Ponnykulturen

Under det här året har jag startat ett par regionala och en nationell tävling på ponny. På häst har det ju totalt sett i hela mitt liv bara blivit en tävling än så länge. Dock kan jag säga att det är så sjukt stor skillnad på att åka på ponnytävling jämfört med hästtävling.
För det första så känner alla varandra på ponnytävlingarna! När vi åkte iväg med Royne förra helgen kännde jag knappt igen ett enda namn på startlistan.. När jag tävlade ponny kännde alla som sagt varandra, alla hejade på varandra och gladdes åt andras framgångar. På häst blir allt så seriöst på något sätt! Framförallt så är åldersspannet så mycket större på hästtävlingar.

Jag upptäckte faktiskt en till sak som verkligen skiljde sig mellan ponny och häst - utrustningen! Jag tror inte jag såg en enda ponny med fula knoppar och urtvättat schabrak. Jag vet inte hur många timmar ryttarna (eller kanske deras snälla mammor?!) hade lagt ner på att få ponnyn så perfekt som möjligt?! Jag ska väl inte klaga, för jag både var och är precis lika noggrann när det kommer till tävling! Jag såg aldrig en ponny med ett enda litet hårstrå stick upp ur en knopp eller en oklippt svans. Då pratar vi alltså regional ponnytävling, La:p1, vilket är precis samma nivå och svårighetsgrad som en regional MsvC på häst.
Även när det kom till ryttarnas utrustning så var allt perfekt på ponnytävlingarna. Stövlarna var så blanka att man kunde spegla sig i dem och handskar inhandlades det nya när det inte gick att tvätta dem kritvita längre!
För att inte tala om ponnyryttarnas håruppsättningar.. Dounat, hårnät, vanliga hårnålar, blingade hårnålar, hårspray, stora snoddar, pärlsnoddar.. You name it! Ponnyryttarna kan inte rida om håruppsättningen inte är perfekt!

När vi va och tävlade med Royne fick jag mig nästan en mindre chock! Ryttarna hade nog inte lagt ner timmar på att få hästen så ren som möjligt, manarna var inte pedantiskt klippta för att inte ett enda hårstrå skulle sticka ut, stövlarna var rengjorda min inte putsade så att man kunde spegla sig, handskarna var så utnötta att de inte längre var vita, schabraken var urtvättade och tillomed för små i vissa fall och framförallt såg jag nog inte en enda dounat-uppsättning! Hästryttarna har väl insett att man inte rider bättre bara för att man har spegelblanka stövlar eller en blingad håruppsättning.

Det är verkligen en ponnykultur att lägga flera timmar på att få häst och utrustning så snygg som möjligt! Hästryttarna nöjer sig med att håret inte är ivägen och har ett sammetshårnät runt den lilla bollen i nacken. Jag tycker ju dock det är snyggt med läckra håruppsättningar och blanka stövlar, så även fast jag numera tävlar häst så kan jag inte riktigt lämna ponnykulturen! Man behöver inte överdriva, men i rätt mängd tycker jag det är snyggare när man har lagt ner lite mer tid på sig själv och hästen.

Och glöm inte;
Kan man inte vara bäst så kan man alltid vara snyggast!

Vad säger ni? Är den s.k Ponnykulturen överskattad eller är det bara roligt?


Kommentarer
Postat av: Katrine

Kul att läsa om! Har ju själv inga erfarenheter från storhästtävlingar ännu, men jag håller helt klart med dig om ponnyekipagen!



Jag tror att anledningen till det är så pass stor skillnad är att vi unga ponnyryttare har mer tid till att hålla på med våra hästar än vuxna som jobbar 8-18 varje dag. Vi förbereder oss flera dagar i förväg, ser till att allt är snyggt och prydligt - vi har tiden och orken att lägga ner all den energi som de äldre dressyrtanterna inte orkar bryr sig om.

Klart att det finns undantag dock.



Det är min teori, kanske inte alls är så? :P

2011-10-31 @ 00:53:56
URL: http://ponnyprinzarna.se
Postat av: Anonym

Och så tror jag ärlig talat att det är en fråga om pengar. I alla fall när det handlar om utrustningen. Många föräldrar som köper ponny/häst till sina barn brukar inte ha ont om pengar. :)

2011-11-01 @ 06:01:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0