Senaste ridpassen - Royne

Söndag: Var som sagt hos Nina på Lejondal och tränade i söndags. Jag värmde upp honom själv och han kändes faktiskt ganska bra, sökte sig rätt i handen och bjöd på framåt redan från början. När Nina kom så fick hon sitta upp och rida lite, och det första hon kommenterade var att det fjädrade till i ryggen på honom när hon fattade galopp! En positiv start med andra ord! Hon red igenom honom lite åt mig och sen satt jag upp igen. 
Vi började med galoppen där han skulle vara kvick och ärligt framåt utan att gå på för mycket. Jag måste hitta ett läge där jag har mycket tryck i honom utan att det går för fort, men samlat helt enkelt utan att tappa bakbenen. Det är lättare sagt än gjort med den där kilometerlånga kroppen min häst springer runt med..! 
I trave jobbade vi med mycket skolor, och jag blev även tvungen att rida utan ett spö i handen för att känna att han verkligen bjöd ärligt. Då segade han ihop sig, och jag släppte tyglarna, klämde med benen och hängde mig bakåt.. Wehåå! Men efter ett par tips och råd från Nina så gick det betydligt bättre. Nina sa också att det verkligen inte såg dåligt ut när hon skrek på mig att han måste mera framåt, snarare ganska bra. Men vi vill ju ha en marginal att jobba med, eftersom vi båda vet att det alltid blir lite svårare och lite segare inne på tävlingsbanan. Kan vi då få i ytterligare en högre växel på träning så kanske vi kan få en lagom växel på tävling. Så nu ska här ridas med olika sorters sporrar / utan sporrar och med/utan spö - allt för att han ska vakna för mina ben! Jag är ju lite lat av mig och rider alltid med både sporrar och spö när vi dressyrar, just för att det inte är lika jobbigt då.. (a)
 
Måndag: Vilodag för min pärla, så vi tog bara en promenad 
 
Tisdag: Red lektion för Emma på kvällen. Kandaret på och även ett par lite längre sporrar än de jag har vanligtvis. Och jag kan lova er att han gick som ett spjut! Herrejisses! Jag fick ju sitta och bromsa, och det mina vänner är en känsla jag nog inte många gånger har fått uppleva på min häst. 
Som sagt så hade vi en väldigt fart, vilket gör allting sååå mycket lättare. Han måste liksom få ha lite fart från början för att hitta en ärlig bjudning. Dock har vi inte riktigt kommit till det läget att jag kan få honom 100% lösgjord när vi har den farten, men prio ett är att han springer. Eller nej, prio ett är att han tycker det är roligt, och det kan jag lova att han tyckte i tisdags. Vi började med att göra galoppslutor på volten, för att sedan göra galoppslutor på diagonalen. Högerslutorna är lite svåra (både i trav och galopp), medan de till vänster blev riktigt bra. Jag kunde även påverka tempot i vänsterslutorna.
Därefter övergick vi till att jobba med rörelserna som ingår i MsvC-programmen - förvänd galopp och enkla byten. Fokusen låg på att jag skulle ha honom supersamlad innan enkla bytena, för att bytena skulle bli så perfekta som möjligt. Och bra blev det minsann! Gjorde även några galoppombyten som blev kalas åt ena hållet och halvdanna åt andra hållet. Men det är inget fokus på bytena just nu, eftersom de ändå inte ingår i de klasserna vi tävlar. 
I traven red vi skolor och avslutade med ett par ökningar på diagoalen. Första ökningen var långt ifrån en ökning, andra var helt okej men då red jag lätt (tycker det är lite jobbigt att sitta hehe..) och sista ökningen tvingade Emma mig att sitta ner. Hej vad det gick! Hon sa att det var den bästa längningen hon sett oss göra. 
Nöjd och glad ryttare skrittade av sin fantastiska häst efter passet!
 
Onsdag: Red ett pass i ridhuset på morgonen på tränset utan graman och med de vanliga, lite kortare, sporrarna. Hade i förra veckan ett ganska intressant samtal med eva om huruvida hästarna påverkas av vilken tid på dygnet man rider. Jag har ju kommit fam till att min häst inte trivs med att skritta fram 06.30.. Nu var ju klockan förvisso 08.30, men fortfarande innan hagvistelse. 
Trots det sprang han som tåget även denna dag! Härliga häst! Kan inte längre bestämma mig om det är lättare att rida på träns eller kandar längre, tycker han är lika fin på båda. Kanske lite mjukare på träns, men blir lite "vingligare" med det. Jobbade egentligen mest med mig själv - Sitta rakt, omvridna händer, inte klämma med benen, slappna av i rumpan/låren. Riktigt nöjd med både mig själv och pållis! 
 
Torsdag: Vilodag för pärlan, så jag och mamma tog en prommis med hästarna.
 
Är hittills så otroligt nöjd med den här veckans ridning! Imorgon blir det lektion för Emma igen. Tänkte rida fram på utebanan eftersom det är framridning ute på söndag.. 
 
Åh vad jag längtar! 
(Royne på Lejondal, april 2012)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0