Tre dagars kurs

Herregud, dagarna har verkligen flugit förbi! 
De senaste tre dagarna har verkligen spenderats i stallet. 
Fredagen var ju första dagen på kursen. Jag hjälpte Nina på morgonen som vanligt och sen red jag lektion bland de första. Jasper var lite tråck till en början men släppte ändå igenom relativt fort. Minns faktiskt inte ens vad vi gjorde under lektionen, mer än det "vanliga" alltså få honom rund och mjuk och ta skänkeln. 
Red sen på lille Lucas som är så himla go. Mjuk som en gummiboll och en arbetsvilja utan dess like. Inte kan man tro att han har stått på box i fyra månader och precis har fått börja trava igen! 
 
Lördagen inledde jag med att sitta några minuter på fröken Maylis vid 9 på morgonen. Därefter red jag Lucas, tittade på lite andra ekipage, gick en sväng med Tut och 17.20 hadwe jag lektionstid! Heldag i stallet med andra ord. 
Jasper var riktigt bra redan från början. Kändes lite stelare i kroppen, men han var inte arg en enda gång när jag värmde upp! Han får fortsätta jobba på precis samma sätt som innan - korta pass där han bara ska var rund, mjuk, glad och avspänd. Han tjurade till någon gång när jag satte lite press på honom, men gav med sig ganska snabbt. Vi kunde rida i både skritt, trav och galopp OCH springa på tvären i skänkelvikning! Det där med att kunna rida skänkelvikning går väldigt mycket i perioder.. Ibland gör han det lätt som en plätt, och ibland vänder han ut och in på hela sin stora kropp. Det finns liksom ingen logik i det hela heller varför han gör som han gör i olika perioder. Sista tiden, efter att han hade två veckors vila, så har han vänt ut och in på sig själv, men nu har han helt plötsligt börjat tycka det är okej igen. Men det är lite som Nina säger: " Han måste sluta fundera så mycket hela tiden. Han ska hålla koncentrationen på dig och du måste lura honom runt det jobbiga för att komma dit hela tiden."
Avslutade kvällen med att käka middag i Kungsängen med delar av det gäng som är med på kursen. Supertrevligt och god mat.
 
Idag fick jag faktiskt lite sovmorgon och var inte i stallet förens vid tio. Jag hade lektionstid 12.40, så innan det fixade jag lite i stallet och gick en prommis med Tut. 
Jasper inledde dagens lektion med några riktiga ninjakickar. Men när han väl släpper dom och accepterar skänkeln så kan han numera tillomed skritta! Skritt har alltid varit den svåraste gångarten eftersom han har så stor skritt. Han har svårt att ta små steg och älgar bara iväg, vilket gör det svårt för både honom och mig. 
I början blir han alltid sur på samma ställe i ridhuset - när vi går från volten vid C i vänster varv och ska ner på volten vid A i höger varv. Så fort vi kommer mot väggen då så tjurar han ur. En annan hade kanske valt att kolla sin häst hos en veterinär när den gör som han gör, men det är just det att det bara är på ett enda ställe i ridhuset. På utebanan har han ett annat ställe, och i ridhuset hemma har han ytterligare ett. 
När vi kommit ur det så var traven faktiskt riktigt bra. Han bjöd framåt och var mjuk i kroppen. Fina öppnor gjorde han både igår och idag, och idag provade vi även att göra slutor. Vi har provat det en gång innan hemma, då gjorde han det riktigt bra. Tilläggas bör att när vi provade det hemma så var det i en sån period då han var riktigt bra över lag. Idag var det svårt, men han gjorde det ändå. Sen att de är långt ifrån godkända på tävling, men bara det att han accepterar och tycker det känns okej är ett stort steg i rätt räktning! 
Vi avslutade med lite galoppjobb, och eftersom han hade varit så duktig i traven så kom vi fram till att det var okej om han blev lite tjurig i galoppen. Överlag gjorde han ett bra galopparbete. Så länge han håller bjudningen upp så får han en fin kvalitet i galoppen, men tappar han den en sekund så blir han väldigt platt. Jag är ändå nöjd med jobbet och vi avslutade med att rida en kort bit i förvänd åt båda hållen. 
 
Något vi också har gjort den här helgen är att piaff-träna honom! Eller som Natta sa "ett embryo till piaff"! Faktum är att han är väldigt duktig och tar hela jobbet bra. Tanken är inte att han ska lära sig piaff för att vi ska kunna piaffera på träning, utan det är mer lydnadsträning, lära sig lyfta på bakbenen och få mer respekt. Men de som satt och kikade idag när vi tränade tyckte att han gjorde det riktigt bra för att vara andra gången! 
Nu är planen att vi den här veckan ska trampa honom lite på töm varje dag så att han lär sig principen. 
Jag är verkligen så glad att jag valde att ställa min fina häst hos NIna nu över sommaren. Jag får ovärderlig hjälp med honom, men också chansen att utveckla min egna ridning på andra hästar. Allt ifrån lilla Ramsay fyra år gammal som endast övar på att gå framåt och inte klättra på väggen, till att träna övergångar mellan piaff och passage på Lucas. Det är värt så otroligt mycket! Jag har fantastisk uppbackning hemma av Annie, men hon behöver också lite semester från mig ibland och då passade det utmärkt med Nina! ;) 
I mina ögon är ju Jasper en stjärna som kan bli hur bra som helst (skämt å sido, men jag tror ju ändå att han kommer kunna vara min tävlingskamrat några år framöver), men det är flera som har kommenterat att det faktiskt är en fin häst som kommer kunna bli bra! Med rätt träning, mycket tålamod och att inte stressa fram något så tror jag att vi kommer kunna ha riktigt kul ihop! 
 
Den här helgen går nog till historien som en av de bättre! Så otroligt mycket inspiration av andra duktiga ekipage, massa härliga och inspirerande människor och nya bekantskaper! Nu är jag så taggad på att verkligen göra något bra av det här. 
 
Kommande vecka är jag ledig, men har ändå lite åtaganden att göra i stallet. S
 
Som jag älskar den här hästen! Han gör mig så glad <3
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0