Vårda läderutrustningen

I väntan på min lilla häst så har jag inget bättre för mig om man säger så.. Så jag tänkte dela med mig lite av hur jag tar hand om min läderutrustning.

För 1,5 år sedan var jag värdelös på att ta hand om min utrustning. Tränset smordes när vitfodringen inte syntes längre.. Inte riktigt kanske, men jag var verkligen värdelös på att ta hand om grejerna.
Numera putsas tränset av efter varje användning. Då plockar jag inte isär tränset utan putsar bara av det så att det ser rent och snyggt ut. Bettet sköljs ju också varje dag. Men det var faktiskt också något jag slarvade med förut. Bettet sköljdes dock alltid innan jag tränsade, men jag tyckte det var onödigt att skölja bettet efter ridning om jag ändå skulle värma det i varmvatten nästa dag innan tränsningen. Det har ju lett till att betten har blivit jättefula och fulla av "pålagringar".

Sadeln putsar jag också av efter varje användning för att hålla den så fräsch som möjligt. Har den blivit blöt eller liknande så putsas den lite noggrannare. Dock undviker jag att putsa sätet i den om det går, eftersom det putsmedel jag använder gör att ridbyxorna blir jättefula!

Inför tävling så putsas ju allt mycket noggrannare och tränset plockas isär för att få rent alla "gömda" ställen. Bett och stigbyglar görs rent med Sprenger diamond paste.


Jag putsar alltid utrustningen med TIB lädersåpa. Tycker det är den absolut bästa! Man behöver inget vatten till även fast det står på beskrivningen, men det funkar lika bra utan! Lädret blir väldigt mjukt och ser inte så matt ut som det lätt kan göra annars. När jag putsar inför tävling använder jag även ett läderfett som jag inte vet vad det är för märke på, men det används på de "gömda" ställena.
Den sista finputsningen görs med "duttar" som vi så fint kallar det på vällingby! Duttar är alltså såna där "självglänsande" svampar som man duttar på lädret för att det ska blänka!

Till stövlarna har jag en miljon olika skokrämer som jag använder. Har egentligen ingen favorit, men vissa är bättre än andra. Dock föredrar jag flytande skokrämer framför de i burkar.
Om jag är lat så putsar jag bara av stövlarna med lädersåpan, men jag försöker undvika det så mycket som möjligt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0