsla! 

Körde sen rally från Kersö till Volange för att rida lektion på jasper kl 12. Dock var de lite sena med lektionerna innan så då hann jag rykta ordentligt före lektionen. 
Jasper har ju vilat more or less i två veckor. Eller ja, jag har ju skrittat och longerat honom under tiden men han är inte riden på tio dagar. 
Han inledde dagens pass med att vara sådär tråck som bara han kan. Han är dom tuggummi i fötterna men huvudet håller på att koka över! Jag vågar inte riktigt gå på honom i det läget, men efter bra hjälp av Annie så blev det mycket bättre på slutet. Det var inte topptopp, men det var mycket bättre! Jasper är också en tekniskt svår häst. Blir jag minsta klämmig med skänkeln så bromsar han, är jag kvar en sekund för länge i tygeln så tar han tag i bettet, lättar jag för mycket i tygeln så tar han också tag i bettet.. U got the point. Jag måste vara så jävla kvick och hela tiden ligga steget före honom. 

Även om raggan och jasper är två extremt olika hästar att rida, så är de ändå så lika just i den där tekniska biten. Just därför känner jag att den ena verkligen gör nytta för den andra. Och framförallt får jag verkligen öva på min egna teknik! 
RSS 2.0